@ Dionis
Dar noi romanii suntem oameni cu suflet, buni, toleranti. Orice strain iti poate spune asta.
Impresia mea, bazata pe un timp de peste un deceniu petrecut intre straini si pe experienta directa a contactului cu "celalalt", este ca noi romanii nu suntem in ansamblu mai buni decat altii. Suntem in felul nostru, oleaca diferiti, cu specificul nostru. Putem discuta mult despre acest aspect, cred totusi ca nu este aici locul cel mai potrivit pentru dezbateri.
Eu insa aveam in vedere suporterii Stelei si aspiratia de a deveni mai buni, ca semn al superioritatii pe care o revendicam, cea la care se referea fostul jucator al Stelei '86.
Un banner nevinovat nu te poate face rau. Asa e la meci. Probabil asta n-au stiut ei.
Eu sunt convins ca, in sinea lor, cei care au conceput si afisat banner-ul nu au avut senzatia ca devin mai rai prin asta, si ca el este un raspuns mai mult sau mai putin "glumet" si nevinovat la provocarile suporterilor adversi.
Insa parerea mea (si nu numai a mea) este ca acel banner a fost totusi foarte inoportun din mai multe motive la care probabil autorii sai nu s-au gandit pe moment:
1. a fost intr-un registru extrem de scazut calitativ si intr-un plan diferit de provocarile suporterilor lui Ujpest.
2. a fost nepotrivit in absolut: in afara de falsitatea manifesta (un nou-nascut este o fiinta teoretic adorabila si fara nationalitate), el intineaza un moment deosebit in viata oricarui parinte (si sunt aproape sigur ca nici unul dintre cei care a conceput mesajul nu stie din proprie experienta de parinte cat de greu este sa aduci pe lume si sa cresti un plod): in acest sens, a fost un banc la fel de oportun ca fluieratul in biserica.
3. a vizat indiscriminat intreaga etnie maghiara desi provocatorii erau numai acel grup de minti infierbantate sositi in tren la Bucuresti (se poate replica: bine, da' cand ei ne zic noua "tigani" nu generalizeaza indiscriminat si abuziv?! -- da, insa daca ei sunt niste primitivi cu mintile pe bigudiuri nu inseamna ca si noi trebuie sa fim la fel ca ei si sa le repetam greselile).
4. a fost prea usor consemnabil (scripta manent) si poate fi folosit ca proba interpretabila impotriva clubului (daca ramanea la stadiul de "urare de bine" strict verbala, precum propunerile generice de sex oral, impactul mediatic ar fi fost scazut iar consecintele juridice practic zero: in definitiv, cine stie la UEFA (cu dovezi) ca vizitatorii nostri ne-au gratulat cu apelativul presupus insultator de "tigani"?! nimeni, au ramas doar vorbe in vant semanate prin gari.
5. nu a "aparat" in nici un fel demnitatea nationala (in caz ca cineva s-a simtit lezat) si nici integritatea teritoriala a Romaniei: presupunand ca demnitatea nationala a suporterilor stelisti ar fi fost reparata de "castigarea" disputei cu cei ai lui Ujpest, replica respectiva nu a ajutat la castigarea acestei dispute ci doar a extins-o in planul obscenitatilor (nu cred ca "batalia" dintre galerii are rost sa fie disputata in jurul lui "hai sa vedem cine stie sa insulte mai scarbos" si nici nu sunt sigur ca "victoria" à la Pyrrus in acest caz ar fi neaparat a noastra: au si ei porcariile lor cu nimic mai prejos decat ale noastre).
6. a fost evident preluat de presa si speculat la maxim pentru a inflama si mai mult spiritele: numai de tensiune suplimentara nu aveam nevoie pentru partida de asta-seara.
Parerea mea e ca fara banner-ul ala ar fi fost mult mai bine.
Evident, nu e o scuza pentru ce au facut gibonii aia veniti in vizita la Bucuresti, nici pentru mizeriile de noaptea asta de la hotel si nici pentru alte eventuale porcarii ce se vor consemna diseara pe stadion sau in birourile UEFA.
Un singur raspuns: victorie!
LE:
@mircea_10
Boloni a atacat in principal conducerea Stelei, nu suporterii. A spus ca cei din conducerea Stelei ar fi trebuit sa intervina la suporteri inainte de meci, nicidecum nu a atacat suporterii
Asta e titlul celor de la GSP (http://www.gsp.ro/international/europa-league/Boloni-acuza-conducerea-Stelei-n-a-luat-nici-o-masura-fata-de-manifestarile-fanilor-la-meciul-cu-ujpest-x-148080.html) in care preiau o parte din interviul aparut in Click. GSP pune accentul pe ce i se nazare jurnalistului care a preluat stirea, insa in interviul original chestiunea este cum nu se poate mai clara: "Da, am citit ce a apãrut prin ziare, am vãzut și poza cu acel mesaj... Ce pot sã mai zic. Am rãmas și eu uimit cã s-a ajuns pânã aici. ". Si nu spune ca ar fi trebuit sa intervina conducerea "inainte de meci" ci ca este surprins de lipsa de reactie a oficialilor Stelei: "Pãi am observat cã majoritatea oamenilor condamnã gestul, mai puțin conducerea Stelei. Asta este problema surprinzãtoare. Oficialii clubului nu au luat nicio mãsurã fațã de manifestãrile acestea, care nu fac bine nimãnui. Într-un caz similar din Franța, oficialii lui PSG și Federația de Fotbal din Franța au luat atitudine și au sancționat aceste lucruri. La noi de ce nu se întâmplã la fel?". Reactie inseamna ca s-a petrecut o fapta care apoi a fost sanctionata cumva, nu ca a intervenit vreo conducere inainte de meci (altminteri nu ar fi avut ce sa sanctioneze).