Oleg, ole!
Pe bratele elevilor sai. Asa a trait Oleg Protasov minutele de dupa fluierul de final al partidei cu Halmstad. Cand a ajuns in fata galeriei, tot stadionul a erupt: "Oleeg Protaasov! Oleeg Protaasov!". A inceput sa zambeasca. Si-a dus mana la inima si apoi a aplaudat. A intrat la vestiare. "Va multumesc din suflet pentru aceasta seara", le-a spus jucatorilor. Apoi i-a imbratisat pe fiecare.
A urcat in biroul sau de la tribuna a II-a si alaturi de Stefan Stoica si-a dat frau liber bucuriei, strigand in gura mare in limba greaca, tipetele lui putand fi auzite din parcarea stadionului. A parasit stadionul in jurul orei 1:00, nu inainte de a ajunge la conferinta de presa, unde a facut o declaratie pe care a repetat-o la iesirea din arena: "Nu am luat nici o decizie. Pana la ora meciului cu Hertha se mai pot intampla multe".
A fost ultimul care a plecat de la stadion, ducandu-se sa petreaca alaturi de niste prieteni greci. "A parasit stadionul cu lacrimi in ochi. Nu s-ar fi asteptat ca 25.000 de oameni si toti jucatorii sa-i fie alaturi", a spus unul dintre colaboratorii sai.
14 zile au mai ramas pana cand Protasov va parasi Steaua pentru a da curs ofertei de la Dnepr.
CINE VINE
Olaroiu e adeptul jocului inchis
"Daca va pleca Oleg, si probabil ca asa se va intampla, atunci suta la suta va veni Olaroiu", a declarat Gigi Becali inainte de meciul cu Halmstad. Astfel, fostul antrenor al Timisoarei ar urma sa fie instalat pe 16 decembrie in Ghencea. Este de asteptat o schimbare majora in jocul Stelei, stiut fiind stilul lui Oli, unul extrem de prudent, cu doi ichizatori in fata unei aparari de 4 fundasi. O dovada a faptului ca Olaroiu este un antrenor care sacrifica spectacolul este linia de clasament a lui Poli din acest sezon: 12 meciuri si doar 16 goluri marcate, in conditiile in care in lot i-a avut la dispozitie pe Viorel Moldovan, Gigel Bucur si Mansour. Pe de alta parte, timisorenii au avut in aceeasi perioada doar 8 goluri primite, a doua aparare dupa Steaua la momentul respectiv. De asemenea, cand a antrenat in Ghencea, in 7 etape, echipa a marcat doar 6 goluri si a primit 5.
"Am fost cel mai fericit om din lume miercuri seara"
- Domnule Protasov, care a fost primul lucru pe care l-ati facut dupa ce ati plecat de pe stadion?
- M-am dus sa sarbatoresc succesul. Am avut invitati niste prieteni greci veniti in Romania si am stat cu ei.
- Atitudinea publicului va conta in decizia pe care o veti lua?
- Va spun doar ca a fost ceva incredibil. 25.000 de oameni niciodata nu-i vei putea cumpara sa-i faci sa te aclame. A fost ceva ce nu voi uita niciodata. Poate ca miercuri seara am fost cel mai fericit om din lume.
- Ati citit titlul din Gazeta Sporturilor de joi, "Mai gandeste-te, Oleg!"?
- Bineinteles!
- Si?
- Hm, repet, toate acestea, iubirea oamenilor, aprecierea ziaristilor sunt lucruri, care, alaturi de sanatate, nu le poti cumpara cu bani niciodata, tocmai de-asta sunt atat de pretioase si trebuie sa fii fericit atunci cand le ai. Eu sunt.
PROFILUL PSIHIATRULUI
"Antrenor exemplar"
Cunoscutul psihiatru Florin Tudose a acceptat sa-l radiografieze pentru Gazeta Sporturilor pe Oleg Protasov:
- antrenor exemplar in intelesul cel mai pur al cuvantului pentru ca a reusit sa faca performanta venind dupa un antrenor pe care reusiseram sa-l romanizam si astfel am crezut ca putem face cu toti la fel
- e serios, responsabil, niciodata n-a fugit in momentele grele de responsabilitate si comunica atat cat e nevoie, nu sta numai la televizor pentru a crea polemici
- ne-ar trebui un Protasov si la "nationala" Romaniei, sa nu mai piturchizam atat echipa, cred ca Oleg ar putea pune ordine acolo
- doi antrenori romani sunt ca Protasov; Mircea Lucescu si Ladislau Boloni, dar, din pacate, ei lucreaza in strainatate
CEL MAI GREU MOMENT
Singura greseala, returul cu Rosenborg
O singura infrangere are Protasov in meciurile din actualul sezon al cupelor europene, 2-3 la Trondheim, cu Rosenborg. Atunci, Steaua a pierdut calificarea in grupele Ligii Campionilor si Protasov a fost acuzat dur de patronul Gigi Becali, fiind facut principalul vinovat de esec, pentru ca a jucat cu Nesu mijlocas stanga. Atunci, Becali s-a gandit chiar la demiterea ucraineanului, insa a renuntat in momentul in care managerul general al clubului, Mihai Stoica, a spus ca va parasi si el echipa daca Oleg va fi dat afara.
25 de meciuri a stat Oleg Protasov pe banca Stelei, pierzand doar 4 dintre ele: 2-3 cu Dinamo, in Supercupa, 2-3 cu Rosenborg, in turul preliminar al Ligii Campionilor, 0-1 cu Gloria Bistrita si 0-1 cu CFR Cluj, in Divizia A
Ce spun personalitatile romanesti despre Protasov
"Protasov a fost un mare sportiv. El nu s-a implicat deloc in stilul romanesc, parca a fost tot timpul ca o statuie"
Mircea Diaconu, actor
"Daca pleaca este din cauza problemelor personale, cand e vorba de familie uiti de orice. Nu cred ca se duce in Ucraina pentru bani"
Florin Calinescu, realizator talk-show TV
"Lasand echipa pe primul loc si calificînd-o in primavara europeana inseamna ca si-a facut treaba la acest club"
Dorinel Munteanu, antrenor CFR Cluj
"Toti antrenorii din Divizia A au avut ce invata de la el. O dovada ca s-a preocupat doar de jocul propriei echipe si nu de alte probleme este chiar calitatea jocului prestat de Steaua. Am 3 cuvinte pentru Oleg, respect, respect, respect"
Cristi Balaj, arbitru
"Nu e bine deloc daca va fi lasat sa plece sau daca el va lua decizia de a pleca. Eu spun asa: Steaua, nu-ti lasa magicianul sa te paraseasca!"
Miodrag Belodedici, fost jucator Steaua
"Oleg a facut o singura greseala, returul cu Rosenborg. In rest, mult echilibru, valoare, seriozitate si performante. Si va fi greu Stelei sa invete sa se descurce fara el"
Ionut Lupescu, director general FRF