Sursa dexonline:
MÍTÃ, mite, s.f. Sumã de bani sau obiecte date ori promise unei persoane, cu scopul de a o determina sã-și încalce obligațiile de serviciu sau sã le îndeplineascã mai conștiincios; șperț, șpagã1 - sursa DEX'98
Va rog sa cititi cu atentie: argumentul ca banii nu s-au dat deci nu e mita pica din start. Mita este si o suma promisa nu neaparat data. Cititi mai departe "cu scopul de a o determina sa isi incalce obligatiile de serviciu (adica sa se predea) sau sa le indeplineasca mai constiincios (adica sa joaca mai tare cu CFR decat cu alte echipe)".
In primul rand legea nu se eludeaza daca e proasta ci se respecta concomitent cu eforturile pe care le faci ca sa o schimbi! De-asta e democratie, faci petitie, strangi semnaturi, atragi atentia publicului si schimbi legea! Fotbalistii din Liga I sunt fotbalisti profesionisti, salariati, prestatia lor de pe teren intra in obligatiile de serviciu si Gigi a dat mita, ilegal asadar.
Intrucat campionatul este organizat de Liga cu girul Federatiei si existau regulamente foarte clare care stipulau ca stimularea altor echipe inscrise in competitie este interzisa ceea ce a facut Gigi Becali cu valiza a fost neregulamentar si Federatia, Liga, precum si forurile internationale care sunt responsabile de activitatea sportiva la nivel international trebuie sa tina seama de prevederile in vigoare la data comiterii faptei: depunctare, suspendare, etc.
In sfarsit... am tot auzit argumentul ca nu e legal dar e moral. Chiar asa suflet gaunos au unii incat sa uite complet ce inseamna sportivitate si moralitate? De acord ca Dinamo, Rapid, CFR si alte asemenea nume minuscule in comparatie cu Steaua au facut blaturi, noncombat si au infiintat cooperativa dar asta nu justifica actiunile lui Becali. Sunt de acord ca altii s-au abatut de la moralitate mult mai mult decat ciobanul. Dar sa stimulezi adversarii adversarilor nu este moral! Nu discutam aici de politica unde rebelii din Cecenia merita sa primeasca arme de la americani pentru ca lupta impotriva rusilor iar cei din Afghanistan merita cu prisosinta sa primeasca ajutor de la rusi pentru ca ii infrunta pe americani. Aici vorbim de sport unde totul se decide pe teren, de-a lungul a 34 de etape in cazul campionatului nostru de fotbal si unde cel mai bine pregatit fizic, psihic, mai talentat si mai bine asezat in teren ar trebui sa castige. Sa dai bani ca unii sa joace mai altfel cu CFR decat au facut-o cu Otelul este ca si cum ai dispune ca jucatorii lui "U" Cluj sa se dopeze! Nesportiv deci si imoral.
Ceea ce a facut ciobanul este ilegal, e neregulamentar si este imoral. (punct)
Sper ca toate persoanele implicate si acuzate de complicitate si fals sa faca puscarie (nu amenda ca aia nu doare). Inclusiv Mirel Radoi si Petre Marin.
Cat priveste faptul ca noi platim primii tribut nerespectarii moralitatii... in timp ce altii, hoti mult mai mari, jubileaza si sunt la adapost, cred ca e un lucru de care trebuie sa fim mandri. E simplu: prostimea condamna mult mai usor aristocratia pentru o abatere pe care ar trece-o lesne cu vederea moftangiilor de rand chiar inzecita sa fie. Daca un zdrentaros fura o haina de blana nu e nimic iesit din comun dar cand un lord doseste o batista din raft in propriul buzunar atunci merita sa fie aratat cu degetul si coborat din rang. Scandalul asta este dovada graitoare ca suntem cei mai buni!
In fine... pentru toti micii spagari care imi fac complice cu ochiul aici pe forum si imi spun chestii de genul: "hai, frate, daca nu e Gigi, nu e nimeni altul... vrei sa ajungem ca progresul?" sau "Borcea a facut atatea ilegalitati si numai pe ale noastre le vad, vrei sa ajunga cainii in Champions League?" si alte forme de santaj sentimental rude bune cu comportamentul pruncilor ori al muierilor fie ca vorbesc de desfiintarea Stelei ori de victoriile adversarilor ei le raspund ca nu suntem nici frati, nici complici, ca ma simt un om curat, fara pete pe constiinta si ca DA, prefer sa vad Steaua desfiintata decat tarata prin noroi, ca DA, prefer sa vad Dinamo in Champions League decat sa stiu ca le-am luat noi locul nemeritat! si ca asta inteleg eu prin a fi stelist, nu torte, nu injurii si nici furt sportiv ci fair-play atat pe teren cat si in afara lui.
Mandru ca sunt Stelist!