Au fost 3 oferte despre care s-a auzit. Un rus, niste arabi si un israelian. Toate ofertele au venit dupa prima participare in grupele CL, adica 06-07. Parcurusul din Cupa UEFA ma indoiesc ca a impresionat pe cineva.
Eu zic sa ai incredere un pic si in mine ca lumea nu ma stie de mincinos.
M-am uitat acum si am vazut ca oferta a venit in 2004. Tin minte treaba asta pentru ca a fost facuta in acelasi an in care Nemanja Vidic s-a transferat la Spartak Moscova. Cei de la Spartak voiau un fundas central iar pe lista lor se aflau Radoi si Vidic. L-au ales pe sarb pentru ca ciobanul nu a vrut sa-si dea finul la rusi(in momentul ala campionatul rusesc nu spunea nimic). In aceeasi vreme a venit si o oferta din partea unui bogatan rus pentru Steaua. Si oferta asta a fost refuzata rapid de cioban pentru ca el avea alte planuri.
Si incerc sa-ti explic ca nu este deloc asa. Poate fi (ca de-asta ii spunem potential), dar acum nu este deloc asa si nici nu a fost dupa anul 2000. Drept dovada trofeele ! Ba mai mult CFR (de 3 ori), Unirea si Otelul au jucat si ei in grupele CL.
Bai, omule, Steaua vinde! Celelalte echipe nu vand nimic. Steaua VINDE!!! Un afacerist adevarat stie treaba asta. Un afacerist adevarat recunoaste o mina de aur cand o vede.
Cat despre cum suntem vazuti de celelalte echipe... imaginea Stelei e foarte puternica in vest, chiar daca jegul a murdarit-o foarte mult(o rusine pe care multi au ignorat-o a fost faptul ca cei de la Ajax au protestat impotriva comportamentului tampit al jegului neinvitandu-l la traditionala intalnire dinainte de meci. E foarte rusinos!!!!). Steaua e cunoscuta, Steaua e chiar temuta. Sa nu crezi ca strainii nu stiu ca Steaua da jumate din echipa nationala. Sa nu crezi ca aia nu cunosc ce si cum.
Stiu foarte bine ce poate Steaua, ce pot jucatorii Stelei, etc.
Asta este problema lor. E si asta un punct de vedere, pus in practica de clujeni de exemplu
Nu. E pus in practica de toti suporterii de rezultat, nu doar de clujeni.
Si la altii de ce nu e ? De ce Rapid, Otelul, Dinamo sau CFR (tripla campioana si medaliata cu aur la arbitraje paralele) nu au parte de asemenea sustinere, desi vorbeam tot de o situatie de performanta ? 7 mii ?Sezon 11-12, Steaua a terminat pe 3 si a fost relativ "neconvingatoare" in campionat. Statistica/Medii : 1)FC Steaua Bucuresti 272.001 (acasa), 1) FC Steaua Bucuresti 175.700 (deplasare), 1) FC Steaua Bucuresti 16.000 (media) - dublu fata de ocupanta locului 2 (U Cluj), 1) FC Steaua Bucuresti 14,6% (cota de popularitate) - tot dublu fata de ocupanta locului 2 (Dinamo Bucuresti).
La altii nu e asa din 2 motive:
1. Nu joaca la fel de des ca Steaua in cupe europene. Pentru ca, asa cum am zis mai sus, prefera sa se califice, sa ia banii si sa stea, sau doar sa se concentreze pe campionat spunand ca nu sunt interesati de competitii gen EL.
2. Nu au un stadion ca al Stelei. Ghencea e monument in comparatie cu ce au clujenii in Gruia.
De asemenea, Steaua a si avut norocul sa joace cu echipe tari de tot. Daca juca tot cu Molde si Copenhaga, poti sa fii sigur ca nu avea acea prezenta.
Exact, era doar tratata serios adica profesionist. Si asta pentru ca nu existau prea multe informatii si ca respectul ala aparea datorita unor internationali precum Popescu (care inca activa), Contra, Mutu, etc. Dupa ce au furat toata echipa Craiovei in 2002, au fost scosi lamentabil de Brugge. Mai bine s-au descurcat rapidistii in acel 2-3 cu Anderlecht. Dar la fel de bine sa nu uitam ca si noi am fost eliminati de Rosenborg care ne-au tratat serios si nu au lasat nici urme de frana in chiloti doar fiindca noi am eliminat Valencia in sezonul precedent.
Cu Rosenborg a fost frica. Le-au tremurat baietilor chilotii cand le-a pus jegul toate sutele alea de mii de dolari in fata. Aia a fost treaba. Astia nu stiau cum sa joace. Se gandeau doar la bani.
In acele momente Steaua era singura echipa chiar interesata de performante Europene. Pentru ca erau necesare exportului de jucatori. Verii erau la cutite inca. dinam0, desi nu castiga nimic, exporta pe bani multi si ciobanul stia asta. Urla ciuda in el de fiecare data cand varu-so mai ducea un dinamuist prin corea sau rusia.
De aia a tras Steaua si de aia n-au tras restu'. La ei venea banu', ii durea in cot. Pancu si Maldarasanu plecau la Besiktas, Bratu la Galata, Tamas peste tot, Niculescu pleca si venea, Zicu mergea la Inter, etc., etc.
Steaua, in tot timpul asta, reusiste 2 transferuri importante: Ogararu la Ajax, Thereau la Anderlecht. Si cam dupa asta au venit impacarea jegurilor albaneze, Hagi antrenor si redeschiderea portilor catre Europa.
Rada a venit la Steaua pentru ca se pregateau plecarile lui Goian si Radoi. Radoi, din pacate, s-a rupt. La fel si Ghionea. Paraschiv plecase la Rimini, prima oferta. El voia in vest neaparat. Ca, daca era ok cu estul, il ducea giovanii prin toata Asia. De aia a plecat si Dica la o echipa mica din vest. Se ambitionase sa nu treaca pe la arabi. Goian la palermo a fost un transfer important, foarte bun. Palermo, la sfarsitul primului deceniu al anilor 2000, era o forta in Italia. Nu se bateau ei la titlu da' nici nu erau de retrogradare.
Daca Steaua accepta oferte dupa acea semifinala UEFA, plecau toti la echipe bune din vest. Insa jegul nu a acceptat, pentru ca era innebunit dupa CL.
Nu conteaza daca sufera sau nu financiar, vesticii nu arunca cu banii pe fereastra.Sunt fundasi mult mai buni romani sau polonezi (vezi Celeban) in Liga 1, dar nu beneficiaza de cota "portugheza" (girata de Porto). Suma aia pentru Pinto e umflata, stii tu nu cu pompa, ci cu trompa ! fiindca astia de prin zona noastra nu au habar ce sa faca cu banii atunci cand ii au.
Eu zic sa o lasam mai moale cu paranoia si cu exagerarile. Pe mine nu ma intereseaza Pinto, nici nu l-am prea vazut jucand ca sa imi dau cu parerea. Nu cred, insa, ca ar arunca cineva cu atatia bani pe geam daca nu ar fi ceva de el.
Si nici nu cred ca sunt strainii mai prosti sau mai murdari ca noi. Croatii vand foarte bine si cumpara bine. Asa se fac afacerile. Deal with it.
Pai cand sa-l vanda pe Dica ? Ca s-ar fi intamplat exact aceeasi chestie ca si cu Ruse. Dica a ramas dupa un sezon (chiar doua) bune in Cupa UEFA, in ideea ca i se mareste salariul si ramane sa joace in CL (adica exact solutia propusa de tine). Deci cand trebuia vandut ?Ogararu a fost placut pentru calitati, pacat ca nu a reusit sa confirme.
Ogararu, saracu', a fost victima celei mai proaste perioade din istoria recenta a Ajaxului. A ajuns acolo intr-o perioada de instabilitate, cu multe schimbari de antrenori, care mai de care cu caputul. A fost ten Cate, o catastrofa, apoi a venit Van Basten, cu oamenii lui si tot asa.
El a jucat vreo 30 de meciuri in primul sezon, desi avea concurenta tare pe postul ala de fundas dreapta. Era Grygera(international ceh), era si Heitinga, plus Van Der Wiel, care tocmai scoatea capul in lume. In sezonul urmator a aparut un anume Bruno Silva, uruguaian, adus la preferintele antrenorului nou. Asta a jucat foarte putin la Ajax, fiind adus mai degraba ca rezerva.
Odata cu venirea lui Van Basten, Van Der Wiel a primit tricoul de titular si George nu a mai avut absolut nici o sansa. Nu a tinut de el. Pur si simplu a fost ghinion.
Cat despre Dica, daca el nu se rupea in iarna aia de dupa "Dica, du-te, Dica!", pleca sigur! Accidentarea aia i-a facut lui mult rau. Pana atunci omul era unul din motoarele Stelei, terminand fiecare din ultimii 3 ani ca golgeter al echipei.
Ma, hai sa ma exprim corect. Sa nu mai folosesc termenul crestere, ok ? Deci sa-l pregatesti, sa-l antrenezi fizic si psihic, sa-l motivezi, sa-l maturizezi. Toti jucatorii, chiar si cei trecuti de 25 de ani pot fi imbunatatiti intr-un mediu potrivit si prin metode adecvate. Se lucreaza si la tehnica, si la rapiditate, dar mai ales la forta.Iar pe cale "naturala", ai auzit de "late-bloomers" ? Iti dau si un exemplu Antonio di Natale.
O fi fix Alexe un late bloomer din asta. Ma indoiesc!
Strainii cresc jucatori pana la 18 ani. Apoi ii baga in teren. Apoi ii dau afara daca nu se impun.
Dau exemplu Ajax din nou.
L-au luat pe Fischer la 16 ani pe 1 milion, l-au turat la maxim la copii si juniori pana a facut 18 ani, l-au bagat in prima echipa iar la turatie maxima. Dupa un sezon la prima echipa, pustiul a primit tricoul cu numarul 7.
Poate ca voi nu stiti cum functioneaza treaba la Ajax. Asa ca o sa va explic. Daca ai unul dintre numerele normale, de la 1 la 23(hai chiar 25), esti ok. Inseamna ca esti om pe care se bazeaza antrenorul, om folositor echipei. In momentul in care numarul pe care il primesti la inceputul sezonului trece de 30, trebuie sa iti faci griji.
La Ajax numerele sunt rearanjate in fiecare an. Sigur, exista unii care prefera un anumit numar(Babel cu 49 de exemplu) dar astea sunt doar exceptii.
Daca Fischer nu confirma, nu primea numarul 7, primea tot ceva de la 25 incolo. Iar daca forma proasta ar fi continuat... cred ca intelegeti cum sta treaba ![]()
Danny Hoesen a venit anul trecut la Ajax de la Fulham. A primit 23, nu a prea confirmat. A dat vreo 5 goluri in campionat, vreo 2 chiar intr-un meci cu PSV. Are 22 de ani.
Anul asta a primit tot numarul 23 si Ajax l-a imprumutat pe Bojan de la Barca.
Asta e doar o bataie din aia subtila pe umar ![]()