Francisc Vastag: Boxului romanesc i-ar putea bate gongul !
Francisc Vastag, primul campion mondial al boxului amator romanesc, face o radiografie a situatiei actuale a unui sport nelipsit in trecut de pe podiumurile majore. Multiplu campion mondial si european la box, Francisc Vastag, spune că boxul romanesc a cunoscut un declin ingrijorator, dezvaluind si motivele care au pus acest sport la podea.
Adevarul Sporturi": Ati disparut de ceva timp din prim-plan. Ce ati mai facut in ultima vreme?
Francisc Vastag: Mă ocup de Clubul Sportiv Municipal Resita, unde sunt director-adjunct, si, in special, de sectia de box, pentru că am crescut in sala de box si nu pot sta departe de ea. Antrenez, incerc să gasesc copii talentati, care vor să facă performanță, pentru că vedeti cat de mult am decazut. Iar viitorul nu arată deloc roz. În timpul liber, merg, ca de obicei, la vanatoare sau la pescuit.
Care ar fi principalele cauze ale acestui declin?
Totul pleacă de la lipsa investitiilor, a banilor. Nu numai boxul a cunoscut această decadere. Toate disciplinele au suferit in ultimii ani, iar acum, odată cu această criză financiară despre care se tot vorbeste, e foarte greu. Vedem si noi aici la club cate greutăți intampinam. Simtim si noi că ar trebui să oferim mult mai mult copiilor, mai multe meciuri, cantonamente, iesiri la turnee afară si o masă adecvata Doar asa poti cere performanță. Trebuie facut repede ceva, pentru ca altfel, riscam să sune gongul.
Vezi o solutie in reinfiintarea centrelor si competitiilor care existau candva?
Pe vremea cand faceam eu box, lucrurile erau mult mai bine organizate. Înainte se organiza un campionat pe echipe, care acum nu mai exista Atunci ii mobilizai pe toti, chiar dacă erau si sportivi mai slabuti. De exemplu, noi avem aici in sală trei baieti, dar la diferite categorii de greutate. Nu mai există acum nici Ministerul Tineretului si Sportului. Ne-au bagat acum la Cercetare si nu avem un buget, nu stim nimic. A trecut luna ianuarie si noi nu avem un ban. Pană acum nu au fost probleme asa mari. Am ratat cantonamentul de iarna lucru care afectează pregatirea generala
Cantonamentul de iarnă este foarte important la box si nu numai. E nevoie de pregatire centralizata la box ai nevoie de sparing parteneri. Copiii nu pot să boxeze doar intre ei, pentru că se cunosc si nu mai progreseaza De asta au nevoie de meciuri in strainatate. Și asta inseamnă bani.
Te mai macină si acum gandul ratarii unei medalii olimpice?
Într-adevar, am fost la trei Olimpiade si nu am luat nici macar o medalie. Ba nu am prins cea mai bună forma ba am avut ghinion. La Seul, in 1988, am fost intr-o formă extraordinara dar m-a descalficat arbitrul cand mai erau 36 de secunde. Au luat atunci medalii boxeri pe care i-am batut fară niciun fel de probleme. Parcă exista un blestem olimpic. Macar o medalie olimpica
Te gandesti să revii la carma lotului olimpic? Poate chiar in tandem cu Leonard Doroftei?
Boxul face parte din viata mea si aș reveni la lot, dar doar in anumite conditii. Eu am mai vorbit cu Rudel Obreja si cu alti oameni din box despre acest aspect.
M-aș intoarce doar dacă am realiza la Resita un centru national. Am pus la punct si un proiect care a ajuns la Ministerul Sportului, dar fară rezultat. La sportivi trebuie să le dai masa casă si dacă am avea aici un centru, ne-am descurca si cu bani mai putini. La box vin copii amarâți. Dacă ii dai o friptura poti să tragi de el. Altfel, mai greu. Eu sunt primul care mi-aș dori să descoper un baiat care să-mi calce pe urme.
Vastag a fost triplu campion al lumii
Francisc Vastag s-a nascut la Resita, la 26 noiembrie 1968. A inceput să practice boxul la CSM Resita, sub indrumarea antrenorului Vasile Bala. A mai boxat sub culorile cluburilor Metalul Bocsa, Dinamo Bucuresti, Selena Bacau si Freedom Star Farul Constanta.
A fost campion european de juniori, la Brondby, in 1987, si mondial, la Havana, in 1988. A obtinut cinci titluri de campion national de seniori la categoria 71 kg, in 1989, 1990, 1991, 1992 si 1993. A câștigat trei titluri mondiale la seniori: Moscova (1989), Tampere (1993) si Berlin (1996) si o medalie de bronz la Sydney, in 1991.
A fost dublu campion european, la Bursa (1993) si Vejle (1995). A câștigat Cupa Mondială de la Bangkok (1994), locul I la Jocurile Bunavointei de la Seattle, in 1990, si a fost de sapte ori câștigator al Centurii de Aur". Gratie acestor performante, in 2000 i s-a acordat titlul de Maestru Emerit al Sportului si i-a fost decernat Ordinul National Serviciul Credincios" in Grad de Cavaler.
Adevarul