Ai descris-o mai bine ca mine.Mai ai si alte carti cu/despre Antonescu? Ca nu se prea gasesc.
Despre Antonescu s-au scris multe carti, insa printre cele mai bune sunt
Iosif Constantin Dragan-Maresalul Ion Antonescu, este una dintre cartile cel mai comprehensibile despre Antonescu si perioada guvernarii sale, a aparut in 1978, la Editura Enciclopedica (parca- uite ca mai am si eu scapari), si este practic cartea care a dus la reabilitarea lui sub regimul comunist.
Gheorghe Barbul-Al treilea om al Axei, o carte de memorii despre perioada respectiva, cartea nu stiu daca este tradusa si in romana, a aparut in 1950 la Paris.
Constantin Petrovicescu-Pe marginea prapastiei, cartea este scrisa de generalul Petrovicescu, ministru de interne in guvernul Antonescu de la formarea acestuia 15 septembrie 1940 si pana pe 23 ianuarie 1941 la infrangerea rebelinuii legionare. Cartea este mai mult o culegere de documente, desi imbina oarecum memoriile cu naratiunea istorica, este o carte foarte bine documentata. A aparut in 1992 la editura scripta, este in 2 volume ambele a cate 220 de pagini.
Urmeaza apoi Romania cu si fara Antonescu- de Ion Buzatu, carte aparuta in 1991 la Editura Molova, la Iasi are fix 390 de pagini.
Ion Dan-Procesul lui Antonescu, aparuta in 2005 la editura Lucman, cartea aceasta este mai jos in atasament.
Mihnea Romalo-Romania in al doilea razboi mondial, aparuta in 2001 la editura vestala. Cartea trateaza participarea Romaniei la razboi intre 1941 si 1944, analizeaza dpdv militar guvernarea Antonescu intr-o nota destul de obiectiva, desi nu este despre Maresal, cartea face trimiteri la personalitatea, modul de actiune, decizii ale maresalului.
Mai aveam 2 titluri din cartile pe care le am dar imi scapa numele, din nefericire nu sunt acasa sa pot verifica asa ca nu vreau sa iti spun prostii.
Oricum daca te intereseaza subiectul la BCU ai acces liber la baza facultatii de istorie, doar ca sistemul este putin ciudat nu poti imprumuta acasa. La Facultatea de isotorie (Universitatea din Bucuresti), accesul la sala de lectura este de asemenea, liber dar nu poti imprumuta, decat daca esti student. Nu stiu care este regimul de eliberare al permiselor de acces.
Cred ca stii documentarul despre Maresal facut de ANF in 1996, face parte din seria Romania si dictaturile ei, documentarul are 4 episoade de cate 30 de minute fiecare si trateaza viata lui Antonescu cu o parte destul de importanta (aproximativ o ora) despre participarea la razboi.
Uite atasez pentru tine, 3 documente pe care le am in calulator, din nefericire hardul laptopului meu este doar de 160 giga asa ca nu am toate documentele cu mine.
Ioan_Dan____Procesul__Maresalului_Ion_Antonescu.pdf
Radu_Crisan___Testamente_politice_Antonescu_si_Codreanu.pdf
Hitler_s_Forgotten_Ally_Ion_Antonescu_and_his_Regime__Romania__1940__1944.pdf
antonescu_memoriu.txt