Vasile Iordache, care a jucat 269 de meciuri în roș-albastru și care a fost antrenorul lui Duckadam la Sevilla '86, îl desființeazã pe goalkeeper-ul columbian.
- Domnule Iordache, de ce a ajuns Steaua în situația actualã la nivel de portari?
- E simplu, chiar foarte simplu. Valoarea jucãtorilor aduși pe acest post. Cum e posibil sã iei un asemenea gol, cum a încasat Zapata la Pitești? E chiar inexplicabil pentru mine.
- Dar Zapata a fost numãrul 1 în sezonul trecut.
- Vã spun eu ce e cu acest portar. Ne-a luat ochii cu reflexele și cu paradele de pe linia porții, însã are o inconstanțã desãvîrșitã, ieșitã din comun. Nu poți sã fii așa la o echipã cum e Steaua.
- Dintre portarii strãini aduși în Ghencea în ultimii 10 ani, care v-a plãcut cel mai mult?
- Hamutovski. Devenise om de bazã în acea echipã antrenatã de Pițurcã. E adevãrat cã și el mai gafa, dar în nici un caz atît de des ca Zapata. Hamutovski este peste tot ce s-a adus ulterior.
- ªi peste Zapata?
- Pãi, peste Zapata era și Carlos, dar ãla era nebun din naștere! A pierit pe limba lui. La el a fost de vinã viața nocturnã cu care era obișnuit în Portugalia și cu care a crezut cã poate face treabã și aici, dar ca și calitãți de portar și la ce meciuri a fãcut, a fost peste nivelul lui Zapata.
- Dacã ați fi în acest moment antrenor cu portarii în Ghencea, ce i-ați spune lui Lãcãtuș, sã-l treacã sau nu rezervã pe Rufay?
- Columbianul trebuia pus deoparte de foarte multã vreme. Nu e posibil ca un portar sã o comitã o datã, de douã ori, de trei ori și sã-l ții în continuare titular.
- De ce? Asta nu l-ar afecta și mai mult?
- Fals. În nici un caz nu-l distrugi, dimpotrivã, eu spun cã dacã îl pui deoparte, îi liniștești psihicul, are timp sã se refacã mental. Dacã însã mergi tot pe mîna lui, atunci el va greși în continuare deoarece concentrarea nu va mai fi aceeași și știe cã indiferent de randament, va rãmîne titular. Repet, demult trebuia scos din poarta Stelei.
- Da, dar...
- Pentru cã altfel distrugi și celãlalt portar din lot, adicã pe Cernea. Pãi, de-asta cei de acolo n-au încredere acum în el. Un portar care nu apãrã un timp îndelungat e, practic, zero pentru cã nu-și mai coordoneazã mișcãrile, nu mai are ritm, nu mai știe exact pașii din timpul unui meci.
N-am auzit pe nimeni sã spunã și o altã cauzã a prestației slabe a lui Zapata din 2009. Plecarea lui Rãdoi a slãbit apãrarea Stelei cu minimum 30 la sutã. N-ați vãzut cît de ușor ajung acum atacanții adverși fațã în fațã cu Zapata? - Vasile Iordache, fost portar Steaua.
L-am felicitat pe Vâtcã, dar sã realizeze cã sã fii mare portar la Mediaș nu e totuna cu sã fii mare portar la Steaua - Vasile Iordache, fost portar Steaua.
gsp