Quo vadis, fcsteaua.ro ?
Nu fac parte din vreun grup si ma reprezint doar pe mine insusi, un anonim din cele peste 4 milioane de stelisti. Din respect pentru intreaga suflare ros-albastra, indraznesc sa imi spun si eu punctul de vedere, in nume personal.
In opinia mea, problema site-lui nu este legata de "free-gigisti" sau "mu*e-gigisti", de "sus/jos echipa-tristi", de stelistii TV sau de teren, de noi sau vechi, de "adevarati" sau "de rezultat", de clone si trolli etc. NU!
PROBLEMA site-ului este ca, in timp, respectul fata de userul stelist a ajuns la ZERO pe forum!
Suporterii stelisti, nu isi mai iau jigniri si injuraturi de la caini, rapidisti ... cum isi iau pe forumul "lor" de la stelisti!
Polemica si dezbaterea argumentata pe idei s-a transformat intr-o vanatoare de vrajitoare pe opinii, "demascari" in stil bolsevic si invective nesanctionate.
In numele stelismului se vorbeste de onoare si respect, dar cei mai vocali, care le clameaza, sunt primii care le calca in picioare.
Culmea, le calca fata de toata suflarea stelista, indiferent de orientarea enumerata mai sus.!
Criteriu lor e simplu: "Ori comentezi si faci numai cum vrem noi, ori jet, "oaie/jeg/sclav ..."!"
Radicalismul fara discernamant, ura si furia oarba, hartuirea in grup si jignirile grosolane trecute cu vederea, apar ca o regula a forumului.
Evident, unii dintre cei atacati au ripostat, din orgoliu sau instinctual, desi stiau ca asta e sfarsitul. Declarati proscrisi si/sau banati!
S-a ajuns ca si gloriile steliste, la care ne inchinam cu totii: Laca, Duckadam, Hagi, Ilie Dumitrescu, Iordanescu etc., sa fie terfelite in fel si chip. Nici macar restectabilul nea Imi nu a scapat furiei oarbe. Stelistii care le-au sarit in aparare si-au luat "mu*e" si/sau warn/ban.
Lupta anti-cioban s-a tranformat pe forum intr-un razboi virtual cu suflarea stelista!
Strategul "revolutiei ros-albastre" (si al starii de fapt de pe forum), trebuia sa stie ca o revolutie prin dictatura unui grup este un fiasco.
Nu exista revolutie fara multime! Un grup elitist aduna si conduce multimea la o revolutie, nu se pisha pe ea!
Asa s-a ajuns la ce spunea Azzido: "acceseaza 80.000/luna, dar 50 scriu."
Azzido insusi este o dovada elocventa a respectului ZERO.
Daca el, ca stelist, membru fondator AISS(legimat nr.2), anti-becalist convins, protestar de lina 1 si administrator(am inteles, munca voluntara), e facut pe FORUM: "oaie", "vandut", "sclav", "tradator", "borfelina", "tampit" etc., nu e greu de banuit ce si-au primit celalti stelisti, mai noi sau mai vechi, care nu aveau nicio putere sau influenta pe site si nici mozi care sa le faca dreptate.
Si pentru ce? Pentru "delictul" ca se duce la meciuri si apoi comenteaza meciul/echipa pe site. Incredibil!
Atat timp cat prin moderare nu se apara demnitatea userului, tot mai putini vor participa la viata unui site.
Azzido e un tip foarte inteligent si un bun admini. A realizat ca in ritmul asta ... proiectul site-ului e pe cale sa se duca de rapa.
Si Costi constata, intr-un comm, ca la placinte virtuale inainte, dar la cotizati reale inapoi. Multi pe lista membrilor AISS, dar cam putini si la banca in cont. Clamau in virtual ca pot finanta o echipa, dar se codeau sa-si plateasca o cotizatie modica, si ea o sursa pentru intretinerea site-ului, unde tot ei, "intangibilii" cu sigla, taiau si spanzurau "mioarele" vopsite de ei, nestingheriti si cu o frenezie diabolica.
Azzido si Costi mai stiu si ca o stare de spririt "ultra-radicala", instaurata si tolerata, bazata pe jigniri si pe argumente gen Banati oaia, banati clona, ca doar eu sunt Primadona!!, nu o mai poti schimba usor intr-o normalitate, fara convulsii.
Cei care au taiat si spanzurat nestingheriti pe site se vor simti mereu "marginalizati" si "tradati", atunci cand nu li se fac "poftele".(e si cazul in speta)
Pentru unii dintre ei, daca acum sunt contrazisi pe o tema, nu mai este o polemica normala de forum, ci direct un atentat marsav la stelism si cer suprimarea "jegului", altfel vor scufunda Universul! Desigur, e greu sa treci de la un statut de "Guru, cel ales si uns" la statutul de "normal user", fara sa faci spume.
De aceea asistam de ceva timp la fronda celor la care, pentru a normaliza site-ul, Azzido "a indraznit" sa le mai taie din statutul de "intangibili", de care s-au bucurat pana acum! Cu presiuni si jigniri repetate, l-au impins spre o masura extrema, sa le dea un motiv sa-i sara in gat (re)demascandu-l ca "tradator", groparul stelismului etc., care, in sfarsit, si-a dat arama pe fata. In fond, ei nu-i vor raul. Vor doar sa-l determine sa cedeze psihic si sa renunte la admini.
Ceea ce partial s-a reusit. Trist!
Plecarea lui Azzido ar fi o mare pierdere pentru site, cum a fost si in perioada in care el a fost obligat sa faca pasul inapoi de la moderare.
Timpul a confirmat asta prin "evolutia" site-lui ... doar 50 mai scriu, din peste 4 milioane de stelisti!!!!
Pe langa calitatile de manager IT, Azzido este un factor de echilibru al site-ului prin aptitudinile sale deosebite in moderare.
Este un stelist "pur sange", un anti-becalist indiscutabil si nu are discenamantul afectat de o ura oarba..
In concluzie.
Comentariile lui Costi, Azzido, Lari, AXL, Stanici, Ronnie etc.(sa ma ierte cei care mai sunt si nu i-am numit sa nu ma intind) dovedesc ca sunt suficiente minti obiective, care stiu sa puna exact degetul pe rana site-ului.
Daca se vrea ca site-ul sa redevina conform proiectului, atunci cheia este "Apararea demnitatii userului stelist prin MODERARE":
- Libertate de exprimare, in sensul unei moderari corecte, nepartinitoare, doar pe criteriile regulamentului nu ale opiniilor rastalmacite sau ale bisericutelor;
- Toleranta ZERO fata de jigniri si injurii aduse fostelor glorii;
- Toleranta ZERO fata de jigniri, etichete si injurii adresate userului stelist, indiferent de cine le face;
- Intoleranta fata de provocari sistematice si de hartuire a userilor.
Daca site-ul va apara demnitatea userilor, atunci sunt sigur ca stelistii vor (re)veni pe site sa socializeze.
In primul rand pentru ca vor regasi pe forum principiile de baza ale spirirului stelist: Demnitate si Respect(chiar fata de adversar)!
Asigurati prin moderatori normali(ponderati si obiectivi) conditii pentru dezbateri civilizate si atunci cei "50" vor fi "5.000"!
Nu trebuie super articole. Si un articol slabut poate genera discutii si polemici interesante si antrenante, daca mediul este prietenos!
Site-ul trebuie sa faciliteze socializarea ros-albastra, sa uneasca, nu sa puna umarul la invrajbire si ura intre suporteri!
Site-ul isi poate transmite sistematic mesajul strategic, prin unele articole obiective(nu umflate artificial sa para incredibile), astfel incat, treptat si in timp, se poate modifica si perceptiile gresite ale unor suporteri, despre starea de fapt de la Steaua. Cu vorba, nu cu parul! Cu intelepciune, nu cu o ura oarba! Nimeni nu poate schimba o convingere sau o mentalitate peste noapte!
Ar fi multe de spus pe tema site-ului, dar sunt convins ca le stiu foarte bine si sefii AISS.
Trebuie doar sa le puna si in fapt.
Un sincer succes!
Arhimede