Zenga: "Steaua este una dintre marile echipe ale Europei"
de Adrian Popa
Walter Zenga a vorbit pe video-chat-ul Gazzettei dello Sport cu fanii sãi. Principalele subiecte: Inter, Steaua și Chivu
Legenda nerazzurrã a fost invitatã la video-chat-ul celui mai cunoscut ziar de sport din Europa, unde a trebuit sa pareze întrebãrile celor mai exigenți jurnaliști: suporterii. Ai lui Inter, Milan, Juve sau Napoli. "Merita Inter titlul acum doi ani?", "Care este cel mai frumos gol pe care l-ai primit?" sau "Care ar fi echipa din Italia la care nu ai antrena niciodatã", au fost doar cîteva dintre întrebãrile care i-au fost puse lui Walter. Iatã cele mai interesante întrebãri și rãspunsuri ale fostului antrenor din Ghencea.
- Vorbește-ne despre acestã experiențã un pic traumatizantã din țãrile Arabe?
- Cînd am ajuns acolo echipa era penultima în campionat, dar am reușit sã terminãm pe locul 9, fãrã probleme. La final, ªeicul, ãla mare, împreunã cu responsabilul care se ocupa de sectorul de fotbal au hotãrît sã încheiem conturile. Asta e, aceste lucruri se întîmplã în acest domeniu de activitate.
- Dupã acest periplu prin lume te simți în stare sã antrenezi unul dintre granzii Italiei?
- În ultimii ani am cîștigat douã campionate și o cupã cu echipele pe care le-am antrenat, mã rog, unul l-am cîștigat în proporție de trei sferturi (zîmbește). Am jucat trei finale de Cupã, am 28 de meciuri în cupele europene. Cred cã atît timp cît Steaua București și Steaua Roșie Belgrad au avut încredere sã mã punã pe banca tehnicã, nu au fãcut-o de nebune. Ușile în Italia nu-mi sînt încã deschise.
- Uite, un fan al lui Carerresse, te cheamã: "Walter, vino la noi!" Este un nivel prea scãzut?
- Nu existã prea scãzut... Existã o perioadã de acomodare și un program care trebuie fãcut. Existã voința de a te opri într-un loc și a te apuca de treabã.
"Steaua București are o mulțime de suporteri!"
- E presiune mai mare pe banca unei echipe din Italia sau pe cea a unei formații din strãinãtate?
- Peste tot e presiune. Chiar și la arabi, și în Turcia, ca sã nu mai vorbim de Steaua București și Steaua Roșie! Steaua București și Steaua Roșie Belgrad au foarte, foarte mulți suporteri. Anul trecut la Real Madrid-Steaua, în Ligã, au fost mai mult de 10.000 de suporteri români. Cînd eram eu antrenor și am jucat tot în Spania, cu Villarreal, au fost în tribune peste 8000 de suporteri români pe Madrigal. Presiunea e mare peste tot. Cred cã în strãinãtate e mai greu pentru un antrenor strãin pentru cã îi vine dificil sã se adapteze.
- Deși ai fost un mare portar și ai avut evoluții constante este o greșealã care ți-a marcat cariera: cea de la Campionatul Mondial din 1990.
- Îmi pare rãu pentru greșeala pe care am fãcut-o în 90'. Dacã nu fãceam acest lucru ajungeam în finalã fãrã sã primesc gol. Încã dețin recordul celor mai puține goluri luate la un Campionat Mondial.
- Unui suporter îi pare cel mai rãu cã a trebuit sã pleci de la Inter.
- Pellegrini, președintele meu de atunci, spunea cã i-a pãrut rãu cã a trebuit sã-l dea pe Matthaus. M-a durut. Eu mi-am petrecut 22 de ani la Inter, aproape jumate din viațã! Galliani a spus cã toți antrenorii lui Milan trebuie sã fie de-ai casei. Este un lucru frumos...
"Am declarat cã în România n-o sã antrenez decît pe Steaua. Ea este vîrful!"
- Merita Inter titlul acum doi ani?
- Inter a meritat titlul. Cã n-a fost așa frumos ca atunci cînd l-ar fi cîștigat pe teren este altceva...
- Care a fost golul cel mai frumos pe care l-ai primit?
- Interesantã întrebare. Îmi aduc aminte multe faze haioase care mi s-au întîmplat pe terenul de fotbal. Þin minte o partidã pe care am jucat-o la Brescia, cînd la o loviturã liberã executatã de Branco n-am vãzut mingea. Aceasta a lovit un panou publicitar și eu nici nu apucasem sã mã arunc dupã ea. Unul dintre coechipieri m-a atenționat: "Vezi cã mingea e deja afarã". Norocul meu cã n-a fost pe poartã. Îmi aduc aminte multe faze comice, dar nu goluri (rîde în hohote).
- Ce portar poate fi noul Zenga?
- Cred cã Buffon îmi seamãnã foarte mult. Dar și Carrizo de la River sau Cassillas. Nici Amelia nu e rãu, mi-ar plãcea sã-l vãd în poarta lui Inter.
- La ce echipa n-ai antrena niciodatã în Italia?
- În Italia, nu știu. În România am spus cã n-aș antrena în altã parte decît la Steaua. Pentru cã Steaua este vîrful. În Italia n-am mai antrenat, așa cã nu pot spune cã n-aș antrena o anumitã echipã. În plus sînt cîteva echipe care nu mi-ar oferi șansa de a le antrena.
Este pentru Chivu la Inter
- Este Chivu de Inter sau perechea Cordoba-Materrazzi este cea mai indicatã?
- Chivu, v-am spus cã va fi un jucator mare de pe cînd juca la Ajax. Acoperã trei posturi: fundaș central, fundaș stînga și mijlocaș la închidere. Materrazzi - Cordoba este o pereche de fundași centrali excepționalã, dar trebuie sã ne gîndim și la viitor.
- Ce ai fi dat ca sã poți Para penalty-urile Argentinei în 1990?
- Aș fi dat orice. De asemenea, aș fi dat orice și colegilor mei care au ratat pentru a reuși sã marcheze.