Recent, Prosport a reprodus rezultatele unei anchete recente in Italia relative la numarul de suporteri ai diferitelor echipe:
1) Juventus 10,040,0002) Inter 5,928,0003) Milan 5,818,0004) Napoli 2,887,0005) Roma 2,493,0006) Fiorentina 2,080,0007) Lazio 1,791,0008) Palermo 1,470,0009) Torino 1,153,000
Asadar pentru echipele din Torino avem peste 11 milioane de suporteri, si tot peste 11 milioane de suporteri pentru echipele din Milano: Milano are 1,3 milioane de locuitori, Torino are aproape 1 milion. E o diferenta de vreo zece milioane pentru ambele orase.
Daca toti cetatenii Romei ar tine cu AS Roma, am fi aproximativ de acord cu statistica, insa ce ne facem cu suporterii lui Lazio?! Florenta are 400000 de locuitori: daca toti ar tine cu Fiorentina, tot ar ramane 1,6 milioane din afara orasului. Napoli are cam un milion de locuitori iar Palermo, cu suburbiile, cam tot pe-atat: e clar ca nu se pot explica toti suporterii doar prin criteriul local.
Poate ca lumea tinea cu Steaua si din alte motive. De exemplu pentru ca a reprezentat un fel de echipa-simbol, pentru ca s-a preocupat de cultivarea unui anumit tip de joc, pentru ca nu s-a facut constant de cacao in calitate de reprezentanta a noastra in Europa, pentru ca le-a placut lor cum suna numele clubului, etc. Fiecare are motivatia lui, este absurd sa reducem masa suporterilor nerezidenti in jurul stadionului Ghencea la suporteri de rezultat.
Nu am nici cel mai mic respect pentru un milanez care tine cu Juventus sau un torinez devenit fan al Romei. Dupa cum am spus, romanii au o scuza foarte solida, dar italienii nu au. Nu poti sa te nasti si sa locuiesti in Milano, dar sa tii cu Juventus pentru ca joaca mai spectaculos sau e mai buna pe plan european. Ala e suporter de rezultat si nu e un model demn de urmat.