Posibil sa gresesc Adrian.Din citirile mele internaute si nu numai,in legatura cu acest subiect, asa tineam minte.
As vrea insa sa subliniez un lucru. Am citit o postare de a lui Xray ceva mai inainte,tot in acest topic,in care dumnealui spunea ca vinovati au fost si aceia care au impins Romania in razboi si dupa granitele sale istorice. Absolut gresit!
Din punct de vedere militar,este perfect logic si indicat sa iti fortezi inamicul sa recunoasca teritoriul pe care tocmai i l-ai luat,iar acest lucru se face punandu-l sa semneze o pace favorabila tie. Exact asta a facut si Romania in acea perioada;cum am putea fi asa naivi sa ne gandim ca daca ne rezumam la a ne recupera Basarabia, rusii ne-ar fi lasat in pace fiindaca,vezi Doamne, nu ne-am trecut granitele istorice. Raul era deja facut,odata ce ai impuns ursul,ai 2 optiuni: fie il impungi pana iese arma pe cealalta parte a lui,fie doar il enervezi cu rana superficiala pe care tocmai i-ai provocat-o...stim cu totii ce face ursul cand este ranit,nu? La fel si URSS/Rusia. Singura noastra speranta de a ne pastra Basarabia era ca Rusia sa dispara ca putere definitiv,iar o tara care are obiective nationale,nu isi poate permite sa spere la acest lucru,ci trebuie sa si actioneze. Altfel am fi fost ca ungurii,am fi stat si noi la ciupeala in loc sa ne meritam teritoriile.Am fi sperat ca germanii o sa ii rada pe rusi de pe fata pamantului,si apoi hop! si noi ca niste hiene sa luam o bucata de aici,o bucata de acolo.Slava Domnului ca am avut conducatori care au facut ce au facut,caci altfel riscam sa fim vazuti azi ca ungurii,urati de toti vecinii (o bucata din Slovacia,o bucata din Yugoslavia, o bucata din Romania). Eu zic ca ne-am descurcat bine in al 2-lea Razboi Mondial,putem fi mandri,chiar daca invingatorii au incercat sa ne minimalizeze meritele si sa ne descrie ca pe niste lachei ai germanilor.
Tineti minte acest citat:
"Prevăd un al treilea război mondial, care va pune omenirea pe adevăratele ei temelii sociale. Ca atare, dumneavoastră și urmașii dumneavoastră veți face mâine ceea ce eu am incercat să fac astăzi, dar am fost infrânt! Dacă aș fi fost invingător, aș fi avut statui in fiecare oraș al României. Cer să fiu condamnat la moarte și refuz dinainte orice grațiere. În felul acesta, voi fi sigur că voi muri pe pământul Patriei, in schimb voi, ceilalți, nu veți fi siguri dacă veți mai fi aici când veți fi morți." Maresal Antonescu