O sa trec peste ironiile cu care m-am obisnuit de la tine si o sa iti pun aceiasi intrebare simpla la care tot astept raspuns si de la Marius:
Nu sunt deloc ironii, e purul adevar, daca tu il interpretezi ca ironie inseamna ca merge la inimioara si incerci sa o dai dupa cires.
Dupa ribbentrop-molotov si dictatul de la viena, cei care s-au dat cu nemtii nu erau cumva tradatori?
Eu te inteleg, esti fan Antonescu, deci anticomunist convins.Dar asta nu cred ca te impiedica sa fii obiectiv si sa recunosti ca in anii aia Romania era intre ciocan si nicovala. Nu aveau aia ce sa faca.
Doar un dobitoc poate sa creada ca Romania nu risca sa fie calcata in picioare daca nu se dadea cu nemtii sau ca instaurarea regimului comunist putea fi oprita.
Un general ca Lascar, care a avut grija de oamenii lui, nu poate fi altceva decat un erou!
Mai omule tu stii ce a fost ribbentrop-molotov si dictatul de la viena? hai sa iti fac eu o mica prezentare ca poate intelegi.
Pactul Ribbentrop-molotov a fost un tratat/acord/pact intre Germania si urss incheiat la 23 august 1939, pactul avea 7 articole si era legat de probleme economice, schimburi de tot felul si ajutor in relatiile internationale. Codicilul ala de care facem noi atata caz e fix un mare zero, un zero barat, pentru ca: 1 a fost o parte secreta, adica era asa o intelegere de principiu intre cele 2 state, oricum vina apartine in egala masura amandurora dintre parti, asa ca nu poti sa spui ca Germania e mai vinovata decat urss.
2 in ce priveste basarabia, articolul 3 al codicilului aminteste de: "interesele speciale ale urss in basarabia", nimic de anexiune, etc chiar daca scopul real era asta. Pe de alta parte, rusii ne luau basarabia si fara ribbentrop molotov, si fara sa fie in europa nazismul, pur si simplu ei au crezut ca basarabia a fost ocupata de Romania, nu s-au impacat cu gandul niciodata cu asta. Nici la reluarea relatiilor diplomatice cu urss in 1934, stii cum i-am facut sa recunoasca faptul ca Basarabia ne apartine? prin deschiderea unui oficiu consular la Chisinau!!!
In relatiile internationale si ce vroiau rusii sa faca in europa ribb-molotov e o varza murata, intentiile urss nu s-au schimbat de loc, au ramas aceleasi, poate doar s-au amplificat actiunile.
Dictatul de la viena, aici este de scris o tona, oricum vina nu este exclusiv a Germaniai, politicienii nostri de atunci au fost atat de slabi incat i-au lasat pe nemti sa dicida in locul nostru, si inca ceva Romania era de pe atunci un bastion al antinazismului si fascismului, relatia cu Germania era destul de slaba, plus alianta extraordinara cu Franta si anglia, de aia a facut sa pierdem Ardealul. Asta a fost asa o paranteza ca sa explic anul 1939/1940. Dictatul de la viena sa stii ca a fost opera italiei mai mult, iti spun eu toata povestea alta data.
Acum sa revenim la subiect urss-ul ne-a invadat in 1940, basarabia a fost ocupata cu forta militara, aia a fost agresiune, razboiul din 1941 a fost unul just pentru ca constituia raspunsul la invazia din vara trecuta. Situatia Ardealului e mai complicata si nu o expun pt moment ca nu este cazul.
Nu erau deloc tradatori cei care s-au aliat cu Germania pentru ca Germania nu ne-a invadat never, nu ne-a agresat, nu ne-a ocupat un sfert de tara, Romania din contra a avut relatii excelente cu Germania dupa 1940 si pe de alta parte si Romania a dorit arbitrajul ala, adica undeva a fost si vina Romaniei ca a acceptat sa se decida soarta tarii prin arbitraj, actul acela a avut conotatii la cel mai inalt nivel-regele, ministerul de externe, Armata, toti astia au fost de accord cu arbitrajul, adica Romania sa fie arbitrata de italia si Germania.
Un general ca Lascar, care a avut grija de oamenii lui, nu poate fi altceva decat un erou!
Omule, ce nu iti este clar, oamenii aia nu erau oamenii lui lascar, erau niste oportunisti care au zis, ne dam cu rusii ca sa scapam, erau toti cei care au preferat sa faca compromis ca sa scape cu viata din iadul sovietic, si inca ceva, sa nu crezi ca "oamenii aia" erau orisicine, erau numai cei care aveau 'origini sanatoase' adica pe de o parte ofiteri si oameni instruiti care vor constitui in primii ani baza regimului comunist, pe de alta parte soldati simpli care sa poata fi usor manipulata si prostita.
Conducerea trupei asteaia putea fi asigurata de oricine, rezultatele erau aceleasi pentru ca nu conducatorul HCC, decidea, rolul acelui corp de Armata era dinainte stiut, si oricum Moscova si cadrele sovietice decideau in niciun caz Lascar. Asa ca eroul tau nu pare atat de demn si de erou din moment ce a fost doar o persoana aleasa sa indeplineasca o misiune deja stabilita si impusa in cele mai mici detalii.
Ti-am spus erou a fost cand a luptat contra bestiilor rosii, nu acum cand a tradat.
Prietene, nemtii in Romania nu au comis nicio crima, nicio atrocitate, nimic, ei nu au avut nicio politica de impunere a ideologiei naziste, sau de eliminare a opozantilor, asa cum s-a intamplat cu comunistii si urss. Faptul ca Germania este responsabila de diferite atrocitati comise in timpul razboiului, lucrul asta nu conteaza absolut de loc pentru ca nu priveste relatia cu Romania. urss-ul si comunistii au avut clar o politica de exterminare a romanilor si a celor care se opuneau regimului, ceea ce nu este cazul pentru Germania.
capisci?
Tu compari banane cu portocale si te intrebi unde este cotorul!