Mai lansez o datã în dezbatere o idee mai veche de-a mea, care chiar îmi place. Citez INTEGRAL (unele pãreri mi le-am schimbat, dar mi-e silã sã mai modific) post-ul meu de atunci (http://www.fcsteaua.ro/forum/index.php?showtopic=5588&st=280):
Doamne... 8O
/>
"Imnul golanilor" e o idee frumoasa si interesanta (trecand peste anumite versuri de genul "nu impingem tomberoane si nici nu purtam lesa" - asemenea referiri la adversari sunt inutile), si e frumos ca e un cantec de la Revolutie, insa nu e asa cum trebuie sa fie un imn... cu vocale prelungite, pe care sa rasune stadionul. E foarte rapid totul si nu poate da aceeasi senzatie... Reascultati imnul celor de la Liverpool si uitati-va la imnul Romei:
/>
/>
/>
/>
Roooma, Roooooma, Roma, core de sta citaaaaaaaaaaa
/>
Unico grande amore
/>
De tanta e tanta gente
/>Che fai sospiraaaaaaaaaaaa
/>
Remarcati "o"-urile si "a"-urile prelungite care creeaza acea senzatie incredibila ? "Imnul golanilor" n-are asa ceva...
/>
/>
Aceeasi problema o are si melodia de la Chicanos, pe langa faptul ca aia e pur si simplu muzica proasta, facuta pe calculator, fara instrumente, cu gemete si scremete. E genul de melodie de Atomic TV, exact lucrul de care trebuie sa ne ferim.
/>
/>
Legat de cantece ce ar putea fi adaptate, puteti veni cu totii cu propuneri, insa e imperios necesar sa fie pe gustul persoanelor de toate varstele, ascultatori ai majoritatii genurilor muzicale (pe manelisti putem sa-i excludem de aici), si sa aiba solemnitatea unui imn ! Daca va gasi cineva vreo varianta buna si o va propune pe acest forum, ne vom ocupa cu totii de promovarea ei !!!
/>
Ideea pe care o expui tu se poate aplica melodiei "Trei culori" a lui Ion și Doina Aldea Teodorovici http://download.music.md/get_song.php?sngid=762
Iatã versurile:
Trei culori (Grigore Vieru)
Straine pofte ne-au rapit
Cand via dulce, cand ogorul,
Dar nimeni nu a izbutit
Din piept sa smulga Tricolorul.
Fusese vremea mult prea crunta,
Si-atat ne-a ars de dansul dorul,
Ca azi ne strangem si la nunta
Si la botez cu Tricolorul.
Refren:
Trei culori si-o singura iubire Romaneasca,
Trei culori si-o singura vorbire Romaneasca!
Trei culori si-o singura credinta Romaneasca,
Trei culori si-o singura fiinta Romaneasca!
Atat de minunat scanteie,
De crezi ca de pe bolti albastre
L-a rupt Hristos din curcubeie
Si l-a dat romanimii noastre.
E cald sub el ca sub o rana
Ce-a chinuit Mantuitorul,
E cald in Tara cea Stefana,
Ne incalzeste Tricolorul.
Refren
Straine pofte ne-au rapit
Cand via dulce, cand ogorul,
Dar nimeni nu a izbutit
Din piept sa smulga Tricolorul.
Sub a lui frunz? cu dreptatea
Mai strans uneasca-se poporul
Sus, cat mai sus latinitatea
Sus inima si Tricolorul
Refren
Am reușit sã adaptez doar refrenul, care nici nu-i prea greu de adaptat, dar restul strofelor mi se par greu de adaptat. Poate reușește AISS-ul sã apeleze la un poet/muzician care ar fi interesat de așa ceva, gen Adrian Pãunescu, Horia Moculescu, Vadim Tudor (ultimii doi fiind steliști), cã mã îndoiesc cã poate cineva amator sã le modifice astfel încât elementele prozodice sã nu fie alterate (mai ales ritmul și mãsura) și sã nu sune a manea.
Douã culori și-o singurã iubire roș-albastrã
Douã culori și-o singurã gândire roș-albastrã
Douã culori și-o singurã credințã roș-albastrã
Douã culori și-o singurã ființã roș-albastrã
Are vocale prelungi și se poate cânta de tot stadionul cu fularu deasupra capului. ªi în mod sigur o sã-i placã și lui Jiji.
PS: Da' știam cã mai de mult a compus Marius Dragomir un imn. N-a auzit nimeni de el? Nu-l are nimeni?
Poate se descurcã LDS cu versurile. ![]()