Multumiri lui Tudorel Stoica pentru urmatorul interviu (din gaozeta)
- Domnule Tudorel Stoica, diferã partidele de acum, dintre Steaua și Dinamo, de cele de dinainte de Revoluție?
- Aproape deloc. E un derby, se aruncã în joc orgolii imense, ambiții cît cuprinde și multã, multã pasiune. La un astfel de meci nu existã loc în clasament, nu existã lipsã de formã, nu existã scuze, existã doar cele mai bune echipe din istoria fotbalului românesc.
- Nu exista derby atunci în care sã nu iasã un scandal, o bãtaie între jucãtori.
- Erau jocuri tensionate, dar nu neapãrat ne bãteam, cu excepția acelei finale a Cupei României din 1988, cînd s-a întîmplat ce s-a întîmplat.
- Apropo de acel meci, atunci Valentin Ceaușescu v-a fãcut semn sã pãrãsiți terenul și el a fost acuzat mereu cã...
- De ce a fost acuzat? Am auzit și eu toate balivernele alea, cã Valentin ne cîștiga meciurile, cã el intervenea. Fals! ªi am un argument solid. Tot Valentin Ceaușescu ne ajuta sã învingem și în cupele europene? Tot el ne-a blãtuit meciurile ca sã luãm Cupa Campionilor? Tot el ne-a adus Supercupa, tot el ne-a calificat într-o altã finalã de Cupa Campionilor?
- Totuși...
- Nu, Valentin nu fãcea mãgãrii. Astea sînt povești inventate de unii, de fapt, de dușmanii de o viațã ai Stelei.
"Cu el în tribunã, nimeni nu ne fura"
- Acum ce sã înțelegem, cã era chiar un sfînt Valentin Ceaușescu?
- Era un om foarte priceput la fotbal și e adevãrat cã ne apãra, dar ne apãra sã nu fim furați. Sincer vã spun, dacã n-ar fi fost el, am fi fost mãcelãrți de Dinamo în campionat, el ne-a protejat, pentru cã Dinamo ne-ar fi tocat, ne-ar fi mãcelãrit pe unde ne-ar fi prins. Cu el însã în tribunã nu-și permiteau arbitrii sã facã ceva necurat.
- Mircea Lucescu spune și astãzi cã Valentin influența arbitrajele și tot ce se întîmpla în acea perioadã.
- Valentin a fãcut numai bine, pentru cã el s-a ocupat într-o vreme și de echipa naționalã. Dacã gãsiți vreodatã un singur arbitru care sã vinã astãzi sã zicã faptul cã Valentin l-a forțat sã tragã pentru Steaua, eu nu mai deschid gura niciodatã.
- Da, dar Mircea Lucescu a spus cã Valentin Ceaușescu i-a cerut sã plece din România ca sã poatã cîștiga și Steaua trofee.
- (Rîde)... Ce poate sã zicã și Mircea Lucescu? Dacã n-a bãtut niciodatã Steaua înainte de Revoluție, trebuie sã gãseascã și el niște justificãri ale insucceselor. Lipsa performanțelor lui Lucescu în fața Stelei îl împinge mereu la astfel de afirmații. Valentin venea din cînd în cînd și ne repeta: .
- Același Mircea Lucescu...
- Vã spun eu cum era stilul de joc al lui Dinamo cu Mircea Lucescu atunci cînd ne întîlneau pe noi. Defensiv, defensiv, defensiv. Întotdeauna, cel mai bun jucãtor al lor era Þețe Moraru, mai ales cã, se vedea și de multe ori în joc, pasau între fundași și o dãdeau în brațele portarului, cã atunci era voie sã dai mingea . În schimb, noi mereu atacam.
- Ați mai pãstrat legãtura cu Valentin?
- Da, chiar pot spune cã sîntem prieteni apropiați și ne vedem de douã-trei ori pe sãptãmînã. Îmi face mare plãcere de fiecare datã.
- O sã vã uitați la meciul cu Dinamo împreunã?
- Nu îl mai intereseazã aproape deloc fotbalul și chiar nici Steaua. Îmi spune, așa, cîteodatã, cã Steaua de acum nu mai are nimic de-a face cu spiritul echipei de atunci.
"Acum nu va fi spectacol"
Tudorel a fãcut o avancronicã și a partidei de sîmbãtã. "Nu va fi spectacol pentru cã ambele echipe trec printr-o lipsã de formã ca joc. Dinamo e lider, însã n-a avut prestații deosebite, iar Steaua are o situație dificilã. Totuși, vom vedea ambiții la maximum și îmi doresc din suflet sã batã Steaua", a spus Stoica.
Sursa: gsp