Gesturile de care vorbeam eu fusesera facute in timpul ocupatiei sovietice din 1940. Deci nu fusesera nicidoata sub comunism. Si totusi au actionat de parca i-ar fi eliberat cineva din inchisoare. Majoritatea lor!
Caline, eu am intrebat altceva. Poti tu garanta ca aia nu erau sovietici infiltrati?Zona aia a fost ocupata, chiar daca pentru cateva luni. Stii tu sigur ca aia nu au fost sovietici?
Eu asta am intrebat. Tu ai sarit si ai acuzat direct ca aia au fost evrei si doar atat.
Repet, chestia asta este valabila azi. Pe atunci nu era valabila. Gandeste-te ca, cu doar 20 de ani in urma, muntenii si moldovenii ii eliberasera pe transilvaneni de sub unguri. Mentalitatea de astazi este consecinta anilor de comunism, in care fiecare a fost invatat sa-l intereseze numai si numai de propria persoana si nimic mai mult.Da, cunosc astfel de oameni. Cunosc si romani de etnie maghiara, care au invatat la liceul de limba ungureasca si sunt mai romani decat marea majoritate a romanilor
Bai, nene, bai! Cum sa nu fie valabila mah?Tu crezi ca "ura" asta intre regiuni a aparut doar de 20 de ani, din cauza comunismului? Caline, noi am fost dezbinati 2000 de ani. Si nici acum, cand nu exista granite intre noi, nu suntem uniti.Asa e poporul asta.
Pai, tu crezi ca romanii nu se puteau unii mai repede daca chiar voiau?
Asiaticii aia de unguri au venit si i-a unit Stefan si i-a crestinat si s-au pus pe cucerit.Noi nu am putut. Noi am fost intai 2198y41928y419 de voievodate si cetati si nu mai stiu ce si, cu chiu, cu vai, s-au format 2 entitati. 2!!! Nu una! 2. Pentru ca Stefan cel Mare a fost domnitorul moldovenilor, nu al romanilor(de aia si zic cei din republica moldova ca ei sunt diferiti de noi). Matei corvin a fost al ungurilor, nu al romanilor. Intelegi?
Noi am ramas fiecare cu provincia lui inca de pe vremea romanilor. Atunci, in transilvania era provincia Dacia, in Muntenia era Moesia inferioara si unde e moldova erau dacii liberi. Niste delimitari care au ramas pana azi. Degeaba incerci tu sa le negi.
Lipsa de unitate e unul dintre marile pacate ale acestui popor.
Cunosc si romani de etnie maghiara, care au invatat la liceul de limba ungureasca si sunt mai romani decat marea majoritate a romanilor
Cunosc romani de etnie maghiara care sarbatoresc 1 decembrie si care habar nu au cand e ziua ungariei. Si aia chiar sarbatoresc 1 Decembrie. Asta inseamna sa simti romaneste, nu sa te superi ca ala are mai multi bani ca tine sau sa lasi la facultate doar pe romani.
E vorba de faptul ca romanii nu ar fi putut progresa niciodata daca institutiile lor de invatamant superior erau rezervate unei alte natii. De aia un popor are facultati, pentru a inlesni progresul lor, nu al altora.
Aici faci o mare greseala. Nu erau rezervate altei natii pentru ca evreii aia aveau cetatenie romana. Daca voiai sa zici, puteai zice ca erau rezervate unei alte religii. Pentru ca ramane in discutie daca respectivii evreii simteau sau nu romaneste. Si acum ne intoarcem la problema religioasa.
Documenteaza-te acum, te rog, ce au facut evreii in momentul ocupatiei sovietice din Basarabia. Si nu numai in Basarabia, ci si la Galati. Documenteaza-te cati evrei au emigrat atunci in raiul sovietic. Si apoi spune-mi cat erau ei de romani.
Si tu generalizezi. Daca 100 de mii de evrei au plecat in Basarabia sovietica, asta inseamna ca toti evreii sunt comunisti?
Hai sa te intreb ceva. Daca tu erai evreu in Romania in 1940 si stiai ca vin nemtii nazisti in tara si legionarii la putere, ai fi ramas?
Nu te gandi ca acesti evrei au plecat neaparat pentru ca erau comunisti(unii dintre ei erau, cu siguranta, dar nu toti), gandeste-te si ca au plecat, posibil, pentru a-si salva propriile vieti.
E o posibilitate?
Te inseli amarnic in privinta finlandezilor!N-ar fi reusit sa reziste niciodata.Cu toate ca terenul si vremea era de partea lor,nu aveau cum sa faca fata mult mai numeroasei si mai bine echipatei Armate Rosii.Au cedat pentru ca nu au avut alternativa.Ar fi fost infranti oricum.Intr-adevar am locuit in Transilvania dintotdeauna alaturi de unguri,cu care de bine de rau ne-am inteles,dar fratii mei au fost intotdeauna cei de dincolo de Carpati.O Romanie divizata niciodata!Trebuie sa le fim vesnic recunoscatori moldovenilor si muntenilor pentru ca ne-au eliberat din robia ungurilor.Cei care cred ca ne-ar fi fost mai bine sub conducerea ungureasca se inseala amarnic.Au uitat cu totii umilintele la care au fost supusi stramosii nostri...
Gresesti Silviule.
Mai bine echipata era Armata finlandeza. Era cu mult mai bine echipata si adaptata conditiilor de lupta din acea zona. Au cedat pentru ca si-au dat seama ca lupta de partea invinsilor. De aia au cedat. Pe toata perioada razboiului, desi era granita in granita cu urss-ul, nu se poate spune ca rusii au avut victorii importante pe acel front. Si, repet, erau granita in granita. Asta inseamna ca liniile de aprovizionare sovietice nu trebuiau sa se lungeasca.
Ei nu ar fi avut probleme cu rusii. Ar fi avut, insa, probleme cu celelalte trupe aliate, care riscau sa ii incercuiasca. Si atunci...