A existat un proiect, a existat o organizare, doar ca multi care erau de acord nu s-au mai implicat ulterior. Si a lipsit lucrul cel mai important: sprijilul celor de la tehnic. In plus, pe vremea aia eram foarte naiv, credeam ca toti tragem in aceeasi directie, ceea ce nu a fost nicodata cazul pe fcsteaua. Nu are sens sa intram in detalii pentru ca e off-topic si irelevant. Era doar un raspuns pentru aia care ziceau ca pe mine m-a interesat numai sa pun mana pe site si sa il transform intr-un camp de lupta personal cu Jiji.
MoWeed - asa e, n-a reusit pentru ca era nevoie de mai multe ingrediente ca sa reuseasca. Era nevoie de oameni care sa se stie bine cu fondatorul site-ului si cu fondatorii AISS, era nevoie de oameni care sa nu fi fost implicati intre conflicte in trecut cu alti stelisti, era nevoie de oameni care sa-i cunoasca pe redactori (atat cei care au ramas cat si cei care au plecat).
Te rog sa intelegi ca daca nu ar fi existat acest proiect acum, nu s-ar fi intamplat NICIODATA o reorganizare FCS pentru ca dintre oamenii care ar fi fost capabili sa o conduca (si as putea sa-ti dau nume, dar n-are rost sa-i mai implicam si pe altii in absentia) nimeni nu ar fi fost dispus sa ia initiativa, sa asculte criticile a sute de oameni, sa faca fata la toate intrigile, insinuarile, acuzatiile, conspiratiile. Si nu in ultimul rand, nimeni nu ar fi avut timpul necesar pentru asta.
Crezi ca eu mi-am dorit sa atrag atentia asupra mea in felul in care am facut-o si sa fiu acuzat ca apar "cu sceptrul si coroana"? Poti sa fii sigur ca nu, dar ideea la urma urmei e ca n-avem cum sa ne punem toti 100% de acord in privinta principiilor reorganizarii, iar eu am facut tot posibilul sa duc FCS catre centru, asa incat acest site sa devina un loc unde toata lumea poate participa intr-un mediu de respect si civilizatie. Crede-ma ca daca am fi intrat in discutii despre principiile de baza soarta acelor discutii ar fi fost ceea ce a fost si cand ati vrut voi sa va ocupati ultima data: nu s-ar fi rezolvat nimic.
La FCS n-a existat niciodata o structura decizionala clara si n-a existat niciodata suficienta transparenta ca sa se stie exact cum se poate implica lumea. Acum exista. As vrea sa va concentrati mai mult pe asta decat pe discutii interminabile despre unul si altul.
Toti aia vechi de pe site au disparut de aici de ani de zile, dar tu n-ai de unde sti asta pentru ca nu erai aici. Cu mult inainte de radicalizarea forumului. Si, repet, in 2008, forumul era mult mai radical decat in ultima perioada.
Gica Chioru, de exemplu, a disparut de aici dupa ce a primit numai 10% (!) cand l-a facut pe Lacatus "cioara borata". Daca nu ma insel, chiar a recidivat cu injuiile la adresa lui Lacatus inainte sa dispara de aici de tot. Nu din cauza radicalizarii forumului. Eu eram aici asa ca, in cazul asta, stiu despre ce vorbesc.
Il Soldatino a fost activ pana acum putin timp, lui nu am ce-i reprosa si nici nu-mi doresc asta.
Tu vorbesti despre ei ca un fel de "zei", spre deosebire de "fratia musulmana" care a tinut site-ul in spate cat timp ei erau pe un soclu prea inalt pentru a se cobora la nivelul nostru, a plevei. Daca i-a durut in cot de site atata timp nu au dreptul moral sa dea lectii celor care au ramas aici.
Eu vorbesc despre ei ca despre niste stelisti vechi si foarte apreciati aici de multa lume. E vorba nu numai de cei pe care i-am scris mai sus, e vorba si de The Quiet Romanian, e vorba si de Subiectiv si asa mai departe. Eu nu sunt prieten cu ei, pe majoritatea nici nu stiu unde sa-i mai gasesc ca sa-i rog sa revina aici, dar ma socheaza lipsa de respect cu care unii dintre voi vorbiti despre respectivii oameni. N-a zis nimeni ca redactorii mai noi vor fi mai putin respectati decat ei, dar e vorba de faptul ca avem nevoie de inteligenta, diversitatea, si perspectiva acelor oameni. Iar voi in loc sa realizati ca reatragerea lor este un obiectiv strategic important ii persiflati si pe ei si pe mine pentru ca am declarat ca vrem sa-i reatragem.
Stiu ca Gica Chioru l-a facut pe Lacatus "cioara borata" si a gresit cand a facut asta, si a gresit si daca a mai jignit si a mai injurat. Dar daca ai cunoaste toate contributiile pe care si le-a adus Gica Chioru la acest site - inclusiv ca ne-a facut rost de permis la Biblioteca Academiei ca sa cercetam istoria clubului nostru - poate ai realiza si tu ca ar fi trebuit sa facem eforturi sa-l pastram aici. Nu sa-i permitem sa jigneasca si sa injure, ci sa ne intelegem cu el ca oamenii in asa fel incat sa pastram un membru important al echipei.
Tu nu vezi cate eforturi am facut ca sa discut si ca sa va pastrez pe tine, pe drvladyk, pe Adrian - tocmai din cauza contributiilor voastre anterioare la acest site? Atunci de ce sariti ca arsi cand spun ca vreau sa-i reatragem si pe altii care au avut contributii importante? De ce insistati cu "zeii" - exprimare pe care voi ati inventat-o si pe care voi o perpetuati? Hai sa terminam cu prostiile astea si sa mergem mai departe.
Vorbeam despre felul in care s-a pus problema la inceput ca sa inteleaga si omul contextul (desi, probabil il stia). Scuza aia a parut a fi ceva spus ca sa scapi de gura noastra, motiv pentru care am ignorat-o.
Toata discutia pe care am avut-o in forumul privat inainte sa ma retrag ce a fost? Atunci chiar vroiam sa construiesc ceva. Din pacate, dialogul dintre noi a fost un monolog al meu. Stateam cate 20-30 de minute sa incrop o postare argumentata si tu raspundeai cu "asa ramane pentru ca asa vreau eu" sau pentru ca asa considerai tu ca e normal. Ala nu a fost dialog constructiv, a fost o pierdere de timp pentru amandoi (desi mai mult pentru mine).
Pai tocmai asta e problema MoWeed, ca ati sesizat o greseala, am corectat-o, mi-am cerut scuze, dar pe voi orice as face nu v-as multumi. Stilul vostru conspirativ de a va raporta la mine si la altii dicteaza ca orice scuza are un scop strategic, ca orice am face (eu, sau moderatorii, sau redactorii) facem ca sa iesim noi bine, ca sa ne spalam imaginea, etc. Ai ignorat respectivele scuze pentru ca tu nu vrei un dialog constructiv si nu vrei sa discuti. Daca ai vrea sa realizam ceva impreuna ai aprecia ca am recunoscut unde am gresit si ai folosi acele scuze ca un punct de plecare spre un inceput de colaborare.
Ma acuzi ca nu ti-am ascultat sugestiile (mai devreme mi-ai spus ca "am avut flexibilitatea unui perete de beton"). Partial ai dreptate. In ceea ce priveste principiile fundamentale pe baza carora trebuie sa functioneze FCS asa e, am fost complet inflexibil. Am sustinut anumite lucruri si le voi sustine intotdeauna, si da, ele NU sunt negociabile, ci sunt un fel de constitutuie FCS:
- reprezentam toti suporterii, nu doar o factiune a lor
- nu avem pozitii oficiale in privinta subiectelor controversate / polarizante pentru fanii Stelei
- daca majoritatea oamenilor vor fotbal, e nevoie sa scriem si noi despre sport mai mult decat am facut-o (fara a ignora celelalte aspecte)
- nu putem sa-i pedepsim pe cei care vor sa se implice pentru greselile trecutului, trebuie sa le dam tuturor o sansa
Am spus-o inca de la inceput, si o spun si acum: ideile de baza nu sunt negociabile pentru ca niste principii constitutionale solide sunt singurul mod de a crea un mediu la care toti stelistii au acces.
Acestea fiind spuse, am fost foarte flexibil in ceea ce priveste chestiunile specifice, si am acceptat sugestii constructive de la drvladyk, de la Adrian, de la tine, si de la oricine altcineva, facand abstractie de cine le-a adus. Nu "ramane asa pentru ca asa vreau eu", ci principiile de baza nu se pot negocia pentru ca asta inseamna centrul, si-mi pare rau, dar "constitutia" FCS nu poate fi una cu elemente radicale in ea. Dar despre chestiuni specifice putem discuta cat vrei tu.
Ti-e usor tie sa spui ca toti sunt imaculati, nu au pete pentru ca tu nu ai fost aici.
Atat de abuzati au fost incat, chiar daca toti moderatorii aveau pareri opuse de a lor, nu au fost banati, nu au fost editati, nu li s-a pus pumnul in gura. Ba chiar li s-au iertat si lor multe. Dar asa este, noi am abuzat de ei, ei sunt complet nevinovati. Ei au raspuns intotdeauna atacurilor si numai aia, cativa, rai sunt vinovati.
Cand am zis "suntem toti imaculati" ma refeream - ironic - la faptul ca acei useri care se simt persecutati n-ar avea niciun fel de pata in trecut si niciun motiv ca sa-si ceara scuze pentru ceva.
Cat despre xray o sa-ti spun ceva ca sa-ti exemplific caracterul duplicitar de care da dovada. Acum cateva zile imi dadea mesaje private in care vorbea frumos, mai mai ca ma lauda. In aceeasi zi, dadea mesaje private unui alt utilizator in care ma facea "tembel". Asa a facut intotdeauna, s-a dat bine cu toti ca sa-i vorbeasca pe la spate. Acum, cu siguranta, va scoate alte mesaje private dintre mine si el de prin 2008 sau o sa mai inventeze ceva.
MoWeed, iarasi vrei sa duci discutia in acelasi sens al dezbaterii caracterului unui anumit user. Chiar daca eu am lucrat pana acum foarte bine cu xray si am primit multe sugestii constructive de la el, n-am de gand nici sa-l apar si nici sa-l condamn pentru ce-a fost in trecut (vad ca o poate face si singur, oricum). Toti cei care m-au contactat in privat ca sa-mi explice ce s-a intamplat in trecut au primit acelasi raspuns de la mine: NU MA INTERESEAZA CERTURILE SI SCANDALURILE DIN TRECUT. Aveti CU TOTII ocazia sa faceti ceva acum sa demonstrati ca vreti si sa construiti, nu doar sa distrugeti. Deci hai sa terminam cu atacurile la adresa unui user sau a altuia, si sa construim.
1. Este absolut normal, ai dreptate. Asta intr-o societate normala si intr-o situatie normala. Situatia de la club numai normala nu este.
2. Cati oameni de aici isi doresc un dialog cu conducerea clubului? Ti-ai pus vreodata intrebarea asta? Ma refer la stelistii de cursa lunga, nu la aia care maine o sa tina cu CFR-ul daca o sa castige campionatul.
3. Expresia "nu ling unde am scuipat" este figurata, nu o lua la propriu. Nici eu nu-mi rezolv problemele asa.
Nu, un dialog cu ORICINE este normal in orice fel de societate. Un site care se vrea divers, civilizat, interesant, discuta cu oricine de la Mahmoud Ahmadinejad, Hamas, ETA, IRA, Raul Castro, Hugo Chavez, secuii separatisti din Harghita si Covasna, si asa mai departe. Dialogul e mereu un lucru bun. Si faptul ca porti un dialog cu cineva nu inseamna ca-i legitimezi functia, nu inseamna ca esti de acord cu el.
In plus - dupa cum foarte bine ti-a explicat si Costi pe acest thread - este nevoie de un dialog si de o minima cooperare cu clubul pentru a obtine cele mai elementare lucruri. Stiu ca tu vrei toleranta 0, dar intelege ca un principiu atat de radical nu poate sta la baza functionarii unui site al tuturor suporterilor.
Dupa ani de zile in care am atras atentia asupra abuzurilor conducerii si asupra modului neprofesionist in care e condus clubul, cum naiba sa colaboram cu ei?
Ti-am mai spus, fcs trebuie sa aiba si un rol educativ. Nu poti face asta atata timp cat tu colaborezi cu cei mai mari dusmani ai Stelei. Sau dinamovistii si ciorile l-au facut pe Sames sa moara ca un caine?
Sunt complet de acord ca FCS trebuie sa aiba si un rol educativ! Si nu te opreste nimeni sa contribui pe partea educativa, chiar daca in acelasi timp exista si un oarecare dialog cu clubul...
Intelege ca nu te pune nimeni pe tine sa vorbesti cu GG/MM. Lasa-ne pe noi, cei care sunt dispusi sa dialogam, sa facem asta. Dar tu vii si spui - atentie - nu ca tu refuzi sa dialoghezi cu clubul, dar ca refuzi sa te asociezi / sa cooperezi cu cei care sunt dispusi sa dialogheze cu clubul. Nu-ti cere nimeni sa renunti la radicalismul tau, dar nu inteleg de ce tu vrei ca acest radicalism sa fie impus tuturor suporterilor stelisti si sa fie un punct de vedere oficial al acestui site.
Nu stiu cati oameni de aici vor sa avem un dialog cu clubul, si nu cred ca putem afla prea usor. Dar daca ar fi sa luam intreaga masa a suporterilor stelisti (pe care ne propunem sa-i reprezentam la FCS) cu siguranta majoritatea lor covarsitoare sunt interesati de ceea ce are clubul Steaua de spus in mai multe privinte.
---
Deci, MoWeed, fii si tu mai intelegator. Nu mai exagera in felul in care ai facut-o, nu mai dramatiza atat de tare si intelege ca acum poti participa la efortul de relansare a site-ului. Dar ca sa faci asta e nevoie de un minim de respect fata de oamenii cu care nu esti de acord, e nevoie sa stii sa mai faci si compromisuri fara sa consideri ca cel mai mic lucru pe care-l lasi de la tine inseamna ca te-ai patat si ti-ai tradat principiile, e nevoie sa fii mai calm si mai cu capul pe umeri.
Eu sunt sigur ca esti capabil de toate astea. Imi cer scuze ca am inceput relatiile cu tine cu stangul, dar sper in continuare ca vei reveni la sentimente mai bune si ca vei alege sa construiesti in loc sa incerci sa demolezi ce fac altii.