- În vară ati crezut sincer in proiectul antrenorului Reghecampf?
- Da si vă spun si de ce. La modul in care mi-a explicat, a reusit să se facă inteles. Pe hirtie, totul parea foarte bine, dar, ca să fiu sincer, si eu eram curios să vad cum va merge. Era clar ca exceptind jucatorii cu care el a lucrat la Chiajna, pentru toti ceilalti era ceva nou. De asemenea, recunosc, nu mă asteptam să conducem fotbalul romanesc la o distanță atit de confortabila
- Referitor la jucatorii adusi de la Concordia, a fost vreunul in privinta caruia ati fost circumspect?
- Nu, pentru că ii urmarisem si ii stiam foarte bine. Cunosteam situatia lui Doru Bratu, dar si că in momentul in care va fi apt ne va ajuta. O surpriză pentru mine a fost Filip, il cunosteam de la echipa secundă a Stelei, unde era un fundaș stinga normal si nu mă asteptam să fie un mijlocaș central cu asa valente. Adi Rocha si Adi Popa erau deja certitudini, cei mai buni fotbalisti de la formatia ilfoveana
- Cum vă explicati că Reghecampf a reusit acolo unde Levy a dat gres
- Nu stiu dacă e chiar asa. Ronny Levy n-a avut acelasi lot, nu i-a avut la dispozitie pe Georgievski, Chiriches Szukala, Pintilii sau Nikolici. La un moment dat n-aveam nici 7 jucatori la dispozitie pe care să-i punem pe banca În plus, a prins cea mai dificilă perioadă din istoria recentă a Stelei. Nu aveam acces in Ghencea, ne antrenam la Mogosoaia, jucam meciurile de acasă la Constanta, la Ploiesti, la Cluj, meci decisiv, play-off de Europa League. Totusi, s-a reusit calificarea in faza grupelor impotriva unei echipe puternice, ȚSKA Sofia. Levy s-a calificat fară infringere in grupe, a facut egal cu Schalke si a scos un 1-1 foarte important in economia calificarii, la Larnaca. Sigur, in campionat rezultatele au fost modeste, motiv pentru care a si plecat, dar acum iși arată valoarea in Cipru, unde e si el favorit la titlu.
"Toti patronii pun presiune"
- Față de primul dumneavoastră mandat ca manager in Ghencea, Ciobanul s-a schimbat?
- Mult! Atunci, n-avea rabdare să se uite la un meci, abia rezista la partidele noastre. Acum, e extrem de interesat si mă uimeste cind discutam. Eu vad toate meciurile, asta e clar, asta imi e meseria. Dar el, care e un om atit de ocupat, cu atitea preocupari, să se uite la Severin - Bistrita e o surpriză chiar si pentru mine, eu fiind omul care-l stie cel mai bine. Cum il cunosc eu, nici el nu se cunoaste!
- Vă afectează cind iese si critică echipa la televizor după meciuri?
- Sigur că nu ne face bine, dar e o rutină pentru noi. Cine nu poate să treacă peste criticile lui Gigi nu e pregatit să joace la Steaua. Aici se respiră cel mai greu si nu mă refer la aerul rarefiat! E o presiune imensă din partea fanilor, cei mai multi din Romania si cei mai pretentiosi, e normal, au fost obisnuiti cu rezultate, o presiune din partea presei, nu e usor să fii urmarit la fiecare pas, d-asta apar si rabufnirile noastre. Apoi, e si Ciobanul, nu cred că e vreun patron care să nu pună presiune, insă nu toti o fac in public. Gigi e mai virulent la televizor decit față in față cu noi. De asemenea, istoria ne obligă să fim mereu sus in clasament, iar acum mai e si titlul, pe care nu l-am mai luat cam de mult.
- Dar dumneavoastră v-ati schimbat?
- Da, foarte mult. Pe vremea aceea, poate că si seria de rezultate pozitive, unele neasteptate, precum semifinala Europei League sau că am jucat cu Real Madrid meci oficial la Bucuresti, au facut să fiu coplesit de toate aceste rezultate si mi-am pierdut putin controlul. Acum sunt altfel, sunt mult mai... Să zicem că se intimplă ceva care acum 5 ani m-ar fi facut să ies din sarite; acum reusesc să-mi mentin acelasi puls!
"Viata si cariera i le-am incredintat lui Gigi, un om cu aură"
- Cind ati regretat cel mai mult că ati plecat din Ghencea?
- Nici macar rezultatele bune pe care le-am avut la Urziceni nu m-au facut să trec peste dezamagirea pe care am trait-o cind am plecat. Schimburile alea de replici pe care le-am avut cu Gigi cit timp n-am fost la Steaua erau doar frustrarile noastre pentru că amindurora ne parea rau că am plecat. Ca să raspund la intrebare, cind am venit in Ghencea să jucam in Europa cu Unirea, stadionul era plin, iar eu am fost aplaudat, aia m-a pus in genunchi. De ce? Nu mă asteptam, uitati-vă la Galati, acolo mereu sunt admonestat!
- Ce calitate trebuie să aibă un angajat al Stelei ca să aibă o relatie bună cu Ciobanul?
- Cea mai bună relatie o am cu el, iar eu sunt de neinlocuit din punctul asta de vedere. Nimeni, niciodata nu o să se inteleagă cu Gigi cum o fac eu! Pur si simplu, intre noi există chimie. V-am zis, il stiu foarte bine si e omul caruia, practic, i-am incredintat cariera si viata mea, depind de el sută la suta Pentru a sta aproape de Gigi si ca parerea ta să conteze, mă refer la pozitia mea, nu la antrenori, trebuie să ai personalitate si să nu ai complexe. Becali e un om puternic, care are aură si foarte multi se pierd.
- Care sunt atributiile unui manager in fotbalul romanesc?
- Din nefericire, sunt multi care nu cunosc această meserie. În primul rind, nu ai timp liber, nu poti avea propria afacere. Nu e bine nici să-ți pierzi prea mult timp cu aceste emisiuni bazate pe discutii colaterale. Cel mai important e să urmaresti cit mai multe partide, să reusesti să-ți dai seama ce profil are jucatorul de care echipa ta are nevoie, să poti să mentii un echilibru intre patron si antrenor. Trebuie să gestionezi relatia dintre cei doi pentru că managerul e la mijloc. Eu vorbesc de un club mare, nu vreau să fiu arogant, dar nu pot să incalț pantofii unui conducator de la o echipă mică pentru că in ultimii ani n-am mai activat acolo.
- Ati zis că revedeti toate meciurile, de ce trebuie să facă asta un manager?
- Da, mă uit la absolut toate. Echipa de fotbal e un laborator, unul achizitionează substantele, altul stie ce cantități trebuie folosite, dar la fel de important e si cel care le amesteca altfel poate exploda totul! Mă uit din nou la meciuri pentru că in timpul partidei sunt prea agitat. La rece, altfel privesc. Vad chestii pe care abia astept să le discut cu Laur. Interesant e că toate situatiile le-am vazut la fel si asta contează mult, există conexiune intre noi. Sigur, acum stam sub palmier, la soare, dar nu a fost mereu asa usor, am trecut prin momente grele, infringerea cu Trnava, acasa cea de la Vaslui, de la Brasov... De cea cu Stuttgart nu mai vorbesc, am uitat-o imediat. Uite, asta e un meci pe care nu l-am revazut, că nu aveam de ce să o fac.
"Aș fi vrut să lucrez afara dar n-am roaming"
- Unde vă vedeti peste 10 ani?
- Sper că aici. Mi-am dorit să ajung la un club in strainatate, dar meseria mea e de uz intern. Se pare că n-am roaming si m-am impacat cu ideea. Sincer să fiu, nici n-aș mai pleca acum. Totusi, cind esti la Steaua si lucrezi cu Ciobanul trebuie să fii pregatit pentru orice. Eu sunt constient că patronul ne respectă si ne dă credit pentru că echipa merge bine. Cind nu vom mai avea rezultate nu va mai fi la fel.
- Cum l-ati caracteriza pe omul Mihai Stoica?
- Nu cu mult diferit de cel pe care il percepe lumea. Eu nu joc teatru. Catalin Tolontan a scris un articol in care m-a caracterizat foarte bine. Ne stim de 20 de ani si e un tip foarte profund. sunt mindru că un ziarist de nivelul lui mă stie atit de bine, inseamnă că am fost un subiect de studiu pentru el. Da, sunt un hater, e adevarat. Dar asta sunt! Pe mine nu mă poate ignora nimeni. Ori mă apreciaza ori mă detestă! Am realizat destule in viață asa cum sunt. Asa am fost crescut, idolul meu a fost tata, cel mai inteligent om pe care l-am cunoscut.
- Există vreun moment in care vă relaxati sau ...?
- Niciodata E unul dintre marile mele defecte, nu stiu să mă bucur. În momentul in care cîștigam un trofeu mă gindesc la ce urmeaza Nici nu-mi place să muncesc cu oameni care se relaxeaza d-asta tin foarte mult la Laur, e ca si mine.
- Cite limbi straine stapiniti?
- Vorbesc si scriu engleza franceză si italiana mă descurc in spaniolă si portugheză si cunosc terminologia fotbalistică in rusă si germana dar n-aș face față intr-o conversatie. Ah, si mai vorbesc aromana. Am invățat-o cind jucam la Tulcea, aveam multi colegi aromani.
- De ce vă temeti cel mai mult in viață?
- (cade pe ginduri si priveste lung, pare că ar cauta raspunsul undeva, in zare) De faptul că odată si odată o să pierd oamenii la care tin cel mai mult. Îmi cer scuze, e un subiect delicat.
- Care e cel mai mare compromis pe care l-ati facut?
- Nu prea fac asta, mai mereu imi spun parerea, o argumentez. Uneori mi se dă dreptate, asa cum s-a intimplat iarna aceasta, se stie că au fost jucatori doriti de patron care n-au ajuns la Steaua. Alteori, nu. De exemplu, eu nu l-am vrut pe Nikolici, nu era titular la Timisoara, nu tineam cont că e foarte tinar. Am gresit. Uite, asta cred că e principala mea calitate: recunosc cind gafez. Chiar dacă uneori o fac cu mare greutate. Usor nu-mi e, sunt un tip infatuat. Ei bine, cu Nikolici m-am inselat, iar acum, ironia sortii, trebuie ca eu să-i conving pe altii că Nikolici e un fotbalist foarte bun.
"Îi ignor pe cei care mă detestă"
- Ati facut vreodată declaratii pe care să le fi regretat ulterior?
- Oho, foarte multe! Pe unele am incercat să le indulcesc, pe altele le-am bolduit, pentru că tot alunecasem pe panta asta. Nu-mi place să privesc in urma dar cel mai mare regret e gestul pe care l-am facut față de acel suporter pe care l-am lovit. O reactie necontrolată!
- Ciobanul a spus că Valeriu Argaseala Teia Sponte si Virgil Becali nu numai că nu vă iubesc, dar vă urasc. De ce credeti că e asa?
- E problema lor! Eu nu pot forta pe cineva să mă iubeasca Cind cineva mă detesta il ignor. Niciodată nu o să fac insă un razboi care să afecteze echipa. Cu Argaseală colaborez, nu sintem prieteni. A fost acel conflict peste care el n-a putut trece. Ceilalti doi nu lucrează cu mine, n-am nevoie de ei, n-au nevoie de mine. Cred că au alte probleme mai importante.
- Pe cine din club a pacalit agentul lui Tatu, Jorge Teixeira, ca să-i semneze contractul, asa cum a dezvaluit Ciobanul?
- E un subiect care nu mai exista Tatu a semnat un nou angajament. Nici nu se stie sigur, au fost prea multe persoane care au avut acces la documente. N-are sens să mai discutam.
- Ce-l recomandă pe Rafael Cruz să vină la Steaua?
- În primul rind faptul că a jucat in Serie A in Brazilia. Să stiti că există fotbalisti de mare valoare care acolo au dat gres precum Deco sau Naldo. E un campionat foarte dificil! A venit prin relatiile pe care le avea Laurentiu in Brazilia. Sigur, e posibil să nu se acomodeze in Liga 1, au mai fost cazuri, dar deocamdată e un plasture, il avem acolo pe Georgievski. Nu e o investitie, am pierde in cel mai rau caz doar o parte din banii pe care i-am cheltui cu salariu sau. E imprumutat pe 5 luni.
- Rocha e gras, are greutatea optimă sau are un kilogram in minus, asa cum a zis Reghecampf?
- Singurul care stabileste asta e medicul Radu Paligora. În tur n-a avut kilograme in plus, acum a venit cu ceva, dar cred că a scapat de surplus.
"Wesley nu ne-ar fi ajutat cum o face Rusescu"
- Vă reprosati că ati renuntat prea usor la vreun jucator?
- Au fost multi ani, e posibil să fi fost. Poate Kapetanos, dar la momentul acela plecarea lui era o necesitate. Am fost criticat in presă că nu l-am pastrat pe Maicon, praf m-ati facut. El acum e rezerva rezervei la Zoria Lugansk, nu a ajuns la Șahtior.
- Care e fotbalistul pe care dumneavoastră l-ati descoperit si de care sinteti cel mai mindru?
- Dacă e vorba de cei de la Steaua, Dica La Otelul, Cernat, iar la Urziceni, Arlauskis. I-am descoperit cind erau juniori, nu-i stia nimeni. Din actualul lot al Stelei, Chipciu. L-am remarcat la meciul lui de debut in Liga 1 si creste in continuare. Îmi plac jucatorii care sunt atenti atunci cind discuti cu ei.
- E adevarat că i-ati zis lui Becali să nu-l ia pe Wesley deoarece are probleme cu alcoolul?
- Nu, altele au fost argumentele mele. I-am zis că e posibil ca la Steaua să nu dea acelasi randament. Oricum, n-a contat punctul meu de vedere. Transferul nu s-a mai realizat pentru că el nu a dorit să vină in Ghencea. Acum, pe postul acela il avem pe Rusescu, un fotbalist care eu consider că ne ajută mai mult decit ar fi facut-o brazilianul, desi admit că e de departe cel mai bun strain care a activat in Liga 1.
- Salariile din Romania reflectă valoarea campionatului nostru?
- Da. Dacă in Germania un om normal cîștigă 4.000 de euro pe luna e firesc să fie salariul unui fotbalist de 40.000 de euro. Asa e si la noi, 600 de euro, respectiv 6.000 de euro, cam de 10 ori mai mult.
- E vreun antrenor roman cu care vă doriti să lucrati?
- La momentul asta e foarte greu să dau un raspuns. Colaborarea mea cu Reghe e foarte buna ar fi lipsă de bun-simț să vehiculez vreun nume.
- Dar vreunul cu care n-ati putea colabora?
- Pentru asta ar trebui obligatoriu să nominalizez pe cineva cu care am lucrat pentru că nu m-aș putea pronunta altfel. Asa că mai bine mă abtin.
- Există vreun sport la care nu vă puteti uita?
- Cine zice că mă uit la altceva? Fotbalul imi e suficient. Mă mai uit la semifinalele Cupei Mondiale la rugby, o dată la 4 ani, la meciurile "nationalelor" de handbal, la Olimpiadă si Cupa Mondială de atletism. În rest, nu-mi plac alte sporturi.
"Nu s-a nascut omul care să mă invingă la polemică pentru că eu nu m-am apucat de citit la 50 de ani. Am fost mereu sef de promotie, am intrat primul pe tară la facultate, vin din altă lume" (Mihai Stoica, manager Steaua)
"Gigi si-ar permite să ia un jucator de 5 milioane, dar ar trebui să-i dea un salariu de 600.000 de euro. De ce să-ți arunci in aer strategia, dacă e una care functioneaza" (Mihai Stoica, manager Steaua)
"Cind esti atacat, inseamnă că existi. Dar cei care fac asta au nevoie de masterat, eu mi l-am dat de mult. De cind Borcea s-a retras, nu prea mai am cu cine să polemizez" (Mihai Stoica, manager Steaua)
gsp