Vad ca tot folosesti expresia asta "ABC-ul fotbalistic" cand vorbesti despre jucatorii romani.
Si mai vad si ca parerea ta e ca acest "ABC" le lipseste cam la toti.
daca imi dai voie, am sa incerc sa va prezint, din amintiri, cate ceva din abc-ul fotbalului german (am avut sansa sa joc un sezon in germania cu multi ani in urma):
- meciul incepe atunci cand s-a terminat cel de dinainte si se termina nu in minutul 90 ci numai atunci cand arbitrul fluiera sfarsitul jocului
- arbitrul are intotdeauna dreptate, daca fluiera o infractiune de-a ta, ridica mana si cere-ti scuze, altfel te ia la ochi. nu protesta pentru ca vei lua cartonas si pentru ca l-ai luat din cauza asta clubul tau te va amenda
- daca ai lovit un adversar si acesta e cazut, du-te la el si cere-ti scuze, da-i mana sa se ridice. si el ca si tine din asta traieste, are o familie de intretinut
- sa stii sa pui un stop (pentru tine sau pentru un coechipier), sa stii sa trimiti mingea acolo unde vrei sa ajunga, sa stii sa lovesti mingea cu ambele picioare, sa stii sa pasezi, sa stii sa aniticipezi jocul (de exemplu, pasa nu se da chiar in piciorul sau in capul coechipierului, ci putin in fata), sa stii sa recuperezi mingea de la adversar, sa nu inchizi ochii cand dai cu capul, sa nu inchizi ochii cand incerci sa parezi un sut al adversarului (mai ales la lovituri libere), sa nu treaca nici o minge prin apropierea ta fara sa incerci sa o ajungi
- nu uita saiti incurajezi coechipierii, chiar si, sau mai ales, cand gresesc
- trebuie sa ai ochii tot timpul pe minge, trebuie sa ataci mereu mingea, nu adversarul!
- sa stii sa iti dramuiesti energia pentru toata durata partidei si eventual si pentru prelungiri
- nici un meci nu e pierdut dinainte, chiar daca joci la chiajna si viitorul adversar este Real Madrid
- echipa ta trebuie sa marcheze cat mai multe goluri, acesta este scopul jocului, deci nu te opri daca aveti chiar si 5-0
- nu incerca sa iti batjocoresti adversarul, s-ar putea sa-ti rupa picioarele la propriu
- sa nu uiti ca joci pentru echipa, nu pentru tine. alearga dupa mingile pierdute de altii la fel cum alergi dupa cele pierdute de tine
- daca marchezi un gol, nu uita sa-i multumesti celui care ti-a dat pasa de gol
- antrenorul este raspunzator pentru rezultatele echipei, daca el considera ca trebuie sa stai pe banca de rezerve, atunci stai acolo si fii oricand gata sa intri in teren pentru a-ti ajuta echipa
mai sunt multe, dar cred ca sunt suficiente pentru a spune ca putini jucatori de-ai nostri au abc-ul fotbalistic...
de-aia zic eu ca e mai simplu sa iei jucatori tineri si sa formezi o echipa decat sa aduni vedete cu bani multi!