Generalii care au fost subordonati Armatei Rosii au primit ordine corespunzatoare care erau semnate de rege.
Lascar nu a fost subordonat Armatei Rosii, Lascar s-a inrolat in Armata Rosie si a ajutat apoi din postura de ministru la instaurarea regimului comunist.
1. Deci aia erau subordonati armatei rosii dar ordinele erau semnate de rege.
Cum plm?
Adica se trezea generalul rus dimineata, zicea ca vrea sa dea un ordin, ii trimitea scrisoare regelui, asta semna si trimitea inapoi?
Cum plm vine asta?
Regele Mihai era general in Armata sovietica?
Nu pricep ce ai vrut sa zici aici.
2.Lascar s-a inrolat in Armata rosie?De cand? Unde pe wikipedia scrie asta?
Ti-am aratat clar ordinul ala in care scrie ca li s-a permis organizarea diviziei doar dupa interventia guvernului roman. Ai citit macar documentul ala?
Eu l-am citit tot inainte sa vorbesc. E o lucrare facuta de niste oameni care ma indoiesc ca nu au fost impartiali.
Nu cred ca au modificat ei ordinele alea.
Daca tu alegi sa ignori, foarte bine. Sau poate tu faci ca Marius si crezi ca Lascar a scris minciuni in acel ordin.
Apropo, discutia despre faptul ca Lascar ar fi un tradator pentru ca a acceptat ordine de la guvern era pur si simplu ipotetica. Asta pentru ca nu ai aratat nici o dovada ca acest ordin ar fi existat si ca ar fi venit de la Rege, guvern sau generalii din Armata Romana. Practic singurul tau argument pentru existenta acestui ordin este "Asa zic eu".
Deci Lascar a zis de capul lui ca divizia s-a infiintat la cererea guvernului, nu a fost de fapt asa. Nu?
Nu ti se pare ca esti cam penibil la faza asta? Acum serios. Chiar se gandea Lascar ca peste 60 de ani se vor duce dezbateri despre el? Asa cred ca s-a gandit si a zis sa falsifice treburile. E clar.
Arata-mi unde am adus argumentul "asa zic eu".
Dar, ajung la vorba lui Marius. N-ai cu cine. Dupa cum a zis si Le reseau pansant, noi ti-am adus argumente logice, majoritatea sustinute de dovezi istorice sau conforme cu ceea ce cred majoritatea istoricilor ca s-a intamplat.
Pai nu prea ai cu cine. Ce argumente logice ai adus tu in afara de povesti de-ale tale de pe wikipedia, nu o sa stiu niciodata.
Astept sa vad si eu o hartie sau ceva cum ca Lascar s-a inrolat in Armata rosie, ca asta zici tu.
Chiar, Le reseau te rog explica-i prietenului MoWeed cum sta treaba cu inrolatul. Sunt curios in ce Armata te poti inrola si sa primesti direct gradul de general. Mai ales dupa ce ai condus trupe impotriva armatei a carei general esti acum.
Lascar s-a inrolat in Armata Rosie si a primit direct gradul de general. Asta chiar e buna.
Iar tu ai raspuns cu ironii, ipoteze, inventii, alte si alte intrebari sau cu "asa zic eu". Ba mai mult, in sustinerea afirmatiilor tale ai spus niste aberatii care ar face orice istoric ori sa se pravaleasca pe jos de ras ori sa-l podideasca plansul(un exemplu fiind ca soldatii romani detinuti in URSS erau liberi dupa 23 august 1944 sau ca divizia HCC avea rolul sa aduca acesti prizonieri in tara).
Sigur ca da. Eu eram cel care venea cu argumentele: esti prost, esti penibil, esti nu mai stiu ce.
Astept sa imi arati unde am zis "asa zic eu" si mai ales sa raspunzi la intrebarile ramase in aer.
Faptul ca nu ai raspuns la ele inseamna doua lucruri:
1. Nu ai cunostiinte necesare.
2. Nu ai bun simt sa raspunzi.
Tu stii din ce categorie faci parte.
Le reseau pansant.
Adriane tu judeci istoria si razboiul asta blestemat de parca ar fi pe calculator. Tu ce spun un soldat roman se compara cu unul neamt/rus/ american?
Fara ironie iti spun ca nu intelg intrebarea. Sincer iti zic. Daca o corectezi(probabil e greseala de scris din graba) o sa raspund.
Daca se infruntau 200.000 de nemti cu 200.000 de romani tu cine crezi ca castiga? ce dotare aveau turcii si ce dotare aveau britanicii?
Dotarea conteaza, nu zic nu. Dar nu doar dotarea. Conteaza si numarul de soldati si pregatirea si priceperea conducatorilor.
Daca intreaga Armata turca ataca trupele britanice din palestina, trupe care trebuiau sa se apere si impotriva lui Rommel, nu cred ca ar fi rezistat.
Erau atacati pe 2 fronturi, din 2 parti si riscau sa fie inconjurati.
Retragerea catre zona indiei era in cazul asta singura optiune. Ceea ce inseamna ca riscau sa intre in bataia armelor japoneze.
Intrarea Turciei de partea Germaniei insemna mult. La fel si intrarea de partea aliatilor. Cum ai zis si tu, nemtii nu aveau nevoie de fronturi in plus.
De asta era blitzkriegul asa important. Treci, cuceresti, treci mai departe.
Numai ca blitzkriegul nu a mers in africa...
Prima mare infrangere pentru nemti. O batalie care trebuia sa se termine repede a tinut cativa ani buni si a fost un ghimpe care a deranjat mult pe nemti.
Ce le trimiteau nemtii la turici nu era semnificativ, era important, dar nu putea schimba soart razboilui, adica cateva sute de tancuri nu in plus pe frontul de est nu insemna nimic. Spuneam de populatiil respective, ca germania deja era in deficit de luptatori, pierduse milioane de soldati mobilizabili, nu mai avea o forta de lupta redutabila, deja se incep cu contigente fie mici, sub 20 de ani, fie mari peste 50, in timp ce britanicii nu au pierdut aproape deloc oameni.
Uite, te contrazici. Zici ca nemtilor le-ar fi prins bine noi forte dar in acelasi timp zici ca turcii nu ar fi ajutat cu nimic. Pure speculatii!
Nemtii au facut tot timpul presiuni pentru a-i atrage pe turci de partea lor. ATENTIE. TOT TIMPUL!
Turcia era importanta pentru terminarea razboiului din orient, pentru trnsportul rapid al petrolului oriental(ajungea mai repede in Europa asa decat ocolind prin africa de nord, pentru taierea liniilor de aprovizionare ale aliatilor, pentru inconjurarea urss-ului.
Cauta informatii despre relatiile germaniei cu turcia, despre contactele dintre cele doua tari, despre interesul germaniei.
Nu mai merge tu pe pure speculatii cum ca turcii nu ar fi ajutat cu nimic.
In 1941, germania nu avea nevoie de turcia, atunci soarta razboiului parea ca si decisa, dupa stalingrad incep durarile de masele.
Alte speculatii. Ti-am zis mai sus de ce era turcia importanta.
Armata Romana a functionat normal, adica nu sovieticii ne dadeau ordine, ma rog noi actionam "independeti" dar urmand in deaproape prietenii aliati sovietici. Mai adriane daca nici asta nu stii, da-o in ma-sa de treaba, asta e un lucru banal, si la capacitate la istorie se pun astfel de intrebari, auzi si tu spui ca Armata romana in campania din est era era comandata de sovietici.
Stai ca ma confunzi. MoWeed a zis asta, nu eu.
Eu asta am si sustinut tot timpul. Lascar a primit ordine de la romani, nu de la rusi!!! Domnul MoWeed sustine ca generalul s-a inrolat in Armata rosie.
Eu zic exact ce ai zis tu.
Romania a functionat ca aliat, nu ca sclav.
Generalii romani actionau cum stiau ei mai bine urmand planul de atac al aliatilor. Ca nu se apucau ei sa inceapa campanii teleleu si sa invadeze ce tari nu le placeau.
Lui MoWeed trebuie sa ii explici cum sta treaba cu Armata romana, nu mie.
Le reseau pansant
Iti multumesc pentru participarea la aceasta dezbatere. Mie imi face placere, nu stiu despre voi.
Iti multumesc pentru ca tu, spre deosebire de ceilalti 2(si nu ma intereseaza daca ei se vor supara sau nu)tu macar tratezi serios si nu mergi exclusiv pe presupuneri si idei fixe sau "rautacisme".
E o placere sa dezbati ceva cu o persoana care aduce si argumente la ceea ce zice.(eu unul nu m-am gandit pana acum la capacitatea de lupta a turciei. Tu ai ridicat problema si iti spun sincer ca sunt in cautarea informatiilor despre Armata turca din acele vremuri. Vreau sa vad clar ce dotari aveau, ce efective, etc. De ajutat inca mai cred ca ii puteau ajuta mult pe nemti daca intrau de partea lor dar acum ma gandesc si cat de mult ar fi rezistat in acest razboi, resursele lor nefiind la fel de bogate ca ale nemtilor sau rusilor)
Chiar si presupunerile tale sunt mult mai aproape de realitate ca cele emise de altii.
Iti multumesc ca participi la discutie si sper sa se bage si alti utilizatori.