De la '91 e buleala.
De la '91 e buleala.
cartofi
ceapa
ia vedeti cum faceti sa transformati si topicul asta in loc de injuraturi reciroce?
Nu pot sa uit bataia luata dupa partida de fotbal jucata printre traznete in camp deschis.
Ud pana la chiloti am servit-o , da eram fericit dupa 5 minute!
Eu mi-am luat-o pe coaja dupa ce am facut faza aia cu bancnota legata cu guta. Nu ma asteptam sa pice in plasa unul cu asa tupeu si mare.
Eu sunt nascut in 93 si nu se poate spune ca am avut o copilarie foarte asemanatoare cu cei mai mari de pe aici.Am avut totusi o copilarie frumoasa , multe din jocurile spuse de voi s-au "mostenit" si la mine ![]()
Idem here.
Gumele Turbo erau tata la gume, pana a aparut Hubba-Bubba. Erau scumpe-n draci da' cine avea d-aia era bo$$.
Jucam 44 ( patruspatru ). Ne alergam tot orasu', sau Parola... cat ii torturam pe aia sa zica parola secreta.
Si mai sunt multe, da' poate nu-mi amintesc acu'.
Parola era printre jocurile mele preferate mi-aduc aminte , dar doar cand torturam eu pe ala ![]()
Mai se juca telefonul fara fir , flori fete si baieti...![]()
O tempora..o mores...eugenia de 0,25 bani,batonul de 1 leu,inghetata la pahar de plastic cu inconfundabilul gust de margarina-3 lei si gumele Turbo...
Ce vremuri!...
Eu cand au aparut gumele Turbo deja eram maricel.Noi fiind din Ardeal mergeam des la Timisoara ca veneau sarbii la "Ociko" si luam de acolo gume in forma de tigara,mama ce bune arau!...
Apoi treceam pe la Comtim sa cumparam carne de porc...
Imi mai aduc aminte de Eugenia,preferata mea,precum si de bomboanele alea cu un fel de cacao pe ele,tari ca piatra,dar pe foamea aia...
Tot din anii copilariei imi amintesc cu drag de eclerele si choix-a-la creme-urile vremii,erau bune de nu te puteai opri din mancat.Precum si inghetata aia ambalata ca untul,era belea de buna.
Imi mai amintesc anii de ratie,cand totul era rationalizat(10 oua pe luna,nu-stiu cata faina,ulei,etc).Intrai in Alimentara si toate rafturile erau pline numai cu suc de rosii ![]()
Si ce mai vindeam la sticle pe vremea aia!2 lei sticla de bere de 1/2 L, 3 lei aia de sampanie...Odata ,aveam vreo 10 ani,desi tata era ofiter la Armata si mama contabila,m-am gandit cu cel mai bun prieten al meu sa facem un ban cinstit,asa ca ne-am dus in spate la un Restaurant si am inceput sa luam sticle de bere goale si sa le vindem la Alimentara de aproape
N-a mers afacerea,ne-a prins repede gestionarul si ne-a condamnat pe loc:cate un sut in fund! ![]()
Oricum,spun cu mana pe inima ca anii copilariei au fost cei mai frumosi din viata mea...
A,sa nu uit,ca tot vorbim de vremuri demult apuse,poate unii isi mai amintesc melodia asta.
I-o dedic in mod special lui @axl ,pt felul in care isi face datoria de moderator ![]()
http://www.youtube.com/watch#!v=qVOfF5...eos=WE50KHTEZkQ
Hehe, melodia mea preferat de la Micolov, asta si aia cu "sunt sofer pe un autocamion". Merci, Dani.
Eu tin minte ca se vindeau batoane din alea de ciocolata, cum se gasesc si acum, si mai era un soi de batoane, o singura data am mancat, erau mai scumpe, mai mult dreptunghiulare decat patrate, de culoare bej spre galben, extraordinar de bune, tin minte gustul si acum dar nu reusesc sa-l definesc. Doamne, ce mai salivam cand vedeam vreun copil de doctor, inginer, profesor, c-un baton din ala in mana!
Da chiar se mai gasesc gume Turbo?
) Mama ce imi placeau:x
Da, Comtim, Flota, agricultura... O,tempora!
Pfuai... ce de amintiri pe aici! Pentru ca fratele meu era un impatimit al mingii, iar pe la mine la bloc erau mult mai multi baieti decat fete, ma jucam si eu cu ei. Imi aduc aminte de victorie, nemteasca, japoneza, obligatea, bambilici si laptenis. ![]()
jucam toate jocurile posibile frate.. ratele si vanatorii, castelul, bidonasul, telefonu fara fir.. doamne ce katerinka mai era, si ce mai randeam k eram mici si spuneam cate o prostie
ca tot veni vorba de telefonul fara fir
prin clasa a 2, 3 ne punea invatatoarea sa jucam telefonul, eu eram cam al 7/8 lea care trebuia sa dea mai departe cuvantul, doar ca atunci cand imi venea randul eu schimbam cuvantul si nu puneam orice cuvant spuneam cuvinte respectabile gen, cu*r, pisa*t, pizd*a, plua cam asta era repertoriul meu.
Fazele interesant eerau la sfarsit cand ala care trebuia sa spuna cuvantul se ridica in picioare si fie incepea sa planga (fetele in special), fie spune ca "mi-e rusine si nu pot sa spun", si asta insista cate o jumate de ora, pe urma ii lua pe toti sa spuna ce cuvant au transmis, daca era unul care "se scapa" era deliciu ancheta toata ziua.
In clasa I eram o clasa de salbatici nu stiu daca cineva a iesit din banca in primul an si daca cineva cunostea pe altcineva, dar in clasa a doua era super, aproape toti baietii ne injuram intre noi ca si cand spuneam pozeii de Eminescu.
In clasa 7 la chimie primele lectii au fost de vis, aveam o colega cu probleme de pronuntie, si la chimie cand ne asculta aia din tabelul elementelor ne intreba valenta, covalenta, nr de electroni, draci, laci si indicele elementului chimic.
Ei bine fata asta spunea ceva de genul h lindice3, O lindice 2, P lindice 6 etc; eram pe jos cand o intreba pe aia, si profesoara turba atunci, tipa la noi ca vaca-idiotilor, v-am spus sa va controlati cand vorbiti, ce e ala lindice nenorocit-o, cand m-ai auzit pe mine ca am spus asa ceva si tot asa juma de ora, facea aia Armata cu noi mai ceva ca la academie.
o sa va mai spun si mai ales de la istorie, fizica si mate era cir mai rau ca la Globus.
pe langa jocurile amintite de voi, noi mai jucam si lafoc-lafoc. Faceai cu creta pe asfalt un cerc mare, pe care il imparteai in sectoare (6,8 , depinde cati jucam) si fiecare isi nota cate o tara. (eu mai tot timpul imi alegeam Argentina) Cel cu mingea rostea : la foc, la foc sa vina, sa vina ...si striga o tara, aruncand mingea in sus, cat de tare putea. Repeta aruncarea daca nu era in plan vertical sau depasea conturul exterior al cercului. Pana tararespectiva prindea mingea (2,3,4 secunde), restul fugeau in toate directiile si se opreau la comanda stop, cand respectivul prindea mingea si o punea la centru. Apoi, arunca dupa tine (daca te alegea), iar de te palea, tara ta cucerita, numele tarii tale era sters si se trasau cu creta pe cerc noile granite. Castiga cel care ramanea ultimul, cucerindu-i pe toti. Nu-ti pierdeai tara chiar din prima, puteai pierde sau castiga teren, in functie de distanta de la care aruncai, cati pasi erau, de-l paleai de la distanta mica, luai o bucatica din tara lui, de ratai, iti lua el din tara... un fel de conquistador pe asfalt ![]()
daaa.. noi ii spuneam simplu "tarile "
ca tot veni vorba de telefonul fara fir
In clasa 7 la chimie primele lectii au fost de vis, aveam o colega cu probleme de pronuntie, si la chimie cand ne asculta aia din tabelul elementelor ne intreba valenta, covalenta, nr de electroni, draci, laci si indicele elementului chimic.
Ei bine fata asta spunea ceva de genul h lindice3, O lindice 2, P lindice 6 etc; eram pe jos cand o intreba pe aia, si profesoara turba atunci, tipa la noi ca vaca-idiotilor, v-am spus sa va controlati cand vorbiti, ce e ala lindice nenorocit-o, cand m-ai auzit pe mine ca am spus asa ceva si tot asa juma de ora, facea aia Armata cu noi mai ceva ca la academie.
o sa va mai spun si mai ales de la istorie, fizica si mate era cir mai rau ca la Globus.
Ai fost cumva in 155? ![]()
Ca ce zici tu acolo de profesoara e profilu perfect al profei care am avut-o eu ![]()
Si e in scoala de o gramada de ani ..sau era..cre ca a iesit la pensie ![]()
Generatia 90 aici
. Adevarat, nu exista placere mai mare sa iesi din casa, sa bati din usa in usa la 9 dimineata, sa strangi baietii la un fotbal in curtea scolii (stateam la 10 si trebuia sa-i strang pe toti, coboram pe scari si bateam la fiecare in usa) asta dupa ce te trezeai la 7 dimineata sa prinzi desenele de pe Pro TV.
Vara pe caldurile alea jucam de la 9 pana se lasa seara, de multe ori fara pauza de intrat in casa sa mananci ceva, n-aveam stres. Mandria de castiga meciurile cu cei mai mari sau cu cei din blocurile vecine..incredibil. Am stat si am citit toate paginile acestui topic si am dat-o in nostalgii.
Vin cu ceva nou, care vad ca n-a fost mentionat pana acum. Cine isi mai aduce aminte (sau cine nu-si aduce aminte
) de jocurile pe televizor cu dischete? De fotbalul ala nebun cu puteri, coate in gura, pumni, picioare? http://www.youtube.com/watch?v=x4Ek-sznxbc
Ce jocuri frate,ca acum!Era eveniment cand vedeam asa ceva.M-am dus odata la cineva care avea ceva joc pe TV,alb-negru,cu dischete.Ni se parea ceva tare sa ai asa ceva.
Cineva a primit din Germania de la o ruda un GameBoy,parca asa-i zicea,stateam la coada sa ne jucam o tura pe el!
Eu unul insa nu prea am fost pasionat de jocuri TV sau de alt gen,nici acum nu sunt,preferam sa ma joc afara,in aer liber.Fotbal,etc... ![]()
amintiri frate... amintiri
Tin minte ca am exasperat-o pe mama, am ajuns acasa plin de sange trei seri la rand.
Aveam vreo 7, 8 ani, iesisem afara si tocmai trecusem de coltul blocului. La 3 metri de mine era o tigancusa cu o prastie incordata intinsa spre mine, parca ma astepta sa apar de dupa colt. Bang, un cataroi in ochi. Peste o zi, cu albul ochiului rosu, jucam fotbal pe beton si ma mananca in cur sa-l driblez pe unul mai mare, piedica pe la spate si pun frana pe beton c-o ureche si cu toata partea dreapta a fetei. Urmatoarea zi, gasim o masinuta de plastic pe strada si incepem sa jucam pase cu ea. Imi pune unul contra, dau cu nasul de asfalt.
Cine-si mai aduce aminte de aceasta minunata cantareata ,omorata cu sange rece de un dement?
Marius, depinde la fiecare in parte de anul nasterii...pentru mine, deceniul este unul perfect, am crescut cu el pentru ca sunt nascut in 81...am prins si revolutia si multe transformari. Voi reproduce mai jos un articol cititi acum cativa ani si care mi se pare sugestiv
"""Aceasta este o scrisoare nostalgica, adresata celor care fac parte din generatia NOASTRA, GENERATIA X.
Nascuti in perioada ˜70-'80, vedem acum in anul 2008 cum casa parintilor nostri este de 50 de ori mai scumpa decat atunci cand au cumparat`o ei, si realizam ca noi o sa platim pentru casele noastre in jur de 50 de ani.
Nu avem amintiri despre primii pasi pe luna, nici despre razboaie sangeroase, dar ne pricepem la istorie si la politica mai mult decat cred batranii, care bombane in spatele nostru ca noi nu stim nimic.
Suntem ultima generatie care a jucat `ascunsea, Castel,Ratele si Vanatorii, Tara tara vrem ostasii, Prinsea, Sticluta cu otrava, Pac Pac, Hotii si vardistii, ultimii are au strigat Un doi trei la perete stai, ultimii care au folosit telefoanele cu fise, dar primii care ne-am jucat pe jocurile video (remember Mario?) si primii care am vazut desene animate color.
Noi am purtat jeansi elastici, pantaloni evazati, geci de blugi de la turci, iar cine avea firme gen Lee sau Diesel era deja lider de gasca.
Baietii si-au scris numarul fotbalistului preferat cu pasta de dinti pe tricouri, iar fetele si-au cusut pe blugi stelute si inimioare.
Noi nu am dat Capacitate, nu am dat grile la admitere si am fost ultimii Soimi ai Patriei, cu costumele alea groaznic de nepotrivite cromatic.
Am invatat poezii in romaneste la gradinita, nu in engleza, si am cantat MULTI ANI TRAIASCA nu HAPPY BIRTHDAY la aniversari.
Spuneam misto si fain in loc de cool.
Am sorbit din ochi Beverly Hills, Salvati de Clopotel, Melrose Place, Twin Peaks, Dallas.. si cine zice ca nu s-a uitat ori minte ori nu avea inca televizor. Ne uitam la desenele animate de la italieni si ne era ciuda ca nu avem si noi subtitrare sa intelegem de ce naiba s-a certat Mila cu Shiro.
Reclamele de pe posturile straine ne innebuneau, si abia asteptam sa vina si la noi inghetata Magnum, sau pustile alea absolut superbe de apa. Intre timp, ne consolam cu Tango cu vanilie si ciocolata si clasicele bidoane umplute cu apa de la robinet, care turnate in cap ne provocau pneumonii. Si uite un motiv bun sa nu mergem la scoala
Noi am ascultat si Metallica, si Ace of Base, si DJ Bobo, si Michael Jackson, si Backstreet Boys, si Take That, si inca nu auzisem de manele, singurele melodii de joc fiind horele la chefuri, la care nimeni nu stia pasii, dar toti dansam. Dar spre deosebire de copiii din ziua de azi, am auzit atat de Abba, si de Queen, cat si de noile nume gen 50 Cent si Britney Spears. Pe ei daca ii intrebi, muzica a inceput cu Backstreet Boys, care nici nu mai sunt cool acum, orikum!
Am citit Licurici, Pif si Hercule (care aveau cadou niste jucarii bestiale) si am baut Cico si sucuri de la tec fara sa ne fie teama ca au prea multe e`uri, iar la scoala beam toata clasa dintr`o sticla de suc fara teama de virusi.
Noi am injurat arbitrul care ne`a furat la meciul cu Danemarca, si poate ca tot noi i`am trimis 10000 de mailuri de dulce.
Noi nu ne dadeam bip`uri, ne fluieram sa iesim afara, noi nu aveam dolby surround, taceam toti ca sa auzim actiunea filmului, nu aveam Nintendo sau Playstation ci jocuri tetris si jocuri de televizor, de care ne plictiseam la o luna dupa ce le cumparam si le uitam pe dulap, pline de praf.
Abia asteptam la chefuri sa jucam Fantanita, sau Flori, fete sau baieti, sau Sticla, sau Adevar sau Provocare, sau orice ne dadea un pretext sa pupam pe gura pe cine iubeam.
Noi suntem cei care inca au mai cerut (sau li s-a cerut)prietenia, care inca roseam la cuvantul SEX, care dadeam cu banul care sa intre in farmacie sa cumpere prezervative, pe care apoi sa le umplem cu apa si sa le aruncam in cap la colegi, care am completat mii de oracole, sperand ca iubitul sau iubita va citi acolo unde scrie De cine iti place? ca ne place de el/ea.
Este uimitor ca inca mai suntem in viata, pentru ca noi am mers cu bicicleta fara casca, genunchiere si cotiere, nu am avut scaune speciale in masini, nu am aruncat la gunoi bomboanele care ne cadeau din greseala pe jos, nu am avut pastile cu capac special sa nu fie desfacut de copii, nu ne`am spalat pe maini dupa ce ne`am jucat cu toti cainii si toate pisicile din cartier, nu am baut doar apa imbuteliata, ne-am tavalit si balacit prin toate baltile si nu am tinut cont de cate lipide si glucide mancam.
Noi am auzit cum s-a tras la Revolutie, noi am fost martorii a trei schimbari de bancnote si monede, noi am ras la bancuri cu Bula, noi am fost primii care au auzit`o pe Andreea Esca, noi suntem cei care mai tinem minte emisiunea Feriti`va de magarus.
Suntem o generatie de invingatori, de visatori, de first-timers """
Eu eram ba Bobby din Dallas, ba Brandon din BH, ba Johnny din "Tanamera", ba Will din "The Chisholms", ba Zack Morris, ba Terry din "Candy Candy"
, ba Luis David din "Cassandra", ba Juan Carlos din "Tres Destinos", ba testoasa cu albastru Leonardo, etc etc...
Ca gagici...he he, eram indragostit si de tipa de la Roxette, si de Thalia, si de Coraima Torres, si de Simona Cavallari din "La Piovra", si de Brenda din BH... ce sa mai...frumoase vremuri!