Prietena, inafara de extorsiuni ale unor degajamente stii sa imi dai un raspuns mai pe intelesul unui incult asa ca mine ? de exemplu te-am intrebat ce rasa au avut adam si eva si tu m-ai luat cu frescele murale si forma inimii.
Prietena, inafara de extorsiuni ale unor degajamente stii sa imi dai un raspuns mai pe intelesul unui incult asa ca mine ? de exemplu te-am intrebat ce rasa au avut adam si eva si tu m-ai luat cu frescele murale si forma inimii.
Ti-am raspuns anterior: Biblia nu e un tratat stiintific , deci nu-si pune probleme de antropologie, nu contine informatii detaliate in acest sens, mai pe romaneste: nu scrie care era rasa primordiala , mentioneaza doar specia: om. Daca ma intrebi pe mine, eu cred ca primii oameni au avut tenul masliniu, iar apoi a urmat migratia lor , dublata de schimbari anatomice, pe fondul schimbarii conditiilor climatice.
Prietene, ti-am raspuns eu dar ori nu stii sa citesti ori iti e prea lene ori iti e frica sa raspunzi si ai ceva cu ea, nu-i nimic: fiind protoparinti nu pot fi incadrati in vreo rasa, din ei isi au trasaturi toate rasele cu modificarile fizice de rigoare cauzate de clima teritoriului in care s-au dezvoltat; e logic dar vad ca si logica te provoaca. Astfel, conform Bibliei, raspandirea populatiei asa cum o avem astazi, se datoreaza fiilor lui Noe (mai exact lui Shem in zona Africii) iar culoarea pielii e data de melanina. Ei puteau fi pictati la fel de bine si negri, nu conteaza culoarea pielii dar vad ca te fascineaza chestia asta.
E rost de popcorn si Coca-Cola ,subiectul asta nu poate fi niciodata lamurit!
Eu cred ca Kellerman ridica niste probleme foarte interesante,dar limbajul sau un pic mai dur il face sa nu fie un partener de discutii foarte placut pentru ceilalti ...
Foarte interesante si parerile celorlalti, omul cat traieste invata,in cazul meu pot sa spun ca am descoperit pe acest topic destule chestii noi despre religie,desi am dispute cu amicii mei pe tema asta de ani buni...
Cred ca este loc pentru toata lumea,fie pe acest topic,fie pe acest pamant( in afara becalistilor,fireste !
)...
Nu cred ca mai are rost sa spun ca sunt adeptul evolutionismului ,dar recunosc ca religia are intentii bune,iar povestea vietii si mortii lui Iisus ma fascineaza !
Din categoria "BOR si banul public" :
2. Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica, arestat pentru mita
Daca Radu Bica va fi condamnat pentru coruptie, se va simti oare sfanta Biserica vinovata ca a primit bani de la acest individ ?
Din categoria "BOR si banul public" :
2. Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica, arestat pentru mita
Daca Radu Bica va fi condamnat pentru coruptie, se va simti oare sfanta Biserica vinovata ca a primit bani de la acest individ ?
Niciodata.
Raspunsul lor va fi Nu, pentru ca doamne doamne nu-ti permite sa te simti vinovat. Altfel, ajungi la dracu in ciaun si te mesteca cu lingurita si te bate cu furca.
Nu, caci asta au facut de sute de ani, au adunat bani de peste tot de unde s-a putut. Asta cand nu torturau oameni ce aveau alte pareri decat ale lor...
poate sunt eu mai incuiat, dar intrebarea mea este, de ce s-ar obosi cineva sa citeasca biblia? de fapt asta inteleg, dar de ce are lumea impresia ca e ceva sfant? suntem in 2011, ba!
Nu ca nu cred, doar ca nu cred in aceasta institutie ce capuseaza si indoctrineaza de secole omenirea. Nu am nevoie de ei pentru a ma ruga lui Dumnezeu. na distrati-va cu nenea asta:))
pfff... postarea 66, mai trebuia unu si ziceam ca e un semn:))
parere strict personala : biserica este cea mai mare forma de manipulare in masa ![]()
si mass-media ce mai e?
Nu, caci asta au facut de sute de ani, au adunat bani de peste tot de unde s-a putut. Asta cand nu torturau oameni ce aveau alte pareri decat ale lor...
Da-mi un exemplu de persoana care a fost torturata de Biserica Ortodoxa Romana !
Faptul ca ei "strang bani" ii priveste strict pe ei, pt ca nu ti-au bagat mana in buzunar sa-ti ia cu forta. In alta ordine de idei, terenurile, bisericile cladite sau banii stransi, o mare parte dintre cele enumerate au fost donate de marii domnitori romani, care printre altele erau si mari crestini. Kellerman, esti amuzant cand iti pui la avatar tricolorul dar ataci in orice imprejurare o institutie romaneasca atat de importanta precum BOR. Stefan cel Mare credea in Dumnezeu, nu in Darwin, Mihai Viteazul era de asemenea un mare crestin, Brancovenii au murit pt credinta ortodoxa, iar exemplele pot continua, deci cum poti fi un patriot roman cand iti renegi credinta stramosilor tai care au cladit tara asta ?
A "torturat" ortodoxismul neamul romanesc pana l-a invatat carte; e drept ca de cand mai marii BOR-ului sunt niste baieti cu foamea-n gat, bisericile sunt goale si sunt din ce in ce mai multi tembeli pe strazi dar asta nu e din cauza crestinismului, ba chiar as spune ca oamenii s-au prostit si sunt din ce in ce mai spalati pe creier de cand sunt indoctrinati sa fuga de Biserica.
De manipulat se lasa manipulati numai naivii(sa nu zic altfel), asa a fost intotdeauna; in ziua de azi TV-ul manipuleaza, net-ul, radioul,ziarele, publicitatea e iarasi o forma de manipulare, hai sa interzicem si sa cenzuram absolut tot, sa ardem Biblia si sa nu mai credem in nimic....
In viata trebuie sa-ti folosesti creierul si sa separi ce ti se da bun de rau, util de inutil nu sa arati pe altii cu degetul ca esti fraier si iei de bun tot ce auzi; din cap pleaca problema omului nu din Biserica.
Iar ca o completare: cifra de afaceri a BOR a sarit de 120 de milioane si in catedrala care se va construi se vor baga 400 de milioane de euro bani ce se vor strange din absolut toate parohiile din toata tara.
O precizare: nu prea s-a preocupat ortodoxismul romanesc de educatia romanilor, spre deosebire de catolicism/protestantism. Nu a existat niciodata inainte de epoca moderna un sistem pus la punct de scoli manastiresti/calugaresti care sa educe pe tanarul orasean/taran in ale scrisului. Asa se face ca in a doua jumatate a secolului 19, cand Romania intra fortat in procesul de modernizare iar in tara se infiinteaza la greu scoli primare/gimnaziale/colegii, biserica ortodoxa intra intr-un con de umbra, fiind practic ignorata de noii reformisti. Romania secolului 19 e seculara, cu tot ceea ce inseamna asta.
Bunicul meu a invatat sa scrie si sa citeasca de la preotul ortodox din sat, care pe langa el i-a mai scolit pe multi altii din satul respectiv.
Da, Biserica Ortodoxa nu a construit universitati, dar de educat romanii s-a ocupat si inca se ocupa.
Educatie inseamna mai mult decat "sa stie sa scrie si sa citeasca". BOR nu s-a ocupat niciodata de educatia romanilor mai presus de nivelul cel mai rudimentar : in rest, a pastorit doar fabrici de preoti si calugari - adica s-a interesat exclusiv de propria supravietuire. Fata de realizarile iezuitilor sau protestantilor in materie de educatie, "realizarile" BOR sunt insignifiante, ridicole chiar.
Bunicul meu a invatat sa scrie si sa citeasca de la preotul ortodox din sat, care pe langa el i-a mai scolit pe multi altii din satul respectiv.Da, Biserica Ortodoxa nu a construit universitati, dar de educat romanii s-a ocupat si inca se ocupa.
Bunicul tau probabil s-a nascut tot in secolul 20. Eu am vorbit de perioada de dinainte. Sigur ca dupa inceputul modernizarii romanesti si biserica a inceput sa mai scoata capul.
Dar daca luam la puricat trecutul, ne ingrozim. Cel putin in secolele 18-19, biserica a fost principalul instrument de grecizare din Principatele Romane. Biserica era si cel mai mare proprietar de iobagi iar de donatiile catre manastirile grecesti nici nu mai trebuie sa pomenesc.
Ca tot a vorbit streza de iezuiti... oamenii aia au produs schimbul de civilizatie stiintific si ideologic intre Occident si Extremul Orient. In America de Sud au patronat noi orase si sate, ridicate in plina salbaticie, introducand ramuri protoindustriale. In Transilvania au facut prima universitate de pe teritoriul romanesc. Ce au facut ortodocsii? Nici macar Biblia nu au fost in stare sa o traduca (acel efort din 1688 e unul cat se poate de religios dar nu institutional-bisericesc).
Sigur ca au existat exceptii notabile. Nu as avea nimic de spus impotriva lui Dosoftei, lui Varlaam, lui Antim Ivireanul... dar intr-o istorie atat de lunga, aceste momente luminoase sunt extrem de putine.
Educatie inseamna mai mult decat "sa stie sa scrie si sa citeasca". BOR nu s-a ocupat niciodata de educatia romanilor mai presus de nivelul cel mai rudimentar : in rest, a pastorit doar fabrici de preoti si calugari - adica s-a interesat exclusiv de propria supravietuire. Fata de realizarile iezuitilor sau protestantilor in materie de educatie, "realizarile" BOR sunt insignifiante, ridicole chiar.
Generalizezi prea mult si fara sa cunosti istoria cu exactitate. "sa stie sa scrie si sa citeasca" face parte din educatie, ca nu este o educatie completa asta e o alta poveste. In trecut romanii nu stiau daca apuca ziua de maine, iar tu te plangi ca educatia era la nivel rudimentar. In timp ce altii construiau universitati si cladiri impunatoare, romanasii nostri luptau cu ciomagul in mana contra navalitorilor, deci nu prea poti face comparatie intre istoria noastra si cea apuseana din simplul motiv ca noi nu am avut liniste si nici nu am furat de la altii ca sa avem cu ce sa construim universitati.
Cat despre partea cu fabrica nu cred ca are rost sa mai comentez, afirmatia respectiva fiind demna de un ziar gen Libertatea. Pana la urma sa creada fiecare ce vrea.
Tu chiar crezi in basmele astea national-utopice despre eroicii romani oprind hoardele de barbari in timp de "decadentii" occidentali construiesc palate, catedrale si universitati ? Ca vestul Europei era un paradis pasnic, fara griji in crucialele secole XVI-XVIII, anii afirmarii iluminismului si Revolutiei industriale ? Numai in razboiul de 30 de ani (1618-1648) statele germane au pierdut probabil un sfert din intreaga populatie ..
Asta e tot din capitolul "am oprit pe turci sa cucereasca Europa", chit ca rolul asta l-a avut Ungaria medievala (iar dupa caderea sa, a fost preluat de imparatul german, care era si arhiduce al Austriei si rege al Ungariei).
Nu am sustinut niciodata ca scopul ortodoxismului ar fi fost educarea in alt sens decat religios al romanilor, chiar nu a fost; nu neg nici meritele catolicismului sau al protestantilor in ceea ce priveste contributia la cultura romaneasca( care din anumite puncte de vedere, e mai mare decat cea a BOR-ului dar sa spui ca BOR-ul nu are contributii notabile trebuie sa fii cu capul) in schimb, pe unde a calcat catolicismul si a dat de piedici, s-a folosit si de alte mijloace mai putin educative, si, scuzati-ma, dar nu pot arata cu degetul spre ortodocsi pentru situatia din Transilvania.
Pot sa arat cu degetul spre ortodocsi pentru situatia din Vaslui? ![]()
Pot sa arat cu degetul spre ortodocsi pentru situatia din Vaslui?![]()
Pentru situatia din centru sau de la periferie?