Terry Pratchett, tot ce-au scos manutele lui. Cu dedicatie pentru axl, ca-i stilul lui.
Ia sa caut, ca n-am auzit de dansul. Merci de sugestie, de mult n-am mai citit ceva bun. Am dat gata povestirile lui Voiculescu si mi-au placut mult mai mult decat acum 14 ani.
Dar calugarul tanar nu s-a lasat. Repede s-au strans bani, s-a ticluit jalba si s-a gasit un om, care curand s-a intors cu pusca.
Si iata-l pe parintele Cristea, capul tineretului, fudulindu-se cu ea in spate prin stanistea oilor.
Inainte de miezul noptii, o bubuitura a sfaramat vazduhul si numaidecat schelalaieli infioratoare umplura tarla. Vanatorul impuscase un caine. Era si asta un inceput bunicel pentru un calugar. Ceea ce insa nu a impiedicat lupul mai tarziu, dupa potolirea zarvei, sa rapeasca mielul.
In alta noapte, parintele Cristea, care strajuia catre apus, spre codru, a trebuit sa alerge in partea cealalta a stanei, unde se starnise mare harmalaie. Ajuns acolo, s-a sucit, s-a zgait, a ochit si a nimerit o oaie. Toti si-au facut cruce si au multumit lui Dumnezeu ca n-a lovit om.
Dar se chema ca sfintia-sa poate si stie sa traga, n-are de-a face in ce... Lupul trebuia deci sa tie seama, caci are sa-i vie randul. A si tinut.
Cum a mai venit, s-a napustit drept in vanator, care, luat nepristan, a intors arma, oarecum dupa lup, zicea el, si s-a impuscat singur in picior.
V. Voiculescu - Schimnicul