04-06-11

Bravo, baieti!

Cred că sunt în asentimentul multora dacă spun că tricolorii au jucat aseară mult peste ce ne aşteptam, în mod realist. După un meci tur în care, în ciuda faptului că am condus cu 1-0, am atacat extrem de anemic, de data asta a fost fix invers: atacurile au mers brici şi au crescut în număr şi în periculozitate pe măsură ce diferenţa de goluri creştea. Explicabil, oarecum, bosniacii nemaiavând ce pierde şi ieşind la joc.

Cum-necum, însă, naţionala a reuşit să-şi scoată în evidenţă cei mai buni jucători şi i-aş numi aici pe Marica, Raţ, Mutu, Torje şi Sânmărtean (chiar dacă ultimul putea să fie ceva mai prezent în joc). În acelaşi timp, găurile din centrul defensivei (unde, obiectiv vorbind, se simte lipsa lui Chivu) nu au fost penalizate de bosniaci, dar aici am avut şi noroc, oaspeţii ratând două-trei ocazii foarte mari.

Cu adevărat impresionant şi de bun-augur, pentru viitor, a fost însă spiritul jucătorilor, atitudinea lor extrem de muncitoare şi agresivă, cu pressing în ultimele 10 minute, la 3-0, ceea ce este o rara avis la jucătorii români în general. Aseară în mod cert "ai noştri şi-au dorit mai mult victoria", în sensul cel mai propriu al cuvintelor.

E drept, asta nu rezolvă deloc problema calificării. Înaintea meciului aş fi dat în scris că nu ne calificăm, indiferent de rezultat. Poate că acum nu mai sunt atât de sigur, dar în continuare nu cred că o singură floare ne îndreptăţeşte să sperăm la primăvara barajului. Nu-mi dau seama de ce, dintr-o dată, tricolorii ar bate pe toată lumea, adică pe Franţa, Belarus, Albania, pe care nu le-am bătut până acum.

O posibilă soluţie ar fi noul selecţioner. Deja e cert (sau aproape cert, fiind în România...unde nici retrogradarea Timişoarei şi a Bistriţei nu mai sunt, dintr-o dată, certe) că Lucescu a plecat. O mutare proastă şi denotând superficialitate, dacă mă întrebaţi pe mine. Sigur, Lucescu şi-a făcut un calcul simplu (pentru că de unul mai complex n-a fost în stare) şi s-a convins că decât să-l zboare tabăra "becalilor" după vreo înfrângere, mai bine să le-o dea el cu tifla după o victorie. "Mai bine să plângă mă-sa", cum ar veni... Doar că asta nu face decât să arate ÎNCĂ O DATĂ, dacă mai era nevoie, câtă distanţă este între vorbele "oamenilor din fotbal" de la noi şi faptele acestora. Sunt curios cum o să ne explice fostul selecţioner de ce demisia nu era o variantă după meciul cu Bosnia din martie, când ni se explica cum încă mai avem şanse la calificare (dacă batem tot!), ÎNSĂ este o variantă după victoria cu Bosnia de-acum (când...nu mai avem şanse la calificare?!?).

În fine...profund sceptic într-un viitor mai bun al fotbalului românesc cât timp acesta e condus de Sandu & Dragomir, iar alternativa vine de la tabăra fraţilor/verilor Becali, mă limitez la a spera că - printr-un miracol - la naţională va veni un selecţioner care să fie mai bun decât media fotbalului de la noi. Care să poată face din rahat bici, pentru că aria de selecţie este aproape un rahat în România. Care să fie preocupat de un plan pe termen lung (însemnând Mondialele din Brazilia), dar să nu sacrifice nici lupta donquijotescă pentru EURO Polonia&Ucraina. Care să aibă curajul şi priceperea să afirme public toate acestea, ca să nu mai avem nici noi, cârcotaşii de suporteri, de ce să ne legăm întotdeauna.

Mă gândesc, deci, la Ladislau Boloni în primul rând. (La Dan Petrescu nu sper, în mod realist.) Poate şi la Olăroiu. Nu la Piţurcă şi în niciun caz la Hagi.

Oricum ar fi, Hai România!

Ovidiu

P.S. În ciuda unei atmosfere calde, peste ce a avut naţionala în ultimele meciuri ca regulă, nici Giuleştiul n-a reuşit să ascundă (şi nici nu şi-a propus nimeni, cred) gradul de atomizare şi de dezbinare dintre suporterii naţionalei. Aseară, am putea afirma clar că în Giuleşti a jucat naţionala României, cu R de la rapid. În lipsa unei victorii, cred că lucrurile ar fi degenerat. Şi notez, în premieră, o coregrafie la meciurile naţionalei în culorile clubului gazdă. Ce va mai urma?

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Unde mergem noi, domnule?

Drumu' e bun, viteza avem...Aşa cum mediul climateric şi geografic influenţează caracteristicile psihice ale unui popor, reprezentând o uriaşă determinantă asupra a ceea ce va deveni pshihologia particulara a acelui neam

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di