Sa o luam in ordinea in care au terminat sezonul trecut.
1. Unirea Urziceni, in mare parte aceeasi echipa, acelasi staff. Totusi, plecarile lui Tibi Balan si Dacian Varga par a se resimti. Desi dupa 5 etape (foarte grele de altfel, in care au intalnit in deplasare pe CFR si Steaua, iar acasa pe Rapid si Poli Timisoara) ialomitenii sunt deja in plutonul fruntas cu o singura infrangere, totusi jocul lor parca nu mai este la fel de legat ca in sezonul trecut. Ramane totusi o echipa de locurile 1-6, deci de cupe europene.
2. FC Timisoara arata parca mai bine dupa preluarea echipei de catre Ovidiu Sabau, neinvinsa dupa 4 etape (doar Timisoara si Brasovul n-au pierdut inca vreun meci). In meciurile cu Sahtior si Stuttgart a aratat teama si crispare, insa in campionatul intern va fi altceva si vor reusi sa-si impuna jocul. Mai greu pana in iarna, cand vor juca 6 meciuri si in Europa, lucru cu care nu sunt obisnuiti. Eu personal le dau totusi sanse la titlu, undeva la 15%.
3. Dinamo, cu Danciulescu vandut in Spania dar cu Andrei Cristea si Marius Niculae in forma, pare sa-si fi recapatat pofta de joc dupa venirea lui Bonetti. Mie unul mi-a placut jocul lor pana acum, exceptie facand dubiosul meci cu Inter Curtea de Arges. Le dau sanse bunicele la titlu, undeva cam la 25%.
4. CFR Cluj, probabil principala contracandidata la titlu, alaturi de Dinamo. Au jucatori tehnici si rapizi si un varf de mare clasa, Yssouf Kone. 25% si pentru ei.
5. FC Vaslui nu are sanse la titlu, in opinia mea. Ramane una din echipele care joaca fotbal, cand si cand, dar probabil la fel de inconstanta ca sezonul trecut. Cel mult UEFA League.
7. Universitatea Craiova deja dupa 5 jocuri arata aceeasi inconstanta ca si anul trecut. Cel mult UEFA League si pentru ei.
8. Rapidul, dupa infrangerea de azi din etapa a 4-a impotriva Astrei din Ploiesti, a terminat-o cu campionatul. 2 infrangeri in 5 etape sunt prea mult pentru o echipa care-si doreste titlul, mai ales in conditiile in care nici exprimarea lor din teren nu mi s-a parut prea convingatoare.
Cat despre Steaua, echipa pare schimbata in bine fata de ultimii 2 ani, iar meritul principal pentru lucrul asta il are Bergodi. Dupa mine avem cam 30% sanse sa castigam campionatul, fiind usor favoriti, chiar daca am pierdut deja un meci. Azi urmeaza derby-ul cu Dinamo. Este etapa a 5-a. Mai sunt multe de schimbat, echipa alterneaza in timpul aceluiasi meci perioadele foarte bune cu perioade mai putin reusite (in special prima repriza din fiecare meci ne cam scoate peri albi), dar cu timpul sper ca va fi rezolvat si acest inconvenient. Ce este pozitiv este ca, in meciurile cu CFR, Motherwell si St. Patrick's, Steaua a aratat ca poate reveni in meci dupa ce este condusa, iar asta e un mare avantaj pt psihicul jucatorilor.
Deci, ca sa concluzionez: Steaua, favorita nr. 1. Apoi, pe aceeasi treapta, Dinamo si CFR, iar in coada "plutonului favoritelor" se afla Poli Timisoara
Liber la dezbateri.
P.S. Am lasat un 5% ca o marja de eroare pentru situatia in care o alta echipa va castiga titlul. FC Brasov, desi dupa 5 etape conduce in fruntea clasamentului, nu cred ca va reusi sa tina ritmul. In cel mai fericit caz vor termina pe un loc de UEFA League. Dar ramane totusi o echipa frumoasa, unde inca se vor simti roadele muncii lui Razvan Lucescu.
P.P.S.
Steaua BATE PE Dinamo !!!