FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Romania in al doilea razboi mondial

«15678910»
Adrian30.04.2010 15:53

LRP

Cu fiecare postare imi dovedesti ca tu intelegi doar ce vrei sa intelegi si ca esti foarte indoctrinat.

Basarabia nu ti-a dat-o niciun german, a fost ocupata de sovietici, este o alta afirmatie facuta in necunostinta de cauza, in ribbentrop-molotiv nu se specifica asta, este prevazuta doar formula "interese speciale" care nu inseamna nimic, nu inseamna ca Germania ne-a ocupat militar si Basarabia o cedeaza rusilor. Este iarasi o obsesie anti germana de care dai dovada.

Unde am zis eu ce ai pomenit tu mai sus.

Am zis eu ca ne-au dat-o nemtii?

Nu. Am zis ca le-au dat-o rusilor desi ne apartinea noua. Si nu incerca acum sa bagi in fata textul pactului ribbentrop-molotov pentru ca se stie foarte clar, de toata lumea, ca URSS a ocupat Basarabia in urma intelegerii cu nemtii.

Vrei acum sa caut textul pactului ca sa se vada ca nemtii nu aveau nici o obiectie in ocuparea Basarabiei de catre rusi? Bine:

Editing_Molotov-Ribbentrop-German5.gif

Ma gandesc ca stii germana. Uita-te ce scrie la punctul 3.

Vad ca tu ai obsesia de a te lega de cate un lucru, cum pe Marius il stresezi de un an cu "toate erau il-uri" asa o sa ma tii si pe mine cat o sa existe fcsteaua cu hitler era om de onoare. Ti-am explicat de 10 ori, contextul in care am facut afirmatia aia, si in plus de asta, nu era o biografie/comentariu despre viata lui hitler, era doar un mic punct ce caracteriza o relatie intre doi oameni. Daca tu extinzi asta este doar problema ta.

Am inteles, prietene, contextul. Tu crezi ca, doar pentru ca Hitler s-a intalnit cu Antonescu de nu stiu cate ori, era prieten bun cu el. E ok.

Asta nu inseamna ca Hitler avea vreodata de gand sa dea nordul Transilvaniei inapoi. Never ever!

Pentru ca omul de onoare Hitler e cel care a atacat URSS desi aveau un pact de neagresiune. Ala e omul de onoare Hitler. Omul de onoare Hitler s-a folosit de cei din jurul lui cat a putut, apoi a scapat de ei. Crezi ca nu ar fi scapat si de Antonescu daca nu il mai ajuta cu nimic?

eu nu m-am dat mare expert, ma limitez la doua domenii, dintre care doar unul este cunoscut pe acest sait si anum istoria. Eu nu am probleme sa raspund la niste intrebari, doar ca intrebarile tale sunt absurde, la asa ceva nu se poate raspunde, intrebarile tale nu au sens.

Pai, bai, omule. Voi veniti aici si imi vorbiti mie despre cat de naspa au fost romanii ca au facut pace cu urss-ul la 23 august si i-au tradat pe nemti, ca trebuiau sa lupte cu nemtii, ca nu stiu ce, ca ar fi fost lucrul cel mai onorabil.

Dar, cand eu vin si zic nemtii si-au batut joc de noi, ne-au rupt tara, ne-au luat petrol, ne-au bagat in Razboi si intreb de ce judecati cu aceeasi masura, de ce nu considerati ca lucrul onorabil ar fi fost ca Romania sa lupte impotriva Germaniei sau sa nu lupte deloc, voi ziceti ca vorbesc prostii si ca pun intrebari aiurea.

Adica, e corect sa lupte impotriva comunistilor, pentru ca voi aveti boala pe comunisti, dar impotriva nazistilor vostri dragi nu e corect sa lupte. Pai, cum vine asta?

In anii aceia, cine a facut mai mult rau? Germania sau URSS? Nu vorbim aici de comunismul in Romania. Vorbim de anii 39-40. Si, din moment ce aia ne-au facut rau, nu era logic sa nu ne aliam cu ei?

Pai, nu era, ca comunistii si bla bla bla.

Alexandru H.

In 1940 eram OBLIGATI sa luptam de partea Germaniei.

Pai, asta suna deja altcumva. Asta nu mai suna a prietenie, nu mai suna a promisiuni facute de Hitler, nu mai suna a lapte si miere. Asta suna a ultimatum. Caz in care rezulta doar concluzia ca Germania nu ne-a fost prieten.

Romania a fost curva germaniei, nu aliatul ei. Asta sa fie clar pentru toti.

Aia nu ne-au fost prieteni, aia s-au folosit de noi. Daca vrem sa vorbim de patriotism si onoare, cel mai corect lucru ar fi fost sa luptam impotriva lor. Bine, asta ar fi insemnat, asa cum a zis Alexandru, pierderi teritoriale enorme si ocupatie.

Totusi, uitati-va ca au mai fost alte tari in pozitia asta: Iugoslavia si Grecia. Au fost ocupate si dupa razboi, au primit totul la loc.Mai mult, au scapat si de paturica sovietica(in iugoslavia comunismul sovietic nu era la fel de puternic ca in celelate tari, deci se poate spune ca nu erau chiar curvele moscovei ).

Alexandru H.30.04.2010 16:04
Toate ca toate dar asta cu "loazele romanesti"nu mi-a placut.Cu ce drept numesti tu romanii loaze?Faptul ca traiau sub asuprirea voastra si a ungurilor si faptul ca nu au avut posibilitatea sa mearga la scoala nu-ti da nici un drept sa-i numesti asa.Ia masoara-ti tu vocabularul cand vorbesti de romani,ca asta e deja bataie de joc!

Te superi inainte sa intelegi.

Loaze romanesti nu inseamna romani (asa cum sunt si eu, de-altfel), ci prostii aia luati cu arcanul de comunisti de prin sate si transformati in activisti, cei care au revenit dupa aia la ei in comune si au inceput sa-i chinuie pe ceilalti romani. Pe bune, aveti un hal in a generaliza: nu vorbim de evrei, ci de evreime, nu vorbim de romani, ci de romanime... E o obsesie de-acum: vedem dusmani acolo unde nu sunt. Daca totusi vorbim cu statistica in fata si cerem ca in scoli procentul de elevi sa fie similar cu cel demografic, atunci da-mi voie sa fac acelasi lucru si in cazul loazelor...

Cat despre asuprire, chiar sunt speechless. Daca ai impresia ca am 100 de ani si cumva am avut capacitatea de a asupri oameni prin 1900, mi-e clar :thumbsup: Keep it up! Dar un curs rapid de istorie a sasilor ti-ar fi necesar. Macar pentru a-l intelege pe un om precum Stephan Ludwig Roth...

Edit: apropo cu loazele... in momentul de fata tiganii au locuri asigurate la facultati doar pe baza faptului ca numarul lor din institutiile din invatamant nu corespunde cu cel al populatiei reale. Sunt ei loaze sau nu, din moment ce majoritatea sunt primiti cu note net inferioare romanilor? Asta e problema, intrarea in scoli pe alt principiu decat cel al inteligentei si capacitatii personale...

ssilviu_1930.04.2010 16:16

Compari situatia romanilor cu a sasilor?Voi ati fost tot timpul natiune privilegiata.Strabunicii mei erau obligati sa munceasca pe pamanturile sasilor.Si mai zici ca nu ne-ati asuprit?Sasii aveau case in centrul satelor,romanii la margine,sasii aveau biserica si libertate confesionala si romanii nu,sasii aveau pamant,romanii nu.Si mai zici ca nu ne-ati asuprit?Voi,impreuna cu ungurii ne-ati subjugat secole de-a randul,ca acum sa-l dai exemplu pe Stefan Ludwig Roth si sa-mi dovedesti cat de prietenosi ati fost voi cu romanii.Hai s-o lasam balta!

P.S.:nu ma refer la tine cand zic "sasi" ci la stramosii tai,a caror soarta o deplangi pentru chinurile la care au fost supusi pe perioada comunista.Nu zic ca sunt de acord cu asa ceva,dar este o vorba:"dupa fapta si rasplata"...

Mihai30.04.2010 16:19
Mihai, ala e cel mai prost exemplu posibil si iti spun si de ce.

Familia mea a fost adusa in secolul 18 in Bucovina prin ordin imperial pentru a coloniza aceasta regiune (suntem germani ca origine). Ca ne place sau nu ne place, Bucovina a devenit pana in 1918 o regiune model in Imperiu iar locuitorii ei s-au declarat intotdeauna loiali coroanei austriece. In 1918, dupa ce s-a vazut clar ca Austria e moarta si ingropata, Bucovina a decis Unirea cu Romania, desi romanii reprezentau doar 30% din populatia provinciei iar resursele erau concentrate in mainile germanilor si evreilor. Imi povestea bunicul ca la el in Bucovina nu se permiteau conflicte interetnice tocmai din cauza faptului ca ocupatia austriaca lasase niste exemple de civilizatie oamenilor de acolo. Familia mea, desi germana, invatase si limba romana dupa 1900 si se considera indreptatita de acelasi respect pe care il primeau romanii.

Tu vrei sa spui acum ca intr-o regiune in care romanii nu erau majoritari, scolile ar fi trebuit sa elimine pe straini (obligatoriu anti-romani, ca nu poti fi altfel) si sa aduca, in schimb, la scoala, fortat, loaze romanesti... Pai, felicitari... lucrul asta s-a intamplat imediat dupa venirea comunismului cand s-au inrolat in noua miscare toti sarantocii frustrati de pe la tara si au fost facuti politai, invatatori, zbiri, judecatori ai poporului. Asta nu e toleranta; si nu poti sa ceri unor oameni care au trait in acea regiune 200 de ani, dupa ce au fost adusi sa o puna pe picioare, sa devina brusc romani, ortodocsi etc...

Imi pare rau, dar este un exemplu foarte bun. Nu a cerut nimeni ca strainii sa fie eliminati din scoli, dimpotriva: ci ca ei sa fie reprezentati in proportie cu populatia. Deci nu ar fi fost eliminati, asta insemna "numerus clausus".

Dar daca in Bucovina situatia a fost in regula, asta nu inseamna ca trebuia incetatenita peste tot. De-asta spuneam intr-un post anterior de bunul simt german si proasta crestere si educatie rusa. Daca germanii au invatat si limba romana si s-au integrat pentru aceasta tara, nu poti spune acelasi lucru de strainii din Moldova si/sau Basarabia.

Nici sa devina ortodocsi nu le-a cerut nimeni. Cel mai bun exemplu ca e Mota, unul din fondatorii legiunii, a plecat sa moara pentru Christos si pentru Biserica Catolica. de altfel, Codreanu are multe pasaje in care vorbeste critic despre Biserica Ortodoxa si isi pune intrebarea daca nu alte credinte crestine, precum catolicii sau adventistii, au ramas fidele credintei mai mult decat ortodoxismul. Din cate stiu, foarte multi catolici au votat si sprijinit legiunea.

Iti dau un exemplu de legionar, care dupa nume banuiesc ca doar roman nu e: Otto Stoparek din Galati. Bine, omul a fost exclus apoi pentru 5 ani, dar asta e irelevant.

Abtine-te de la insulte la adresa romanilor, macar pe topicul denumit "romanism".

Alexandru H.30.04.2010 16:26
Compari situatia romanilor cu a sasilor?Voi ati fost tot timpul natiune privilegiata.Strabunicii mei erau obligati sa munceasca pe pamanturile sasilor.Si mai zici ca nu ne-ati asuprit?Sasii aveau case in centrul satelor,romanii la margine,sasii aveau biserica si libertate confesionala si romanii nu,sasii aveau pamant,romanii nu.Si mai zici ca nu ne-ati asuprit?Voi,impreuna cu ungurii ne-ati subjugat secole de-a randul,ca acum sa-l dai exemplu pe Stefan Ludwig Roth si sa-mi dovedesti cat de prietenosi ati fost voi cu romanii.Hai s-o lasam balta!

P.S.:nu ma refer la tine cand zic "sasi" ci la stramosii tai,a caror soarta o deplangi pentru chinurile la care au fost supusi pe perioada comunista.Nu zic ca sunt de acord cu asa ceva,dar este o vorba:"dupa fapta si rasplata"...

Eu ma plangeam de soarta romanilor sub comunism. Sau ai impresia ca romanii au dus-o mai bine decat sasii? Ei macar au plecat cand au avut ocazia, noi am ramas aici, sa ne bucuram de binefacerile nationalismului luminat al lui Ceausescu. Cred ca le-am tras-o, nu?

Oricum, nu stiu de ce esti asa de tafnos. Eu am vorbit de familia mea de origine germana numai in contextul unei epoci de mult-trecute. Acum suntem la fel de moldoveni/romani ca si orice alt urmas al lui Stefan (pana mea, am invatat germana la scoala, cu exceptia bunicilor nimeni nu mai stia limba asta). Ah, ca etnie nu sunt roman de pe la 1200... nu stiu multi care sa fi fost. Ai fi foarte surprins sa vezi cate varietati etnice exista printre romanii din tara asta...

@Mihai

Abtine-te de la insulte la adresa romanilor, macar pe topicul denumit "romanism".

Romanism nu inseamna nici legionarism, nici nationalism irational. Si amicul tau Codreanu nu a achizitionat arsenalul roman al iubirii de tara. Sunt nationalist pe cat posibil, fara a uita ca sunt, in primul rand, om.

Mihai30.04.2010 16:50

[quote name='Alexandru H.' date='Apr 30 2010, 04:26 PM' post='477452

Romanism nu inseamna nici legionarism, nici nationalism irational. Si amicul tau Codreanu nu a achizitionat arsenalul roman al iubirii de tara. Sunt nationalist pe cat posibil, fara a uita ca sunt, in primul rand, om.

Nici n-am ca inseamna sau ca C.Z.C a facut asta.

Adrian30.04.2010 19:52
Imi pare rau, dar este un exemplu foarte bun. Nu a cerut nimeni ca strainii sa fie eliminati din scoli, dimpotriva: ci ca ei sa fie reprezentati in proportie cu populatia. Deci nu ar fi fost eliminati, asta insemna "numerus clausus".

Mihai, stai un pic. De ce vorbiti aici de straini. Erau cumva francezi cei care intrau la facultate? Erau englezi? Nemti? Austrieci?

Nu cred. Erau cetateni romani. De ce vorbiti de straini cand e vorba de romani?

Aia erau cetateni romani ca oricare altii si aveau tot dreptul de a merge la facultate.

Romanism nu inseamna nici legionarism, nici nationalism irational.

Alexandru H.

Din pacate, am impresia ca acest topic a fost facut doar pentru a blama comunismul si de a ridica in slavi miscarea legionara. Pentru ca, din cateva vad, doar materialele astea sunt primite bine aici.

Ce a scris LDS despre comunism a fost trecut cu vederea pentru ca nu era un atac dur asupra "celei mai negre perioade din istoria Romanilor". Eu unul sunt atacat pentru ca am indraznit sa nu fiu de acord cu extrema dreapta.

E pacat daca acest topic a fost infiintat doar pentru propaganda dreptei. Fara suparare, exista deja destule bloguri si site-uri care se ocupa cu asta.

Dar daca voi vreti sa continuati sa pupati in fund legiunea spunand ca asta inseamna a fi roman, atunci faceti-o linistiti.

Eu am citit ce a scris Mihai despre miscarea legionara si, fara suparare, am alte intrebari, alte nelamuriri. Pentru ca unele lucruri nu fac sens pentru mine. Una s-a zis si alta s-a facut. As fi vrut sa intreb dar nu o fac. Pentru ca vad ca, daca o fac, daca pun la indoiala niste treburi despre legiune, sunt etichetat ca distrugator de topice. Desi nu imi aduc aminte sa fi zis ceva despre Romania si nici nu stiu ca miscarea legionara sau comunistii sa reprezinte punctele cele mai importante ale romanismului.

MoWeed30.04.2010 20:06

Cetateni romani sunt cei care sunt nascuti in Romania, cunosc istoria Romaniei si iubesc aceasta tara(nu banii care ii castiga in ea, nu pozitia sociala, ci tara insasi). Cel putin din punct de vedere moral.

Apropo, ca un raspuns la o chestiune pe care ai scris-o mai sus:

Cred ca m-ai inteles gresit, nu am spus niciodata ca toti evreii sunt comunisti, ca toti evreii erau impotriva tarii. Ba chiar am scris in alta postare ca sunt convins ca exista niste oameni de o calitate morala extraordinara si de origine evreiasca.

Dar din nou, dai dovada de necunostiinta de cauza. Multi din evreii care au batjocorit Romania si romanii, care au jefuit si ucis soldati, functionari si refugiati civili erau de-ai locului. Adica, pe scurt, erau in zonele respective de ani de zile.

Mai mult, daca toti agitatorii respectivi erau trimisi de Moscova in Basarabia, cum naiba de erau numai evrei? Nu ar fi fost mai simplu sa trimita rusi sau chiar romani?

Eu ti-am dat un exemplu in care un grup mare de evrei a actionat impotriva Romaniei si reprezentantilor ei. Asta nu inseamna ca toti erau ca ei(ba chiar exista cazuri de evrei care au salvat romani, la fel cum in Transilvania exista cazuri de unguri care au salvat romani). Dar eu zic ca evreii din Basarabia sunt un esantion destul de reprezentativ. Oricum mai mare decat al sondajelor moderne..

strezahuzum30.04.2010 20:07

Mai dar ce s-au aprins discutiile nu gluma :D .

Vad ca Somanescu o tot tine cu numerus clausus si cu "nu e normal", pe tema "de ce exista mai multi studenti evrei/germani/maghiari decat romani". Eu zic sa verifici mai intai procentele de locuitori din mediul urban de etnie romana si apoi sa te intrebi de ce. Vrem sau nu, intr-un fel e normal sa fie mai numerosi cei de alta etnie, pentru ca ei au mai multe posibilitati materiale. Daca statul roman si nationalistii sunt ingrijorati de asta, trebuiau sa sprijine romani saraci prin acordare de burse, nu impunand numerus clausus altor etnii. Dar ca de obicei, e mai usor sa distrugi decat sa construiesti, nu ?

Textele lui Codreanu pot fi date ca exemplu de nationalism obtuz, xenofob si in ultima instanta pagubos pentru absolut toata lumea. As vrea sa-i multumesc lui Mihai ca le-a postat, ca sa putem discuta direct pe text :

"Cuvantatorii partidelor politice cutreiera din nou orasele si satele, cerandu-va ajutor pentru ca sa se poata reface. Sub domnia lor, romanismul de pretutindeni a saracit si a ingenuncheat in fata strainului pripasit de curand.Rosturile mari ale Patriei sunt parasite. Lumea noastra politicianizata nu mai vede in fata decat interesul partidului, pentru a carui biruinta sacrifica in fiecare zi si in fiecare ceas, Insusi viitorul nostru ca Neam.

Se prabusesc padurile din munti incapute pe mana veneticilor(n. mea: Cum il cheama pe ministrul mediului azi?). Geme inima in Motii si Maramuresenii uitati de toata lumea. Muncitorii romani, parasiti, ingroasa randurile comunistilor jidani( n.mea: acu pleaca in Italia, Spania, etc).

Comertul romanesc, lipsit de protectie, ingenuncheaza in lupta inegala cu strainul.

In cadrele armatei noastre glorioase patrunde tot mai adanc si tot mai sus germenul dizolvant si corupator de constiinte. Si ceasuri grele se prevad in viitor. De vom fi chemati candva la marele examen international, cine va mai apara pamantul tarii si gloria Drapelului nostru?

Taranul roman isi vinde produsul sub pretul de cost. Misitii s-au inmultit si ne inunda. Cafenelele sunt pline de camatari si de samsari. Ei se imbogatesc in dauna celor care muncesc. Poporul este spoliat. Romanul inglodat in datorii a ajuns rob modern al bancherului jidan.

Tara impartita in partide care se sfasie unele pe altele, se darama sub ochii nostri.

Observati cum revine in mod obsedant ideea ca raul vine de la "venetici", "straini", "bancher jidan". Pentru toate relele, strainii (adica evrei, unguri, samd) sunt de vina. Fascinant cum in tot textul romanii sunt prezentati drept victime. Ei nu sunt vinovati de nimic. Apropo, problemele sunt aproape toate de natura economica : muncitorii nu au de lucru, taranii nu isi pot vinde produsele la pretul dorit, intermediarii "ne spoliaza", toti jidanii sunt bancheri si toti bancherii sunt jidani si ne exploateaza (iarasi opozitie noi-ei, noi=buni, ei=rai). Peste conflictul socio-economic se adauga teorii antisemite despre conspiratia jidanilor care viseaza doar sa ne faca rau, si gata, terenul e pregatit.

Unicul repros concret este adus partidelor politice "Tara impartita in partide care se sfasie unele pe altele, se darama sub ochii nostri". Din nou obsesia blocului monolitic : nu exista indivizi ci un singur grup unitar, care vorbeste si gandeste dupa principiul "toti ca unul". Romani, unguri, evrei, toti ca unul.

PS : Adriane, nu vreau sa ma bag in toata discutia, dar teoria aia a ta cu atacarea URSS prin Turcia e fantezie. Ti-as recomanda, daca ai acces la cartea "Wages of destruction : the making and breaking of nazi economy", de Adam Tooze. O sa vezi acolo cat de mult s-a intins economia germana doar ca sa asigure un minim de resurse pentru atacul asupra URSS in varianta istorica. Tu vrei sa mai intinzi liniile germane inca vreo 1000 si ceva de kilometri, prin Turcia. Crede-ma, nu era posibil asa ceva, din punct de vedere al logisticii si transporturilor. Indiferent cum invarti treaba, nu te lasa realitatea infrastructurii.

Adrian30.04.2010 20:14
Dar eu zic ca evreii din Basarabia sunt un esantion destul de reprezentativ.

Te-ai gandit, poate, ca evreii din ODESA(ca aia nu face parte din basarabia) au actionat ca niste partizani, impotriva trupelor invadatoare?

La fel ca sarbii din iugoslavia.

Odesa nu a fost niciodata romaneasca. (daca a fost, a fost pe vremea lui Stefan) Trebuia populatia de acolo sa ii primeasca pe romani ca pe niste salvatori? Eu nu cred. Normal ca au fost partizani, oameni care au luptat impotriva trupelor de ocupatie. Si, cu siguranta, aia nu au facut discriminari. Sa nu credeti ca ii tratau pe nemti diferit, daca ei aveau acolo cartierul general si nu romanii.

PS : Adriane, nu vreau sa ma bag in toata discutia, dar teoria aia a ta cu atacarea URSS prin Turcia e fantezie. Ti-as recomanda, daca ai acces la cartea "Wages of destruction : the making and breaking of nazi economy", de Adam Tooze. O sa vezi acolo cat de mult s-a intins economia germana doar ca sa asigure un minim de resurse pentru atacul asupra URSS in varianta istorica. Tu vrei sa mai intinzi liniile germane inca vreo 1000 si ceva de kilometri, prin Turcia. Crede-ma, nu era posibil asa ceva, din punct de vedere al logisticii si transporturilor. Indiferent cum invarti treaba, nu te lasa realitatea infrastructurii.

Strezahuzum

Eu am fost, iarasi, inteles gresit. Eu nu am zis niciodata nimic despre un razboi pe mai multe fronturi. Daca ati fi citit, ati fi vazut ca am si enumerat etapele unuri razboi:

1. Cucerirea Angliei(inchiderea unui front)

2. Rezolvarea puturilor petroliere din Irak(alt front inchis)

3. Invadarea URSS din 3 parti: Caucaz, Europa de Est, Finlanda.

Pentru a taia resursele din Caucaz si pentru a ajunge cat mai repede pe linia St Petersburg-Moscova-Stalingrad.

MoWeed30.04.2010 20:22

Eu acum vorbeam de evreii din Basarabia ca esantion reprezentativ pentru cat de mult iubeau Romania evreii din Romania.

Nu vorbeam de evreii din Odessa

Adrian30.04.2010 20:37

Asa. Si ce au facut evreii din Basarabia de e atat de naspa? Spuneti-ne.

MoWeed30.04.2010 20:48

Ia sa vedem.

In momentul in care s-a aflat de acceptarea ultimatumului sovietic si inaintea intrarii trupelor sovietice s-au organizat in bande care purtau la maini banderole rosii.

Au atacat institutii ale statului, jefuind tot ce puteau si agresand fizic functionarii care lucrau in ele. In cazuri izolate s-a ajuns chiar la crima.

Au sarbatorit eliberarea sovietica cu mare fast, scandand impotriva Romaniei si a "burghezilor romani"

Au atacat fortele Armatei Romane, profitand de ordinul soldatilor de a nu raspunde nici unei provocari. Au scuipat si lovit soldatii, le-au rupt epoletii, le-au luat armamentul(aici numai in zonele in care erau deja prezente si fortele Armatei Rosii). In cazuri izolate s-a ajuns la crima.

Au atacat refugiatii civili, jefuindu-le putinul care au reusit sa-l mai ia cu ei. Multi oameni si-au pierdut atunci tot ce au agonisit intr-o viata

Au stat prin gari, amenintand populatia civila care se suia in trenuri si incercand sa ii impiedice sa plece.

Faptele scrise mai sus sunt documentate, sunt scrise in rapoarte ale Armatei Romane. Exista documente oficiale care sa le confirme.

Fiind de-ai locului, erau persoane cunoscute ale zonei, mai ales coducatorii bandelor care proveneau in mare parte din intelectualitatea locala

Ia spune: astia erau romani?

Le reseau pansant30.04.2010 21:01
Eu ti-am dat un exemplu in care un grup mare de evrei a actionat impotriva Romaniei si reprezentantilor ei. Asta nu inseamna ca toti erau ca ei(ba chiar exista cazuri de evrei care au salvat romani, la fel cum in Transilvania exista cazuri de unguri care au salvat romani). Dar eu zic ca evreii din Basarabia sunt un esantion destul de reprezentativ. Oricum mai mare decat al sondajelor moderne..

Profit si eu de acest lucru pentru a prezenta unele documente:

extras dintr-un raport al armatei din iunie 1940

Un raport contrainformativ al armatei din 30.06.1940 consemna că «Batalionul 2/39 Infanterie a fost dezarmat in gara Balti de trupe sovietice in ziua de 29 iunie. Soldatii basarabeni si evrei au fost opriti. Unii ofiteri degradati. Maiorul Voicescu Constantin, comandant de batalion, prins de rusi in imprejurari necunoscute. O parte a populatiei evreiesti a ajutat la dazarmare... Înainte de retragerea trupelor din Balti numeroase avioane faceau demonstratii, lansand manifeste si foi din ziarul Libertatea cu continut comunist... Ciocniri intre populatia evreiasca refugiati si trupe au avut loc la Ungheni in timpul noptii. Sunt victime. Au fost retinuti de rusi seful sectiei C.F.R., seful garii Ungheni, precum si ofiteri. »

Sandu Iulia din comuna Derineu, judetul Orhei, relata Sigurantei romanesti la trei saptamani după nefericitele evenimente detaliile instaurarii puterii sovietice in localitatea ei. "Au fost impuscati Teodor Gutu, fost capitan la regimentul 7 Vanatori, pensionar, apoi comisarul Graur de la circa III din Chisinau. Au fost arestati agentul de Politie Botez Diaconu, comisarul Vasilescu a fost arestat din tren. Vin doi soldati si patru evrei cari fac tot ce spun evreii. La gara de exemplu, niste evrei civili, impreună cu militarii, au dezarmat un grup de 62 de ofiteri cari au fost dusi apoi cu niste camioane spre Tiraspol. Mie personal mi s-au deschis toate coletele, luandu-mi-se tot ce aveam de valoare si veriga din deget. S-au sinucis foarte multi de teamă să nu fie maltratati. Au cautat să ne opreasca spunandu-ne că peste o lună jumatate vor veni să ocupe si vestul Romaniei."

O zi din noua ocupatie

Pentru țărani se intocmise o "ierarhie". În functie de avere, acestia erau impartiti in categoriile A, B si C. "Eu eram in categoria A, relatează Ion Ciomartan. Seara te chema la primarie la ora 9, dar nu te intreba nimeni nimic pană la ora 12. La 12 te lua la intrebari primul functionar: «Cată

corvoadă ai facut azi? Țigani romani, Siberia cu voi». Din tigani romani nu ne scotea. ( ) A durat vreo trei luni, in fiecare noapte. Nu ne bateau, numai ne intrebau si ne amenintau cu Siberia". Altii nu au fost la fel de "norocosi".

Învinuiti de antisovietism si de actiuni criminale, membrii fostelor partide istorice romanesti, mosierii, comerciantii, jandarmii si refugiatii din URSS au fost surghiuniti in regiunile Aktiubinsk, Karaganda, Kustanai, Novosibirsk si Cazahă de sud. Autoritățile de la Moscova aprobaseră in prealabil un regulament despre cum trebuiau să se desfășoare deportarile. La 7 iunie 1941, NKGB al RSSM (noua denumire a Politiei secrete sovietice din Basarabia) a cerut 1.315 de vagoane pentru a deporta 85.000 de basarabeni. Planul s-a aplicat intocmai in noaptea de 12 spre 13 iunie. Soarta deportatilor a ramas un mister pentru cei pe care i-au lasat in urma lor. Putini s-au mai intors acasă să depene povestea suferintei lor. Familii intregi s-au destramat, risipite in imensitatea Rusiei Sovietice.

Adrian30.04.2010 21:33

Surse?

Stii ce mi se pare mie interesant? Faptul ca au scandat impotriva burgheziei? Asta inseamna un singur lucru: erau comunisti!

Asadar ne intoarcem la alta intrebare de-a mea. Stii sigur ca astia s-au comportat asa pentru ca au fost evrei? Sau pentru ca au fost comunisti.

Ai zis ca eu nu accept ce spui tu. Uite ca accept. E ok. Aia au facut ce ai zis tu. Intrebarea mea ramane totusi cea de mai sus. Au facut-o in calitate de evrei sau in calitate de comunisti?

Pentru ca si comunistii neevrei, romani, au batjocorit, furat, torturat si omorat pe semeni de-ai lor care nu le imparteau vederile politice.

Voi ati generalizat si ati pus aceste intamplari in carca tuturor evreilor. Chiar crezi ca evreii din muntenia sau transilvania se comportau la fel?

Ai zis ca acest comportament e reprezentativ pentru evreii din Romania. Eu nu cred asta. Eu cred ca e reprezentativ pentru comunisti.

Nu cred ca e corect ca te folosesti de aceste fapte ale unor nenorociti pentru a scuza fapte asemanatoare ale celor pe care ii simpatizezi.

Legionarii spuneau ca sunt crestini. Crestinii omoara? Nu.

Cel putin teoretic nu omoara. Ca, daca ne uitam prin istorie...

Faptele acelor oameni scuze ceea ce a facut Antonescu? Nu scuza, pentru ca, daca vrei sa pari sfant, nu poti sa faci treaba dracului.

Noi, pe stadioane, cand intra batengarzii in noi ne plangem ca de ce nu i-au luat pe cei care au facut scandal, de ce nu i-au pedepsit doar pe vinovati. Se pare, insa, ca aceasta mentalitate se schimba in cazul de fata. Daca respectivii erau cunoscuti, se stiau numele lor, erau trecute numele lor in acele rapoarte, se stia ce au facut, de ce nu au fost pedepsiti in momentul reocuparii basarabiei? Trebuiau sa fie pedepsiti doar ei si gata.

Nu era asa mai corect?

Era mai corect sa consideri toti evreii din Romania drept tradatori de tara?

Ia sa vedem.

In momentul in care s-a aflat de acceptarea ultimatumului sovietic si inaintea intrarii trupelor sovietice s-au organizat in bande care purtau la maini banderole rosii.

Au atacat institutii ale statului, jefuind tot ce puteau si agresand fizic functionarii care lucrau in ele. In cazuri izolate s-a ajuns chiar la crima.

Au sarbatorit eliberarea sovietica cu mare fast, scandand impotriva Romaniei si a "burghezilor romani"

Au atacat fortele Armatei Romane, profitand de ordinul soldatilor de a nu raspunde nici unei provocari. Au scuipat si lovit soldatii, le-au rupt epoletii, le-au luat armamentul(aici numai in zonele in care erau deja prezente si fortele Armatei Rosii). In cazuri izolate s-a ajuns la crima.

Au atacat refugiatii civili, jefuindu-le putinul care au reusit sa-l mai ia cu ei. Multi oameni si-au pierdut atunci tot ce au agonisit intr-o viata

Au stat prin gari, amenintand populatia civila care se suia in trenuri si incercand sa ii impiedice sa plece.

Faptele scrise mai sus sunt documentate, sunt scrise in rapoarte ale Armatei Romane. Exista documente oficiale care sa le confirme.

Fiind de-ai locului, erau persoane cunoscute ale zonei, mai ales coducatorii bandelor care proveneau in mare parte din intelectualitatea locala

Ia spune: astia erau romani?

MoWeed30.04.2010 21:40

Omule, nu am zis sa-i pedepseasca pe toti evreii, si pe cei nevinovati.

Comportamentul despre care am scris mai sus a fost comportamentul general al populatiei evreiesti. De ce nu erau hoarde de romani comunisti pe strada?

Daca acele manifestari erau din convingeri politicie, nu din interes("scandez ce vor ei sa auda, doar doar oi castiga ceva din asta") inseamna ca majoritatea covarsitoare a evreilor din Basarabia erau comunsti. Ori asta deja ai dezmintit ca fiind minciuna.

Eu nu incercam sa scuz crimele impotriva celor nevinovati, ci vroiam sa arat ca, acum la 70 de ani dupa evenimentele respective este extrem de usor sa judeci, avand toate informatiile. Pune-te in locul unui roman de acum 70 de ani care a auzit de comportamentul populatiei evreiesti din Basarabia? Nu ai vrea sa te razbuni? Te rog frumos gandeste-te bine si incearca sa-mi raspunzi cum ai fi reactionat tu in situatia asta.

Prima sursa care imi vine in minte este cartea "Saptamana Rosie", de Paul Goma. Este o culegere de rapoarte ale Armatei Romane. Daca vrei caut in ea exact numarele de inregistrare ale rapoartelor sa le verifici...

Adrian01.05.2010 01:01

MoWeed

Adica toti evreii din Romania erau comunisti care urau tara? Pai, atunci ce mai cautau in ea daca o urau atat de mult?

De ce nu erau hoarde de romani comunisti pe strada?

Stii tu ca nu erau? Poate ca erau. Poate ca le era frica sa se manifesteze. Poate pentru ca partidul comunist era interzis in Romania.

Pune-te in locul unui roman de acum 70 de ani care a auzit de comportamentul populatiei evreiesti din Basarabia? Nu ai vrea sa te razbuni?

Nu. Chiar deloc. Stiind intreaga ura pe care o are populatia crestina fata de evrei, as sta chiar pe ganduri sa ma intreb daca nu cumva totul e o fabricatie, daca nu cumva totul e trecut in rapoartele alea fals, doar ca sa poata fi persecutati evreii din intreaga tara.

Voi vad ca nu luati in considerare posibilitatea asta. Daca traiam in vremea aia si stiam care e situatia generala, cu evreii fugind din Europa de frica nazistilor, chiar nu m-ar fi surprins daca niste astfel de documente ar fi falsificate pentru a pune populatia evreiasca intr-o lumina foarte proasta(auzi, "comportamentul general al populatiei evreiesti" - de parca poate cineva sa masoare asta) si pentru a putea fi indepartati fara obiectii din partea altor oameni, neevrei.

Dar nah, daca a scris domnul Paul Goma, un anticomunist cat se poate de obiectiv, e clar ca e adevarat.

Nu ai vrea sa te razbuni?

Propozitia asta tot mi-a ramas in minte si ma sacaie. Vreau sa te itreb si pe tine. Dupa crimele comise de unguri in nordul Transilvaniei, tu, in locul lui Antonescu, nu ai fi vrut sa te razbuni?

Pentru ca se pare ca Antonescu nu a vrut. A vrut insa sa se razbune pe evrei. Sa ne apucam acum sa vedem in care parte a tarii au avut loc crimele mai mari?Nu cred ca e nevoie. Satele decimate de unguri vorbesc singure.

Antonescu nu a vrut razbunare pentru crimele ungurilor. Mai mult, s-a aliat cu ei. Dar bine ca le-a dat-o nenorocitilor de evrei.

Chiar, in rapoartele armatei nu exista si fapte de-ale ungurilor? Doar ce au facut evreii?

Domnul Paul Goma nu scrie carti si despre extrema cealalta?

Stanici01.05.2010 07:03

Bai Adriane. Faci misto?!!! Pai, daca in rapoartele scrise de Armata romana e prezentat faptul ca romanii erau adusi la sectie si interogati, batjocoriti de evrei... Nu te inteleg, de ce o tii contra? Mai da-o dreaq, esti jidan, cumva?

Adrian01.05.2010 08:15

Nu sunt, prietene. Asta nu inseamna ca o sa pun botul la tot ceea ce mi se ofera pe tava de un regim dictatorial manat de interese.

Daca situatia din Europa era alta, daca nu erau vanati evreii peste tot, daca nu era antisemitismul, nu aveam nici o problema in a crede acele rapoarte. Asa, mi se pare ca vin foarte convenabil pentru niste oameni, justificandu-le actiunile.

Asa cum unii sufera de teoria conspiratiei cu evrei sau Darwin sau nu mai stiu eu ce, da-mi voie si mie sa ridic astfel de probleme.

Tu ce vrei sa spui acum? Ca rapoartele militare nu puteau fi fabricate?

Repet, sunt unele lucruri care se bat cap in cap:

1. Evreii au fost dati afara din Rusia.

2. Evreii sunt acuzati de spionaj in favoarea urss-ului.

Pai, pana la urma, au fost dati afara sau trimiti in spionaj. Si, daca au fost trimisi sa spioneze, de ce Romania? De ce nu Germania sau SUA?

Alta intrebare e de ce au avut evreii probleme doar cu Romanii? De ce nu s-au certat/au tradat si alte populatii europene?

Mie mi se pare foarte convenabila aparitia acestor rapoarte avand in vedere deportarile ce aveau sa urmeze.

Eu nu sunt genul care sa creada orice, oricand. Imi pare rau daca asta va deranjeaza. Prefer sa vad cu ochii mei si abia apoi sa cred.(nu e crestineste dar asta e :D )

Stanici01.05.2010 08:34

Alo, domnul. Pai saracia aia de holocaust, de s-au facut mii de filme lacrimogene pe seama ei e un mare nimic fata de ce au facut bolsevicii. Si toata lumea le plange de mila iudeilor. Cum sa zici ca sunt vanati?!!

Le reseau pansant01.05.2010 08:42

Pentru a coordona mai bine activitatea politică in noua "achizitie" teritorială sovietica Kremlinul l-a "detasat" in Basarabia pe Nikita Hrusciov, la acea dată membru in Biroul Politic al Comitetului Central si prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Ucrainean. Însotit de S. Timosenko (comisar al apararii poporului din URSS), Hrusciov a vizitat Chisinaul la 3 iulie 1940. La numai o zi a fost "aleasă" conducerea locala Comitetele executive din Basarabia si nordul Bucovinei erau alcatuite din 75 de membri, dintre care doar trei moldoveni rusificati (T. Constantinov, S. Zelenciuc si N.

Salagor). Ceilalti erau rusi si evrei.

În luna august 1940, in locul fostei provincii romanesti Basarabia, sovieticii au infiintat, la a saptea sesiune a Sovietului Suprem, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM). Pentru ocuparea functiilor locale nu s-au organizat alegeri republicane, ci s-au numit cadre de catre organele militare si de partid de la "centru". A existat totusi o delegatie a basarabenilor la Moscova. Dintre 31 de membri, 19 erau etnici rusi, 4 evrei, un ungur si 7 moldoveni filo-sovietici. În scopul introducerii cat mai neintarziate a regimului comunist in cele două tinuturi ocupate,

pentru a sterge orice urmă a administratiei romane, sovieticii au luat urmatoarele masuri de ordin general:

În sedinta Sovietului Suprem, tinută la Moscova in ziua de 1 august 1940, s-a hotarat incorporarea Bucovinei si a judetelor Hotin, Cetatea Alba si Ismail in Republica Ucraineana iar restul Basarabiei in Republica Autonomă Moldoveneasca S-au instalat comitete executive orășenesti si satesti in toate localitățile din teritoriile ocupate, comitete conduse de persoane straine, numite de la Centru si in care predominau elementele ucrainene si rusesti.

Daca vrei iti spun si masurile luate in urmatoarele zile.

Adrian01.05.2010 08:52
Alo, domnul. Pai saracia aia de holocaust, de s-au facut mii de filme lacrimogene pe seama ei e un mare nimic fata de ce au facut bolsevicii. Si toata lumea le plange de mila iudeilor. Cum sa zici ca sunt vanati?!!

Pai, tocmai! Din moment ce sovieticii le-au facut atatea evreilor, de ce ar vrea ei sa pupe mana care i-a violat? Repet, sunt unele lucruri car enu fac sens.

MoWeed01.05.2010 09:05

Da mah Adriane. Deci un document intern al PCR este de crezut, pentru ca e un document oficial.

Zeci de rapoarte informative al Armatei Romane nu sunt de crezut pentru ca nu iti sustin tie parerile. Tu crezi ca acele rapoarte puteau fi vazute de oricine? Pai Adriane, acele rapoarte nu mergeau la populatie; erau numai pentru a informa conducerea superioara a armatei, pe scurt erau secrete. Deci nu aveau de ce sa minta in ele, ma intelegi? Ba mai mult, era extrem de importanta o informare corecta a superiorilor.

Chestiile descrise de mine nu le-a scris Paul Goma. El doar a facut o culegere de rapoarte oficiale in care este prezentat comportamentul evreilor si rusilor in timpul ocupatiei sovietice.

Si nu. Nu toti evreii erau comunisti, ai dreptate. Probabil nici cei care au facut acele fapte in 1940 nu erau cu totii comunisti. Discutia pornise de la ardoarea cu care sustineai tu ca ei erau romani. Si cand un procent covarsitor din evreii din Basarabia au facut aceste lucruri, eu zic ca poate fi considerat ca un esantion reprezentativ, mai ales tinand cont ca in Basarabia era cea mai numeroasa minoritate evreiasca din Romania.

Astia nu vedeau Romania decat ca pe o vaca de muls, ma intelegi? Ei nu iubeau Romania, ei iubeau numai si numai banii pe care-i castigau in Romania. Da, probabil ca au fost si exceptii, si evrei care sa iubeasca Romania. Insa un grup etnic este judecat dupa actiunile majoritatii, nu dupa cele ale minoritatii

strezahuzum01.05.2010 09:31

@MoWeed

Iarasi o dam pe generalizari penibile. "Comportamentul general al populatiei evreiesti" ... de unde naiba a reusit cineva sa determine "comportamentul general", adica ce a facut si ce a gandit majoritatea evreilor din Basarabia ?

Hai sa luam in mana biblia teoriei conspiratiei evreilor din Basarabia, "Saptamana rosie", a lui Goma. Aici el citeaza un numar de rapoarte ale armatei. O sa ma refer la sinteza din 2 iulie 1940, "Evreii din basarabia si bucovina in timpul evacuarii". De obicei de aici isi ia lumea sursa de indignare.

1. Comitetele revolutionare

- La Cernauti comisar al poporului este actualmente evreul Sale Brill, de profesie fotograf, primar este evreu Glaubach, ajutor de primar evreul Hitzig, iar prefect este alt evreu Meer sau Beer.

- La Chisinau sovietul comunal este condus de avocatul evreu Steinberg originar din Husi.

- La Chilia Nouă s-a format un comitet local condus de evreul dr. Rabinovici, medic primar al orasului.

- Fostii gazetari evrei de la ,,Adevarul si ,,Dimineata , anume Teziman si Cindea [ambii din Bucuresti] au capatat functiuni importante in Basarabia.

- La Soroca conducatorul actiunii teroriste a fost evreul Leizer Ghinsberg, gardian public la Politia locala

Astea sunt singurele nume concrete pe care le primim. Noua oameni. Cam putin daca ar fi sa credem ca "majoritatea evreilor" au atacat/injurat trupele romane. Plus ca in afara de Ghinsberg ala de la Soroca, nu se precizeaza nici o crima concreta comisa de astia. Sa devii primar si sa colaborezi cu sovieticii e dezgustator din punctul nostru de vedere, dar nu vad de ce ar merita careva pedeapsa cu moartea.

2. Atentate si asasinate

- Bandele evreo-comuniste au jefuit pe refugiatii care nu aveau posibilitatea să se apere.

Afirmatie vaga, scoasa din burta. Ca unii din refugiati au fost atacati si jefuiti - aproape sigur ca-i adevarat. Nu se spune unde s-au produs jafurile, de unde stie autorul sintezei ca erau compuse numai din "evrei comunisti" integral sau in majoritate. Nu mai intreb de nume, ca deja am pretentii prea mari.

- În diferite gari, evreii comunisti, in grupuri cu drapele rosii, incercau să facă presiuni pentru a determina pe calatori să coboare. În unele cazuri au cedat numai după ce calatorii s-au aparat cu focuri de arma

Care gari ? Cand ? Si de unde stii ca cineva care flutura drapele rosii e "evreu comunist" ? Si unde exact s-au aparat calatorii cu focuri de arma ?

- La Chisinau, o bandă de comunisti evrei, a incercat să linseze pe studentii teologi, care au scapat numai datorită interventiei unui detasament de jandarmi ce a facut uz de arme.

OK. Sa admitem ca "o banda" a atacat studentii la teologie. Cati oameni faceau parte din banda aia ? Iarasi trebuie sa intreb : de unde stie autorul sintezei ca erau evrei ? Le scria in frunte ?

- Inspectorul financiar Preotescu si fostul inspector financiar pensionar, Padureanu din Chisinau au fost impuscati.

- La Chisinau listele de executari au fost intocmite de intelectualii comunisti evrei avocat Carol Steinberg, avocată Etea Dinor si dr. Derevici.

- La Chisinau avocatul evreu Steinberg in fruntea unui grup a aruncat cu pietre in trupele romane care se retrageau.

- Perceptorul si notarul din comuna Ceadar-lung(Tighina) au fost omorîți.

- Preotul Dujacovschi din Tighina.

- Șeful postului de jandarmi Abaclia " Tighina a fost impuscat de evrei.

- Perceptorul si agentul de perceptie din comuna Caraglia " Cahul au fot retinuti timp de 9 ore si condamnati la moarte dar au reusit să fuga

- Comisarul ajutor Chela Grigore de la Politia Vilcov, sunt indicii că a fost omorit.

- În comunele din judetul Cetatea Albă locuite si de bulgari acestia au facut cauză comună cu comunistii evrei, prilejuind incidente singeroase.

- În Cazaclia si Ceadarlunga au fost omorîți, notari preoti si Politisti.

- La Reni au fost incidente grave intre evreii care impuscaseră 2 marinari romani si autoritățile romanesti. Evreii purtau brasarde rosii.

Au fost impuscati 15-20 de teroristi evrei comunisti.

- În judetul Cetatea Albă bandele comuniste evreiesti au schingiuit preoti, le-au ars barbile cu tigari, au devastat bisericile.

- La Cernauti, un grup de evrei a asaltat cu pietre două autocamioane in care se aflau soldati, evreii au cedat numai cind acestia au facut uz de arme.

Nu mai stau sa iau fiecare afirmatie in parte. E foarte posibil ca rapoartele despre atacuri, jafuri, abuzuri sa fie reale, dar exagerate. Cam toate rapoartele sunt vagi - nu ni se explica nici de unde stie autorul sintezei ca atacatorii sunt evrei ; nu se da nici un nume ; nici numarul "evreilor" nu e clar. Se repeta obsesiv "un grup de evrei", "evreii din comuna X", de parca a stat careva sa-i supravegheze pe toti ca sa poata sti ce-a facut fiecare. Chiar si asa, numarul evreilor implicati in incidente nu pare a fi

Față de toate aceste orori comise exclusiv de catre evreii basarabeni, se observă o adincă indignare a populatiei romanesti, care in unele cazuri nu-și poate stapini sentimentele de revolta

A, da, deci aici se prezinta scuze pentru razbunarea oarba, la intamplare, contra primilor evrei intalniti in cale. Populatia/trupele retrase din Basarabia "nu-si poate stapani sentimentele".

Astazi, in ziua de l iulie a.c. la orele 18,15 din trenul personal Teiuș-Arad, in care se aflau un mare numar de soldati si ofiteri ce venea din Cernauti, au fost aruncati din tren in timpul mersului, intre garile Teiuș-Alba Iulia, trei evrei care calatoreau in acest tren, dintre care unul din cauza ranilor primite in timpul busculadei si din cauza caderii din tren, probabil că a murit. Pină in prezent nu s-a putut incă verifica.

Militarii sus-mentionati erau foarte revoltati contra evreilor, fiind hotarîți a linsa orice evreu le-ar fi iesit in cale, intrucit asistaseră la agresiunea evreilor impotriva ofiterilor si soldatilor romani pe linia Cernauti-Dornesti, cu care ocazie se afirmă că ar fi fost omorit un ofiter superior si raniti mai multi ofiteri si soldati romani.

Tot in ziua de l iulie a.c. la ora 18,30 la Birlad un grup de militari a impuscat mortal pe evreu Poise Leib Goldstein, comerciant din oras Numitul a fost transportat la spital in stare de coma

Interesant ca informatia devine mult mai concreta cand devine vorba atacurile romanilor la adresa evreilor. Probabil ca si cazurile sunt mai usor de cercetat, fiind pe teritoriul Romaniei. Nu poti sa nu intrebi ce-o fi facut amaratul ala de Poise Leib Goldstein de l-au impuscat ? Era el de vina pentru incidentele din Basarabia ?

3. Propaganda antinatională

Încă inainte de retragerea de catre autoritățile romanesti s-au constituit de catre evreii comunisti locali comitete orășenesti, care, pe lingă faptul că au organizat primirea trupelor sovietice cu flori si pavoazari de drapele rosii, s-au dedat la manifestatiuni ostile impotriva autorităților in retragere, patronind si indemnind in acelasi timp actiunea terorista

Conform instructiunilor acestor comitete, imediat ce s-a aflat de hotarirea Consiliului de Coroana evreii au inlocuit in grabă firmele romanesti cu altele rusesti.

Cu ocazia trecerii trupelor romane prin sate, orase si gari, evreii manifestau ostil in unele cazuri aruncind cu pietre.

În exodul lor, refugiatii au avut de intimpinat vexatiuni, umilinti si lovituri, iar in unele cazuri au trebuit să lase in urmă morti, numai datorită comunistilor evrei, care, in afară de acestea, i-au devalizat de putinele lucruri cu care mai scapasera

Pe de altă parte, pentru a impiedica retragerea populatiei romanesti, evrei distrugeau vehiculele cu care se retrageau romanii, iar in unele cazuri au incercat să incendieze traversele de cale ferată pentru a provoca deraieri. Însisi copii evrei, dintre unii chiar strajeri, asteptau in gari trenurile refugiatilor pentru a-i injuria si a le arunca cu pietre sau orice obiecte ce le cadeau la indemina creand o impresie dintre cele mai oribile.

Nu mai repet : vezi obiectiile de mai sus. Toata povestea miroase a exagerari si hiperbolizare, in care de la un numar de incidente reale se umfla si se ajunge la "toti evreii ne ataca", "toti evreii sunt bolsevici".

De asemenea, refugiatii basarabeni comentează faptul că impreună cu romanii de peste Prut care se retrag in interiorul țării sosesc grupuri de tineri evrei originari din Basarabia.

Acesti tineri evrei au fost observati de catre refugiatii romani că au o atitudine de veselie si satisfactie, ceea ce nu ar cadra cu situatia celui ce iși paraseste avutul, cit de modest.

De asemenea, refugiatii romani afirmă că ar fi observat la acesti tineri evrei că posedă valută forte, dolari si lire sterline, care nu ar putea fi justificată de ocupatiile lor si nici de veniturile normale, după cum nu ar fi necesară intr-un caz de exod normal, cind nevoile si le-ar putea satisface prin lei.

Considerind si faptul ca actualmente, miscarea populatiei evreiesti basarabene este inspre Basarabia, nicidecum in sensul parasirii acestei provincii, cercurile mentionate formulează presupunerea că acesti tineri basarabeni au de indeplinit in tara noastră misiuni contra ordinei publice si sigurantei Statului.

O suma de absurditati, iarasi lasate intentionat vagi si imposibil de confirmat sau infirmat. Amuzanta e legenda despre "valuta". Imi aminteste de minerii care cautau valuta si "masina de facut bani" prin sediile PNL sau PNT in 1990.

Sesizind indignarea ce a cuprins intreaga suflare romanească la aflarea celor petrecute in Basarabia si Bucovina, conducatorii evreilor in frunte cu dr. Filderman si Șef Rabinul Alexandru Șafran au recomandat expres coreligionarilor lor, prin intermediul comunităților să se abtină de la orice manifestare ce ar putea crea incidente cu populatia romaneasca

S-a insistat in acest sens asupra necesității ca evreii să se abtină in timpul liber de a circula pe strazi, si, stind in case, să evite orice contact cu populatia autohtona

Urmind sfaturile primite, evreii s-au retinut in ultimele zile de la orice manifestatii publice, luind in acelasi timp masuri pentru a reduce sau evita din efectele unor eventuale devastari.

În acest sens, evreii, atit cei din Capitală cit si cei din provincie, s-au retras din timp in cadrul cercurilor lor, negustorii si-au inchis magazine le stingind luminile si tragind obloanele, iar diversele institutii si-au intarit paza prin posturi de alarmă si grupuri de tineri sionisti.

Deci Filderman si Safran, considerati conducatorii evreilor recomanda sa "tina ciocul mic" iar evreii s-au retinut in ultimele zile de la orice manifestatii publice, luind in acelasi timp masuri pentru a reduce sau evita din efectele unor eventuale devastari (e vorba de evreii ramasi in interiorul Romaniei). Evident, se temeau de ceea ce s-a intamplat pana la urma din pacate : toti evreii din Romania si Basarabia, inclusiv refugiatii, devin tapi ispasitori, iar "romanii simpli" de care tot amintesti, manati din spate de o propaganda isterica a ziarelor, ajung rapid la concluzia evreu = bolsevic imputit, tradator, jidan. Las ca ne razbunam noi. Si la urma urmei romanul "simplu" nu e neaparat problema : problema e ca regimul Antonescu, la ordinul expres al lui Antonescu, face exact acelasi lucru : se razbuna pe toti evreii prin deportari in Transnistria pentru ceea ce au facut sau n-au facut unii evrei in 1940.

In esenta aici nu ne intelegem : tu sustii ca vreo cativa nevinovati au suferit din cauza majoritatii, vinovati. Eu sustin pe dos : grosul evreilor au fost persecutati, deportati, unii chiar ucisi pentru ceea ce au facut cativa.

Vezi textul sintezei aici.

greenyes01.05.2010 09:40
Nu sunt, prietene. Asta nu inseamna ca o sa pun botul la tot ceea ce mi se ofera pe tava de un regim dictatorial manat de interese.

Pai, pana la urma, au fost dati afara sau trimiti in spionaj. Si, daca au fost trimisi sa spioneze, de ce Romania? De ce nu Germania sau SUA?

Alta intrebare e de ce au avut evreii probleme doar cu Romanii? De ce nu s-au certat/au tradat si alte populatii europene?

Mie mi se pare foarte convenabila aparitia acestor rapoarte avand in vedere deportarile ce aveau sa urmeze.

Eu nu sunt genul care sa creada orice, oricand. Imi pare rau daca asta va deranjeaza. Prefer sa vad cu ochii mei si abia apoi sa cred.(nu e crestineste dar asta e :D )

Man,

Prin toate intrebarile tale te dai de gol, demonstrezi ca nu stii nimic despre acest subiect. Vroiam sa te intreb si eu acelasi lucru la un momendat, care-ti sunt originile :), dar un evreu nu se comporta ca tine, stai linistit, iar daca ai fi evreu, esti unul foarte atipic :)

Care interese man? Interesele tarii, cam asta era interesul lui Antonescu si al majoritatii oamenilor de atunci, excluzand "unii" politicieni care ii durea in fund de tara asta.

Spre surprinderea ta evreii au creat probleme peste tot pe unde au fost, si peste tot populatia, dupa o periaoda mai lunga sau mai scurta, a avut aceeasi reactie impotriva lor.

Man, daca ai citi ceva depre principiile de viata ale evreilor care sunt educati dupa talmud, ai sa realizezi ce fel de "oameni" sunt. Pentru cei a caror credinta are la baza talmuldul restul oamenilor nici nu exista; doar ei sunt oameni, noi suntem animale, ultimile vietati pe pamant. Orice evreu care se ridica si spune adevarul moare, mai devreme sau mai tarziu, si cu siguranta nu de moarte naturala.

La un momendat am folosit cuvantul"unii evrei", cand m-am referit la actiunile "evreimii romanesti" din Basarabia. Am facut asta pentru a nu-i baga in aceasi oala cu restul pe acei evrei care inainte de a fi evrei, se considerau oameni ca toti ceilalti, dar majoritatea evreilor au reactionat ca niste animale insetate de sange. Romanii au ramas buimaciti cand vecinii de langa ei, cu care au trait impreuna de ani buni de zile, au reactionat dintr-o data ca niste fiare salbatice.

Pai daca ai citit ce a scris Nicolae Iorga despre ce s-a petrecut in Basarabia ai sti aceste lucruri.

Adrian, tu zici ca esti roman, cum pelea mea poti sa dai crezarea celor care ne-au distrus neamul, si tot ce este scris de cei care au luptat pentru Romania manati doar de interesul national, refuzi mai ceva ca .....tamaia????

Stii ce fel au motivat "evreii" crimile petrecute in Basarabia in anul 1940????? Pai, v-am omorat in 1940 pentru ca voi ne-ati omorat in 1941!!!!

Ai vedea ca folosesc mai mereu aceasta tehnica "a anticiparii". Asa au omorat in trecut, o fac si in momentul de fata. Vezi cum au motivat atacul impotriva Libanului, "atacat preventiv pentru a inabusi din fasa orice POSIBIL atac libanez"!!!!!!!!

Man, nu ma deranjeaza ce crezi tu, imi pare rau ca unul care zice ca e roman se comporta mai rau ca unii care ne-au calcat in picioare. Daca noi, care pretindem a fi romani, ca ne pasa de neamul romanesc , nu credem ce ne-au lasat scris cu mari sacrificii cei care au fost facuti din oameni neoameni de criminalii neamului romanesc, in speranta ca ADEVARUL SA IASA LA SUPRAFATA, nu ala dorit de criminalii lor, cine vrei frate sa faca ceva pentru tara asta??????

Am postat acel fragment din Masacrarea studentimii romanesti dar ..... Si-ar freca mainile de bucurie daca cei care "ne vor binele" si care "ne-au scris istoria" ar vedea cum romanii de astazi refuza ADEVARUL pentru care milioane de romani au murit sub ciobota bolsevica.

La un momendat, Paul Goma a afirmat ca intr-un fel "evreii" sunt de admirat, minciuna sau adevar, nu-i intereseaza, ei isi apara afirmatiile cu orice pret, si de multe ori is numai minciune care le sunt favorabile! Romanii de astazi dupa aproape 70 de ani de comunisti de "reeducare" comunista nu sunt in stare sa creada nici adevarul.

Sa inteleg ca tu refuzi tot ce este scris de Armata romana, de supravietuitorii siberiei, supravietuitorii Pitestiului, Aiudului, Gherla????

Doamne ajuta sa nu fie majoritatea romanilor ca tine ca altfel chiar o sa disparem ca natie in viitorul apropiat! Te mai sfatuiesc o data, citeste cu "ochii tai" ce ti-am recomandat si alti oameni citati aici.

«15678910»