Nu cred ca e asa o provocare sa castige la Real. Daca e un club din lume unde nu e provocare, unde ai tot ce iti trebuie, ala e Real Madrid.
Nu cred ca e asa o provocare sa castige la Real. Daca e un club din lume unde nu e provocare, unde ai tot ce iti trebuie, ala e Real Madrid.
Sa spui ca Bayern este peste Manchester trebuie sa fi suporter al nemtilor sau sa urasti prea mult pe United. In ciuda califiacarii nemtilor, s-a vazut clar ca Manchester putea sa inscrie in orice moment, 3 reprize din 4. O singura repriza a dominat Bayern, si spre norocul lor a fost ultima si in 11 contra 10.
Bayern a fentat fotbalul si cu United, si cu Fiorentina.
Bayern a fentat fotbalul si cu United, si cu Fiorentina.
Doar cu Fiorentina. Pe ManU i-a eliminat pe buna dreptate. E o parere pur si simplu obiectiva pentru ca n-am parti-pris-uri cu nicio echipa din acea ecuatie.
E o provocare pentru ca acolo se pune accent mai mult pe marketing si mai putin pe performantele fotbalistice.
Am zis ceva de Liverpool? am vorbit strict de United.
Si eu strict de Liverpool?Care i problema?
Problema e ca Liverpool nu intra in aceasta discutie. Manchester e pe nicaieri acum.
Si daca eu vreau sa intre?Liverpool a jucat in Liga si asta e topicul Ligii.
deci intra.
Liverpool au fost cei mai penibili x 2 la patrat
O singura problema a avut Manchester in acest sezon, si cred ca a fost decisiva, atat in campionat, cat si in Liga...: absenta lui Cristiano Ronaldo.
United s-a mentinut aproape la acelasi nivel dupa ce i-a plecat doi dintre cei mai buni 3 jucatori din sezonul trecut.
Interviul integral al lui Mourinho pentru MARCA:
Cotidianul Marca a realizat un super-interview cu Jose Mourinho actualul antrenor al lui Inter si totodata principalul favorit pentru a prelua banca albilor din vara. Interview-ul a fost realizat de Eduardo Inda si Luis F. Royo. Imi cer scuze,dar spaniola mea numai e la fel de buna precum in trecut. Imi va fi destul de greu sa ma exprim in limba lui Cervantes, cred ca trebuie sa-mi angajez un professor a inceput glumind Mourinho. Dupa terminarea interviului, pe care l-a dat desigur in spaniola, the special one i-a invitat pe cei 2 ziaristi la pranz, astfel au avut ocazia sa petreaca aproape o zi intreaga cu portughezul.
Sunteti constienti ca, daca sambata castigati Liga Campionilor veti deveni o legenda pentru Inter?
Inter e un club special, au trait multi ani grei,cu foarte multe investitii facute care insa s-au dovedit a fi nerentabile. Fanii, jacatorii, clubul a asteptat multi ani pentru a castiga Liga Campionilor, si iata-ne ajuns in finala dupa un parcurs greu in care am intalnit detinatoarea trofeului de 4 ori, am avut 2 meciuri foarte grele cu Chelsea, de fiecare data a trebuit sa jucam returul in deplasare,ceea ce face isprava noastra si mai mareata. Am castigat campionatul si cupa, suntem in finala C.L, traim moment magice cu siguranta. Am oferit o noua dimensiune clubului sic and voi pleca sunt sigur ca Inter va putea castiga in continuare
Cum este posibil un asemenea success cand echipa voastra e plina de jucatori refuzati sau aruncati de alte cluburi?
Succesul nu i se datoreaza numai lui Mourinho, clubul a funtionat excellent, impreuna cu Branca si Oliari am alcatuit o echipa foarte buna,desigur intotdeauna exista posibilitatea sa gresim ,din fericire am luat deciziile bune. La inceput m-il doream pe Carvalho si Lampard, insa ei nu au putut fi transferati. La Eto'o,Snejder si Lucio nici nu ma gandeam la inceput, credeam ca ei sunt netransferabili. Milito si Motta au venit de la echipe mici in nevoie de bani asa ca nu am intampinat probleme in transferurile celor 2. Imi cunosteam echipa si stiam profilul jucatorului de care aveam nevoie asa ca asteptam linistit sa se deschida piata transferurilor.Cand Ibra mi-a zis in presezon ca vrea sa plece la Barcelona, imediat mi-am dat seama ca se deschidea o portita pentru Eto'o.La fel s-a intamplat si cu Lucio,care nu a mai vrut sa continue la Bayern.Jucatori neglijati si-au dovedit valoarea la noi si acum toti sunt titular incontestabili, cu cifre excelente in acest sezon.
Ati avut un avantaj in fata Barcelonei, cu schimbul Eto'o- Ibrahimovic?
Un fotbalist poate fi excellent intr-o echipa si nu intr-o alta.De aceea la alegerea jucatorului e foarte important sa stim exact ce vrem de la el. Ibra e un jucator excellent,care a castigat campionatul la toate echipele unde a fost, insa nu el e jucatorul perfect,care sa se muleze pe stilul practicat de Barcelona.Trebuie sa lucreze foarte mult,si mai mult ca sigur sezonul viitor va fi mai bun ca acesta.Eto'o,Snejder si Milito sunt jucatori pe profilul lui Inter, dovada faptul ca Wesley a sosit la noi intr-o zi de miercuri si in week-end juca in derbiul milanez.Acest lucru a fost posibil,deoarece structura echipei era deja facuta, Snejder n-a avut nevoie decat de putina acomodare cu coechipierii.Cu Samuel am procedat la fel.
Se pare totusi ca Barcelona nu e multumita de Ibrahimovici
Vorbim de jucatori cu personalitati diferite,Eto'o este incredibil de modest, respectuos si cu bune-maniere.Nu am vrut sa transfer o mare vedeta, ci un jucator la care sa vad determinare, ambitite si sa asculte de sfatul antrenorului,Eto'o este intruchiparea perfecta a acestor caracteristici.Ibra mi-a zis ca vrea sa plece la Barca pt ca vrea sa castige Balonul de Aur si sa fie cel mai bun.Nu s-a intamplat ce si-a imaginat Ibra,s-a dovedit ca nu e asa de usor sa fii cel mai bun cand exista un Messi,un Xavi, un Iniesta.Eto'o in schimb a intalnit la Milano exact ce a vrut el, o echipa plina de sperante si determinare,dar mai presus de toate modesta.Interul actual e o familie si el se poate simti important aici.
Ati fost putin nervos in dubla cu Barcelona?
Cu meciul pe care l-am facut pe San Siro i-am surprins pe Barcelona,pentru ca ei nu ar fi crezut ca exista o echipa care sa joace asa de bine contra lor.Aproape de 2 ani nici o echipa n-a fost in stare sa surprinda Barcelona asa cum am facut noi.IN retur am jucat fantastic insa oameni nu trebuie sa ramana cu impresia lasata in retur,adevaratul meci tactic a fost jucat in tur.Toate echipele ar putea sa se apere cum ne-am aparat noi pe Camp Nou,insa sa-I loveasca asa cum i-am lovit noi pe San Siro nu cred.Acolo s-a facut diferenta
Ati jucat si cu un om in minus
Noi am mers pe Camp Nous a ne aparam.De ce? Pentru ca in tur cu jucatori precum Milio,Pandev,Snejder ,Motta am castigat cu 3-1.Scorul putea sa fie 5-2,dar totusi oameni vorbesc mai mult de retur,si de autobuzul parcat de noi. Nu am venit cu autobuzul ci cu un Airbus 340 .
Pep inca nu si-a iertat eliminarea din C.L
La fel cum nici eu inca nu mi-am iertat, meciul retur din grupe cand Barcelona a castogat cu 2-0 si cand practice noi nu am existat pe teren.Am ajuns la conferints de presa si nu mi-a ramas nimic decat sa felicit echipa adverse si sa admit ca au fost mai buni.A fost una dintre cele mai usoare conferinte de presa pentru mine.IN retur eu le-am zis jucatorilor mei sa jucam la fel cum am facut-o in tur, insa cu 20 de minute inainte de start Pandev s-a accidentat si dupa 20 de minute evoluam cu un om in minus.In aceste conditii nu ne-a ramas decat variant apararii.Pana la urma ceea ce conteaza este faptul ca suntem in finala
Aveti ceva sa-i multumiti lui Van Gaal?
Posibilitatea,sa fi lucrat cu el 3 ani la un club asa de mare cum este Barcelona.Nu cred ca l-am dezamagit pentru ca am lucrat ca un animal.Am avut de lucru pe teren, a trebuit sa calatoresc pentru a a urmari adversarii,a trebuit sa predau informatii utile si pertinente despre echipa adverse am platit increderea sa prin munca si sudoare.Van Gaal este un antrenor excelent care a fost intotdeauna sincer cu mine.Imi amintesc ca am avut posibilitatea sa merg la Benfica pentru postul de antrenor second,insa el nu m-a lasat,mi-a zis ca ma lasa doar cand mi se va oferi postul de principal la o echipa.A fost fantastic sa lucrez cu el si pentru asta ii sunt recunoscator.Opinia publica alcatuita despre el nu coincide cu realitatea
La fel si in cazul dumneavoastra?![]()
Exact.
Sambata va birui maestrul sau ucenicul?
Eu nu sunt ucenicul sau.Eu il cunosc pe el ca antrenor, insa el ma stie pe mine ca second si nu ca antrenor.Asta e principal diferenta dintre noi.
Ce s-a intamplat cu Real Madrid?
Nu stiu, in principal urmaresc doar campionatul tarii unde eu sunt antrenor.Daca s-ar transmite in acelasi timp un Real-Barca, Boca-River sau Atalanta-Bologna, cu siguranta as urmari meciul de la Bergamo.Mai urmaresc din cand in cand meciurile granzilor din Europa,dar numai daca nu este meci in Campionatul Italiei, Eu nu stiu ce gandeste un fan Real Madrid, nu stiu ce gandeste un jucator de la Real Madrid, nu stiu cum e Real Madrid in interior. Insa pot sa-mi imaginez ce-si doresc acesti oameni, jucatori, fani. Isi doresc sa castige trofee si eu la fel
Baza succesului fotbalistic este colectivitatea sau valoarea individuala?
Eu sunt un om de echipa si nu prea ma preocupa trofeele individuale.Jucatorii inteleg ca echipa e pe primul loc, se inteleg bine intre ei si la final se bucura impreuna de succesele echipei.Cand echipa merge bine si jucatori functioneaza la cel mai inalt nivel, cum a fost cazul lui Snejder in acest sezon.La primul antrenament intotdeuna zic la jucatori ca nimeni nu e mai presus de echipa.Cine nu intelege acest lucru va avea viata grea lucrand cu mine.
Puteti fi considerat si director sportiv?
Intrebati-l pe Branca ce bine ne-am inteles.Peste tot unde am fost am intalnit structure diferite,insa asta nu e o piedica impotriva performantei.La Chelsea eu raspundeam de partea sportive,Kenyon de partea econimica,nu am intampinat absolut nici o problema.La Inter Branca este director sportiv, Orioli este raspunzator de partea economica, eu sunt un simplu antrenor care nu are absolute nici o problema.
Sunteti etichetat drept un antrenor defensiv,este oare corect?
Barcelonei i-am dat 3 si puteam da mai mult, la Londra am jucat o partida senzationala cu 5 jucatori de profil ofensiv. Echipele mele joaca un fotbal echilibrat, marcheaza, joaca agresiv si nu le e teama de nimeni.Sunt echipe unite.
In Spania Barcelona a ridicat fotbalul la un alt nivel, si se pare ca daca nu joci ca ei nu sti sa joci fotbal.Sunteti de acord?
Problema asta tine de cultura fotbalistica a fiecarei tari.Riijkard nu joaca la Galatasaray cum o facea la Barcelona.Daca Guardiola ar pleca in Italia sau Anglia sunt sigur ca nici echipele lui nu ar juca la fel cum o face Barcelona. Jocul echipei depinde foarte mult de ce jucatori ai.Cei care au absolvit scoala blaugrana joaca in acelasi mod Xavi, Iniesta, Arteta, Cesc si multi alti au un stil propriu de a juca fotbal.Barcelona este o scoala de fotbal unde se joaca in acelasi stil inca de pe vreme lui Cruyff, in schimb la Inter nu exista asa ceva. Fotbalul este o chestiune de gust ,este ca si cum ar trebui sa alegi intre un Ferrari si un Aston Martin. Oricare alegi nu poti sa spui despre celalat ca e rabla. Sunt multe stiluiri in fotbal, nu e bine sa copiezi,trebuie intotdeauna sa inovezi.
IN sezonul viitor veti fi antrenorul Madridului?
Nu stiu.Insa sunt constient ca un antrenor sau un jucator mare nu se poate simti implinit daca nu evolueaza la un club de talia Madridului. Eu zic ca 100% voi antrena madridul,insa nu stiu daca din sezonul viitor sau nu.Dupa 2 ani de munca grea as lasa aceatsa echipa fantastica doar pentru Madrid.
Pe cine vedeti favorite la Campionatul Mondial?
Este greu sa mentionezi o favorite certa la titlu,Spania joaca bine la fel si Anglia, Argentina si Brazilia.Portugalia are o echipa buna ,dar nici cu Cristiano Ronaldo nu cred ca vor reusi sa castige mondialul.
Daca ati paria,pe cine ati miza?
Nu imi place sa fac pariuri, insa mi-ar placea sa castige o nationala unde sunt multi jucatori care au trecut prin mainile mele
Ce ziceti de lista lunga de jucatori care nu au fost seceltionati la mondiale?
Asta tine de decizia selectionerilor,care au raspundere totala si care dupa parerea mea au facut unele decizii bune.NU conteaza numai numele jucatorilor,selectionerii aleg un nucleau de 12-13 jucatori de incredere,restul lotului fiind completat de jucatori care pot aduce ceva nou echipei.Intr-un turneu atat de lung e extreme de important si atitudinea jucatorilor fata de antrenor si fata de coechipieri.
Cum reusiti sa gestionati faima care va inconjoara?
Viata m-a privat de foarte multe lucruri printer care si linistea,ceea ce e essential pentru familia mea.In ochii oamenilor eu vreu sa fiu doar Mourinho antrenorul si nimic mai mult.Nu exista jurnalist sau fotograf care sa fi calcat pragul casei mele, nu vreu interviewuri cu copii mei si nici poze nu as vrea.As vrea ca copii mei sa traiasca in liniste,sa se poate duce la scoala fara ca vreun paparzazzi sa le astepte la poarta.Totusi fotbalul mi-a dat multe ,asa ca nu am motive pentru a-mi plange de mila.Vacantele si timpul liber imi petrec alaturi de familia mea, nu fac parte din lumea mondena,incerc sa traiesc cat mai obisnuit.
Familia cum se descurca?
In cel mai flexibil mod posibil , mai mult de atat nu as putea cere de la ei.
Cum arata o zi obisnuita la Jose Mourinho?
Ma trezesc la 7 ca sa pot ajunge inainte de 8 la baza de antrenament.Aici sunt pana la 5, daca nu este progrmamat si un antrenament de seara, in cazul asta toata ziua sunt la Appiano Gentile.Restul timpului imi ocupa familia si prieteni.Sunt un om calm, care isi iubeste familia si lucrurile simple, nu m-am schimbat deloc, pot sa zic ca sunt ca la 20 de ani.Uneori ma enervez cand ma intalnesc cu un prieten pe care nu l-am vazut demult si simt ca e nervos in jurul meu, pe cand eu nu m-am schimbat deloc. Nu vreau ca oameni sa creada ca fotbalul m-a schimbat ca om.
Cand stati in fata televizorului nu va ganditi ca poate exagerati uneori cu gesturile pe banca tehnica?
Niciodata nu ma uit la televizor, si daca e sa ma uit o fac pentru a a analiza un meci.Nu sunt actor, sunt doar un antrenor pasionat care da totul pentru echipa, si care asteapta ca baietii lui sa o faca la fel.Reactiile mele sunt pline de emotii,sa alerg cum am facut pe Camp Nou dupa eliminarea Barcelonei, sau sa-mi las capul in pamant dupa victoria cu Siena sunt reactii spontane,neplanificate.Oamenii ma stiu si de la conferinte de presa, care e foarte important pentru mine incat eu cred ca meciul incepe inainte ca arbitul sa fluiere.Eu incep jocul la conferinta de presa,incerc sa transmit un mesaj, o anumita stare de spirit echipei mele sau echipei adverse sau suporterilor.IN schimb nu-mi place sa ma infatisez in fata presei dupa meciuri, eu consider ca infrangerea sau victoria trebuie sa fie analizata cu echipa ta si nu cu toata lumea.N-are rost sa-mi bat capul cu asa ceva, oricum nu se va schimba nimic.
Credeti ca aroganta e esential in lumea fotbalului.?
Aroganta este o notiune sensibila, pentru ca de multe ori oamenii interpreteaza aroganta ca fiind lipsa bunelor maniere,ceea ce e total fals.Mie imi plac jucatorii care au o doza de aroganta in ei,in sensul ca sunt constienti de faptul ca sunt cei mai buni si cand pun piciorul pe gazon o fac doar pentru victorie.Daca antrenorul e arogant dar cu bune maniere, nu este nici o problema pentru ca inseamna ca nu se ascunde dupa nimeni si nimic,ceea ce este un lucru pozitiv.Problema este ca balanta se inclina foarte repede si sunt unele situatii in care omul isi pierde controlul de sine si depaseste limita bunului simt.Eu nu ma voi schimba niciodata, spun ce gandesc si gandesc se spun, asa mi-am inceput cariera si asa imi voi termina.Anul trecut dupa eliminarea din C.L in fata celor de la Manchester,am zis lucruri care nu i-a placut clubului meu.Am zis clar si limpede,ca am fost eliminati pentru ca structura si echipa de atunci nu permitea mai multe de optimi.Conducatorii nu au fost multumiti ca am fost atat de critic,insa asta sunt eu.
De-a lungul carierei v-ati facut multi dusmani cu o asemenea abordare?
Tin cont doar de prieteni de dusmani nu.Dusmani te pot ajuta sa capeti mai multa motivatie ca sa ajungi la telul propus, insa eu sper si cred ca in viata de sportiv nu exista conceptul de dusman.
Atrageti atentia spre dumneavoastra ca jucatorii sa fie protejati?
Exact, calitatile de lider ale unui antrenor nu trebuie sa dispara niciodata,dar si liderul trebuie sa se muleze pe profilul echipei pe care o conduce.Va dau un exemplu: daca ii zic lui Drogba ca a jucat dezastruos , in meciul urmator baga tot in ate, insa daca zic asa ceva la un alt tip de jucator, meciul urmator nici nu va atinge mingea, se va prabusi psihic.De aceea e extrem de important pentru un lider sa isi cunoasca personal jucatorii si sa stie cum sa ii motiveze ca acestia sa dea randamentul maxim.
Familia va critica uneori?
Da. Critica inseamna ceva diferit la barbati si femei pentru ca femeile sunt mai critice din fire.Baiatul meu ma admira, in primul rand pentru ca sunt tatal lui si in al doilea rand pentru ca sunt un antrenor respectat.Vorbim despre fotbal, ii invat secretele meseriei, imi impartaseste ideile sale despre meciuri,sunt o persoana foarte importanta pentru el,dar va rog sa nu mai vorbim despre familia mea.
Mai aveti obiceiul de a servi cina noaptea dupa o infrangere?
Sigur ca mai am, din fericire nu prea trebuie sa fac asa ceva pentru ca nu am multe infrangeri.Ultima data cand am luat cina noaptea dupa o infrangere de acasa a fost acum 6 ani, de atunci nu am mai pierdut cu echipele mele pe teren propriu. Imi place acest obicei si cred ca il voi pastra mult timp.
Intotdeauna aveti cu dumneavostra oameni care va asigura protectia?
Din nefericire da, desi nu-mi place deloc.Este un rau necesar,pentru ca nu demult politia a demascat un grup care planuia ceva impotriva mea si a familiei mele.Nu te poti juca si nici risca cu asa ceva.In viata risc dar cu familia mea niciodata.
Intrebari scurte
O culoare: albastru
O marca de automobil: ferrari
Un stadion: Auf Schalke din Gelsenkirchen
Un film: 24
O muzica: Filhos do Dragao, muzica pe care l-am compus cu secreatrul general si cu doctorul de ocazia finalei Cupei UEFA. Inca se canta aceasta melodia pe Dragao.
O virtute: sinceritatea
Un obicei prost: nu dau numarul de telefon la nimeni, si sunt persoane care cred ca i-am uitat, insa eu niciodata nu-mi uit prieteni si colegii cu care am lucrat
Ce nu va place la oameni: nesinceritatea
O nume de fata: Matilde
O dorinta: Sa castig Sambata Liga Campionilor
O carte: Biblia
Un personaj din istorie: Papa Ioan Paul al doilea
Un politician: nimeni
Daca nu ati fi antrenor ati fi: Profesor
Un idol fotbalist: tatal meu si Eusebio.Cu toate ca n-a fost tatal meu cel mai bun portar din lume insa pentru mine a fost.Eusebio a fost cel mai bun jucator din lume pentru mine
O singura problema a avut Manchester in acest sezon, si cred ca a fost decisiva, atat in campionat, cat si in Liga...: absenta lui Cristiano Ronaldo.
Eu as spune mai degraba absenta lui Rafael in repriza a doua cu nemtii, pentru ca in campionat s-a vazut ca au fost cei mai buni. Daca erau arbitraje corecte acum Liverpool era pe locul 2 la numarul campionatelor.
Daca erau arbitrajele corecte, acum avea Liverpool 3 titluri avans fata de United, si asta doar din greselile impotriva lui Liverpool, sa nu zic de cate greseli au avut parte United.
E nevoie sa-ti amintesc de meciul cu United din 98' sau 2002? Arsenal din 97' ? seria de meciuri Blackburn - Everton - West Ham - Aston Villa de acum 7 ani ? + altele. Urmaresc campionatul englez de mult timp, se cam stie cine e favorizata de arbitrii si de ce.
P.S: Meciurile de mai sus mi-au venit in minte acum in 10 secunde cand scriam, pentru ca le-am vazut in direct, 2 dintre ele chiar de pe Anfield. Daca imi dai cateva zile, iti pot aduce toate meciurile in care United a fost "avantajata", (incepand din anii 2000 pana in prezent)ca sa nu zic ca a furat.
E drept ca Utd a fost favorizata , relativ , in trecut , da de 2 sezoane...
Nu la asta ma refeream,clar ca Real e un club mare,dar provocarea este,cand de 6 ani nu mai treci de optimi in Liga,cand in campionat nu iei fata Barcelonei,mai pierzi si doua meciuri intr-un sezon cu ei...