FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Pentru Marian si Steaua: Desteapta-te Romane!

«123458»
dee14.02.2009 23:57

@Mihai S

sa inteleg atunci ca solutia ta ar fi intrarea in forta in toate comunitatile tiganesti si extreminarea lor, bazandu-ne pe faptul ca natia lor e predispusa genetic la infractiuni ? Asta e solutia viabila pe care o propui si care crezi ca se poate aplica? ma intreb cine e naivul dintre noi doi.

Lari15.02.2009 00:00
@Lari

Ceea ce doresti tu este foarte frumos, dar imposibil si in acelasi timp, foarte daunator societatii in care traim( nu in cea in care am vrea sa traim).

Eu vreau legi bune care sa se aplice, asa cum este cazul in tarile nordice, de exemplu. Ce ar fi asa de daunator in acest caz?

Exemplu: in urma cu doi, un grup de tigani borati s-au dat in spectacol in Norvegia, socandu-i pe-aia. In vreo 2 zile, nenorocitii erau deja expulzati in Romania.

Traim intr-o lume in care ni se IMPUNE sa toleram orice faradelege facuta de tigani. Ni se spune ca este gresit sa le spunem pe nume, inclusiv asa cum isi spun si ei.

Ni se spune ca trebuie sa facem sacrificii, sa-i integram, sa-i toleram. Cand fac un lucru bun(acei 10% din ei care nu sunt infractori) ni se scot ochii cu mareata realizare la TV si peste tot.

Eu vad ca traiam intr-o lume care ne impune sa aplicam legea. UE nu zice lasati-i in pace pe tigani, ci spune "starpiti coruptia", "starpiti criminalitatea", de-astea.

Faptul ca o niste imbecili imensi s-au gandit ca daca spui "tigan"este o dovada de rasism, este o alta chestiune. Este o problema, de acord, numai ca nu despre asta este vorba. Daca legea aia este aplicata ca la carte, nici mama UE-ului n-are ce sa faca.

Muzica si non-cultura lor este promovata la rang de virtute.

Asta este o chestiune de alegere. O groaza de romani se bataie pe ritm de manele. Asta nu-i face tigani, ci maimute. Atata vreme cat isi pastreaza incultura si proasta crestere pentru el, nu ma deranjeaza. Daca astea dau pe-afara, ar trebui sa existe legi. Inca o data o afirm: asta vreau si nu cred ca este atat de utopic.

Cand fac nenorociri( 99% din timp) trebuie sa tacem din gura, sa nu spunem ca au fost tigani( eventual, poate, rromi). De ce? Pentru ca ne e frica.

De ce n-au intervenit politistii in cazul acela? Pentru ca le era teama. Le era teama de represalii si stiau ca INSTITUTIILE ii protejeaza pe tigani, nu pe ei.

De ce ii protejeaza? Pentru ca asta este politica acum, la nivel EUROPEAN. Asta ni s-a impus.Uita-te in Ungaria la ceea ce i-au facut acelui ziarist care a avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume. Incepand de la Prim Ministru!

Apropo: unde au fost ministrul de externe, primul ministru si presedintele Romaniei? I-ai vazut pe undeva declarandu-se ingroziti de aceasta crima?

I-ai vazut pe undeva condamnandu-i pe criminali?

Raspunsul este NU!

De ce? Pentru ca ei reprezinta institutii si INSTITUTIILE ii protejeaza!

Ca sa ajungi la putere, trebuie sa fii de-al lor. Trebuie sa fii aprobat de cei care conduc din umbra.

Pentru mine, reactiile (de fapt lipsa lor ) oficiale la aceasta crima odioasa m-au convins ca nu ne putem baza pe stat ca sa ne curete de infractorii astia.

Imi pare rau sa o spun, dar suntem un stat condus de tigani. Suntem un stat tiganesc. Iarasi imi pare rau, dar trebuie sa luam exemplu de la unguri. Asa cum ei au Maghiar Garda, trebuie sa ne facem si noi ceva. Societatea civila.

Asa cum mafia tiganeasca demonstra prin orasele maghiare sa-si arate puterea, putem si noi sa facem o organizatie si sa defilam acolo unde creeaza probleme. Nu cred ca e ilegal sa faci asta. Dar faci o declaratie. Ca nu putem fi calcati in picioare la nesfarsit.

Da, institutiile ii protejeaza pe multi din ei. Acest lucru nu inseamna ca este moral, legal sau angelic. Aia ii protejeaza contra cost. Ceea ce inseamna ca statul este nefunctional in acele cazuri. Si daca este nefunctional, el trebuie sa devina. Daca nu se poate, ca in Romania, inseamna ca problema este la nivel macro.

Statul politienesc - ma gandesc ca asta vrei: cum face unu' ceva, pac pe scaunu' electric, ha? - este o idiotenie. Atat pentru ca, din punct de vedere al civilizatiei, va fi un dezastru (niciun stat politienesc din istorie nu a dainuit prea mult; poate ca cetatea Sparta ar fi un exemplu, doar ca lumea a mai avansat), cat si pentru ca bazele acelei societati nu vor avea o natura obiectiva; orice Garcel va putea aplica legea dupa bunul plac.

Iti mai amintesti/ai citit despre sectoristii din vremea ciuruitului?

Mihai, vreau ca tara asta sa functioneze asa cum functioneaza Norvegia si Suedia. Dar asa ceva este imposibil, pentru ca nenorocitul ala de comunism a facut pulbere mentalitatea care incepuse sa prinda viata in perioada interbelica.

Poti face orice garda vrei, poti omori toti tiganii din tara asta. Oricand pun pariu ca Romania nu va progresa prea mult. Dar sunt acord ca peste (aproximativ) trei generatii am avea o sansa. Dar cu proxima ocazie o vom da iarasi in bara.

"Nous sommes a la porte de l'Orient, ou tout est pris a la legere", vorba spusa in vremea cand traiau Carol I, Bratianu (cel cu Unirea de la 1918), Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu, Alexandru Macedonski, Constantin Dobrogeanu-Gherea, Mihail Dragomirescu, Constantin Rãdulescu-Motru...

Mihai Somanescu15.02.2009 00:16

@dee

N-a zis nimeni exterminare rasei. E imposibil. Dar daca poporul ar dori asta si si-ar impune dorinta, se poate intra in forta peste ei, pentru a intelege ca nu mai merge asa. Ori calea noastra, ori...

Nu mai exista cale de mijloc.

Am spus mai devreme ca legal nu se poate face. Cei care ne conduc ii servesc pe cei care ii protejeaza pe tigani, nu pe noi. Dar asa a fost dintotdeauna si pana la urma, cei oprimati au rabufnit...

Mihai Somanescu15.02.2009 00:33

@Lari

Ma bucur ca ai adus vorba de Norvegia si Suedia. Stii care e diferenta dintre Romania, Marea Britanie, Germania, pe de-o parte si Norvegia,Suedia, Danemarca, tarile nordice in genere, pe de alta parte?

E o chestie sociologica pe care am aflat-o recent. Exista doua filosofii pe lumea asta si ele nu pot coexista. Una trebuie sa o invinga pe cealalta ca sa existe.

"Munceste pentru ca sa traiesti" vs "Traieste pentru a munci". Din pacate, Romania, ca si restul tarilor din Est, a aderat orbeste la blocul tarilor care se ghideaza dupa filosofia " Traieste pentru a munci". Aici se gaseste explicatia, pentru ca "a munci" se traduce prin "a face bani". In fiecare zi, in scoli, la TV, peste tot, ni se spune cum trebuie sa ne imbunatatim cariera, cum sa muncim mai bine, cum sa facem bani mai bine.

In tarile de care spuneai tu, se traieste dupa principiul acela in care munca este doar un mijloc pentru a face rost de resursele pentru a-ti TRAI viata. Nu pentru a o irosi intr-un birou. Acest lucru se educa din scoli, din familie, este ceva la care nordicii tin foarte mult.

Din pacate, fiind subordonati banului, societatile precum cea romaneasca sau mai bine spus, cei care ne conduc, au nevoie de tigani. Au nevoie de grupuri mari, fara educatie, deci usor controlabile, care sa induca teama in randul celorlalti. Doar asa, masa celor educati si muncitori, nu va ajunge sa mai puna intrebari incomode, fiind preocupata sa faca unul din doua lucruri:

1) Sa se teama de acel grup si deci sa taca din gura

2) sa munceasca din ce in ce mai mult, pentru a putea scapa de acel grup, in caz contrar intorcandu-se la punctul 1.

Cam asta e. Pe scurt. Sper sa fi spus esentialul. Important e ca, in tari ca noi, doar masurile extreme dau rezultate.

Exemplu:

În jurul orei 11.00, circa 300 de ciobani s-au strâns în fața sediului ANSVSA (Autoritãții Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor) din Capitalã, unde au organizat un protest. Aceștia și-au arãtat nemulțumirea fațã de ordinul 111, intrat în vigoare începând cu 1 februarie, care prevede normele prin care sunt comercializate produsele de origine animalierã. Ordinul îi obligã sã devinã persoane fizice autorizate și sã eticheteze brânza pe care o comercializeazã în piațã. ?Cu ordinul ãsta nu mai putem sã vindem nici mãcar o sticlã de lapte în piațã?, a declarat un cioban.

Oierii au mai protestat și fațã de condițiile grele de identificare și înregistrare a animalelor și fațã de neregulile înregistrate în rândul medicilor veterinari din teritorii. Au fost prezenți reprezentanți ai sindicatelor și asociațiilor crescãtorilor de ovine și caprine din șapte județe: Sibiu, Iași, Gorj, Ialomița, Botoșani, Timiș, Hunnedoara. Protestul s-a încheiat la ora 1.30, iar reprezentanții fermierilor sperau sã intre într-un dialog direct cu reprezentanții autoritãții. Bineinteles, fara succes! Pe buna dreptate, oierii considera ca "ANSVSA apãrã interesele unui grup care aduce produse agro-alimentare din import si care vrea sã elimine de pe piațã produsele tradiționale?. (Sursa: Adevarul)

KERATOCONUS15.02.2009 00:56

Antonescu de traia, pe mare ii trimitea, acum 63 de ani, pe evrei si pe tigani!...R.I.P. Marian Cozma

dee15.02.2009 01:01

@ Adrian, islamistule, imi place cum gandesti, aplicam sharia romaneasca :-) Evident ca una din solutii se gaseste in Codul Penal si asa cum ai spus si tu, pedepsele trebuiesc inasprite.

Legislatia noastra ar trebui sa sanctioneze sever orice forma de delincventa ,de la cele mai grave- crima, viol, furt, pana la cersetorie, vagabondaj, trai parazitar, iar in cazul recidivistilor pedeapsele ar trebui sa fie drastice. Tiganii au o predispozitie genetica spre infractiune, spre tulburarea ordinii insa si mediul in care cresc contribuie esential la formarea lor ca si indivizi. Izolarea tiganilor la marginea societatii, tolerarea taberelor nomade sau a comunitatilor tiganesti este din punctul meu de vedere cea mai proasta solutie. Modelul segregationist nu incurajeaza asimilarea, ba din contra, duce la tendinta de autonomie (vezi situatia din Harghita si Covasna),la conservarea identitatii,a obiceiurilor si indeletnicirilor, care in cazul tiganilor contravin normelor de convietuire sociala.

E greu sa dai solutii, acum cand situatia a scapat de sub control, insa orice masura radicala care vizeaza strict etnia tiganeasca, ar duce la instalarea anarhiei. Nici macar Antonescu n-a fost adeptul exterminarii, cu toate ca multi il invoca in sensul asta, el a avut mereu ca si obiectiv asigurarea drepturilor romanilor in Romania. Asta ar trebui sa facem si noi, cu toate ca sunt constienta ca o asemenea masura ar presupune un imens efort financiar, de care noi nu dispunem. Incluziunea sociala a tiganilor ar fi trebuit sa se fi facut treptat, de-a lungul anilor si nu tratata cu indiferenta. Acum, e obligatoriu sa fie facuta in mod fortat:

-desfintarea tuturor taberelor nomade, a locuintelor insalubre ilegale si acordarea de locuinte sociale .

-obligativitatea educatiei copiilor pana la varsta de 16 ani si colaborarea cu asistenta sociala pentru gasirea unui loc de munca.

-acordarea ajutorului social doar celor care isi trimit copiii la scoala si care prezinta lunar o adeverinta de la fortele de munca ca sunt inregistrati in baza lor de date.

-nu as mai da alocatia pentru copii ( pentru ca multi se multumesc sa traiasca din ea) celor care:

_______ - nu au un loc de munca

_______ - nu sunt in evidenta fortelor de munca

_______ - au copii care au abandonat studiile

- trebuie sa-i obligam sa munceasca si acest lucru eu in vad posibil prin inlaturarea oricarei surse de venit primite de la stat pentru cresterea copiilor sau alte ajutoare, dar si prin inlaturarea tentatiei de a fura, prin pedepse mult mai severe. Evident ca as sanctiona si pe cei care refuza sa-i angajeze strict din cauza etniei si nu din cauza unei pregatirii profesionale insuficiente. Nu trebuie sa aiba nici un motiv pentru care sa afirme ca "nu pot munci". Pentru primirea unei surse de venit din partea statului, trebuie sa dovedeasca ca cel putin au incercat sa-si gaseasca un loc de munca. I-as sanctiona sever pe cei care, inscrisi la fortele de munca, refuza constant slujbele oferite, complacandu-se sa traiasca din "mila" statului.

-as decadea din drepturi parintii care nu-si indeplinesc obligatiile de parinti insa i-as si pedepsi cu inchisoarea.Din cate stiu, momentan sunt decazuti insa nu se ia nicio masura impotriva lor, putand foarte bine sa mai faca inca 5 copii si sa-i exploateze pentru cersetorie la fel cum au facut in cazul celorlati.

-as da o lege prohibitiva, care sa controleze nasterile, asemanatoare cu legea care se aplica in China, cu mentiunea ca n-as limita cuplul la cresterea unui singur copil, insa as impune obligativitatea parintilor de a dovedi ca pot asigura copilului un trai decent. Cei care nu au un loc de munca sau nu au o locuinta stabila sa fie pedepsiti cu inchisoarea in cazul incalcarii acestei legi. Aducerea pe lume a copiilor intr-un mediu mizer , cresterea lor intr-un climat violent, folosirea lor in diverse activitati ilegale, nu poate sa conduca decat la dezvoltarea lor ca si pericole publice.

-as introduce pedepse severe ( 2, 3 ani de inchisoare) pentru toti cei care nu vor sa isi schimbe conditia, statutul social, nivelul de cultura, cu toate ca li se ofera aceasta posibilitate.

- trebuie sa combatem recidiva, prin pedepse drastice indiferent de gravitatea infractiunii comise. Nimeni nu va mai risca sa fure un portmoneu stiind ca va sta 7 ani in inchisoare si nu 2 luni ca si prima data. ( in fine, era un exemplu)

La toate acestea se adauga masurile drastice din Codul Penal, pe care le-am mentionat la inceput.

Se stie ca orice societate superioara asimileaza una inferioara. Nu sunt de acord cu cei care spun ca tiganii nu pot fi integrati si trebuiesc marginalizati, izolati, trimisi in "lagare". Chiar nu vreau o noua Palestina la noi in tara.

Atata timp cat exista un 10% dintre ei care au reusit sa se integreze, inseamna ca se poate. Situatia actuala reprezinta esecul societatii romanesti care a preluat o parte din obiceiurile induse de ei. E revoltator cum se mediatizeaza excesiv tot ce inseamna etnie tiganeasca: manele, filme,obiceiuri de prost gust si incultura crasa, in loc sa se gaseasca solutii pentru eradicarea proastelor indeletniciri ale acestora. Trebuie schimbat sistemul legislativ, marit considerabil numarul inchisorilor si de asemenea numarul programelor de asistenta sociala in care sa fie incluse toate persoanele lipsite de posibilitati materiale, indiferent de etnie. Europenii ne-au acuzat ani la rand de discriminare, insa acum, confruntandu-se cu ei direct , unii dintre ei au demonstrat ca nu sunt in stare sa rezolve problema acestor exclusi cronici, alegand solutia facila a expulzarii. Noi nu avem posibilitatea asta, pentru ca nu avem unde sa-i expulzam. Trebuie sa le conferim drepturi, sa-i ajutam sa-si depaseasca conditia, insa, in acelasi timp, trebuie sa le introducem si obligatii ce le revin in calitate de cetateni romani.

horace_198115.02.2009 01:04

Bravo Mihai...........dar hai sa nu ramana numai scris aici........HAI odata sa facem ceva.....ma ofer voluntar in orice se pune la cale!Aprob cu bucurie atitudinea inca antibecali de la meciul cu Croatia!Este nevoie sa trecem peste toti,peste Lacatus si peste performante prezente si sa ne unim cu toti fortele pt a face dreptate!

Le reseau pansant15.02.2009 10:18

Mai v-am mai spus, daca vrem sa rezolvam problema tiganeasca o putem face exlusiv pe baza unei legislatii discriminatorii, in rest nu se poate altfel, indiferent de ce masuri vor fi in codul penal. Oricum, masuri discriminatorii sunt si acum- ajutoarele alea care sunt date tiganilor si puradeilor "din dotare", faptul ca parintii si copiii care abandoneaza scoala nu sunt pedepsiti in niciun fel, iarasi este o problema, se stie foarte bine ca un om fara o educatie de cel putin de 8-10 clase nu se poate integra in societate si nu poate gasi un loc de munca, principala consecinta transpunandu-se in acte antisociale si de criminalitate.

dee si toti cei care ati spus ca pe Mihai S, si toti ceilalti ne-a luat valul, va raspund eu:

1.nu ne-a luat niciun val, reactia de acum este la tot ceea ce tigani ne-au facut de cel putin 20 de ani, la pasivitatea perfida a autoritatilor statului, acele autoritati care trebuiau sa ne apere si sa ii tempereze pe tigani.

2.faptul ca am afirmat raspicat si fara ocolisuri ca tiganii sunt o problema pentru societatea noastra si chiar pentru existenta Romaniei, nu inseamna ca ne-a luat valul, temerile noastre se intemeiaza pe fapte concrete, pe actiuni care se intampla zilnic, pe date si cifre care indica precis cresterea numarului de tigani si descresterea populatiei de romani.

3.ca autoritatile au avut singura grija de a-i proteja si a le oferi cadrul legal de a se inmulti, de a scapa de pedepsele justitei, de a comite cele mai infioratoare acte de supunere a populatiei (talharii, jafuri, terorizarea populatiei, taxe de protectie, camatarie, trafic de persoane, etc) asta nu noi acei userii ai fcsteaua le-am facut posibile, ci tot statul prin pasivitatea si inactivitatea sa.

4.voi ce reactie vreti sa avem, cand in propria noastra tara zilnic suntem umiliti, batjocoriti, atacati, ne simtim in pericol, ca tot ceea ce este romanesc se inlocuieste treptat cu ce este tiganesc, ce reactie vreti sa avem cand mai bine de jumatate din productia media (cea care patrunde la mai bine de 80% din oameni) are subiecte formate de/din tigani si modul lor de viata.

Cum vreti sa ne comportam cand Nicolae guta este mai difuzat la televizor decat presedintele Romaniei, ce reactie ati vrea sa adoptam cand zilnic vedem ca parti ale Romaniei sunt subiect de negocieri politice, cand vedem ca tinuturi, autonomii, limbi oficiale drepturi ale minoritatilor sunt dezbatute si analizate zilnic, asta in timp ce 45% dintre romani nu au apa curenta in locuinta lor.

5. Ce reactie vrei sa avem cand bugetul ajutoarelor sociale acordate in special tiganilor (ei fiind majoritari intre cei care primesc astfel de ajutoare) depaseste de cel putin 100 de ori bugetul cercetrii si al dezvoltarii, cand aceiasi suma este dubla decat bugetul alocat construirii de autorstrazi.

Ne-ar fi luat valul daca am fi avut aceiasi pozitie vata de orice alta minoritate, daca timp de 20 de ani (cel putin) tigani nu ar fi creat niciun disconfort romanilor, daca am fi rabufnit asupra lor doar dupa "cazul mailat" sau Cozma. De ce nu avem aceleasi probleme cu minoritatea sarba, slovaca, ucrainiana si doar cu tigani?

Harald15.02.2009 11:42
Am vazut unde duce toleranta si bunatatea fata de tigani, Dumnezeu sa-l ierte Marian Cozma ca orice roman crestin a fost educat exact in spiritul asta si a vrut sa aplaneze calm conflictul, probabil ca daca il injunghia el primu pe cioroiul borat acum plangea masa cioroiului. Niciodata nu vei rezolva intoleranta si violenta prin toleranta, intoleranta se rezolva doar prin intoleranta. Intelegi ce vreau sa spun ?

Toleranti am tot fost pana acum, e clar ca metoda asta nu functioneaza absolut deloc, ba chiar ii inraieste, trebuie incercata o alternativa :)

Acum 60 si ceva de ani a mai fost unul care a incercat sa fie intolerant cu o anumita etnie (mult mai periculoasa as spune eu decat tiganii) si a sfarsit cum a sfarsit. Poate ar trebui sa invatam din asta. Istoria ne poate invata tot ceea ce trebuie sa stim, numai ca din pacate se va repeta din nou si din nou..

dee15.02.2009 11:45

parca nickul ti-era "trestia ganditoare", nu? :-)

1. Ma surprinde efectiv facilitatea cu care abordezi problema, invocand masurile discriminatorii. Totusi, nu mi-ai raspuns la o intrebare simpla: cum determini daca o persoana intra sub incidenta legilor respective, atata timp cat apartenenta la o anumita etnie nu figureaza in nici un act? si te rog, nu-mi veni cu raspunsuri puerile de genul :" las' ca stiu eu ca ala e tigan".

2. N-am inteles de ce altii care comit infractiuni sa nu sufere acelasi tratament sever, ca cel pe care vrei sa-l aplici tiganilor? de ce faci discriminare pe criterii etnice cand vine vorba de faptas? Crima nu e tot crima, violul nu e tot viol, furtul nu e tot furt ? Sunt pentru masuri dure, radicale, chiar si pentru introducerea pedepsei cu moartea, insa acestea sa nu se aplice tiganilor, ci sa se aplice tuturor celor care comit delincvente. Ca majoritatea infractorilor sunt tigani e altceva, noi, cel putin suntem acoperiti, neputand fi acuzati de discriminare.

3. Nu inteleg cum poti crede tu si Somanescu ca puteti eradica atat de usor comunitatea tiganeasca, prin actiuni in forta si scapa fara repercursiuni. Tinand cont ca am fost ani la rand criticati de Comisia Europeana pentru discriminarea tiganilor la noi din tara, credeti ca vor ramane acum impasibili daca pornim un razboi impotriva lor si nu impotriva tuturor celor care comit infractiuni? Pai ne aplica un embargou de nu ne vedem, iar "bunul samaritean" american ne va lansa si 5 rachete, ne va pune cu botul pe labe, va desena granita noul stat tiganesc si-si vor instala si niste baze, avand in sfarsit satisfactia ca sunt in coasta rusilor. Violenta si genocidul duc la federalizare.

4. Ce reactie vreau eu sa ai tu ? sa ceri politici guvernamentale care sa reglementeze situatia si sa ajute incluziunea acestor oameni in societatea romaneasca, sa ceri schimbarea sistemului legislativ roman care sa inaspreasca pedepsele , sa ceri politiei o monitorizare mult mai atenta si justitiei sa faca dreptate.Stiu ca nu sunt bani, nu ma intereseaza, sa faca rost guvernantii nostri de unde stiu, sa ceara ajutor extern de la diferite organizatii, fonduri europene etc, insa sa nu mai ramana indiferenti. De aia au fost alesi ca sa gandeasca, sa gaseasca solutii pentru binele nostru, iar daca nu sunt in stare, sa lase pe altii.

5. De ce avem probleme in special cu tiganii si nu cu minoritarii slovaci, ucrainieni etc? raspunsul e foarte simplu. Pentru ca intotdeauna acestia au fost marginalizati, formandu-si comunitati separate, traind dupa legi si valori proprii, nefiind nevoiti sa convietuiasca impreuna cu romanii asa cum s-a intamplat cu ceilalti. Daca politica noastra nu ar fi permis existenta comunitatilor (localitatilor) cu peste 15% minoritari ( fie ei unguri, tigani, turci etc), eu am convingerea ca nu s-ar fi ajuns in situatia de azi. In momentul in care minoritarii reprezinta doar 10-15%, pot fi mult mai usor de controlat si de asemenea, sunt nevoiti sa se integreze daca vor sa supravietuiasca. De ce? pentru ca existenta lor de zi cu zi e legata de cea a majoritarilor si nu au cum sa nu se conformeze normelor societatii. In cazul contrar in care nu vor si incalca legea, vor suporta consecintele legale. Asa cum am mai spus eu as introduce as introduce pedepse cu inchisoarea pentru toti cei care nu vor sa isi schimbe conditia, statutul social, nivelul de cultura, cu toate ca li se ofera aceasta posibilitate.

6. Ma amuza cand vad reactii din astea radicale care nu ofera solutii pe termen lung, ba din contra, duc la agravarea situatiei. Tin minte si pozitia unora fata de minoritatea maghiara, exprimata tot pe forum, in topicul despre situatia din Kosovo si indignarea lor fata de noi, cei care (cica) suntem pampalai, tradatori de neam, asupriti, maghiarizati pentru ca nu le "dam la toti in cap" si ii suportam. Ceea ce ei n-au inteles este faptul ca noi traind printre acei oameni, interactionand zilnic cu ei, la servici, la scoala, pe strada etc, am ajuns sa-i percepem in primul rand ca pe vecinul nostru de la 3, colegul de banca, soferul de la firma, prietenul din fata blocului cu care mai joc un fotbal si in al doilea rand ca pe "ungurii aia", iar la fel se intampla si in cazul lor. Ca vrem, ca nu vrem, suntem nevoiti sa convietuim impreuna si nu o putem face intr-un climat ostil. Asa ar trebui sa fie si in cazul celorlalti minoritari, adica sa fie nevoiti sa convietuiasca cu majoritarii, sa depinda intr-un fel de ei si sa nu se ajunga la situatia din Harghita si Covasna unde izolarea a dus la formarea unei enclave, cu tendinte de autonomie.

Am sa ma opresc aici, n-am sa mai intru in polemica nici cu tine, nici cu altii , daca pricepeti ce am vrut sa spun bine, daca nu, continuati "surfingul" , pentru ca vor urma valuri mult mai mari.

hellas_verona15.02.2009 12:24

Stau in Italia, si de tigani sunt satul pana peste cap...Suntem prea indiferenti ca sa mai putem face ceva...Eu in Romania stau intr-o localitate unde tigani intra doar ca sa ceara fier-vechi si de acea nu aveam probleme de genu cand eram acasa...

Sa nu uitam ca multi dintre noi urasc tiganii, dar asculta manele....si cu asta va spun BAFTA, si DESTEAPTA-TE ROMANE....

Le reseau pansant15.02.2009 12:29
parca nickul ti-era "trestia ganditoare", nu? :-)

da si imi este in continuare

1. Ma surprinde efectiv facilitatea cu care abordezi problema, invocand masurile discriminatorii. Totusi, nu mi-ai raspuns la o intrebare simpla: cum determini daca o persoana intra sub incidenta legilor respective, atata timp cat apartenenta la o anumita etnie nu figureaza in nici un act? si te rog, nu-mi veni cu raspunsuri puerile de genul :" las' ca stiu eu ca ala e tigan".

tot dupa logica asta nici nazistii nu stiau cine e evreu si cine nu, insa problema prinvind identificarea tiganilor nu este nici pe de parte foarte usoara, iar daca vrei cateva propuneri:-studii anatomice, culturale, identificare genealogica, identificare plecand de la statistici de arhiva-in 1930 a avut loc un rencensamant unde multi s-au declarat tigani, la fel si in cele care au urmat, inclusiv la cel din 2002. Multi se declara si acuma.

2. N-am inteles de ce altii care comit infractiuni sa nu sufere acelasi tratament sever, ca cel pe care vrei sa-l aplici tiganilor? de ce faci discriminare pe criterii etnice cand vine vorba de faptas? Crima nu e tot crima, violul nu e tot viol, furtul nu e tot furt ?

Legile care sunt facute in Romania sunt facute pentru toti cei care traiesc aici unde romani sunt majoritari, prin deductie legile sunt facute in special pentru ei, adica pentru noi romanii. Da vreau sa aplic legi discriminatorii pentru majoritatea problemelor provin de la minoritatea asta, atat timp cat nu vor mai comite ilegalitati, sunt de acord sa fie egalitate.

3. Nu inteleg cum poti crede tu si Somanescu ca puteti eradica atat de usor comunitatea tiganeasca, prin actiuni in forta si scapa fara repercursiuni. Tinand cont ca am fost ani la rand criticati de Comisia Europeana pentru discriminarea tiganilor la noi din tara, credeti ca vor ramane acum impasibili daca pornim un razboi impotriva lor si nu impotriva tuturor celor care comit infractiuni? Pai ne aplica un embargou de nu ne vedem, iar "bunul samaritean" american ne va lansa si 5 rachete, ne va pune cu botul pe labe, va desena granita noul stat tiganesc si-si vor instala si niste baze, avand in sfarsit satisfactia ca sunt in coasta rusilor. Violenta si genocidul duc la federalizare.

Eu nu am spus nici sa ii gazam, nici sa ii facem sapun, nici sa facem lagare, ci pur si simplu legi severe pentru a se potoli, in ritmul de fata nu se mai poate continua. Nu iti spun ce studii am, si nici in ce domeniu activez, dar iti spun ca legislatia cu privire la dr.omului, minoritati etc le visez noaptea, stiu ce consecinte are o politica de discriminare a unei minoritati, insa cea ce am propus a fost ca daca acel minoritar comite o infractiune sa fie pedepsit mai grav decat ceilalti pentru ca el, este mult mai periculos, are o predispozitie mai pentru a comite faradelegi decat altii. Legat de americani, pe ei nu ii intereseaza tiganii nostri, ci doar puncte strategice, locuri unde Armata americana sa isi faca baze, de unde sa poate intervenii in caz ca exista vreo amenintare pentru dominatia sa globala. Stii tu cum e vorba aia, ai petrol, ai pozitie strategica ai si drepturi, nu le ai, atunci nu ai drepturi. In al doilea rand, deja americanii au baze militare in Romania, si au obtinut asta fara sa trimita "5 rachete".

4. Ce reactie vreau eu sa ai tu ? sa ceri politici guvernamentale care sa reglementeze situatia si sa ajute incluziunea acestor oameni in societatea romaneasca, sa ceri schimbarea sistemului legislativ roman care sa inaspreasca pedepsele , sa ceri politiei o monitorizare mult mai atenta si justitiei sa faca dreptate.

Uite ca acele politici au tot fost de 20 de ani, scoala este obligatorie si gratuita pentru toti, conditiile de angajare la fel, imozitare, taxare etc nu sunt absolut discriminante si totusi ei continua sa nu se integreze absolut de loc. Spune-mi cati tigani paznici, soferi, vanzatori ai vazut? astea sunt meserii care nu implica o pregatire intelectuala deosebita, cati ai vazut?

5. De ce avem probleme in special cu tiganii si nu cu minoritarii slovaci, ucrainieni etc? raspunsul e foarte simplu. Pentru ca intotdeauna acestia au fost marginalizati, formandu-si comunitati separate, traind dupa legi si valori proprii, nefiind nevoiti sa convietuiasca impreuna cu romanii asa cum s-a intamplat cu ceilalti. Daca politica noastra nu ar fi permis existenta comunitatilor (localitatilor) cu peste 15% minoritari ( fie ei unguri, tigani, turci etc), eu am convingerea ca nu s-ar fi ajuns in situatia de azi. In momentul in care minoritarii reprezinta doar 10-15%, pot fi mult mai usor de controlat si de asemenea, sunt nevoiti sa se integreze daca vor sa supravietuiasca. De ce? pentru ca existenta lor de zi cu zi e legata de cea a majoritarilor si nu au cum sa nu se conformeze normelor societatii. In cazul contrar in care nu vor si incalca legea, vor suporta consecintele legale. Asa cum am mai spus eu as introduce as introduce pedepse cu inchisoarea pentru toti cei care nu vor sa isi schimbe conditia, statutul social, nivelul de cultura, cu toate ca li se ofera aceasta posibilitate.

Daca se incerca asa ceva, imediat prietenii tai unguri sareau ca e o masura nazista, numerus clausus, cum ca le sunt incalcate drepturi de trai in comunitati etnice, istorice etc. Desi in esenta nu este o masura rea, este totusi o problema.

dee15.02.2009 12:41
Daca se incerca asa ceva, imediat prietenii tai unguri sareau ca e o masura nazista, numerus clausus, cum ca le sunt incalcate drepturi de trai in comunitati etnice, istorice etc. Desi in esenta nu este o masura rea, este totusi o problema.

se poate face o infuzie de populatie romaneasca in astfel de zone cat si stramutarea unora in comunitati romanesti prin politici care sa faciliteze obtinerea unor avantaje daca se opteaza pentru schimbarea domiciliului. Nu-i fortezi brutal prin lege, ii determini sa se mute in alta parte pentru binele lor si al familiei. Solutii sigur se gasesc daca autoritatile ar depasi faza de indiferenta.

u nu am spus nici sa ii gazam, nici sa ii facem sapun, nici sa facem lagare, ci pur si simplu legi severe pentru a se potoli, in ritmul de fata nu se mai poate continua.

degeaba ii pedepsesti drastic daca nu le oferi si o alternativa la viata pe care o duc. Daca raman marginalizati, proscrisi n-au cum sa interactioneze cu ceilalti, n-au cum sa-si ridice standardul de viata. Comunitatile tiganesti n-au posibilitatea de autofinantare ei trebuie sa interactioneze cu ceilalti, sa lucreze impreuna, sa se integreze, in caz contrar vor continua cu vechile indeletniciri pentru a supravietui. Vor spune, "furam" pentru ca nu gasim un loc de munca. Deci,pe langa pedepse ar trebui luate si masuri care sa faciliteze obtinerea unui loc de munca: deduceri de impozit pentru angajator, insa si pedepsirea angajatorilor care refuza sa-i angajeze, discriminandu-i pe criterii rasiale.

1.Daca nu figureaza pe niciun act etnia, cum de 1,5 milioane de oameni in tara asta, apara la recensamant, ca tigani? Dupa criteriul "las ca stiu e ca e tigan".

eu bat campii nu? :))) doamne, doamne , uita-te la tine cu ce "perla" ai inceput.

Oamenii aceia apar ca si tigani pentru ca s-au declarat ca fiind tigani, din proprie vointa, s-au facut sondaje. Esti de-a dreptul naiv daca ai convingerea ca in cazul in care se vor aplica masuri discriminatorii impotriva tiganilor va mai recunoaste vreunu dintre eil ca e tigan.

Cat priveste exemplele pe care mi le-ai dat, cu situatia din scoli si anumite comunitati, solutia pe care eu o vad e cea expusa la punctul ala 5, unde, "am batut campii". Nu mai mult de 10% minoritari intr-o localitate. Iar in cazul parintilor care nu vor sa-si trimita copiii la scoala, am spus si ieri ( probabil ai sarit peste postarea respectiva) sa se ia masuri drastice. ( inchisoare)

Mihai Somanescu15.02.2009 12:57

@dee

1.Daca nu figureaza pe niciun act etnia, cum de 1,5 milioane de oameni in tara asta, apar la recensamant, ca tigani? Dupa criteriul "las ca stiu e ca e tigan", fara indoiala.

2.Nu a spus nimeni ca cei care fura sau comit infractiuni sa nu fie pedepsiti la fel de sever. Dar cand o anumita etnie, ofera 70% din "componentii echipei", lasa ma sa cred ca e ceva in neregula cu etnia.

4. "sa ceri politici guvernamentale care sa reglementeze situatia si sa ajute incluziunea acestor oameni in societatea romaneasca, sa ceri schimbarea sistemului legislativ roman care sa inaspreasca pedepsele , sa ceri politiei o monitorizare mult mai atenta si justitiei sa faca dreptate". Pe ce lume traiesti?

Tu nu vezi ca statul ii promoveaza? Peste tot! Te rog sa intri intr-o altercatie cu o tiganca si sa-mi spui cat de prompt intervine politia si apoi sa-mi vorbesti de integrare.

La pomana bunicii mele, au venit tiganii din cartierul de langa cimitir si au furat pachetele din cosurile oamenilor! Ba mai mult, impingeau si injurau oamenii care sufereau acolo. Stii cum arata acel cartier? Locuiesc in palate! Palate de milioane!

Intelege ca asta e felul lor de-a fi.

5. La punctul asta, bati campii complet.

"De ce avem probleme in special cu tiganii si nu cu minoritarii slovaci, ucrainieni etc? raspunsul e foarte simplu. Pentru ca intotdeauna acestia au fost marginalizati, formandu-si comunitati separate, traind dupa legi si valori proprii, nefiind nevoiti sa convietuiasca impreuna cu romanii asa cum s-a intamplat cu ceilalti".

Imi pare bine ca ai ales comunitatea ucraineana sau a lipovenilor. Ei chiar traiesc dupa traditiile lor, vorbesc in limba lor, au cutumele si obiceiurile lor si sunt prezenti doar in anumite orase. Si cu toate astea nu azi la stiri cum un lipovean a violat o fata de liceu, cum o gasca de lipoveni a terorizat o scoala, cum niste lipoveni au furat din magazine. Cum iti explici?

Cat despre neincluderea tiganilor in societate, du-te la o scoala din cartierele unde sunt destul de multi si spune-mi, care dintre elevi injura cel mai mult, stau cu manelele la maxim, intreaba profesorii daca romanii sau tiganii din clasa i-au facut probleme. Sau si aici gandim simplist?

6.Nu mai aduce vorba despre maghiari. Nu se pot compara. Sentimentul anti maghiari este mai degraba ceva pasiv, pentru nedreptatile istorice, dar lucrurile s-au mai asezat intre timp.

Nu a cerut nimeni aici uciderea tuturor minoritatilor, nici macar a minoritatii( oare?) tiganesti, ci masuri dure, discriminatorii, impotriva infractionalitatii genetice. Nu incerca sa creezi ideea ca, vezi Doamne, noi suntem niste persoane care doresc o tara purificata etnic.

Emerich Ienei, Miodrag Belodedici, Helmuth Duckadam sau Ilie Dumitrescu sunt zei pentru toti de pe siteul asta( Le Reseau Pensant poate confirma), dar nu mai toleram o etnie care nu vrea sa iasa din faradelege.

Intrebare la Pro TV: Doamna, de ce nu va inscrieti copilul la liceu pe locurile speciale pentru tigani?

Raspuns: pai ce-mi trebe mie scoala, mancatia-as, mai bine il trimit in Italia!

QED

Mihai Somanescu15.02.2009 13:18

@dee

Normal ca s-au declarat tigani, ideea e ca apar in acte oficiale ale statului roman. Ca nu mai recunosc dupa aia, e problema lor.

Aha. Deci solutia e inchisoarea.

Avem pe cineva, care nu vrea sa faca un gest gratuit, care i-ar fi folositor lui si intregii comunitati. Solutia ta este sa mai dea comunitatea niste bani, ca sa tina in inchisoare acea persoana.

Pentru ca apoi sa dea copilului ajutor social, doar nu-i asa, parintii sunt la inchisoare. Cu ce sa traiasca saracu?

Normal, dupa ce parintii ies din inchisoare, trebuie sa facem programe sa integram acei oameni in societate, doar stim ca e greu sa-ti gasesti un job, daca ai cazier. Alti bani, de la aceeasi comunitate. Comunitate, pe care parintii aia nu dau doi bani.

Excelenta solutie. Vise placute.

dee15.02.2009 13:26

macar eu am propus ceva, tu pana acum NU AI SPUS ABSOLUT NIMIC, nu ai oferit nicio solutie pentru eradicarea acestor practici. Tu consideri ca pedepsirea mai aspra a infractionalitatii va duce la disparitia delincventei in randul tiganilor, ( bazandu-te doar pe criteriul genetic, neluand in considerare si celelalte cauze care-i determina sa aiba un astfel de comportament) sau vezi doamne, ii va speria asa de tare incat se vor transforma in mielusei, eu spun ca nu este suficient sa schimbam sistemului legislativ , situatia nu se va schimba daca masurile nu sunt dublate si de programe sociale.

Numai bine!

Lari15.02.2009 13:33

Ar fi o mica problema: foarte, foarte multi tigani se declara romani la recensaminte. Pe-aia cum ii identifici? Trimiti plutoanele de executie din casa in casa?

@Lari

Ma bucur ca ai adus vorba de Norvegia si Suedia. Stii care e diferenta dintre Romania, Marea Britanie, Germania, pe de-o parte si Norvegia,Suedia, Danemarca, tarile nordice in genere, pe de alta parte?

E o chestie sociologica pe care am aflat-o recent. Exista doua filosofii pe lumea asta si ele nu pot coexista. Una trebuie sa o invinga pe cealalta ca sa existe.

"Munceste pentru ca sa traiesti" vs "Traieste pentru a munci". Din pacate, Romania, ca si restul tarilor din Est, a aderat orbeste la blocul tarilor care se ghideaza dupa filosofia " Traieste pentru a munci". Aici se gaseste explicatia, pentru ca "a munci" se traduce prin "a face bani". In fiecare zi, in scoli, la TV, peste tot, ni se spune cum trebuie sa ne imbunatatim cariera, cum sa muncim mai bine, cum sa facem bani mai bine.

In tarile de care spuneai tu, se traieste dupa principiul acela in care munca este doar un mijloc pentru a face rost de resursele pentru a-ti TRAI viata. Nu pentru a o irosi intr-un birou. Acest lucru se educa din scoli, din familie, este ceva la care nordicii tin foarte mult.

Ai largit contextul mult prea mult. Pentru a se ajunge la filozofia de viata a nordicilor, trebuie ca statul sa se ocupe serios, trebuie ca institutiile sa creeze politici coerente.

Exact ce spuneam si eu si Dee: la noi, statul si institutiile sunt problema. Degeaba ne dorim noi ceva, daca pe-aia ii doare-n shpitz.

Asa si cu tiganii: legile alea (chiar si cele discriminatorii pe care le ceri) de cine trebuie create? Nu de catre stat? Inca o data: exact ce spuneam si eu, si Dee: problema cea mare este la institutii. Crearea unor grupari gen KKK sau mai stiu eu ce este o tampenie. Tocmai pentru ca nu poti indrepta o faradelege cu o alta faradelege.

Din pacate, fiind subordonati banului, societatile precum cea romaneasca sau mai bine spus, cei care ne conduc, au nevoie de tigani. Au nevoie de grupuri mari, fara educatie, deci usor controlabile, care sa induca teama in randul celorlalti. Doar asa, masa celor educati si muncitori, nu va ajunge sa mai puna intrebari incomode, fiind preocupata sa faca unul din doua lucruri:

1) Sa se teama de acel grup si deci sa taca din gura

2) sa munceasca din ce in ce mai mult, pentru a putea scapa de acel grup, in caz contrar intorcandu-se la punctul 1.

Cu tot respectul o spun: aberezi!

Care mai sunt societatile ca cele romanesti? Eu tind spre o societate precum cea din Canada, din tarile nordice, din Japonia, adica locuri unde civilizatia este o norma obligatorie. Am vazut cu ochii mei ca acele societati nu au nevoie nici de tigani, nici de raufacatori. Tarile alea incurajeaza munca. In tarile alea, oamenii nu se tem decat de incalcarea legii.

In Romania se tinde, in stilul nostru, cam spre acelasi lucru. Bineinteles ca nu vom ajunge niciodata ca ei, dar, in orice caz, este o diferenta mare intre Romania actuala si cea de acum 10 ani. Si, cum-necum, avansam.

Care sunt intrebarile alea incomode de care se tem aia care ne conduc? Traim cele mai beton timpuri din acest punct de vedere. Paganini si Vivaldi au fost excomunicati pentru ca Biserica era convinsa ca vioara este intrumentul diavolului. Aia care sustineau, (cu dovezi!) ca universul este heliocentric erau incalziti in exces.

Mai vrei exemple de intrebari si/sau raspunsuri periculoase? Ti se pare ca omenirea asta a mai avansat sau nu?

Poti trai asa cum iti doresti, poti crede in ce vrei in timpurile astea, fara ca aceste chestii sa interfereze cu interesele statului.

O mai spun o data: legile discriminatorii, indiferent de motivul pentru care sunt introduse, sunt letale pentru libertatea tuturor. Nu numai istoria ne urla asta, ci si bunul-simt.

Nimeni nu te opreste sa aperi o persoana atacata de tigani. Nimeni nu te opreste sa-i dai una in cap boratului care te ataca, chiar daca privind legitima aparare este ambigua. Totusi, ea exista si te poate apara, in anumite cazuri.

Nu mai bine facem noi presiuni sa se faca legi ca lumea? Nu crezi ca ne-am folosi energia mult mai constructiv?

Mihai Somanescu15.02.2009 13:36

@dee

Cei care stiu sa citeasca printre randuri, chiar si unii dintre cei care nu stiu, au inteles ce propun eu pentru eradicarea acestei plagi a societatii romanesti. Am scris ERADICARE.

Alte solutii: sa nu mai cumparam nimic de la ei, sa nu le mai ascultam muzica, sa nu ii ajutam, sa nu mai dam bani la cersetori. Cu alte cuvinte, sa ii facem sa inteleaga ca nu sunt doriti. Pentru inceput.

http:antitigani.blogspot.com, intra aici, priveste, filmuletele si mai discutam.

Mihai Somanescu15.02.2009 13:55

@Lari

Societatile catre care tinde societatea romaneasca sunt cele britanice, germane, americane. Vrei intrebari incomode?

Tocmai ti-am dat exemplul acela cu producatorii romani de lactate, care vor fi scosi de pe piata de catre normele Uniunii Europene. Norme adoptate fara nicio jena de o autoritate nationala! Ma insel eu sau tocmai am ratat mitinguri uriase de protest ale societatii civile in acest sens?

Mai vrei? De ce micii intreprinzatori romani trebuie sa indure masuri draconice pentru a putea aparea pe piata, iar importurile sunt scutite de taxe?

De ce se asculta telefoanele si mesajele de pe internet sunt stocate, din motive de amenintari teroriste? In afara de tigani nu stiu alti teroriristi in Romania.

Intervino tu si da-i in cap unui tigan care face o infractiune si apoi descurca-te cu intreg clanul lui de interlopi care vine sa-ti dea in cap tie si familiei tale. Atunci invoca legea si statul de drept.

Pana atunci, nu-mi ramane decat sa sper in desteptarea natiunii, cu sau fara lege de partea ei.

DelPiero1015.02.2009 14:01

Ii privim cu prea multa teama pe TIGANI.Si asta pentru ca nu suntem uniti.Asta pentru ca unii dintre noi se dau cu ei.Daca am gandi toti la fel,sunt sigur ca nu o sa trebuiasca sa mai asteptam Guvernul sau institutiile abilitate sa faca asa ceva(am astepta degeaba).Trebuie sa luam totul in mainile noastre si sa starpim aceasta specie ratacita din Neanderthal...

dee15.02.2009 14:05
Am scris ERADICARE.

Alte solutii: sa nu mai cumparam nimic de la ei, sa nu le mai ascultam muzica, sa nu ii ajutam, sa nu mai dam bani la cersetori. Cu alte cuvinte, sa ii facem sa inteleaga ca nu sunt doriti. Pentru inceput.

am inteles. Cu alte cuvinte, sa ne spalam pe maini, sa-i facem sa se simta nedoriti, sa-i determinam sa plece prin alte tari , la altii, care la randul lor , in momentul in care ii vor prinde, ii vor expulza inapoi si tot asa. Foarte buna solutia, ce sa spun. In loc sa gandesti pe termen lung, ai gasit o solutie cu efecte pe termn scurt. Ce te faci cand "norocosii" aia care scapa maniei KKK-ului si emigreaza in strainatate sunt expulzati inapoi. Eradicarea e solutia cea mai buna, atata timp cat ea vizeaza saracia, mizeria, cersetoria, furtul, vagabondajul, violul, coruptia etc.- adica toate actele care contravin convietuirii intr-o societate armonioasa, insa nu atunci cand vizeaza o natie. Daca n-ar mai exista infractionalitate, te-ar mai deranja etnia colegului tau de la servici?

Ma intreb ce o sa faci daca li se pune si altora pata pe eradicarea tuturor romanilor din Voievodina, Basarabia, Ungaria, urmand precedentul roman?! Eradicarea pe care o tot trambitezi se poate face si din alte motive, nu doar pentru eliminarea infractionalitatii. De ce nazistii i-au eradicat pe evrei? pt ca traiau in mizerie, erau cersetori si vagabonzi la fel ca si tiganii nostri? NU! atunci de ce altii n-ar putea gasi pretexte pentru decimarea noastra, urmandu-ne exemplul? Cei care sustineti astfel de practici ( tu, trestia) , din punctul meu de vedere, nu va iubiti tara, pentru ca nu va ganditi absolut deloc la CONSECINTELE NEFASTE pe care astfel de masuri le vor genera asupra noastra, a romanilor. Suntem o tara mica,departe de a fi o forta economica si militara, deci, nu vom putea face fata interventiei din exterior care ne va dicta destinul. Asa cum voi ati hotarat eradicarea tiganilor, asa si altii ne vor hotara soarta. Atata timp cat noi nu respectam drepturile omului si legislatia internationala, nu va asteptati ca altii sa o respecte in privinta noastra.

De ce nu vrei sa acepti ca romani nu au creat probleme pe unde s-au dus, sa spunem cu exceptia Spaniei, in rest ia orice tara din lumea asta si arata-mi cazuri de romani neintegrati, de romani care nu stiu limba acelui stat, care doar fura si asteapta ajutoare si masuri sociale.

pt ca tarile respective au un sistem legislativ si de protectie sociala bine pus la punct. Italienii, spaniolii au manifestat aceeasi apatie fata de problema tiganilor ca si ai nostri guvernanti. Ne tot plangem de tigani, insa vina principala nu este a lor, ci a autoritatilor care au tolerat situatia atatia si atatia ani.

Le reseau pansant15.02.2009 14:06
O mai spun o data: legile discriminatorii, indiferent de motivul pentru care sunt introduse, sunt letale pentru libertatea tuturor. Nu numai istoria ne urla asta, ci si bunul-simt.

Nu mai bine facem noi presiuni sa se faca legi ca lumea? Nu crezi ca ne-am folosi energia mult mai constructiv?

uite de aia am ajuns unde suntem, restul e istorie.

Asa ne credem noi mereu mai catolici decat papa, asa vrem noi sa parem ceea ce nu suntem, mereu in contra timp cu istoria. In evul mediu in elvetia existau legi, cutume cu privire la straini-trebuiau evitati, tratati cat mai ostil, pentru tigani era simplu-trebuiau omorati. Tarile nordice exact de aia sunt atat de dezvoltate pentru ca in spate au o istorie a excluderii strainilor, noi de-a lungul timpului ne-am pisat pe ea de identitate, le-am permis tuturor sa vina peste noi, i-am primit cu bratele deschise, i-am adapostit indiferent ca erau barbari, oameni simpli, sau straini care aveau sa ne vanda, de aici noua ni s-a rupt firul.

Mihai Somanescu-nu te cunosc, nu stiu cine esti, dar iti doresc multa sanatate si sa iti dea Dumnezeu tot ce iti doresti, esti un roman adevarat, un om pentru care tara inseamna totul, oricand sa o slujesti.

Sa-n floreasca Romania asa cum vrem noi!

Daca n-ar mai exista infractionalitate, te-ar mai deranja etnia colegului tau de la servici? Ma intreb ce o sa faci daca li se pune si altora pata pe eradicarea tuturor romanilor din Voievodina, Basarabia, Ungaria, urmand precedentul roman ?!

De ce nu vrei sa acepti ca romani nu au creat probleme pe unde s-au dus, sa spunem cu exceptia Spaniei, in rest ia orice tara din lumea asta si arata-mi cazuri de romani neintegrati, de romani care nu stiu limba acelui stat, care doar fura si asteapta ajutoare si masuri sociale. E drept ca sunt multi romani in lume dar aproape toti au un comportament/stil de viata care nu tradeaza prea mult ca sunt straini, respecta legile statului respectiv, nu se cred stapanii acelor regiuni, nu terorizeaza populatia cum o fac in Romania tiganii, mai mult cu exceptia Italiei si Spaniei, majoritatea romanilor din celelalte state sunt oameni bine vazuti, cu studii superioare, care vorbesc 1,2 limbi straine (implicit limba statului respectiv) nu sunt o problema sociala a tarii in care stau, sunt pur si simplu niste imigranti care muncesc si incearca sa se adapteze societatii respective.

Eu nu stiu de nicio tara din lume care sa fi avut vreun program guvernamental de integrare a romanilor, si care mai mult sa fi esuat.

Fane15.02.2009 14:15

LA SAPUN CU EI...asta-i singura solutie.

Lari15.02.2009 14:42
@Lari

Societatile catre care tinde societatea romaneasca sunt cele britanice, germane, americane. Vrei intrebari incomode?

Tocmai ti-am dat exemplul acela cu producatorii romani de lactate, care vor fi scosi de pe piata de catre normele Uniunii Europene. Norme adoptate fara nicio jena de o autoritate nationala! Ma insel eu sau tocmai am ratat mitinguri uriase de protest ale societatii civile in acest sens?

Cu tot respectul, eu nu cumpar branza sau lapte care au stat in soare sau in conditii improprii. Nu este vorba de nicio conspiratie, este vorba ca eu tin la sanatatea mea. In statele alea de care am adus vorba, exista o legislatie extrem de severa. Si eu vreau asa ceva.

Mai vrei? De ce micii intreprinzatori romani trebuie sa indure masuri draconice pentru a putea aparea pe piata, iar importurile sunt scutite de taxe?

Atunci cand am inceput sa ne pregatim de intrarea in UE, pe la mijlocul anilor '90, aia ne-au avertizat ca vor fi astfel de probleme si au insistat ca Romania sa ia masuri. Pe Vacaroiu, Ciorbea, Radu Tudor, Nastase i-a durut fix in gaoz: n-au creat nici legislatie, nici n-au incurajat investitiile in acest domeniu, n-au facut nimic.

Asta ca sa nu mai spun ca accesarea fondurilor europene (nerambursabile!!!) este o chestiune inca destul de putin cunoscuta. Este vina tuturor din Romania, nu este nicio conspiratie. Exista destule povesti de succes de firme romanesti care au reusit sa injghebe afaceri bune cu bani europeni.

Mie mi se pare ca tu astepti totul de stat. In economie, nu-ti da statul nimic, trebuie sa creezi, sa muncesti, sa te informezi, sa te duca capul. Asta doar daca nu vrei un stat comunist.

De ce se asculta telefoanele si mesajele de pe internet sunt stocate, din motive de amenintari teroriste? In afara de tigani nu stiu alti teroriristi in Romania.

Statul spune asa: nu este vorba doar de amenintari teroriste, ci si de oameni care incalca si alte legi. Deci legea aia se poate referi si la tigani. Nici eu nu sunt de acord cu asa ceva, ma grabesc sa afirm acest lucru.

Nu mai stii alti teroristi in afara de tigani in Romania? Tin sa te anunt ca fratii Camataru, ca mafia din Dolj sau din Braila (dau doar cateva exemple) nu se bazeaza doar pe tigani ci si pe romani neaosi. Avocatii care ii apara cu furie, aproape, sunt romani. Adica aia care aproape au obtinut eliberarea lor.

Acum doi ani a fost anihilata o retea de traficanti de carne vie din Castellon, care era condusa de niste romani din Targoviste.

Intervino tu si da-i in cap unui tigan care face o infractiune si apoi descurca-te cu intreg clanul lui de interlopi care vine sa-ti dea in cap tie si familiei tale. Atunci invoca legea si statul de drept.

Pana atunci, nu-mi ramane decat sa sper in desteptarea natiunii, cu sau fara lege de partea ei.

In 2003, 3 tigani m-au jefuit intr-un tren. Nu mi-au furat mare lucru, dar am pierdut aproape un an sa dau tot felul de declaratii idioate la politie. I-au prins pana la urma, pentru ca au telefonat acasa de pe telefonul meu. Am cerut companiei factura detaliata, iar politia tot s-a chinuit un an (!!!) sa-i prinda.

M-au chemat sa fac fotografii cu boratii in care sa-i arat cu degetul, vezi Doamne declaratiile scrise nu erau suficiente!!!

Acolo era tot neamul boratilor si m-au vazut, asa cum i-am vazut si eu.

Atunci cand am fost pentru ultima oara la procuror, am stat in aceeasi incapere cu ei, iar boratii aia povesteau cum au furat 50 milioane dintr-o masina si cum politia nu putea dovedi ca ei erau faptasii. Se uitau cu ura la mine, spunand ca nu pot pricepe cum au fost prinsi pentru atata lucru. M-au implorat sa-mi schimb depozitia, oferindu-mi vreo 10 milioane. Au inceput sa planga, spunand ca au copii mici, neveste care nu au ce manca.

M-am uitat in ochii lor si le-am spus ca nu-i cred. Le-am spus ca nimeni nu-i impiedica sa se duca la munca, pe santier, in piete, sau oriunde in alta parte. Le-am mai spus ca nu ma intereseaza de familiile lor, pentru ca nici pe ei nu-i intereseaza de oamenii carora le-au ciordit 50 de milioane. Le-am spus ca as fi facut acest lucru si daca ar fi fost romani. Le-am spus ca ma bucur ca-si vor petrece urmatorii ani dupa gratii.

Mihai, dupa cum vezi, eu am avut curaj si disponibilitate sa fac ceva. M-am uitat in ochii lor atunci cand i-am bagat la parnaie pe nenorociti, desi nu pierdusem decat vreo 50.000 de lei si-un ceas si-un mobil ieftin. Ghici de ce am facut acele eforturi si mi-am asumat atatea riscuri.

Am rugamintea sa nu-mi mai dai lectii de atitudine! Pentru ca eu am intervenit si am dat in cap unui tigan de fata cu tot clanul lui.

Cunosc o groaza de oameni care urasc tiganii dar, cand au aflat de patania mea, m-au facut nesanatos la cap, spunandu-mi ca am fost prost ca mi-am asumat acele riscuri. Te rog, nu-mi spune ca esti la fel.

Mai am un foarte bun prieten care a invatat arte martiale in adolescenta pentru ca tot era batut de tigani. Nu s-a mai lasat calcat in picioare si bate la ei ori de cate ori vede ca un borat se ia de oameni nevinovati, avand curajul sa se duca la politie si sa dea in scris ce-a facut. A avut multe frecusuri de la "oamenii legii", dar isi mentine pozitia.

Nu stiu cum draculu, dar suntem tare in gura doar cand nu patim nimic. Atunci cand este vorba sa facem ceva concret, aducem vorba de teama, de clanuri, de cat rau pot face tiganii.

LE:

@Le reseau pansant

In tarile nordice traiesc foarte, foarte multi ne-norvegieni, ne-suedezi, ne-finlandezi. Acolo au o istorie de aplicare a legii si de excludere din societate a raufacatorilor, indiferent de nationalitatea lor.

Reformulez, pentru tine: vrea sa ne cream si noi o istorie a aplicarii legii.

Tupac Amaru15.02.2009 17:08
am inteles. Cu alte cuvinte, sa ne spalam pe maini, sa-i facem sa se simta nedoriti, sa-i determinam sa plece prin alte tari , la altii, care la randul lor , in momentul in care ii vor prinde, ii vor expulza inapoi si tot asa. Foarte buna solutia, ce sa spun. In loc sa gandesti pe termen lung, ai gasit o solutie cu efecte pe termn scurt. Ce te faci cand "norocosii" aia care scapa maniei KKK-ului si emigreaza in strainatate sunt expulzati inapoi. Eradicarea e solutia cea mai buna, atata timp cat ea vizeaza saracia, mizeria, cersetoria, furtul, vagabondajul, violul, coruptia etc.- adica toate actele care contravin convietuirii intr-o societate armonioasa, insa nu atunci cand vizeaza o natie. Daca n-ar mai exista infractionalitate, te-ar mai deranja etnia colegului tau de la servici?

Ma intreb ce o sa faci daca li se pune si altora pata pe eradicarea tuturor romanilor din Voievodina, Basarabia, Ungaria, urmand precedentul roman?! Eradicarea pe care o tot trambitezi se poate face si din alte motive, nu doar pentru eliminarea infractionalitatii. De ce nazistii i-au eradicat pe evrei? pt ca traiau in mizerie, erau cersetori si vagabonzi la fel ca si tiganii nostri? NU! atunci de ce altii n-ar putea gasi pretexte pentru decimarea noastra, urmandu-ne exemplul? Cei care sustineti astfel de practici ( tu, trestia) , din punctul meu de vedere, nu va iubiti tara, pentru ca nu va ganditi absolut deloc la CONSECINTELE NEFASTE pe care astfel de masuri le vor genera asupra noastra, a romanilor. Suntem o tara mica,departe de a fi o forta economica si militara, deci, nu vom putea face fata interventiei din exterior care ne va dicta destinul. Asa cum voi ati hotarat eradicarea tiganilor, asa si altii ne vor hotara soarta. Atata timp cat noi nu respectam drepturile omului si legislatia internationala, nu va asteptati ca altii sa o respecte in privinta noastra.

pt ca tarile respective au un sistem legislativ si de protectie sociala bine pus la punct. Italienii, spaniolii au manifestat aceeasi apatie fata de problema tiganilor ca si ai nostri guvernanti. Ne tot plangem de tigani, insa vina principala nu este a lor, ci a autoritatilor care au tolerat situatia atatia si atatia ani.

Educa-i si patria iti va fi recunoscatoare.

Sensul cuvantului "eradicare" pe care vrei sa il dai este acela de "starpire", "desfiintare". Din moment ce evreii traiesc bine mersi de multi ani, nu numai in Israel sau la noi, ci si in Germania, pot sa iti spun ca este absolut ilogic ceea ce spui.

Dar tu sigur esti o tziganca ziarista, altfel nu ai scoate atatea ineptii pe centimetru patrat. Vorbesti numai din sabloane.

De fapt, cred ca esti chiar Eva Braun, ajunsa la o varsta matusalemica. Sau poate Ana Pauker.

Sincer, iti doresc ca vreo 20 de membri din clanul Raffael sa te violeze, sa infiga vreo trei - patru cutite in tine, sa iti dea eventual si foc, dar sa iti revii in totalitate pentru ca sa vii sa ne povestesti prin ce placeri deosebite ai trecut!

Inca ceva: nu tin neaparat sa fie din clanul Raffael. Pot sa fie si din clanul Nicolita, ca sa fie stelisti!

Te-ai dat de gol! Ai zis "tiganii nostri"! Adica ai tai.

Problema ta, ca si a altor "telectuali": sa nu ne gandim la noi! Si asta dintotdeauna! Sa ne gandim la ce rusine putem pati! Sa nu ne atingem de aceste fiinte plapande, care nu fac decat bine in jurul lor! Sa nu cumva sa aplicam legea, ca ne arata occidentu' cu degetu'.

Esti complet rupta de realitate! Dar un viol in grup te-ar trezi!

«123458»