Se pare ca trebuie sa bagam "material" serios ca sa putem face o comparatie onesta intre Protasov si Olaroiu. ? Ia sa punem noi clasamentele fata in fata ... sa stam stramb si sa judecam ... drept. Daca putem.
Turul 2005 (Oleg):
M V E I GM GP Pct
15 9 4 2 27 10 31
Turul 2006 (Oli):
M V E I GM GP Pct
19 11 6 2 37 10 39
Am jucat 4 meciuri in plus sezonul asta. Rezultatele : 0-0 cu Pandurii si Craiova in deplasare, 3-0 cu Jiul si 3-1 cu Timisoara acasa. La egalitate de meciuri jucate, lucrurile arata astfel :
Turul 2005 (Oleg):
M V E I GM GP Pct
15 9 4 2 27 10 31
Turul 2006 (Oli):
M V E I GM GP Pct
15 9 4 2 31 9 31
Egalitate aproape perfecta in aparenta. Insa in realitate, prin faptul ca numarul echipelor s-a marit la 18, cu 2 echipe slabe venite din B, Olaroiu trebuia sa adune mai multe puncte. Presupunand evident ca ar fi mai valoros decat ucraineanu .
Meciuri jucate in deplasare, 2005 : 8 (5 victorii, 2 egaluri, 1 infrangere). Goluri marcate : 10. Goluri primite 4. Nota bene : egalurile alea au fost cu Rapid si Timisoara, iar infrangerea la Cluj.
Meciuri jucate in deplasare, 2006 : 9 (2 victorii, 5 egaluri, 2 infrangeri !!). Goluri marcate :6. Goluri primite 4. Din 9 meciuri, am "reusit" sa inscriem doar in 4 din ele. Adica in mai putin de jumatate, iar 4 din cele 6 goluri au fost date in 2 meciuri. Din restul de 7 meciuri, in 5 din ele n-am dat nici un gol. De asemenea, am "reusit" performanta de nu bate pe Ceahlaul, Craiova sau Poli Iasi, echipe mediocre. Si asta dupa niste meciuri jalnice, rusinoase, in care nu reuseam sa ne apropiem macar de poarta adversa.
Nu stiu cum, dar vad ca pe vremea lui Oleg se putea castiga in deplasare, iar ultra-mega-extra antrenorul anului (ce gluma) nu reuseste acelasi lucru.
Sa ne uitam si la loturile pe care le aveau fiecare la dispozitie (ma refer doar la jucatorii care au prins minute bune pe teren).
Olaroiu : Carlos, Cernea, Stancu, Saban, P. Marin, Nesu, Coman (lasa-nee, lasa-nee), Goian, Ghionea, Baciu, Nicolita, Oprita, Lovin, Paraschiv, Radoi, Ov. Petre, Cristocea, Bostina, Dica, Thereau, Badea.
Protasov : Hamutovski, Cernea, Ogararu, P. Marin, Nesu, Goian, Ghionea, Baciu, Nicolita, Bostina, Oprita, Lovin, Radoi, Paraschiv, Iacob, Cristea, Dica.
Mare surpriza : nenea Oli a avut la dispozitie mai multi jucatori. Si chiar mai bunicei, in afara postului de fundas dreapta, unde o sa mai plangem o vreme dupa Ogararu.
Ne uitam si la transferuri : in vara lui 2005 au venit doar Iacob si Cernea, in vara lui 2006 Badea, Panait, Saban si Coman iar apoi Thereau, Petre si Stancu. Din nou, avantaj Oli, pe hartie, insa nu s-a vazut pe teren.
La final, dincolo de toate statisticile ramane impresia. Chestia asta cu "scopul scuza mijloacele", sau "eficient nu spectaculos" e buna pentru altii, nu pentru Steaua. Echipa asta avea candva porecla "vitezistii". Juca ofensiv, totul pentru victorie, nu "totul pentru mica ciupeala". Ramane impresia cumplita, pentru mine cel putin, a diferentei uriase de atitudine. Cu Oleg, fiecare meci se juca la victorie, era o placere sa-l urmaresti. Impresiona jocul colectiv, se vedea placerea de a juca fotbal, de a castiga . Cu Olaroiu, majoritatea jocurilor au ajuns un chin, o zbatere oarba undeva pe la mijlocul terenului si pe flancuri, intrerupta uneori de cate o sclipire individuala a vreunui jucator. Au fost perioade mai slabe si cu Oleg, evident, dar cu ucraineanul puteam spera la imbunatatiri, la mai bine, in vreme ce sub conducerea "antrenorului anului", mergem din ce in ce mai slab. As vrea sa-mi demonstreze in primavara ca ma insel, tare ma tem insa de contrariu.
PS : Faptul ca Dnipr e pe 5 nu inseamna mare lucru, cat timp nu am avut ocazia sa vedem jocul echipei pe viu. Iar cat priveste ideea ca "Dnipr au bani, cum de nu face treaba", banii nu sunt tot. Brugge par example au vreo 20 de milioane de euro buget si n-au jucat nimic. Iar Hamburg, care au o caruta de bani comparativ cu noi, au avut un sezon dezastruos.