@ axl : dar cu prima parte esti de acord?
Daca nu fac moderatorii sau redactorii,putem spune ''lasa,ba,ca facem noi''. Cu asta da, e chiar o exprimare pe placul meu. In rest am rezerve in a-mi exprima parerea despre ceva legat de Gandalf si nu numai din cauza ca nu poate sa-mi raspunda momentan. Ma abtin.
Sau celelalte aspecte,din a 2 a parte,par nerealizabile?
Deja am spus, o comisie formata din useri care sa judece activitatea moderatorilor (in cazurile controversate de aplicare a regulamentului) nu mi se pare o idee valabila. O comisie care sa judece activitatea redactorilor sau activitatea moderatorilor (in cazurile de moderare in adevaratul ei sens, a discutiilor) imi pare iar inutila, daca nu chiar redundanta. Nu e nevoie de o comisie care sa spuna ca X e un redactor slab atat timp cat articolele respectivului redactor au 85 de vizualizari si 2 comentarii. La mozi la fel, se vad moderatorii care nu reusesc sa implice utilizatorii in activitatea sociala a forumului (discutii, pareri, dispute, de ce nu, mistouri). Sau mai bine zis nu se vad.
De redactori nu ma mai leg nu pentru ca nu am de ce redactori sa ma leg ci pentru ca nu e domeniul meu de "cercetare". Sa continuam cu mozii.
E o regula de bun simt. Un user este numit moderator deoarece a aratat, de-a lungul perioadei in care a fost user, ca e capabil de judecati decente, are un anumit appeal in relatiile cu ceilalti useri, stie sa intretina o discutie, se poarta corect si cinstit, etc., n-o sa fac acum portretul moderatorului ideal, care nu exista. Dar acelui user, care devine mod, i se acorda creditul ca e capabil sa gestioneze diplomatic o situatie exploziva. In momentul in care i se contesta aceasta calitate modul ala deja pierde foarte multa credibilitate in fata celorlalti useri. De-acolo nu mai poata sa se duca decat in jos. Adauga acum o Comisie care sa se ocupe de cazurile controversate, in care un mod e acuzat public ca nu a respectat chiar regulamentul pe care trebuia, ca datorie a lui, sa-l impuna.
Simpla existenta a acestei Comisii ar fi ca un scuipat in fata unui mod. Gandeste-te, modul deja are de raspuns in fata sefului mozilor, in fata adminilor, in fata consiliului AISS. Fa-l pe acel mod sa se subordoneze si unei Comisii a userilor. Dispare orice urma de autoritate avuta vreodata, autoritate castigata cu greu prin impunerea in fata acelor useri. Modul devine aproape inutil atat timp cat userii il pot elimina oricand.
Multi useri nu realizeaza ca modul nu e pus aici sa-si bata joc de ei. Nu e pus aici sa le controleze postarile in stilul big brother. Rolul modului e sa mentina forumul curat, sa aplice regulamentul atunci cand e necesar, sa intretina discutiile pe forum. Dar userul e uneori atat de plin de sine ca pana si un simplu mesaj privat politicos in care i se atrage atentia ca greseste i se pare ca o ofensa personala. Si bineinteles, nu-l ia in seama, pentru ca userul stie el mai bine.
Poate suna a aroganta ce am scris mai sus, nu este intentia mea sa fiu sau sa par arogant.