FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Amintiri din copilarie

«1238»
vlad29.04.2010 16:27
S-a jucat pentru faima si bani, insa faima e pe primul loc la acel nivel, mai ales pentru niste jucatori ca ai lui inter si un antrenor pe masura.

Nu . S-a jucat La Malai. Asa se numea jocul pe care il jucam in copilarie. Se faceau 2 echipe. Si se juca la o singura poarta. Portarul era neutru. La 3 cornere aveai penalty.

gio_stgloria29.04.2010 16:32

eu ii zic miutza, altii victoria , in functie de zona; de malai n-am auzit pana acum .

Le reseau pansant29.04.2010 17:37
Nu . S-a jucat La Malai. Asa se numea jocul pe care il jucam in copilarie. Se faceau 2 echipe. Si se juca la o singura poarta. Portarul era neutru. La 3 cornere aveai penalty.

da interceptii mai stii? cu regula "invingatorii ramanela masa" sau germanica? cand imi amintesc de copilarie de la 8 dimineata pana la 9 jumate/10 cand se innopta toti baietii din cartier eram la bara de batut covoare din spatele blocului si numai asta jucam. Ce bucurie era cand iti venea randul sa joci, la fel cate injuraturi isi luau aia care veneau sa bata covoarele atunci.

Acum s-a dus dracu totul e plin de garaje, nici macar loc de caini vagabonzi nu mai este.

vlad29.04.2010 18:06
da interceptii mai stii? cu regula "invingatorii ramanela masa" sau germanica? cand imi amintesc de copilarie de la 8 dimineata pana la 9 jumate/10 cand se innopta toti baietii din cartier eram la bara de batut covoare din spatele blocului si numai asta jucam. Ce bucurie era cand iti venea randul sa joci, la fel cate injuraturi isi luau aia care veneau sa bata covoarele atunci.

Acum s-a dus dracu totul e plin de garaje, nici macar loc de caini vagabonzi nu mai este.

Noi mai jucam Respinsea la bara. Sau 21. Calcaiul aducea cele mai multe puncte. Bubuiam mingea in peretii blocului si fugeam cand venea vecinul de la parter. Acum jucam fotbal la calculator.

Erau mingile de 19 lei (superovale si usoare). Dupa aceea venea mingea de 35 de lei care mai mergea cat de cat(daca dadeam mai tare si sarea intr-o tufa de trandafiri se si spargea. Cu un cutit incins topeam un petic de plastic peste spartura si dupa aia dai la pompa. Verificam cu un scuipat lipitura). Artexul-cine poate uita Artexul? Cat coseam la peticele alea ca sa nu mai iasa camera afara. Unul mai instarit avea minge Tangou. Aia era parfum!

Tineti minte cand driblati si strigati din rasputeri:"Hagi,Hagi dribleaza ! Sut si goool" .Si topaiai fericit ca prindeai un sut la vinclu. Se purtau tenisii sau Dragasanii.

Acum m-am dus in parc cu aia micii. Am pus piciorul pe minge si am inceput sa driblez copii aia strigand :"Nicolita,Nicolita dribleaza...Suut Nicolita!"... Evident ca am tras intentionat ,paralel cu poarta,asa spre amuzamentul tuturor. Ca salahorul de la Faurei.

Le reseau pansant29.04.2010 18:28
Noi mai jucam Respinsea la bara. Sau 21. Calcaiul aducea cele mai multe puncte. Bubuiam mingea in peretii blocului si fugeam cand venea vecinul de la parter. Acum jucam fotbal la calculator.

Erau mingile de 19 lei (superovale si usoare). Dupa aceea venea mingea de 35 de lei care mai mergea cat de cat(daca dadeam mai tare si sarea intr-o tufa de trandafiri se si spargea. Cu un cutit incins topeam un petic de plastic peste spartura si dupa aia dai la pompa. Verificam cu un scuipat lipitura). Artexul-cine poate uita Artexul? Cat coseam la peticele alea ca sa nu mai iasa camera afara. Unul mai instarit avea minge Tangou. Aia era parfum!

Tineti minte cand driblati si strigati din rasputeri:"Hagi,Hagi dribleaza ! Sut si goool" .Si topaiai fericit ca prindeai un sut la vinclu. Se purtau tenisii sau Dragasanii.

Acum m-am dus in parc cu aia micii. Am pus piciorul pe minge si am inceput sa driblez copii aia strigand :"Nicolita,Nicolita dribleaza...Suut Nicolita!"... Evident ca am tras intentionat ,paralel cu poarta,asa spre amuzamentul tuturor. Ca salahorul de la Faurei.

heee ce vremuri bai vlade, cum sa nu tin minte, la noi 21 se chema germanica si era pana la 24, punctele erau din 2 in 2 dupa cum urmeaza, 'latul' de 2, "capul" de 4, "genunciul" de 6, calcaiul si umarul de 8, bine ocazional se mai punea curul, sau p*ula dar foarte rar si numai cand tragea cineva te nimerea in acele parti si intra in poarta.

La fel si despre mingii, ce bucurie era cand isi lua cineva minge noua, artexul era un lux, cine avea din ala era sefu cartierului, toata lumea se avea bine, oricum mingiile de "35" ramaneau baza. pe urma am mai avansat si noi la artexuri, ma rog imitatii din alea ieftine de se "cojeau" dupa o saptamana. Aceiasi problema o aveam si cu camera, de la atatea cusaturi si petice de la alte mingii ajungea mingea noastra ca una de rugby, semi ovala.

Cand ieseam afara imi scriam cu crema de ghete Lacatus sau Ilie pe spate, eram cel mai mandru din cartier, asta insemna dovada maxima de steism si de libertate din partea partinilor, ce nebunie era cand marcam, toata echipa striga gol timp de doua minute, dadeam cu pietre, tipete, chiote ca doar am inscris.

Pe urma mi-am cumparat un tricou cu Steaua pai o saptamana nu l-am dat jos, eram in al doispelea cer de fericire.

Ronnie29.04.2010 18:47

La mine 21 se chema soparlica si era pana la 10. Iar daca se ajungea la 9 tin minte ca portarul punea mingea pe linia portii si restul trebuiau sa fuga cat mai departe de el. :) Jucam fotbal in spatele blocului unde se bateau covoarele si faceam porti din caciuli, tricouri si ce haine mai aveam pe noi. Tin minte ca imi puneam hartie alba pe deget pentru ca asa isi punea Raul de la Real Madrid ca sa isi acopere inelul si aveam un tricou cu Steaua rosu care ma strangea la gat de eram cu el rosu seara cand intram in casa. Referitor la mingi, pana am descoperit noi mingile de musama sau artex, jucam cu baloane la 5000 de lei cat erau pe-atunci care doar 2 ore de joc incepeau sa prinda fel de fel de efecte ciudate. Imi aduc aminte si acum ca prima mea minge buna pe care am avut-o, una de artex, am scos-o eu mandru afara la joaca, si ca sa ma dau smecher am sutat atat de tare in ea incat s-a dus intr-o gradina de langa bloc, unde locuia un mos care nu ne dadea niciodata mingea inapoi.

Astea se intamplau prin anul 2000, putin mai recent decat ce povestiti voi. :)

Daniel-Ionut29.04.2010 18:51
:hmmm: La mine toate se numeau ca la vlad :)
MoWeed29.04.2010 19:08

Eu stiam jocul ca "victorie". Se juca la o singura poarta, portarul era neutru si se juca pana la 3 goluri. Apoi portarul isi alegea unul din invinsi sa-i ia locul.

Noi faceam poarta din 2 bete vechi de ski pe care le avea un baiat din fata blocului. Toata ziua jucam, ajungeam acasa plini de praf. Ne injurau toate babele care stateau vara pe banca in fata blocului ca le inecam cu praf. Acum pe fostul teren al nostru de fotbal au crescut balariile.

Noi jucam cu mingii de-alea de cauciuc, odata la 2-3 zile eram in piata sa luam alta. Cand aveam unu din noi artex eram in stare sa-l batem pe ala de o spargea :))

Ce vremuri....

ssilviu_1929.04.2010 19:09

La noi jocul la o singura poarta se numea "victoria"."Respinsa la bara" jucam si noi.Daca loveam bara transversala primeam cate un penalty pentru fiecare membru al echipei.Jucam si noi jocul pana la 21 in care aveam voie sa lovim mingea doar din aer.Un gol cu piciorul se puncta cu 1 punct,golul cu capul 2,cu genunchiul 3,cu calcaiul 5 si cu umarul insemna eliminare.La 20 cel care era in poarta avea voie sa prinda mingea in mana si sa arunce dupa ceilalti.Cel nimerit ii lua locul in poarta.Dar jocurile astea le jucam doar cand nu eram destui pentru o miuta.Eu sunt mai mic decat voi,dar am prins si eu vremurile.Am jucat si noi cu mingile alea usoare de plastic.Foarte rar am avut ocazia in copilarie sa joc fotbal cu un artex.Cei care aveau artexuri nu le prea bagau de joc de frica sa nu le strice.In schimb marea inovatie a fost reprezentata de mingile de cauciuc.Acestea ne erau accesibile ca pret si calitatea era destul de buna.Dar daca primeai o minge dinaia pe spate iti dadeau lacrimile :D

MoWeed29.04.2010 19:14
Dar daca primeai o minge dinaia pe spate iti dadeau lacrimile :D

Eu am primit si in fata si in "zona sensibila", sa zic asa. Crede-ma, ca pe spate era chiar bine comparativ cu asta...

Aaa... si jucam cu tenesi de-aia chinezesti de culoare crem. Sau cu un fel de tenesi cu crampoane, de culoare negru cu rosu

Maye29.04.2010 19:22

Victorieeeee :D

gio_stgloria29.04.2010 19:26

Bosorogilor, daca nu plangeti nu faceti nimic.

MoWeed29.04.2010 19:27

Sincer sa fiu e trist cand vezi copiii de azi care stau toata ziua la calculator, se joaca pe psp, stau pe messanger, stau toata ziua la mobil, etc.

Eu cand eram mic, nici macar nu stiam ce e ala calculator...

Daniel-Ionut29.04.2010 19:31
Sau cu un fel de tenesi cu crampoane, de culoare negru cu rosu

Eeeee asa aveam si eu :D daca se toceau crampoanele alea alunecai pe iarba ca pe gheata... (mai puneam pioneze de tapiterie in varfurile crampoanelor) :D

Da porti din cutii de suc umplute cu nisip, sticle sau pietre nu va mai placea ma? auzi cu bete de schi :))

Maye29.04.2010 19:37

eu descult bogatilor.

MoWeed29.04.2010 19:39

Pai la tine la tara asa se juca mah

Maye29.04.2010 19:44

Eu jucam in Champions League ba.

Descult dar cu inima intre stele.

red&blue_boy29.04.2010 19:46
La noi jocul la o singura poarta se numea "victoria".Jucam si noi jocul pana la 21 in care aveam voie sa lovim mingea doar din aer.Un gol cu piciorul se puncta cu 1 punct,golul cu capul 2,cu genunchiul 3,cu calcaiul 5 si cu umarul insemna eliminare.La 20 cel care era in poarta avea voie sa prinda mingea in mana si sa arunce dupa ceilalti.

Asa se numeau si la mine jocurile cele mai populare,atunci cand nu jucam fotbal cu doua echipe...Doar ca la 21a punctam diferit executiile prin care marcam...

Iar despre mingi,cele mai bune erau o raritate,cele de plastic sau cauciuc faceau legea,le lipeam pana aratau mai rau ca drumurile din Romania! :D

Sincer sa fiu e trist cand vezi copiii de azi care stau toata ziua la calculator, se joaca pe psp, stau pe messanger, stau toata ziua la mobil, etc.

Da,asta e unul dintre cele mai triste lucruri in ziua de azi,mai ales cand ma gandesc la copilaria mea...Cand jucam fotbal sau alte jocuri derivate de la acesta,era cea mai mare bucurie...E pacat ca astazi nu se mai pune accent pe miscare,in aer liber,iar copiii isi petrec mai mult timp indoor...

Le reseau pansant29.04.2010 19:49
Bosorogilor, daca nu plangeti nu faceti nimic.

taci ba din gura, mesenger, cs, hi5 voi nu stiti ce inseamna copilarie fericita.

Era tragedie in cartier cand in weekend unii plecau la tara, nu avea nici un farmec zilele alea, iar daca era ala cu mingea era deja doliu. Ce stiti voi ce insemna bucuria fotbalului, cand jucam desculti sa nu rupem tenesii ca te batea ma-ta acasa, cand injurai tot neamu la ala care a parcat fix in mijlocul terenului masina, sau ce trist era cand ploua si o saptamana era mocirla pana la genunchi. Era cam in '96, aveam o camasa cu maneca lunga albastra, pe aia o facusem eu tricou de fotbal, ii taiasem manecile pana la coate, si scrisesem cu crema de ghete, Lacatus, doame ce fericit am fost. S-a vorbit in tot cartierul de "tricoul" meu.

La scoala aveam un coleg bogat, asta avea artex, cand venea cu mingea la scola in pauza si urmatoarele 10 minute fotbal la greu, ce injuraturi si batai isi luau aia care treceau prin terenul de fotbal, fetele in primul rand. Dupa aia pana la 4,5 ramaneam si jucam incontinuu fotbal, nimeni nu pleca acasa, la nimeni nu ii era foame. De cand a venit ala cu mingea, prima iedee a fost cum sa i-o fur, da fara sa stie ca am fost eu.

Norocul meu a fost ca si la scoala si in cartier eram multi baietii, la scoala eram 14 baietii, in cartier fara numar mereu se gaseau 10, 15 cu care sa jucam ceva. Toate astea fara sa accordam vreo importanta fetelor, sau se ne ofticam ca ala are nu stiu ce telefon, calculator, gagica, taso are nu stiu ce masina.

Eram copii si in inocenta noastra eram egali, eram fericiti in saracia aia, iar pentru noi fotbalul era totul, cand te intalneai intrebarea obligatorie era "CU CINE TII" si continuarea era evident despre fotbal.

Daniel-Ionut29.04.2010 19:56
Era cam in '96, aveam o camasa cu maneca lunga albastra, pe aia o facusem eu tricou de fotbal, ii taiasem manecile pana la coate, si scrisesem cu crema de ghete, Lacatus, doame ce fericit am fost. S-a vorbit in tot cartierul de "tricoul" meu.

Hehee... asa mi'am 'personalizat' si eu 2 tricouri... dar erau tricouri normale nu camasi... pe unu' am scris Claudiu Raducanu nr 14 frumos cu carioci, si altul 11 nedved, si aveam o geanta cu juve prin casa... am facut eu tot posibilul sa se strice fermoarul :whistle: ca sa pot sa ii decupez emblema si sa o lipesc pe tricou :D asta a iesit mai ceva ca originalul.

red&blue_boy29.04.2010 19:59
Era cam in '96, aveam o camasa cu maneca lunga albastra, pe aia o facusem eu tricou de fotbal, ii taiasem manecile pana la coate, si scrisesem cu crema de ghete, Lacatus, doame ce fericit am fost. S-a vorbit in tot cartierul de "tricoul" meu.

Eram copii si in inocenta noastra eram egali, eram fericiti in saracia aia, iar pentru noi fotbalul era totul, cand te intalneai intrebarea obligatorie era "CU CINE TII" si continuarea era evident despre fotbal.

Exact,asta cu tricourile era inca o chestie faina.Nu aveam ca acum tot felul de tricouri replica.Asa ca imi faceam din cele mai faine tricouri,de preferat albe,ca era mai vizibil scrisul,echipamentul de joc.Le scriam numele si numarul cu niste carioci sau pix,Dumitrescu,Lacatus etc,de nu mai ieseau la spalat nici cu arielul de astazi! :D Apoi imi luam de la maica-mea portia pentru ele...

Da,asa e,eram mai fericiti si mai uniti in saracia noastra,decat sunt generatiile de astazi,iar fotbalul era legea noastra...

MoWeed29.04.2010 20:00

Si eu imi scriam tricouri cu carioca. Asa faceau toti copii care jucau fotbal

Pe urma, am avut un tricou contrafacut luat din piata. Avea stema veche, cu vulturul. L-am purtat zi de zi la fotbal pana mi-a ramas mic. Pare-mi-se ca inca-l mai am pe undeva prin dulap. Tare mandru mai eram de tricoul ala...

Maye29.04.2010 20:02

Eu aveam 10 pe ros albastru , cu Hagi :D

Daniel-Ionut29.04.2010 20:03

Offf... ce frumos :wub: ... ia sa deschideti ma un topic special.

ssilviu_1929.04.2010 20:03

Desi am avut calculator de la o varsta destul de frageda am preferat intodeauana jocul de fotbal in dauna calculatorului.De cate ori n-au venit parintii la terenul de fotbal si m-au dus acasa de urechi pentru ca uitam sa mai merg acasa.Jucam cu orele si nu ne mai saturam.Mai pleca unul,venea altul,dar din joc nu ne opream.Sa nu mai zic de vesniciile discutii daca "a fost sa nu peste",pentru ca la portiile noastre improvizate era mai greu sa-ti dai seama.De multe ori ne luam si la bataie din cauza asta.Ca tot ati amintit voi de tenisii aia rosu cu negru:ce bucurie pe mine cand mi-am cumparat prima pereche.atunci ma simteam cu adevarat fotbalist.De prima pereche de ghete luate dintr-un second hand sa nu mai zic...Ce vremuri.Mi-e dor de acele timpuri,in care cea mai mare tragedie era reprezentata de o zi ploioasa in care eram nevoiti sa stam in casa...

Numele pe care il scriam eu pe spatele tricourilor era:Sabin Ilie :D

«1238»