Jo Jo Dan, un erou
Despre meciul lui Ion Ionut, cunoscut in lumea boxului profesionist sub numele de Jo Jo Dan, cu turcul Aydin Selcuk, in general, nu se stiu prea multe pentru ca nicio televiziune n-a catadicsit sa-l preia, desi ora de disputare a fost una atractiva iar pretul nu a fost unul astronomic! Ceva in jurul a 10.000 de euro In conditiile in care pe meciul lui Bute cu jamaicanul Johnson o televiziune de top din tara a oferit 1000 (o mie) de euro, o suma injositoare, ma intreb de ce ma mai mir! Ar trebui sa fiu bucuros ca am transmis in exclusivitate la Radio Romania atatea meciuri ale baietilor nostri! Ei bine, nu sunt Pe toti, pe Bute, pe Diaconu, pe Jo Jo, ii stiu de cand activau la juniori, am vazut cu ochii mei, in diverse prilejuri, cat au muncit ca sa ajunga aici si pot afirma ca merita mai multa expunere! Daca am avea cateva sute de astfel de boxeri, as intelege dilema televiziunilor de a le prelua meciurile de pe diverse meridiane si de a-si face scrupule ca nu-si scot banii din cauza orelor matinale, ca si cand n-ar exista si reluari seara Dar noi, in prezent, ii avem doar pe cei amintiti mai inainte, toti sariti de 30 de ani, si va dau scris aici ca dupa ce ei vor pune manusile in cui nu vom mai conta in profesionismul de mare calibru ani buni, pentru ca stiu ce vine din urma, adica mai nimic
M-a durut infrangerea lui Ionut din Hairi Gur Spor Salonu, sala din Trabzon! Daca m-ar ajuta memoria si as avea puterea sa scriu despre marile deziluzii traite in decursul anilor langa marii nostri campioni, ar iesi o carte de tot plansu', la modul propriu! Dar asta-i sportul- imi spun de fiecare data, incercand sa nu le pun prea mult la suflet Si m-au mai durut si unele titluri si comentarii rautacioase facute dupa ureche la adresa evolutiei romanului, ca si cand acesta a facut doar act de prezenta in fata turcului. Se stie acum, doar, ca Selcuk i-a rupt gura lui Jo Jo In ce conditii, nu prea intereseaza pe nimeni Cand scriu aceste randuri, in camera, bazaie televizorul pe un post de sport in care celebrul MM dezvaluie cum a fost amenintat la telefon de Narcis Raducan ca se drogheaza si ca are amanta! Ei, da, asta intereseaza! Si inca foarte mult! In goana dupa un rating si mai mare, moderatorul a cerut sa fie sunat si Narcis Mi-e sila
Trec pe un post de muzica si revin la chinul de a-mi aminti de inclestarea lui Ionut cu Aydin pentru titlul WBC silver la categoria semimijlocie. Trebuie spus, din start, ca Ionut e un barbat adevarat, care a avut curajul sa mearga din nou in Turcia, de data asta chiar in orasul in care s-a nascut Selcuk, dupa meciul de anul trecut de la Instanbul cand victoria i-a fost atribuita intr-un mod mai mult decat dubios turcului. Atunci, doi arbitri l-au vazut invingator la limita pe Selcuk, iar unul detasat pe Ionut. De aceea, conducerea versiunii profesioniste WBC a ordonat revansa pe care Ionut nu concepea s-o piarda stiind ca, in caz de victorie, i se vor deschide portile catre galele de renume din SUA. Sa nu-si inchipuie cineva ca Ionut isi facea iluzii ca va boxa cu Floyd Mayweather, chiar daca ar fi devenit challenger al titlului mondial detinut de acesta, dar oricum urmatorul meci, poate cu Devon Alexander, ar fi fost unul foarte important
Dupa o pregatire spartana de trei luni la Montreal, Ionut, poate prea increzator in posibilitatile sale, poate prea entuziast, poate dornic sa-i amuteasca din start pe cei 5000 de spectatori fanatici, poate prost sfatuit de antrenorul Pierre Bouchard, cine stie?!, s-a aruncat din start asupra turcului. In transmisiunea directa a meciului la radio mi-am exprimat surprinderea fata de aceasta tactica, pana cand turcul m-a lasat cateva momente fara replica dupa ce a reusit sa-l surprinda pe roman cu un croseu scurt de dreapta dupa ureche si sa-l trimita la podea. Ionut s-a ridicat imediat, dar, ca si la Instanbul, practic, a inceput meciul cu un handicap de doua puncte pe care, din fericire, l-a recuperat in urmatoarele doua reprize pe care le-a castigat. Apoi a alternat momentele stralucitoare de box cu unele mai confuze, care i-au convenit turcului, un boxer cu un stil de mardeias de cartier, capabil oricand, din apropiere, de niste lovituri surprinzatoare si napraznice. Inaintea reprizei a 11-a, din calculele mele, si apoi am vazut ca si din cele facute de doi arbitri corecti (!), turcul avea un punct in fata. Ca sa fie dat invingator, Ionut trebuia sa castige ultimele doua reprize. A inceput fantastic penultima repriza, prinzandu-l pe turc cu o serie interminabila de directe Selcuk a refuzat sa cada, tinut in picioare de spectatorii care nu strigau, ci urlau de ma mir cum nu s-a daramat sala! Ionut a insistat, i-a mai administrat turcului doua crosee care l-au facut sa se clatine serios, moment in care arbitrul italian din ring a intrerupt meciul, nejustificat zic eu, pentru cateva secunde, timp in care nu stiu ce i-a soptit la ureche lui Selcuk Cei doi au reluat lupta, s-au mai ciocnit o data, dupa care turcul, trezit din pumni, nu stiu din care joben a scos un alt croseu norocos cu care l-a mai trimis o data pe roman la podea Ionut s-a ridicat imediat, dar meciul era pierdut! In loc de 10-9 pentru Ionut, repriza a fost castigata de Selcuk cu 10-8 Intr-o secunda de neatentie s-a daramat un munte urias de truda Degeaba in ultima repriza a primit turcul un avertisment pentru obstructii repetate, doi arbitri l-au dat, in mod corect (!), desi la limita (113-112), invingator. Decizia celui de-al treilea nu mai conteaza A vazut alt meci Daca Ionut ar fi castigat repriza a 11-a ar fi fost, sigur, desemnat invingator de doi arbitri si ar fi intrat in posesia titlului. Nu stiu daca ar fi intrat si in posesia centurii lui Aydin si ar fi ajuns cu ea intreg la vestiare, in conditiile in care, desi a castigat meciul, turcul intr-un acces de nebunie, cu creierul infierbantat de loviturile lui Ionut, imediat dupa gongul final, in loc sa se bucure, s-a repezit sa-i bata pe antrenorii canadieni ai romanului. Noroc ca a fost oprit de cativa apropiati, ca altfel l-ar fi bagat in spital pe antrenorul personal al lui Bute, Stephane Larouche, venit sa-i dea o mana de ajutor cumnatului sau, Bouchard. Eu am ramas iar mut in comentariu, nemaivazand niciodata asa ceva Nu mai vorbesc de paharele din plastic si de brichetele aruncate pe ring de spectatorii care asteptau surescitati decizia. Refuz sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca victoria i-ar fi fost atribuita romanului La amatori, Selcuk a batut un arbitru Acum cred ca ar fi incins vreo trei Meciul de box disputat sambata, 26 noiembrie 2011, intr-un oras-port la Marea Neagra certifica spusele lui George Orwell: Sportul serios nu are legatura cu jocul cinstit. Are legatura cu ura, invidia, lauda de sine, dispretul fata de toate regulile si placerea sadica de a privi brutalitatea. Cu alte cuvinte, este razboi fara impuscaturi!
Amarat, am plecat cu cei cativa ziaristi romani si apropiati de-ai lui Jo Jo la hotelul in care era cazat, sa-l asteptam in hol pentru a sta putin de vorba cu el si a-l imbarbata. Promotorul sau, Cristian Ganescu, ne-a spus ca va veni repede dupa ce va fi cusut la o arcada la spital. Minutele treceau si Ionut nu mai venea La un moment dat, vestea a cazut ca un traznet: are fractura de maxilar si va ramane pentru a fi operat in Spitalul Universitar din Trabzon!!! Dimineata am aflat amanuntele Din repriza a doua pana la final Ionut a boxat cu mandibula crapata! Va dati seama cata dorinta de victorie a avut in suflet acest baiat, de n-a spus nimanui prin ce trece Nimeni nu si-a dat seama, in conditiile in care el nu scoate niciodata proteza din gura Eu nu mai stiu vreun boxer care sa evolueze timp de 10 (!!!) reprize cu maxilarul fracturat Poate cititorii foarte avizati ai insemnarilor mele despre box vor semnala si alte cazuri, dar eu nu pot decat sa ma inclin in fata probei teribile de eroism pe care a trecut-o Jo Jo Dan! Cu ce pret si cu ce dureri, nu ne poate spune decat el cand va putea vorbi
PS: Ii multumesc lui Sed Lex pentru sugestia de a realiza un serial de emisiuni cu meciuri de antologie din istoria boxului profesionist. M-as bucura sa fiu solicitat, dar nu cred ca vreo televiziune e interesata de Careul Magic V-am spus, sunt mult mai interesate de maximele lui Gigi si MM
Adrian Fetecau