FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Cupa Mondiala 2010 - Africa de Sud

«1242526272850»
Stryker24.06.2010 10:09
Oameni buni, o echipa nationala nu reprezinta etnia majoritara a unei tari, ci tara in intregul ei. Ca daca ar fi fost asa, noi nu am fi jucat cu Baratki sau Boloni, ci i-am fi titularizat pe cei mai romani dintre romani.

Foarte adevarat ce ai spus aici, cel mai bune exemplu ar fi nationala americaniilor, aia au de toate rasele acolo aproape, insa ei sunt nascuti in SUA.

Discutia era in legatura cu jucatorii care primesc nationalitate pentru ca apoi sa joace pt tara respectiva, cu care nu au legatura de origine, Cacau ca ai dat exemplu nu a avut loc la Brazilia si a optat pt Germania, find acolo de 9-10 ani, insa asta nu inseamna ca el este neamt din punct de vedere etnic, nu, el este cetatean german si are dreptul de joc la nationala astfel.

In cazul lui Boloni, el s-a nascut in Romania, find de origine maghiara, era normal sa joace pt Romania pe undeva, daca el si-a dorit asta, este un caz asemanator cu al lui Mesut Ozil care este cetatean german de origine turca si joaca pt Germania.

red&blue_boy24.06.2010 10:22
nu stiu de ce nemtii ar avea probleme cu Cacau, care joaca in Germania de 9 ani, are cetatenie germana, plateste taxe in Germania... doar pentru ca e negru?

Nu asta e problema,nu e vorba de rasa.N-am nici o problema de altfel cu vreo rasa.Cred ca intelegem diferit problema...Ti-au raspuns mai sus MoWeed si Stryker !

Alexandru H.24.06.2010 10:26
Vezi tu, Alexandru situatia e complet diferita. Brataki s-a nascut pe pamant care intre timp a devenit romanesc(din punct de vedere administrativ) si a primit automat cetatenie romaneasca atunci cand Transilvania s-a unit cu patria-mama.

Nu este cazul lui Cacau sau Boateng deoarece Germania nu a anexat nici Brazilia, nici Ghana.

De asemenea, acesti jucatori nu s-au nascut in Germania si nu au stramosi de origine germana.

Nationala ar trebui pastrata pentru acei jucatori care s-au nascut in Germania sau sunt descendentii unor etnici germani. Nu are nici o legatura cu rasa

Putea sa se nasca in America Baratki, daca cu o zi inainte de legiferarea unirii cu Transilvania de catre Parlamentul Romaniei locuia in Romania, atunci devenea automat cetatean roman. Deci nu are nicio legatura cu locul nasterii, ci cu locul in care jucatorul domiciliaza in momentul in care primeste cetatenia. Din punctul asta de vedere, Cacau e german deoarece in momentul in care a devenit cetatean, lucra si locuia in Germania. Iar una din obligatiile cetateanului german e sa raspunda la convocarea selectionerului nationalei Germaniei, asta in cazul in care nu a mai jucat la o alta nationala mare.

Spunea Stryker de americani. Un copil care se naste pe sol american e cetatean american. Insa si parintii lui pot obtine cetatenia daca indeplinesc anumite conditii. Cacau le-a indeplinit pentru a deveni cetatean german, chit ca nu avea vreo legatura prealabila cu "esenta" germanitatii. Din acel moment nu se mai poate face vreo discriminare intre "cetateni germani de etnie germana" si "cetateni germani de etnie braziliana". Inclusiv in fotbal. Ca vrem noi sa vedem in mod fortat doar blonzi in Germania si bruneti in Italia, asta tine de o stereotipie asumata, nu de vreo lege a firii. Mi se pare ca si in Romania Mansour poate deveni cetatean roman; daca ar opta pentru cetatenie si ar fi suficient de bun pentru nationala, nu stiu de ce Lucescu nu l-ar convoca...

Edit: ca sa fie clar: nu sustin stupizeniile presei romanesti care cere ca fiecare stranier mai bun sa fie naturalizat dupa un an pentru a juca in echipa nationala. Exemple gen Fabbiani sau Culio sunt penibile. Cacau a stat cativa ani in Germania si si-a indeplinit toate obligatiile convenite de lege; dupa GSP, Culio trebuia sa fie naturalizat din prima, fara sa stie limba, fara sa lucreze mai mult de un an in Romania etc...

Maye24.06.2010 10:59

Alexandru , dar asta cu 2 frati in 2 echipe nationale diferite cum ti se pare?

Nu stiu de ce o mai lungim. Este o anomalie a fotbalului modern, iar fotbalul modern este o mizerie.

*Alecs*24.06.2010 11:06
Asadar, pana acum avem 4 optimi de finala:

Uruguay - Coreea de Sud

Argentina - Mexic

Ghana - SUA

Anglia - Germania

Iar in sferturi vor juca Uruguay/Coreea de Sud - Ghana/SUA, ceea ce inseamna ca una din aceste echipe va fi in semifinale! Iar in al doilea sfert vom avea un nou meci tare Argentina/Mexic - Germania/Anglia

Maye24.06.2010 11:08
Iar in sferturi vor juca Uruguay/Coreea de Sud - Ghana/SUA, ceea ce inseamna ca una din aceste echipe va fi in semifinale! Iar in al doilea sfert vom avea un nou meci tare Argentina/Mexic - Germania/Anglia

Uruguay in semifinale.

Alexandru H.24.06.2010 11:15
Alexandru , dar asta cu 2 frati in 2 echipe nationale diferite cum ti se pare?

Nu stiu de ce o mai lungim. Este o anomalie a fotbalului modern, iar fotbalul modern este o mizerie.

Fratii Boateng au putut alege intre Ghana si Germania pentru ca au nationalitate duala. Unul a ales Ghana, altul Germania. Dupa tine, trebuia sa vina securistul cu pistolul la tampla si sa-i forteze sa joace pentru Ghana, ca sunt negri, deci nu au ce cauta in Europa. Chiar nu intelegeti conceptul de nationalitate, ca sunt oameni ce nu au nicio radacina in tara x dar pot ajunge cetateni, pentru ca au locuit si lucrat in acea tara timp de 5-10-15 ani?

Dar daca tot vorbim de anomali moderne, hai sa vorbim de Baratki, care a jucat la 2 nationale diferite, de Kubala, cu trei nationale diferite, Di Stefano, cu trei nationale... alea ce sunt? Normalitati... pai daca injuram fotbalul modern, hai sa facem ca Di Stefano: anul asta joc cu Serbia, ca s-au calificat la mondiale, peste 4 ani joc cu Arabia Saudita, ca mi-au oferit mai multi bani, peste 4 ani joc cu Brazilia ca mi-au promis vila...

Maye24.06.2010 11:20
Fratii Boateng au putut alege intre Ghana si Germania pentru ca au nationalitate duala. Unul a ales Ghana, altul Germania. Dupa tine, trebuia sa vina securistul cu pistolul la tampla si sa-i forteze sa joace pentru Ghana, ca sunt negri, deci nu au ce cauta in Europa. Chiar nu intelegeti conceptul de nationalitate, ca sunt oameni ce nu au nicio radacina in tara x dar pot ajunge cetateni, pentru ca au locuit si lucrat in acea tara timp de 5-10-15 ani?

Dar daca tot vorbim de anomali moderne, hai sa vorbim de Baratki, care a jucat la 2 nationale diferite, de Kubala, cu trei nationale diferite, Di Stefano, cu trei nationale... alea ce sunt? Normalitati... pai daca injuram fotbalul modern, hai sa facem ca Di Stefano: anul asta joc cu Serbia, ca s-au calificat la mondiale, peste 4 ani joc cu Arabia Saudita, ca mi-au oferit mai multi bani, peste 4 ani joc cu Brazilia ca mi-au promis vila...

Ti se pare ca sunt de acord cu gesturile lor?

Problema e ca daca atunci erau cazuri relativ izolate, acum sunt mult mai raspandite.

Problema cu cetatenia o pricep prea bine , dar imi e greu sa pricep cum se dezvolta mercenarul din fiecare.

Alexandru H.24.06.2010 11:27
Ti se pare ca sunt de acord cu gesturile lor?

Problema e ca daca atunci erau cazuri relativ izolate, acum sunt mult mai raspandite.

Problema cu cetatenia o pricep prea bine , dar imi e greu sa pricep cum se dezvolta mercenarul din fiecare.

Tu acuzi fotbalul modern cand "problema" e faptul ca nationalitatea se primeste mult mai usor decat acum 50 de ani. Sa nu uitam ca Portugalia in anii 50 a dat cetatenie portugheza tuturor locuitorilor din imperiul sau colonial, ceea ce a facut posibila emergenta lui Eusebio. Zidane e un alt caz tipic de postcolonialism, in care Franta isi imbratiseaza fostii colonisti. Dar astazi e suficient sa ai niste ani de rezidenta si munca in respectivul stat pentru a obtine cetatenia. E acelasi caz ca zugravul roman care ajunge in Spania si devine cetatean spaniol dupa 10 ani.

Ei, in momentul in care ai dubla cetatenie, mi se pare foarte logic sa ai posibilitatea sa alegi pentru care tara sa evoluezi asa cum e foarte logic sa ai posibilitatea de a te bucura de toate drepturile ce decurg din acele cetatenii. De ce sa ii interzic lui Boateng sa joace pentru Germania cand are voie, prin lege, sa o faca?

red&blue_boy24.06.2010 11:40
Uruguay in semifinale.

Sper sa-i duca Forlan si Suarez ! :)

Ei, in momentul in care ai dubla cetatenie, mi se pare foarte logic sa ai posibilitatea sa alegi pentru care tara sa evoluezi asa cum e foarte logic sa ai posibilitatea de a te bucura de toate drepturile ce decurg din acele cetatenii.

Da,dar cand iti iei cetatenie doar ca sa poti evolua pentru alta tara,sau joci la juniori pentru o tara si apoi evoluezi pentru alta tara,cum e?Nu e vorba doar de cetatenie.Si daca ai alta etnie,daca te-ai nascut intr-o alta tara nu e totuna cu faptul ca te nasti si cresti in tara ta,apoi obtii cetatenie in alta tara si gata...

Maye24.06.2010 11:46

@Alexandru H.

Postcolonialismul nu intra aici, de aceea si evit sa ma pronunt. E cu totul alta discutie.

Si dupa cum ti-am mai spus mai tine si de om, nu numai de legi si cetatenii.

De Cazul Amauri ma gandesc ca ai auzit.

Alexandru H.24.06.2010 11:52
Da,dar cand iti iei cetatenie doar ca sa poti evolua pentru alta tara,sau joci la juniori pentru o tara si apoi evoluezi pentru alta tara,cum e?Nu e vorba doar de cetatenie.Si daca ai alta etnie,daca te-ai nascut intr-o alta tara nu e totuna cu faptul ca te nasti si cresti in tara ta,apoi obtii cetatenie in alta tara si gata...

M-ai incurcat de tot... :blush:

Cacau nu si-a luat cetatenia germana ca a furat-o de prin geanta cuiva. A lucrat si a locuit destul timp in Germania pentru a fi eligibil, asa cum si un roman care lucreaza barman in Munchen are dreptul dupa un anumit numar de ani sa aplice pentru cetatenie. Acest drept nu are treaba cu fotbalul, ci cu legile in vigoare in statul german.

In momentul in care Low l-a dorit la nationala, a verificat niste date foarte simple:

a) are cetatenie germana

b) nu a jucat la nicio echipa nationala mare

c) are calitati ce il dovedesc capabil pentru a juca la nationala Germaniei.

Am mai dat exemplul cu Baratki, dar vad ca la noi nu functioneaza analogiile. Se merge cu scuze de genul ca "s-a nascut intr-un teritoriu care va ajunge la un moment dat in posesia Romaniei" fara sa se vada ca cele doua cazuri sunt perfect similare. Cetatenia e un act legal, nu unul informal, de sange. Iar cetatenii sunt egali in fata legii, deci orice cetatean e eligibil sa joace pentru echipa nationala.

Stryker24.06.2010 11:55
Uruguay in semifinale.

Adauga si Argentina in cealalta semifinala, acolo unde este foarte posibil sa intalneasca Spania.

Alexandru H.24.06.2010 11:58
@Alexandru H.

Postcolonialismul nu intra aici, de aceea si evit sa ma pronunt. E cu totul alta discutie.

Si dupa cum ti-am mai spus mai tine si de om, nu numai de legi si cetatenii.

De Cazul Amauri ma gandesc ca ai auzit.

De Amauri da... dar mai bun exemplu e cel al lui Giuseppe Rossi, care probabil putea juca titular pentru americani dar a optat pentru Italia... iar Lippi nu l-a convocat la Mondial.

E foarte bine ca tine de om. De alegerea libera. Daca fratii Boateng doreau sa joace pentru Ghana sau pentru Germania, nu ii oprea nimeni sa o faca. Important e sa fie liberi sa decida, nu sa decida altii in locul lor, folosind standarde stranii ("v-ati luat nationalitatea germana doar dupa ce ati lucrat in Germania, nu aveti voie sa jucati pentru germani").

Edit. Mi-am mai reamintit de cineva: Vieira. Asta putea sa joace pentru vreo trei nationale (din care una supermediocra, Capul Verde), una mai buna (Senegal) si alta excelenta (Franta). Uite ca mie nu-mi vine sa il condamn pentru ca a ales Franta...

Alexandru H.24.06.2010 14:32

Italia condusa cu 1-0 :inlove:

Maye24.06.2010 14:44

Alexandru

Discutia e lunga si pana la urma totul tine de mercenarul din fiecare.

Vreau sa castige Slovacia.

RobYnho24.06.2010 15:33

Acas' cu macaronarii. Mimeaza fotbalul.

Meritata eventuala calificare a Slovaciei.

Alexandru H.24.06.2010 16:00

Un meci extraordinar.

Mai ales cand se termina cu cel mai bun rezultat posibil, de la orice Cupa Mondiala: eliminarea timpurie a Italiei.

Maye24.06.2010 16:01

Au plecat macaronarii si broscarii :X

Alexandru H.24.06.2010 16:06

Noua Zeelanda nu a pierdut niciun meci. Absolut extraordinar pentru o echipa de semi-amatori... :)

Alex88pl24.06.2010 16:07

cel mai bun lucru la mondialul asta..plecarea italiei.

diseara ce meci e la tvr?

Joga Bonito24.06.2010 16:29
Toate echipele sunt slabe. Cele din Europa vor claca pe linie (inclusiv Spania). Tin cu cele din America de Sud, sper sa nu ma dezamageasca, desi sunt conduse de Dunga si Maradonna, una dintre ele va triumfa.

da, da

ady.fcsb24.06.2010 16:50

Maye , macaronarii si cocoseii :D . E incredibil. Finalistele din 2006 nu sunt in stare sa treaca de grupe in 2010. Se vede si acum ca acea finala a fost o greseala .

predatorpulse724.06.2010 16:55

M-am certat cu unii legat de italia si franta si la ultima cupa mondiala si au ajuns in finala, aratand un fotbal asa si asa. Italienii au impresionat in 2006 prin organizare dar cam atat, victoria lor a fost frumoasa si interesanta doar pentru ca fusese scandalul calciopoli pentru ca fotbalistic nu m-au dat pe spate nici atunci. De franta ce sa zic, nici ei nu stiu cum au ajuns in finala in acel an.

Iar de euro 2008 nici nu mai vb. Am picat cu doua echipe cu nume si atat. Am zis-o atunci si o sa o zic si acum. Franta a fost de-a dreptul penibila in egalul cu noi si macaronarii ne-au dominat doar in a doua repriza, in conditiile in care au avut o echipa mai buna atunci. Insa noi, fiind macinati de prostia ancestrala si toate angoasele noastre am aparat 0-0-uri si cam atat. Radeam noi de Noua Zeelanda si Slovacia insa astia s-au aparat si au si iesit la joc, NZ puteau chiar sa-i bata pe italieni pe final.

Ma uitam acum la jucatori ca pepe sau chiellini si nu-mi venea sa cred ca astia fac parte din squadra azzura. Sau ca lippi il mai cheama pe cannavaro care e clar ca nu mai poate.

Francezii sunt praf cu antrenorul pentru ca lot au insa nu au deloc coeziune, toti erau cu capul in nori si nimeni nu il respecta pe domenech(recunosc ca nici eu nu as face-o in locul lor). Pai cum naibii sa-l chemi pe Anelka, cel ce zice ca il doar in p**a de echipa nationala si sa il si mai pui in teren?

Nici pe spanioli nu-i vad bine deloc, chile e o echipa darza si vor primul loc.

Anglia-Germania e duelul unora care au dezamagit si altora care au dezamagit doar pe jumatate(ghana trebuia sa-i bata pe nemti dupa mine).

Oricum, echipele mari din Europa praf si pulbere la acest CM. Inca o dovada ca CL acapareaza tot si ca astia nu mai pot da totul la competitii gen Euro sau CM. De ce? pentru glorie? Nu ma faceti sa rad.

Bine a zis cineva, echipe din America de Sud dau totul pentru acolo fotbalul e peste religie. Sunt foarte multi sudamericani si in CL insa acolo aduc glorie unor branduri europene pana la urma si castiga si ceva bani de pe urma asta. Dar daca devin campioni mondiali sau au parcursuri foare bune, au statut de erou/legenda in tara lor natala.

M-as mira daca o echipa europeana ar lua titlul mondial anul asta.

RobYnho24.06.2010 17:01
cel mai bun lucru la mondialul asta..plecarea italiei.

diseara ce meci e la tvr?

Camerun - Olanda

«1242526272850»