GLUME CU EVREI
Haim si Moshe si-au deschis restaurante.
La Haim e coadă zi si noapte la mititei, iar la Moshe - faliment.
- Mai Haim, spune-mi si mie, cum faci tu mititei, că la tine lumea dă buzna si la mine nu calcă nimeni.
- Pai cum să-i fac, jumatate carne, jumatate rahat.
- Ah, tu pui si carne.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Înghetata
Shloimale ajunge la New York si e suparat foc cand vede, in geamul cofetariei lui Haim, prietenul sau din copilarie, anuntul:
"Intrarea evreilor, strict interzisă".
Intră in cofetarie, il ia de guler pe Haim si-l dojeneste:
- Nu ti-e rusine, tu care esti evreu si ai suferit din cauza legionarilor, si ai fost in Transnistria, si erai să mori la Auschwitz, tocmai tu să pui anunț că evreii n-au voie să intre să manance o inghetata
- Stai, mai, tu ai gustat din inghetata mea?
----------------------------------------------------------------------------------------
Vin "botezat"
La Nuham, angrosist de vinuri, vine Marin, carciumarul, să cumpere 5 butoaie cu vin.
- Spune-mi Nuham, il roagă Marin, cată apă se adaogă la un butoi.
- 50 de litri, ii spune Nuham.
După cateva zile, Marin se intoarce furios:
- Hotule, nenorocitule! - strigă Marin. Am adaugat 50 de litri de apă si vinul nu mai e de baut.
- Ah, murmură Nuham. Și tu ai adaugat 50 de litri de apa!
---------------------------------------------------------------------------------------
Evreii si frizerii
Șmil se duce la patronul lui crestin si-i spune:
- Nu mai pot să lucrez in pravalia asta. Toti angajatii dumitale sunt antisemiti.
- Cum ai ajuns la această concluzie? O fi poate unul sau doi. Dar nu toti.
- Nu. Toti sunt antisemiti. De altfel, am facut un test. Le-am pus o intrebare.
Toti mi-au dat acelasi raspuns.
-Ce-intrebare?
- I-am intrebat ce-ar spune dacă ar fi exterminati toti evreii si frizerii.
- Frizerii? De ce frizerii?
- Ai vazu? Și dumneata!
---------------------------------------------------------------------------------------
Gusturi diferite
- Un singur lucru imi place la sotia lui Ștrul.
- Care anume?
- Că nu e sotia mea.
Escrocherie
- Cum iți place la scoala
- E o escrocherie. Noi ne facem lectiile si invățătorul primeste salariul.
Bun comerciant
Cohen iși invață fiul:
- Dacă vrei să fii un bun comerciant, cumperi de la pesimisti si vinzi la optimisti.
Într-un magazin de confectii
- Vă rog o camașă nr. 38.
- Ca si cea pe care o ai pe dumneata? intreabă vanzatorul, politicos.
- Nu, mai curata
La telefon
E stiut că israelienii gesticulează in timp ce vorbesc. Instructiuni afisate langă un telefon public:
- Introduceti o monedă;
- Cu mana stangă ridicati receptorul:
- Cu mana dreaptă incepeti să vorbiti.
Nu-i mai simplu?
- Ce faci, Moise, mananci in ziua cand toti evreii postesc?
- Uite ce e: eu nu fur, nu mint, nu iau dobanda dar nici nu postesc!
- Ce tampit esti, nu e mai simplu să nu mananci o zi?
Boabe de fasole
Efraim cu Mose s-au dus la oras unde au facut-o lată: au mancat la restaurantele necuser, s-au destrabalat cu ****.
La intoarcere, un "binevoitor" i-a turnat la rabin, care i-a pedepsit: opt zile să umble cu boabe de fasole in pantofi.
A patra zi a pedepsei cei doi se intalnesc pe ulitele satului; in timp ce Iossel schiopata de tot, Mose umbla, de parcă nimic
nu s-ar fi intamplat.
- Ce faci, Mose, doar nu ai indraznit să nu respecti ordinul rabinului?
- Sigură că il respect, dar el nu ne-a interzis să fierbem fasole!
Iankel-stă-de-vorbă-cu-Iossel
- Hai să casatorim copiii, spune Iossel, fiica mea Sara este adorabila
- Sunt de acord.
- Dacă ea se marită cu David al tau, ii dau 10000 de shekeli pentru fiecare an implinit al ei. Ce zici?
- Câți ani are Sara?
- Cincisprezece.
- Cred că ea este prea tanară pentru David al meu.
Viceversa
Moise impreună cu Aron infiintează o fabrică de covoare.
-Cum merge afacerea? Îl intrebă Iossel pe Moise.
-Destul de bine.
-Tu esti, intr-adevar, asociat cu Aron?
-Da. Dar de ce intrebi?
-Pai, eu stiam că tu nu aveai bani.
-Nu are importanță. Aron avea capitalul, iar eu - experienta.
-Înteleg.
- Și intr-un an, Aron va avea experienta si eu capitalul.
-------------------------------------------------------------------------------------
Casatorie
-Este adevarat, Iossele, că ti-ai maritat fiica cu casierul tau?
-Nimic mai adevarat.
-Mă miră teribil. Nu spuneai tu că nu prea ai incredere in el?
-Spuneam, spuneam.
-Și totusi i-ai dat mana fiicei tale?- Bineinteles. Gandeste-te, dacă fuge cu banii, macar fiica mea va fi cea care se va bucura de banii mei.
Moneda
Frumoasa Rebeca are un amant, David. Într-o zi ii telefonează:
- Sotul meu trebuie să plece diseară de acasă; să fii la ora 9 in fata casei. Dacă intr-adevar a plecat, voi arunca pe fereastră
o monedă de 10 shekeli si vei putea să urci.
Seara, David se infiintează la postul sau, Rebeca arunca moneda, si se intinde languros pe pat.
Trec 5 minute, 10, 20. Ea incepe să se enerveze, cand - in sfarsit - se deschide usa si intră David.
- Ce s-a intamplat? Spune ea, n-ai auzit moneda cazand?
- Ba da, dar in intuneric nu am-putut-o gasi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------
La ghicitoare
Sotia lui Moise vine de la ghicitoare.
- Moise, ghicitoarea mi-a spus că nu mă mai iubesti.
- De ce dai bani pe lucruri inutile, eu ti-aș fi spus asta pe gratis.
Schimbari-in-casnicie
D-nul si d-na Primamcoilici stau la masa D-na oftează:
- Cat te-ai schimbat. La inceputul casatoriei renuntai la toată mancarea si stateai de vorbă cu mine. Iar acum.....
- si tu te-ai schimbat, ai devenit o buna bucatareasa
Accidente
Șmil: Saptamana trecută neveste-mi i-a intrat in ochi un fir de nisip si a trebuit să meargă la doctor.
M-a costat două sute de sekeli.
Haim: Asta nu-i nimic. Saptamana trecută neveste-mi i-a trecut prin fata ochilor o vitrină cu o haină de blană si
m-a costat două mii de sekeli.
O fi stiind doamna ceva?
Doamna Șmilovici iși atarna rufele pe franghie, cand clevetitoare ei vecină s-a apropiat de ea si i-a spus:
- Îmi pare rau că trebuie să ti-o spun, dar gurile rele sustin că sotul dumitale se tine după fete. La varsta lui!
Are saizeci si cinci de ani, nu-i asa?
- Da, are saizeci si cinci de ani. Ei si ce dacă aleargă după fete? Și cainii aleargă după masini.
Și cand prind cate una, parcă pot să sofeze?
Epitaf pe o piatră de mormant
- Rasela, acum crezi că eram bolnav?
Între prietene
- Pentru varsta lui, sotul tau face impresia unui barbat viguros.
- Pentru varsta lui, poate, dar nu pentru a mea.
S-a maritat
Rasela telefonează acasa cu respiratia taiata ca să anunte vestea cea mare:
- m-ama m-am maritat.
- Mazal tov!
- Dar să stii, m-ama că el e goi.
- Ei si! Eu n-am prejudecăți!
- Să stii, insă m-ama că e si negru.
- Nu-i nimic. Eu am spus intotdeauna că omul trebuie să fie tolerant.
- Eu, tie, nu pot să-ți ascund nimic, m-ama E somer.
- Înseamnă că ai să-l intretii tu. O nevastă trebuie să-și ajute sotul.
- Dar, m-ama dar după toate astea, n-avem nici locuință.
- Nu-ți face probleme, draga O să stati la noi.
- Da, dar voi n-aveti decat un singur dormitor.
- Tu si cu noul tau soț o să dormiti in pat, iar tata o să doarmă pe canapea in sufragerie.
- Și tu, m-ama unde o să dormi?
- În privinta mea nu trebuie să-ți faci griji. Eu, oricum, in clipa cand o să inchid telefonul o să cad jos moarta