@Lari
Societatile catre care tinde societatea romaneasca sunt cele britanice, germane, americane. Vrei intrebari incomode?
Tocmai ti-am dat exemplul acela cu producatorii romani de lactate, care vor fi scosi de pe piata de catre normele Uniunii Europene. Norme adoptate fara nicio jena de o autoritate nationala! Ma insel eu sau tocmai am ratat mitinguri uriase de protest ale societatii civile in acest sens?
Cu tot respectul, eu nu cumpar branza sau lapte care au stat in soare sau in conditii improprii. Nu este vorba de nicio conspiratie, este vorba ca eu tin la sanatatea mea. In statele alea de care am adus vorba, exista o legislatie extrem de severa. Si eu vreau asa ceva.
Mai vrei? De ce micii intreprinzatori romani trebuie sa indure masuri draconice pentru a putea aparea pe piata, iar importurile sunt scutite de taxe?
Atunci cand am inceput sa ne pregatim de intrarea in UE, pe la mijlocul anilor '90, aia ne-au avertizat ca vor fi astfel de probleme si au insistat ca Romania sa ia masuri. Pe Vacaroiu, Ciorbea, Radu Tudor, Nastase i-a durut fix in gaoz: n-au creat nici legislatie, nici n-au incurajat investitiile in acest domeniu, n-au facut nimic.
Asta ca sa nu mai spun ca accesarea fondurilor europene (nerambursabile!!!) este o chestiune inca destul de putin cunoscuta. Este vina tuturor din Romania, nu este nicio conspiratie. Exista destule povesti de succes de firme romanesti care au reusit sa injghebe afaceri bune cu bani europeni.
Mie mi se pare ca tu astepti totul de stat. In economie, nu-ti da statul nimic, trebuie sa creezi, sa muncesti, sa te informezi, sa te duca capul. Asta doar daca nu vrei un stat comunist.
De ce se asculta telefoanele si mesajele de pe internet sunt stocate, din motive de amenintari teroriste? In afara de tigani nu stiu alti teroriristi in Romania.
Statul spune asa: nu este vorba doar de amenintari teroriste, ci si de oameni care incalca si alte legi. Deci legea aia se poate referi si la tigani. Nici eu nu sunt de acord cu asa ceva, ma grabesc sa afirm acest lucru.
Nu mai stii alti teroristi in afara de tigani in Romania? Tin sa te anunt ca fratii Camataru, ca mafia din Dolj sau din Braila (dau doar cateva exemple) nu se bazeaza doar pe tigani ci si pe romani neaosi. Avocatii care ii apara cu furie, aproape, sunt romani. Adica aia care aproape au obtinut eliberarea lor.
Acum doi ani a fost anihilata o retea de traficanti de carne vie din Castellon, care era condusa de niste romani din Targoviste.
Intervino tu si da-i in cap unui tigan care face o infractiune si apoi descurca-te cu intreg clanul lui de interlopi care vine sa-ti dea in cap tie si familiei tale. Atunci invoca legea si statul de drept.
Pana atunci, nu-mi ramane decat sa sper in desteptarea natiunii, cu sau fara lege de partea ei.
In 2003, 3 tigani m-au jefuit intr-un tren. Nu mi-au furat mare lucru, dar am pierdut aproape un an sa dau tot felul de declaratii idioate la politie. I-au prins pana la urma, pentru ca au telefonat acasa de pe telefonul meu. Am cerut companiei factura detaliata, iar politia tot s-a chinuit un an (!!!) sa-i prinda.
M-au chemat sa fac fotografii cu boratii in care sa-i arat cu degetul, vezi Doamne declaratiile scrise nu erau suficiente!!!
Acolo era tot neamul boratilor si m-au vazut, asa cum i-am vazut si eu.
Atunci cand am fost pentru ultima oara la procuror, am stat in aceeasi incapere cu ei, iar boratii aia povesteau cum au furat 50 milioane dintr-o masina si cum politia nu putea dovedi ca ei erau faptasii. Se uitau cu ura la mine, spunand ca nu pot pricepe cum au fost prinsi pentru atata lucru. M-au implorat sa-mi schimb depozitia, oferindu-mi vreo 10 milioane. Au inceput sa planga, spunand ca au copii mici, neveste care nu au ce manca.
M-am uitat in ochii lor si le-am spus ca nu-i cred. Le-am spus ca nimeni nu-i impiedica sa se duca la munca, pe santier, in piete, sau oriunde in alta parte. Le-am mai spus ca nu ma intereseaza de familiile lor, pentru ca nici pe ei nu-i intereseaza de oamenii carora le-au ciordit 50 de milioane. Le-am spus ca as fi facut acest lucru si daca ar fi fost romani. Le-am spus ca ma bucur ca-si vor petrece urmatorii ani dupa gratii.
Mihai, dupa cum vezi, eu am avut curaj si disponibilitate sa fac ceva. M-am uitat in ochii lor atunci cand i-am bagat la parnaie pe nenorociti, desi nu pierdusem decat vreo 50.000 de lei si-un ceas si-un mobil ieftin. Ghici de ce am facut acele eforturi si mi-am asumat atatea riscuri.
Am rugamintea sa nu-mi mai dai lectii de atitudine! Pentru ca eu am intervenit si am dat in cap unui tigan de fata cu tot clanul lui.
Cunosc o groaza de oameni care urasc tiganii dar, cand au aflat de patania mea, m-au facut nesanatos la cap, spunandu-mi ca am fost prost ca mi-am asumat acele riscuri. Te rog, nu-mi spune ca esti la fel.
Mai am un foarte bun prieten care a invatat arte martiale in adolescenta pentru ca tot era batut de tigani. Nu s-a mai lasat calcat in picioare si bate la ei ori de cate ori vede ca un borat se ia de oameni nevinovati, avand curajul sa se duca la politie si sa dea in scris ce-a facut. A avut multe frecusuri de la "oamenii legii", dar isi mentine pozitia.
Nu stiu cum draculu, dar suntem tare in gura doar cand nu patim nimic. Atunci cand este vorba sa facem ceva concret, aducem vorba de teama, de clanuri, de cat rau pot face tiganii.
LE:
@Le reseau pansant
In tarile nordice traiesc foarte, foarte multi ne-norvegieni, ne-suedezi, ne-finlandezi. Acolo au o istorie de aplicare a legii si de excludere din societate a raufacatorilor, indiferent de nationalitatea lor.
Reformulez, pentru tine: vrea sa ne cream si noi o istorie a aplicarii legii.