Adrian Fetecau, comentatorul de box de la Radio Romania Actualități, crede că Bute nu va avea rival la supermijlocie si că in curind va creste in categorie
Comentează box din 1993. Spune că s-a indragostit de nobila artă după ce l-a vazut in ring pe Francisc Vastag. "Am fost un norocos. După 2000, Leonard Doroftei, Adrian Diaconu, Lucian Bute si JoJo Dan, boxerii nostri reprezentativi care au trecut la profesionism, mi-au oferit o sansă profesională extraordinara Am putut comenta la Radio Romania Actualități meciurile lor de titlu mondial", spune Fetecau. "Multe din ele nefiind transmise la TV, m-am simtit citeodată ca in anii 1950, cind televiziunea era la inceput si cind se transmiteau vestitele dispute dintre Rocky Graziano si Tony Zale".
- Adrian, tu ai vazut ultimele 11 meciuri ale lui Lucian, toate de cind a devenit campion mondial. Cum l-ai caracteriza ca boxer?
- Ultimul meci, cel cu Glen Johnson, m-a convins o dată in plus că pot spune despre Lucian că e un boxer senzational. Meciul cu jamaicanul a fost la prima vedere unul nu foarte spectaculos, asta pentru neinitiati, dar pot spune că Bute a facut un meci "aproape perfect", asa cum l-a catalogat si antrenorul sau, Stephane Larouche.
- Au fost si acum voci care au spus că Johnson are 42 de ani, că e prea batrin, că vremea lui s-a dus.
- Circotasi sunt si vor fi intotdeauna. Să-ți spun ceva. Știi cit suferă Lucian pentru asta? Se framintă foarte mult, e deranjat. Dar nu e corect. Glen Johnson e un nume mare al boxului. Are o dreaptă legendară cu care i-a pus jos pe Antonio Tarver sau Ray Jones jr. A fost desemnat in 2004 boxerul anului de Ring Magazin, Biblia boxului. Nu a fost pus niciodată jos, niciodată! Hopkins e campion mondial la 46 de ani, fratii Kliciko au peste 40. Noi, romanii, trebuie să ne mindrim! Ucrainenii ii au pe Vladimir si Vitali Kliciko, noi il avem pe Lucian Bute.
Și dusmanii il laudă
- Cum a fost percepută victoria in Canada?
- Extraordinar. Și dusmanii Interboxului au aplaudat-o in picioare. Uite, spre exemplu, Yvon Michel, cel care a plecat din Interbox si care acum il manageriază pe Jean Pascal. A spus că meciul lui Bute a fost cel mai bun al sau din cariera Ottis Grant, fostul campion mondial, antrenorul lui Andrade, a declarat că tactica aleasă de Bute a fost cea nimerita "Dacă ar fi stat cu el la bataie, nu avea sanse!"
- Faptul că Lucian e un boxer precaut, care nu stă la bataie, care nu risca e un impediment in planul spectacolului?
- Ști cum e cu spectacolul asta? E cerut de public, multimea vrea meciuri de genul Arturo Gatti-Miky Ward. Dar oamenii nu stiu că cei doi stateau după un astfel de meci internati prin spitale. Ward acum e un bilbiit si tremură tot, iar Gatti s-a dus, saracul! Bute pregateste un meci ca să cîștige, chiar dacă spectacolul are de suferit. Și eu cred că oricine gindeste ar alege o astfel de strategie.
- Are sanse să ajungă să boxeze in America, la Madison Square Garden, spre exemplu?
- Eu zic că da, dar nu am sperante că se va intimpla prea curind. Îți explic si de ce. Bute se vinde foarte bine in Canada, atit la Montreal, cit si la Quebec. Eu am fost la meciuri, e isterie generala La Quebec se construieste un nou stadion de vreo 30.000 de locuri si canadienii vor să-l inaugureze cu un meci al lui Bute. Totul e legat de bani. Dacă in America se fac bani, Bute merge acolo.
Un meci cu Jean Pascal
- În aceste conditii, pe cine vezi viitorul adversar?
- Eu sunt convins că va mai bate doi-trei la supermijlocie. Poate pe Carl Froch, pe Kessler. Ramine de vazut dacă se inteleg la bani pentru că stiu sigur că Kelly Pavlik si Mikkel Kessler au refuzat să boxeze cu Lucian, desi au primit aproape un milion si jumatate de dolari bursa Eu cred că le e si frica Cer prea multi bani, să nu li se poată da, si apoi spun că Bute ii refuza Dar el a declarat intotdeauna că se bate cu oricine.
- Și in aceste conditii, ce e de facut?
- Cred că Bute va trece la semigrea. Acolo il asteaptă Jean Pascal, Chad Dawson. Un meci cu Jean Pascal cred că ar umple stadionul Olimpic din Montreal. E o rivalitate senzationala Pascal e si el cu gura mare, are si el fanii lui. Ar fi, asa, ca o dispută Mayweather-Pacquiao.
- Cum a petrecut Bute după meci?
- A stat la masă cu toată lumea, s-a pozat cu fanii. A baut un pahar de vin rosu si a stat cu gheață pe mina stinga Îmi spunea că are Johnson un cap foarte tare, că asa s-a si lovit, in capul jamaicanului. La 3 dimineata, ora Candei, a plecat la somn că in ziua urmatoare la ora 11:00 avea conferință de presa Apoi, in ziua urmatoare, si-a invitat toti prietenii la un gratar la vila lui din Laval.
- Dă un top al primilor trei pugilisti intilniti de Bute.
- Primul e, indiscutabil, Glen Johnson, al doilea l-aș pune pe Andrade. Pentru al treilea loc, stai să mă gindesc, eu il vad pe Sakio Bika.
gsp.ro