Acum 30 de ani am intors de la 6 goluri!
La Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980, "nationala" masculină a invins URSS-ul cu 22-19, după ce la pauză fusese 9-15.
Vasile Stinga actualul antrenor principal al reprezentativei masculine, a fost si unul dintre eroii celei mai mari rasturnari din istoria sporturilor de echipă din Romania. Era in 1980, la Jocurile Olimpice gazduite de Moscova. Venind după infringerea in fata Iugoslaviei, "nationala" avea nevoie de victorie in fata URSS pentru a mai spera la o medalie. Sovieticii au facut insă o primă repriză excelenta intrind la cabine cu un avantaj ce parea imposibil de remontat: 6 goluri (15-9). "Am intrat rizind in vestiar. Se uitau jucatorii la mine, parcă iși spuneau: «Âsta a luat-o razna!". Le-am spus, textual, "Mai baieti, ne-am facut de ris. Meciul se televizează si in tara Nu ne ramine decit să reducem scorul»", iși aminteste antrenorul Lascar Pana
După pauza totul s-a schimbat dramatic. Romanii au inceput să recupereze din diferență. De la 16-10 s-a facut 16-16, golurile in poarta sovietică curgind in serie de la Boros Draganiță, Fölker, Birtalan si Stinga Portarii Munteanu si Ionescu au aparat si ei aruncari de la 7 metri, minind si mai mult moralul adversarilor. Pină la urmă s-a terminat 22-19 pentru echipa Romaniei, scorul reprizei secunde fiind un incredibil 13-4 in favoarea alor nostri. Marcatorii acelui meci istoric: Stingă 7 goluri, Birtalan 4, Draganiță 3, Boroș 2, M. Voinea 2, Fölker 2, Vasilache 1, Voina 1. "Nationala" a cîștigat la Moscova medalia de bronz, după 20-18 cu Ungaria in finala mica
gsp