Incerc sa imi dau si eu cu parerea.
Majoritatea hip-hop-erilor au inceput de jos. Pe parcurs au constata ca trebuie sa isi schimbe putin stilul ca sa poata sa traiasca din asta. Cei care au rezistat in timp au reusit mai mult sau mai putin schimbandu-si stilul.
Eu cred ca hip-hop-ul underground se adreseaza unui public restrans cu anumite capacitati intelectuale, care pot sa inteleaga cei zic ei. Acest gen abordeaza anumite teme si subiecte de problema nationala si se bazeaza foarte mult pe cele 4 elemente.
Majoritatea acestor artisti au alte slujbe pe langa acest hobby si au case de productie personale impreuna cu prietenii...
Cum spuneam, unii aleg sa isi schimbe stilul ca sa faca bani. Sa faci bani nu e rau dar problema e cum ii faci. Aici vroiam sa ajung. Atunci cand alegi ca muzica ta sa se adreseze unei mase mari de oameni (si se stie ce fel de majoritate este in Romania), sa sti ca esti ascultat de oameni care te au in playlist alaturi de salam, e clar ca asta nu mai e rap.
Niciodata un manelist sau ceva asemanator nu o sa poata sa asculte Furnici Coapte (ADN, Subsapte, OKN), Aforic, Carbon, Dragonu', Chimie, Ryu.
Atunci cand Cumicu o sa apara cu videoclip pe Utv decat cu prima parte a melodiei Piesa de club si piesa de rap, este clar ce are de gand dar nu cred ca acest lucru se va intampla. Totusi daca o sa vad la TV un videoclip al melodiei "O singura usa", o sa stiu ca e acelasi Cumicu.
Un videoclip sau un tricou nu te face comercial, dar daca muzica ta e mixata intr-un club de muzica house, atunci esti.