Sa nu exageram, Guardiola nu e un antrenor slab. La psihologie/intelegerea jocului e imbatabil. Cred totusi ca are doua mari lipsuri, care sper sa se rezolve cat de repede:
a) transferurile. Nici macar Ibra nu e problema, ca macar a dat 20 de goluri sezonul asta. Dar celelalte achizitii au fost si scumpe, si proaste. Nu si-a intarit mijlocul cu o alternativa la Iniesta, desi ar fi trebuit sa fie atent la aspectul ala, ca doar mijlocul e esenta jocului de pase barcelonez. L-a supraincarcat pe Messi de sarcini: in meciul de aseara, Messi mai mult mergea decat alerga pe stadion. Anul asta a avut noroc ca a mers Messi la un nivel chiar mai bun decat anul trecut. Insa anul trecut Xavi si Iniesta erau acolo, in top... anul asta Xavi a fost clar dezavantajat de lipsa lui Iniesta (Messi ajunsese la un moment dat in linia de fundasi pentru a-si prelua un balon). Cum dracu dai 20 de milioane pe Dmytro Chygrynskiy si nu-ti intaresti mijlocul? Nu mai vorbesc de Henrique sau Hleb...
b) tactica. Cu tot respectul, Guardiola mai are inca mult de invatat pentru a ajunge la nivelul unui SAF, Mourinho sau van Gaal. In primul rand, nu e foarte eficient in a adapta noii jucatori achizitionati tacticii catalane. Eu inteleg ca cei proveniti din Mansia se nasc in acest spirit, insa cum dracu il transformi pe Henry dintr-un jucator de top intr-o rezerva mediocra? Alegerea lui Ibra a fost, din pacate, gresita: acolo, in fata, trebuia un golgheter innascut, un individ gen Suarez care da goluri. Ibra era prea mult pe profilul lui Messi: ma duc sa-mi iau mingea din spate, fac niste driblinguri, las niste jucatori in urma mea si sutez misto. Asta fac extremele: Messi si Pedro (voi vorbi de Pedro mai jos), nu e nevoie sa-l vad pe Ibra inafara careului advers. Cu tot respectul pentru Pedro, nu e inca pregatit sa fie un jucator care face diferenta acolo. Si da, di Maria ar fi o alegere perfecta (din pacate, stiu ca si Manchester e interesat de el, pe cand catalanii nu si-au exprimat nicio dorinta in acest sens).
De-asemenea, Guardiola nu stie sa joace impotriva unor aparari ghimpate. Ma uitam ieri cum isi mentineau jocul de pase desi nu era nevoie. De ce sa pasezi mingea cand nimeni nu vrea sa ti-o ia? Ca sa fiu rau, acolo trebuiau mingi bubuite (in speranta ca Ibra le va fructifica) ori un atacant puternic, care sa faca brazda prin apararea adversa (iar Ibra a esuat in aceasta privinta). Messi nu are ce cauta in fata portii intr-un astfel de meci: il bagi winger, il pui sa dea assist-uri, dar ce poate face omul in fata lui Cambiasso? Si ca sa-mi dovedesc the point, pot doar sa arat ca in conditiile de catenaccio italian, singurul catalan care a facut diferenta, atat in tur cat si in retur, a fost Pique, un fundas. Care s-a trezit de vreo 3 ori cu golul in picior, marcand o data. Fara fite, fara scheme, un jucator mai puternic decat Bojan/Messi care a spart usa apararii. Ar trebui sa fie o lectie.
Cu toate aceste lipsuri, totusi, Guardiola a fost surpriza anului trecut si chiar imi este greu sa cred ca succesele se datoreaza doar echipei. Pep a avut curajul sa scape de petrecaretii lui Ronaldinho si sa ofere incredere echipei si mai ales lui Messi. O semifinala de CL plus prima sansa la castigarea campionatului nu e de ici colo (ca sa raspund si celui care l-a numit pe Guardiola antrenor mediocru dupa iesirea din Cupa Regelui... Cupa Regelui in Spania nu e o competitie gen Cupa Romaniei, castigata de Steaua/Rapid/Dinamo de vreo 50 de ori... e cea mai echilibrata competitie si rareori o echipa gen Barcelona o castiga...)