Blaturile de la Dinamo, date in vileag de un fost angajat
Antrenorul Ion Manu demască sistemul clientelar care functionează la gruparea "cainilor". Tartorul este Tică Danilescu, pe care Florin Cheran ar fi vrut, la un moment dat, să-l impuste!
Secat de performante, atat la nivel de cluburi, cat si la cel de echipe nationale, fotbalul juvenil se departează de adevaratul sistem de valori, alunecand si mai abitir in bezna O decizie luată recent de conducerea clubului de fotbal Dinamo a determinat reactia vehementă a unuia dintre cei vizati.
Gruparea din Șoseaua Ștefan cel Mare s-a descotorosit recent si de ultimul antrenor de la Centrul de Copii si Juniori care a jucat fotbal la nivel profesionist (Liga I), Ion Manu, iar in locul fostelor glorii (Dumitru Moraru, Costel Orac si Ionel Augustin) sau al celor care au mancat fotbal pe paine au fost adusi profesori, alesi după criterii hilare.
Acestia sunt tineri absolventi ai unor facultăți de sport, socotiti tobă de teorie, dar pe care practica ii omoara fiind deseori ironizati fiindcă "le trece mingea pe sub picior", cand trebuie să le arate micutilor cate un exercitiu.
Spre deosebire de Dinamo, la Steaua, Victor Piturcă a procedat exact invers: i-a dat afară pe "profesori" si a adus la centru nume cu rezonanță, care să fie modele pentru juniori.
S-a ajuns la situatia aparent paradoxală ca bucurestenii să-și dea copiii să invete fotbal la Sportul Studentesc, club unde parintii platesc echipamentul si cantonamentele, si nu la Dinamo, unde, la varstele mici, nu se percep taxe. Asta pentru că sistemul functionează in Regie si scoate valori, in vreme ce in Șoseaua Ștefan cel Mare dă rateuri. Conform descrierilor, noul angajat de la Centrul de Copii si Juniori al dinamovistilor este o persoană supusă si de preferat rudă cu familia lui Tică Danilescu.
Și-a cerut banii pe Tameș
Scapat de incorsetari, antrenorul a iesit la rampă si a dezvaluit cateva dintre cauzele care intretin cancerul la nivelul fotbalului juvenil. Folosind informatii stranse din "campul muncii", tehnicianul nu i-a crutat pe cei care au facut din Dinamo propria afacere.
După 20 de ani petrecuti in "Groapă", trecand prin vremurile in care pe gazonul din Șoseaua Ștefan cel Mare se incingeau gratarele cu mititei, Ion Manu a fost lasat pe drumuri. Banuieste că i se trage de la faptul că nu s-a caciulit in fata directorului sportiv Constantin Danilescu, caruia nu i-a convenit că antrenorul a avut mai multe tentative de a obtine libertatea fiului sau, Mihai (20 de ani), care nu era folosit de catre "cainii rosii", dar nici nu era lasat să plece la altă formatie. Danilescu ii mai poartă pică lui Manu si fiindcă acesta obisnuia să-și ceară drepturile.
Iată un exemplu, relatat chiar de Manu: "Am lucrat opt ani cu Iulian Tameș (n.r. - fost jucator la Dinamo, in prezent la FC Timisoara), iar cand s-a transferat in Rusia, la Alania Vladikavkaz, am facut un referat la FRF prin care imi ceream, asa cum credeam eu că mi se cuvine, un procent din formarea jucatorului. M-am intalnit cu Danilescu pe holurile federatiei, care a inceput să tipe la mine: «Ce, ba nu ti-ai luat salariul pentru cat ai muncit? Vrei bani in plus?». Asta e atitudine corecta".
Anuntat de un coleg că a fost dat afară
Cum s-a facut selectia antrenorilor adusi să formeze vi itorii dinamovisti, cum poti rezista la Dinamo, pe cine trebuie să perii ca s-o duci bine? A raspuns antrenorul iesit din sistemul care l-a alungat ca pe o masea stricata Manu a acceptat să dea in vileag blaturile de la Dinamo.
Fuga de raspundere a sefilor este exemplara Nu se stie cine ia deciziile si nici nu se oferă justificari. "Am fost anuntat de catre un coleg, Ghiță, că trebuie să predau grupa pe care o aveam. Nu de vreun sef.... Iar cand m-am intalnit cu Ion Moldovan, cel care conduce centrul, mi-a spus: «S-a luat decizia asta». Cine a luat-o, care au fost motivele, in conditiile in care există cel putin o grupă de copii care nu are antrenor in acest moment? Nu mi s-a dat nicio explicatie. Cand am venit la Dinamo, acum 20 de ani, si am participat la prima sedință la club, eram un nimeni. Stateam la masă cu Frățila Parcalab, Vaiscovici, pe atunci antrenori la centru. Aveai ce invăța de la acesti oameni, care au jucat fotbal. Acum nu mai are cine să le arate copiilor. Le-am spus celor care conduc centrul: «Teorie aveti, dar probleme vor fi cand va trebui să loviti mingea»... Mi-au dat dreptate".
"Dacă e liniste, nu inseamnă că lucrurile merg bine"
Concluzia lui Ion Manu, omul pe care Dinamo l-a deposedat de un salariu lunar de 2.000 de lei si de bucuria de a forma jucatori, este pesimistă: "N-o să schimb nimic cu asta. Roata se va invarti in continuare la fel ca si pană acum. Am vrut doar să trag un semnal de alarma să arat că la Dinamo, chiar dacă e liniste, nu inseamnă că lucrurile merg bine!".
"Cand am venit la Dinamo, acum 20 de ani, si am participat la prima sedință la club, eram un nimeni. Stateam la masă cu Frățila Parcalab, Vaiscovici.", Ion MANU, fost antrenor la Dinamo
"Tică Danilescu taie si spanzură la Dinamo! Cand era la Steaua, ii injura de mama focului pe militieni, cum ne spunea el. Acum ia pensie de la militieni!", Ion MANU, despre Tică Danilescu
DESPRE DÂNILESCU
"Îi injura de mama focului pe militieni! Acum ia pensie de la ei!"
Capul rautăților la Dinamo este indicat Constantin Danilescu, aratat cu degetul de cei care nu fac parte din "gasca" lui. Lui Danilescu i se reprosează "politica de cadre" impusă la Dinamo. Dat afară de la Steaua in 1999, oficialul a fost adus la Dinamo de Cornel Dinu, cu care este prieten si cu care a fost coleg de bancă in scoala generala
"Tică Danilescu taie si spanzură la Dinamo! Cand era la Steaua, ii injura de mama focului pe militieni, cum ne spunea el nouă pe atunci. A fost dat afară de Steaua si trecut in rezervă de Armata apoi a fost reactivat la noi, unde s-a pensionat. Acum ia pensie de la militieni!", acuză acelasi Manu, care remarcă faptul că pană si Cornel Dinu a fost tras pe linie moartă la Dinamo: "Procurorul mai vorbeste cu voi, ziaristii. În rest, nu este bagat in seamă de nimeni la club. La asa ceva s-a ajuns la Dinamo".
Amenintarea lui "Vava"
Atat de inversunate sunt fostele glorii ale clubului Dinamo față de "intrusii" din familia Danilescu incat, povestesc acestia, Florin "Vava" Cheran, fost jucator si antrenor al "cainilor", a amenintat că-l impuscă pe oficialul dinamovist! Candva "secund" al lui Mircea Lucescu, "Vava", dat afară deunazi de la federatie, are de mai multi ani permis portarma
"Am avut acea izbucnire cand Dudu Georgescu, despre care se stie cate a facut pentru Dinamo, a revenit in Romania, a mers la club, dar nu i s-a dat niciun post de antrenor la centru, dar se gasise acolo loc pentru baiatul lui Danilescu, care este stelist. E o nenorocire ce se intamplă acum la Dinamo. Am dreptul să port arma Am fost pensionat cu gradul de colonel, asa că am dreptul, la o adica si la cal, la sabie...", a detaliat ieri Florin Cheran.
1999 este anul in care Tică Danilescu a fost dat afară de la Steaua. Prietenul Cornel Dinu l-a adus imediat in "barlogul" marii rivale
DOMNUL Goe
Fiul lui Tică Danilescu are parte de un tratament preferential față de ceilalti tehnicieni. Grupa pe care o antrenează efectuează deplasari cu avionul
Explicat prin Dorinta de a improspata sangele la Dinamo, experimentul adu cerii unor "profesori" este doar o formă de a ascunde intentii deloc curate. Antrenorii aflati acum la club sunt inruditi intre ei! "Sorin Popescu este nasul lui Catalin Danilescu, fiul lui Tică Danilescu si totodată antrenor la Dinamo. Ilie Alexe, dat afară de Piturcă de la Steaua si adus la Dinamo, este, la randul lui, nasul lui Sorin Popescu", descrie Manu tabloul de familie.
Catalin Danilescu, campion in sezonul trecut cu grupa 1993, are un tratament aparte față de restul "amarăștenilor". Desi a patat blazonul clubului (a omorat cu masina un batran pe trecerea de pietoni, dar a scapat cu o pedeapsă cu suspendare), "Domnul Goe" este tinut in puf, iar de asta are grijă din plin tatal sau.
"Grupa lui Catalin a facut două saptamani cantonament la Saftica, in conditiile in care alti copii abia prind o zi-două de pregatire acolo. Iar o deplasare la Timisoara, pentru un meci, s-a facut cu avionul, lucru de care n-a beneficiat nicio altă grupă de copii. Iar acum se laudă că este campion al Romaniei, că are rezultate. Cu asemenea conditii, poate si altii ar fi iesit campioni cu grupele lor", dezvaluie acelasi Manu.
Tică Danilescu s-a aparat ieri: "Deplasarea cu avionul ne-a costat mai putin decat dacă s-ar fi facut cu autocarul. Întoarcerea s-a facut imediat după meci, altfel ar fi fost nevoie de nopti de cazare in plus. Totul a fost aprobat de domnul Borcea".
Jucatori care n-au loc nici la Divizia D
Manu acuză faptul că la Dinamo sunt mentinuti juniori fară sanse de progres. "Sunt jucatori care au facut opt-nouă ani de juniorat la Dinamo, apoi nu au avut loc nici la echipe din Divizia D. De ce sunt tinuti la Dinamo acesti copii, dacă nu au valoare? Apoi acestia spun că au jucat la Dinamo. Nu, au trecut pe la Dinamo, nu au jucat".
Jucatorii sunt impusi de alte criterii, la presiunile impresarilor, si nu de propria lor valoare. "Dacă n-ai un impresar si relatii foarte bune, nu poti face nimic! Altfel, cum se explică faptul ca la unele meciuri ale celor de la Dinamo II, au fost partide in care nu era niciun jucator crescut de Dinamo! Sportul Studentesc scoate jucatori fiindcă nu e Dinamo! Dacă regulamentul n-ar impune existenta a cinci grupe de copii si juniori, Dinamo ar renunta la centru. L-ar desfiinta, asa cum a vrut să facă Ioan Becali in perioada in care a fost presedinte de club! La Dinamo se pune o presiune falsa Se vrea an de an titlul la copii si juniori, dar nu există niciun fel de conditii, nici macar pentru antrenamente decente. Este un teren sintetic in incita complexului, care vara se incinge, după ora 11.00, incat nu se poate juca pe el. Plus că se fac diverse combinatii. Doar anumite grupe de copii sunt sub titulatura Dinamo, unele sunt trecute la AS Team. La această societate sunt bagati diversi conducatori, deci tot Dinamo e!", zice Manu.
Și ceilalti conducatori de la Dinamo au interferat cu munca antrenorilor. Cristi Borcea, care mai nou obisnuieste să-și bombardeze antrenorii cu telefoane, pentru a le da "indicatii tactice", folosea la inceput metode mai fine. Nu trasa sarcini explicite, ci doar dadea de inteles că anumiti copii trebuiau urmariti mai atent decat altii.
Sfaturi de la Borcea: "Vezi ce poti să faci!"
"Pe Cristi Borcea il stiu din prima zi in care a venit la Dinamo. Era cu Cornel Dinu, ducea un diplomat. În decursul anilor m-a chemat de două-trei ori la el in birou, in probleme legate de anumiti juniori. Îmi zicea: «Manolo, te rog, vezi ce poti să faci!»". Dacă raspunsul meu era negativ, copilul nu era oprit. Nu consider că s-a bagat peste mine, fiindcă nu mi-a impus jucatori", ne-a spus antrenorul pus pe liber.
"Activitatea mea poate fi analizată de domnii Badea si Borcea, nu de unii care au un dinte impotriva mea. De 11 ani, eu imi fac treaba onest la Dinamo", TICĂ' DĂ'NILESCU, director sportiv la Dinamo
"Contractul domnului Ion Manu a expirat. Asta e explicatia. Eu am simpatie față de muncă si de corectitudine, nu față de o persoană sau alta.", TICĂ' DĂ'NILESCU, angajat de 11 ani al "cainilor".
EvZ