FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Organizarea statului roman

«12345»
Stanici06.01.2011 18:58
Deocamdata de pe urma taranilor suntem fortati sa importam mancare.

Deocamdata, vezi ca sunt ticsite granarele si porumbarele taranilor pentru simplul motiv ca pretul oferit e mai mic decat cat au investit in motorina, ingrasaminte, etc, fara a lua in considerare munca proprie. Si, crede-ma ca oamenii prefera sa le tina decat sa se simta tufuti in fund de niste tigani dubiosi care vin cu papucuri cautand "victime" .

Robert Aeroth06.01.2011 20:48
Robert, vad ca si tu ai sarit sa vorbesti despre cei care au muncit. Hai sa stabilim un lucru. Au muncit e la timpul TRECUT. Asta inseamna ca la prezent nu mai fac aceeasi actiune. Eu nu am vorbit despre ei. Eu am vorbit despre cei care actioneaza in prezent. Sau mai bine zis care nu actioneaza. Astia care au muncit toata viata lor acum 20 de ani nu sunt identici cu astia care nu muncesc acum.

La voi in Cluj nu exista piata? Rosiile din piata aia de unde le luati? Nu de la taranii care locuisc pe langa oras cultiva si apoi vinde in piata?

Daca la voi la Cluj nu le aveti cu d'astea , lasa-ma sa iti spun ca in Bucuresti pietele sunt pline de tarani care muncesc pamantul (si de bisnitari dar asta e alta poveste, pentru ca astia cumpara tot de la tarani si apoi vand in alta parte)

Deocamdata, vezi ca sunt ticsite granarele si porumbarele taranilor pentru simplul motiv ca pretul oferit e mai mic decat cat au investit in motorina, ingrasaminte, etc, fara a lua in considerare munca proprie. Si, crede-ma ca oamenii prefera sa le tina decat sa se simta tufuti in fund de niste tigani dubiosi care vin cu papucuri cautand "victime" .

Exact !!!

Adrian06.01.2011 21:01
La voi in Cluj nu exista piata? Rosiile din piata aia de unde le luati? Nu de la taranii care locuisc pe langa oras cultiva si apoi vinde in piata?

Daca la voi la Cluj nu le aveti cu d'astea , lasa-ma sa iti spun ca in Bucuresti pietele sunt pline de tarani care muncesc pamantul (si de bisnitari dar asta e alta poveste, pentru ca astia cumpara tot de la tarani si apoi vand in alta parte)

Aoleu, m-ai spart cu asta. Aveam o statistica cu productia agricola. Pacat ca nu o am la indemana sa iti trec in fata niste cifre reci, care sa te lase masca, sa vezi un pic cum romanii NU LUCREAZA pamantul.

Cel mai bine ar fi sa faci un field trip si sa mergi pe la sate, sa vezi cum sunt pamanturile abandonate si carciumele pline.

Stiu eu cateva sate din jurul Albei unde toti vecinii sunt la cutite de cand a venit unul si altul cu propunerea punerii pamantului in comun pentru a obtine o productie mai profitabila. Tare mult mi-ar placea sa treceti si voi pe acolo, sa vedeti un pic de povestea prostia omeneasca.

Si p.s.

Stiti de ce stau toti aia care au produs ceva cu produsele nevandute? Exact din acelasi motiv. Prostia lor. In loc sa incerce sa faca ceva la comun, sa se asocieze si sa vanda impreuna pentru a iesi toti in castig, ei prefera sa se concureze unul pe altul.

Fix in ziua de azi, cand produsele naturale sunt cele mai cautate, boii aia stau pe o mina de aur si prefera sa se certe intre ei decat sa lucreze impreuna, sa mearga sa vanda la romani dar si in afara. Ar da lovitura. Dar prostia ii impiedica!

Robert Aeroth06.01.2011 21:14

Pai avand in vedere ca acum locuiesc cu bunicii care stau la vreo 30 de km de Bucuresti...

Daca nu crezi cauta-ma dp ip

So crezi tu ca taranul roman mai face ceva natural baga la substrante(stropeli le zice aici) de le usuca pe sarmanele rosii. Baga azot , complex, si alte ingrasaminte chimice de rup pamantu.

Si majoritatea de aici traiesc din fie cultivarea pamantului cam 60% vreo 20% din zidarii si restul lucreaza in alte domenii.

p.s. statistica poate se refera ca nu produce nimic. Ei produc doar cat sa isi asigure existenta nu au profit...Asa da dar asta e cu totul altceva.

dee06.01.2011 21:16

ce discutii aveti la ora asta :-))) Foarte bine ca nu lucreaza pamantul, doar nu-s fraieri! de ce sa investeasca bani (luati prin credit) daca nu renteaza sa cultive pamantul? unde sa vand produsele? supermarketurile sunt pline cu produse de export, fermierul roman n-are acces in piete, deci, se limiteaza sa cultive atat cat ii trebuie pentru familia lui. Cunosc cazuri care au livezi intregi si n-au ce sa faca cu poamele, n-au la cine sa le vanda.

Robert Aeroth06.01.2011 21:24
ce discutii aveti la ora asta :-))) Foarte bine ca nu lucreaza pamantul, doar nu-s fraieri! de ce sa investeasca bani (luati prin credit) daca nu renteaza sa cultive pamantul? unde sa vand produsele? supermarketurile sunt pline cu produse de export, fermierul roman n-are acces in piete, deci, se limiteaza sa cultive atat cat ii trebuie pentru familia lui. Cunosc cazuri care au livezi intregi si n-au ce sa faca cu poamele, n-au la cine sa le vanda.

Subscriu

Le reseau pansant06.01.2011 22:01

daca nu te-as cunoaste as spune ca esti o mare vaca, dar pentru ca ne stim spun doar ca esti o ignoranta,

conform aceluiasi principiu eu zic ca ce ne mai trebuie tara ca mai exista, sunt vreo 200, ce mai facem noi dacii ca face neamtu mercedes, da de ce sa mai avem si noi ceva industrie ca oricum nu suntem primiti pe piata comunitara, mai bine stam si importam nu ca e fara transpiratie, direct ambalat, spalat doar sa rumegam.

Robert Aeroth06.01.2011 22:14
daca nu te-as cunoaste as spune ca esti o mare vaca, dar pentru ca ne stim spun doar ca esti o ignoranta,

conform aceluiasi principiu eu zic ca ce ne mai trebuie tara ca mai exista, sunt vreo 200, ce mai facem noi dacii ca face neamtu mercedes, da de ce sa mai avem si noi ceva industrie ca oricum nu suntem primiti pe piata comunitara, mai bine stam si importam nu ca e fara transpiratie, direct ambalat, spalat doar sa rumegam.

Iti dau raspunsul la faza asta doar pentru ca nu imi plac oamenii ne-cavaleri si nu din cauza ca am ceva cu tine. Sper sa faci diferenta.

Pune tu mana pe sapa daca nu iti convine , da un an cu sapa unda rosiile si dupa dute sa le vinzi si cand in piata o sa ai socul ca o sa le vinzi pe mai nimic si chiar o sa iesi mult in minus. Atunci ai dreptul de a vorbii despre oamenii care numai vor sa munceasca degeaba.

Le reseau pansant06.01.2011 22:58

poti sa ma scutesti de virtutile si cavaleria ta? ca si de faptul de a-mi replica la fiecare postare, esti groaznic de obositor, raspunzi la fiecare user care adauga un comentariu, si in plus de asta ai si darul de a nu spune nimic interesant.

dee06.01.2011 23:24

prefer sa vad un teren necultivat, decat tarani care-si distrug recolta disperati de lipsa cumparatorilor si de pretul foarte scazut, care nu le acopera cheltuielile. Pentru mine, varianta a 2-a e mult mai dureroasa. Daca oamenii nu sunt incurajati (prin subventii agricole) sa-si cultive pamantul, nu renteaza toata munca si efortul depus. Propun sa ne intoarcem in comunism sa avem si agricultura si industrie, indiferent daca-s rentabile sau nu.

E ultima data cand dau un replay unui mesaj de al tau.

Stanici07.01.2011 06:30

Bai LRP . Primul semnal al faptului ca un om e prost iese la iveala atunci cand acela nu recunoaste ca se poate insela in anumite privinte si devine coleric. In fine, de-a lungul timpului, ai dat cateva semnale ingrijoratoare. Dar nu despre asta e vorba.

Tu nu ai habar de mafia si tigania existenta in pietele de desfacere din Bucuresti? (vorbesc de Bucuresti, ca despre astea stiu - colegii din alte orase sa ma completeze, daca e cazul). Si nu ma refer doar la pietele obisnuite, unde cumperi un kil de rosii. Ma refer la angrourile de legume si fructe, controlate de tigani care ofera preturi de nimic pe produse taranilor si apoi le revand "colegilor" din pietele obisnuite pentru desfacerea en-detail. Esti nebun, ciori din Ferentari, care nu au pus mana in vita lor pe o sapa, se dau cultivatori onesti?!! Taranii obisnuiti nu prea au acces la desfacerea en-detail ca ii halesc ciorile sau trebuie sa plateasca taxa de protectie sau cine stie ce "inconveniente". Pai ia gandeste-te, asta vara era cam juma' de euro kilu' de rosii. O familie de oameni gospodari, cu solar, tot ce trebuie, produce cel putin 150000 kile de rosii. Cel putin. 75000 de euro intr-o vara. Scazi 30000 cheltuieli. Ramai cu 40000 intr-un an. Nu cred ca e rau pentru la tara, ai? Problema e ca "norocosii" care stau pe DN-uri le vand la un pic sub juma' de pret pe marginea drumului, ca de piata nu poate fi vorba din motivele de mai sus iar ceilalti ori le dau la angrosisti la o treime din pret ori le dau la pasari. Cool, a?

@Dee. In plm, din poame se face o bautura alcoolica numita palinca. Aia chiar ar trebui amendati ca lasa fructele sa se strice. Sunt curios daca din rosii ar iesi tuica. Si ce gust ar avea.

Adrian07.01.2011 07:18

Stanici, normal ca din rosii se poate face alcool. Alcool se poate face din orice. Chiar si din tine :D

Bine, in cazul tau nici nu ar fi greu, ar trebui doar sa te stoarcem un pic si gata. :))

Pentru restu'

Chiar daca s-au incins de multe ori spiritele pe aici, mie mi-a facut placere sa port discutii(in contradictoriu sau nu) cu oameni care au cap si il mai si folosesc. Pacat ca unii din voi o dau acum pe jigniri si atacuri personale.

Stanici07.01.2011 07:30

Adi, pe tine te las sa ma mulgi, daca tu consideri ca rezultatul iti va provoca niscai euforie :D .

Adrian07.01.2011 07:37

Porcule!

MoWeed07.01.2011 09:22
@Dee. In plm, din poame se face o bautura alcoolica numita palinca. Aia chiar ar trebui amendati ca lasa fructele sa se strice. Sunt curios daca din rosii ar iesi tuica. Si ce gust ar avea.

Pentru ca, din cate stiu eu, trebuie sa platesti impozit daca faci bauturi spirtoase. Nu mai are voie omu sa-si faca o tiuca sau o palinca :))

strezahuzum07.01.2011 09:50

Doar daca le comercializezi. Daca le tii in casa pentru consum propriu, nu te bate nimeni la cap.

Mihai07.01.2011 14:50
Eu ma gandesc la binele meu, nu la binele medicilor din Vaslui, Barlad, sau mai stiu eu unde. Am dat un exemplu banal de diferenta pe care o poate face descentralizarea. Eu nu-s responsabil pentru judetul Vaslui, dupa cum nimeni altcineva in afara de locuitorii sus-pomenitului judet nu este. De-aia

PS : Din "binele" individual rezulta bunastare colectiva, niciodata invers. Dar absolut niciodata.

In aceasta postare se gaseste explicatia pentru starea jalnica a societatii romanesti. Ca el se gandeste la binele lui. De parca te-ai fi nascut singur si traiesti in lumea ta personala. Tot ce ai scris mai sus dovedeste ca nu ai nicio legatura cu pamantul sau comunitatea.

Pai bai baiatule, tu nu ai nicio ruda, niciun stramos care sa nu fie din orasul in care locuiesti tu? Si daca raspunsul e "pai am", atunci cum ramane cu "eu nu's responsabil pentru binele judetului x"?

Cum ar fi ca toti oamenii care au rude din afara orasului/satului unde locuiesc sa-si bage in piciorul in acestea? Ca doar nu sunt responsabili decat pentru ei insisi...

Nu vedeti cat de gresita e aceasta gandire? Romanul a plecat cu un handicap imens fata de lumea occidentala din punct de vedere economic, decalaj ce nu poate fi recuperat decat prin unitate si sacrificii din partea tuturor.

De ce sacrificii? Pai doar o dezvoltare unitara poate asigura o baza cat mai mare, de unde sa apara progresul. Cu mentalitatea "ma gandesc doar la mine", vor exista decalajele pe care le vedem si azi: putini foarte bogati, cativa de mijloc, si foarte multi saraci.

De ce sa te sacrifici pentru oamenii din judetul x, y? Pentru ca ei sunt noi. Pentru ca nu exista o localitate pura din punct de vedere al trecutului. In Transilvania sunt olteni plecati de-acasa, asa cum sunt si Moldoveni plecati la Bucuresti sau bucuresteni mutati in provincie( cunosc personal asemenea cazuri).

Daca ne-am face toti arborele genealogic, nu gasim oare ca majoritatea se intersecteaza undeva? Asta ce inseamna? Ca suntem toti romani, aia inseamna. Nu vasluieni, nu bucuresteni, nu calafateni sau baimareni. Ci romani.

Alexandru, eu nu deplang disparitia sistemului comunist, ci a statului roman, ca forma de organizare a poporului roman.

In ceea ce priveste coruptia: n-are nicio legatura cu forma de organizare a statului, ci cu caracterul oamenilor. Atata vreme cat nu sunt promovate modele de comportament ireprosabil, ci dimpotriva, lichele si fraudatori, nu se va schimba nimic.

O Romanie descentralizata acum ar face ca puterea sa cada in reprezentantii actualei clase politice a statului centralizat. De ce? Pentru ca parghiile economice, mediatice si politice ar fi tot ale lor. Deci nu s-ar schimba nimic, pe fond. Doar aceeasi Marie cu alta palarie.

Romania trebuie refondata de la temelie. Adica de la populatie. Si cand spun asta ma refer la implementarea unui sistem de valori in care trebuie sprijita initiativa particulara autentica, protejarea micilor intreprinzatori romanesti, stimularea productiei in agricultura prin acordarea de facilitati taranilor, solidaritatea, stimularea elitelor autentice, promovarea valorilor romanesti PROACTIVE, POZITIVE, care sa ne diferentieze de altii, nu sa acopere 2000 de ani de istorie cu rahat.

In acelasi timp, eliminarea "intermediarilor" care nu fac altceva decat sa profite de munca altora, cum sunt cei din piete spre exemplu.

Ca sa nu mai vorbesc de legi care sa pedepseasca jaful organizat ce a avut loc de 20 ani si recuperarea pagubelor prin confiscarea averilor celor in culpa.

Alexandru, daca vrei sa pleci in Germania, esti liber s-o faci. Eu nu vreau sa traiesc mai bine de pe urma muncii altora. Familia mea n-a contribuit cu nimic la constructia acelei tari, asa ca ii las pe urmasii nemtilor sa se bucure de realizarile stramosilor lor.

Eu ma mandresc cu ce au realizat ai mei. Asa putin cum e. Daca sunt bun, o sa fac mai mult. Daca nu, nu. Nu vreau sa dau in cap altuia ca sa traiesc eu mai bine.

Mihai07.01.2011 15:05
A venit si Mihai cu teoria conspiratiei :))

Nu, Mihai, totul a inceput de la restituirea necesara a pamantului care era odinioara a taranilor. Eu inteleg ca legionarii sunt un soi de protocomunisti, dar statul (si Iliescu) in acel moment a facut ce trebuia: a dat inapoi proprietatea oamenilor. Si a dat-o in cel mai comod fel cu putinta, fara nicio pretentie financiara. Cand Cuza a facut prima improprietarire, taranii nu numai ca nu au fost ajutati de stat sa intretina mijlocul de productie, ba chiar au fost pusi sa plateasca despagubiri boierului. Acum scuza-ma, dar cumva vroiai ca statul sa-i invete pe fostii CAPisti cum sa munceasca pamantul? Sau cum ca daca sparg instalatia de irigare pentru a o vinde la fier vechi nu vor putea sa-si asigure apa?

Curat Ceausescu. Auzi la el, realitate axiomatica. Deci pentru individul asta care seamana cam mult cu nea Nicu redivivus, orice om trebuie sa primeasca un mijloc sigur si garantat. Indiferent daca munceste, daca aduce vreun beneficiu societatii... Pai exact ideile astea stupide au distrus agricultura dupa 90: li s-au dat venituri sigure si garantate cu care oamenii s-au dus sa bea la carciuma. Li s-au dat copiilor alocatii doar pentru a le oferi parintilor inca cateva sticle de tuica. S-au dat mijloace de subzistenta pentru a intretine o stare de subzistenta. Nimeni nu a scapat de pamantul lui, chit ca l-a lasat in parloaga, mai ales ca veneau subventiile frumos... Macar cu alta gandire (poti sa-i spui neoliberala), nevolnicii erau fortati sa-si vanda pamantul celor care aveau astfel suficient teren pentru a crea ferme profitabile.

Nu poti intr-o economie moderna sa devii agricultor de succes cu jumate de hectar pe care cultivi cel mai ieftin aliment posibil, gen cartoful, ori cereala care se preteaza doar la suprafete mari, gen graul. Si nu poti intr-o economie moderna sa favorizezi prin subventii cea mai lipsita de profitabilitate afacere agricola: micul taran.

Agricultura puternica :)) Noi avem 50% din populatie traitoare in mediul rural iar domeniile sunt cele mai rasfirate din intreaga Europa. Nici daca aveam timp de 20 de ani o clasa politica de geniu nu puteam scapa de aceste 2 pietre de moara de la gat. Agricultura Romaniei intai ar trebui sa ne hraneasca pe noi, cam greu sa pretinzi ca am putea deveni vreodata la fel de profitabili dpdv agricol precum alte state. Contrar aparentelor, nu suntem cea mai periculoasa tara pentru establishmentul mondial...

Nu, daca firme straine vor veni in Romania pt a cumpara si lucra pamant, noi vom cumpara si manca produse romanesti. Pentru ca acele firme vin pentru a creste produse agricole si a le vinde local si international. Deocamdata de pe urma taranilor suntem fortati sa importam mancare.

Intelege odata ca munca taranului roman nu e suficient de profitabila pentru a se bate de la egal la egal cu produsele franceze sau americane. Si nu va fi, indiferent de subventiile bagate in curul lui. Solutia e cea de care vorbim toti in ultimele 2 pagini: fortarea lor prin masuri fiscale de a se asocia.

"Munca taranului roman nu e suficient de profitabila pentru a se bate de la egal la egal cu produsele franceze sau americane" - corect. Nu e profitabila, ca la calitate le bate la fundul gol.

Ai mancat rosii americane de-alea profitabile? Sau mere frantuzesti? Sunt praf, n-au niciun gust. Tocmai pentru ca sunt facut pentru profit, nerespectandu=se nicio regula de crestere a acestor culturi.

Normal ca munca taranului roman nu este profitabila, important e sa intelegi cauzele. Dar tu arunci vorbe fara sa stii despre ce e vorba.

Pe langa raspunsul excelent documentat al lui Le Renseau Pensant, ti-as replica punctual doar la tampenia scrisa aici :"Acum scuza-ma, dar cumva vroiai ca statul sa-i invete pe fostii CAPisti cum sa munceasca pamantul? Sau cum ca daca sparg instalatia de irigare pentru a o vinde la fier vechi nu vor putea sa-si asigure apa?".

Pai majoritatea erau doar muncitori, nu au condus nimic in viata lor. Nu au organizat absolut nimic, doar veneau si munceau. Dupa logica ta de platina, daca iei o fabrica de calculatoare si o dai pe mana muncitorilor, acestia ar trebui sa se descurce automat, ca doar au muncit acolo nu?

Si da, statul avea obligatia sa creeze cele mai bune conditii pentru noii improprietariti, mai ales ca vorbim de un numar mare din populatia tarii. Ca pana la urma, cine e "statul"? Nu sunt reprezentantii poporului, nu suntem noi?

"Statul" asta nu e asa, ceva, deasupra noastra, o chestie care pluteste si care ne priveste de sus. Statul asta e format din oameni. Si in consecinta, trebuie sa-i sprijine pe oameni mai mult, atunci cand e cazul, sau mai putin.

Nu poti veni cu teorii care n-au nicio legatura cu realitatea. Esti ca parlamentara aia franceza care a venit cu avionul la Bucuresti, a luat masina pana la Craiova si de-acolo s-a dus 10 minute intr-un sat de tigani din Dolj si primul lucru pe care l-a spus la TV a fost: "Da, e clar ca tiganii sunt discriminati. Romania trebuie sa ia masuri", dupa care s-a urcat in limuzina si dusa a fost.

In ceea ce priveste aluzia ca as fi un mic Ceausescu, poate n-ai fost atent, ti-era somn cand ai citit: replica aia era a lui Nicu Ceausescu, nu-mi apartine. Am pus acel citat de la inceputul anilor 90 ca sa vedem ca oamenii inteligenti existau si-inainte de 90, doar noua ne-a trebuit 20 de ani ca sa ne prindem de lucruri evidente.

strezahuzum07.01.2011 15:35
In aceasta postare se gaseste explicatia pentru starea jalnica a societatii romanesti. Ca el se gandeste la binele lui. De parca te-ai fi nascut singur si traiesti in lumea ta personala.

Wow, ai descoperit sursa raului.

Tot ce ai scris mai sus dovedeste ca nu ai nicio legatura cu pamantul sau comunitatea.

Care comunitate, mon cher ? Care ? Aia care sprijina gardurile crasmelor ? De fiecare data in viata mea cand am auzit cliseele astea "comunitate, solidaritate", dupa 5 minute cineva a cerut bani. Fie direct, fie indirect, prin sporirea taxelor, "ca semn de solidaritate". Cand m-am dus cu niste voluntari sa adun gunoaiele aruncate la marginea soselei de rrrrromanii verrrrrzzzzi din satul Gagu, comuna Dascalu, comunitatea ragaia in fata berii la crasma sau freca menta in fata televizorului. Unul nu s-a miscat sa puna mana, desi era IN INTERESUL LOR ce faceam acolo. Pe cand eu imi cautam loc de munca sau munceam 10 ore pe zi, jumatate din "comunitatea" de cartier freca menta pe baza ajutorului de somaj si scuipa seminte pe scara blocului.

Asa e, cu exemplarele astea n-am nici o legatura.

Nu vedeti cat de gresita e aceasta gandire? Romanul a plecat cu un handicap imens fata de lumea occidentala din punct de vedere economic, decalaj ce nu poate fi recuperat decat prin unitate si sacrificii din partea tuturor.

Ce vorbesti Frantz ? Iar "sacrificii" ? Pai bine zicea Alexandru, legionari = protocomunisti. Textul asta cu "generatia de sacrificiu" tot zboara prin Romania din 1945 incoace. Mai intai comunistii au promis ca da, va fi greu dar daca "suntem uniti si facem sacrificii", vor construi comunismul, viitorul de aur al omenirii ... S-au facut sacrificii, de nu ne-ar ajunge biblioteci intregi sa le enumeram. Numai ca al dracu, viitorul ala se incapatana sa tot intarzie ..

Dupa 1990, acelasi cantec - "generatia de sacrificiu" trebuia sa mai rabde ceva ani ca sa construim "o economie de piata functionala". Si azi, acelasi cliseu ..

Cam de cate generatii de sacrificiu estimeaza teoreticienii astia ca mai sunt necesare ? Asa, de curiozitate ..

De ce sacrificii? Pai doar o dezvoltare unitara poate asigura o baza cat mai mare, de unde sa apara progresul.

"Dezvoltare unitara" :)) ? Asta ce-o mai fi ? Impozitare masiva, subventii, tarife pt importuri ?

Cu mentalitatea "ma gandesc doar la mine", vor exista decalajele pe care le vedem si azi: putini foarte bogati, cativa de mijloc, si foarte multi saraci.

Gresit. Mentalitatea "ma gandesc doar la mine" a dominat tarile alea din Vest, inclusiv (si mai ales) SUA. Stii tu, standardul ala de nivel de trai dupa care tanjim cu disperare de atata timp. Si da, a generat cativa indivizi foarte bogati, o patura numeroasa cam pe la mijloc si un numar variabil (uneori mai multi, alteori mai putini) saraci. Cu nota ca nivelul de trai al "saracilor" din Vest il egaleaza in multe privinte pe cel al clasei de mijloc de pe aci.

Cand ma gandesc la mine, si incerc sa-mi sporesc prosperitatea prin mijloace oneste (nu smecherie, frauda, etc) indeplinesc functia esentiala de agent economic activ, care NU asteapta nimic de la nimeni, stat sau persoana privata.

Bunastarea colectivitatii nu are cum sa vina decat de la bunastarea individuala. Niciodata, nicaieri in lume nu s-au petrecut lucrurile in mod invers. Altfel, statele comuniste ar fi un model de succes.

De ce sa te sacrifici pentru oamenii din judetul x, y? Pentru ca ei sunt noi. Pentru ca nu exista o localitate pura din punct de vedere al trecutului. In Transilvania sunt olteni plecati de-acasa, asa cum sunt si Moldoveni plecati la Bucuresti sau bucuresteni mutati in provincie( cunosc personal asemenea cazuri).

Daca ne-am face toti arborele genealogic, nu gasim oare ca majoritatea se intersecteaza undeva? Asta ce inseamna? Ca suntem toti romani, aia inseamna. Nu vasluieni, nu bucuresteni, nu calafateni sau baimareni. Ci romani.

Ce inseamna "sa te sacrifici" ? Sa platesti impozite, taxe si sa privesc linistit cum statul roman mai intai imprastie prin coruptie o parte din bani, iar apoi sa descopar ca doar o parte din ce am platit s-a intors direct catre zona unde locuiesc ? Sa accepti rolul de gasca buna de jumulit, si sa mai fii si fericit pentru asta ? N-ai decat sa faci tu asta, daca situatia te multumeste. Eu n-am de gand.

Robert Aeroth07.01.2011 15:42
poti sa ma scutesti de virtutile si cavaleria ta? ca si de faptul de a-mi replica la fiecare postare, esti groaznic de obositor, raspunzi la fiecare user care adauga un comentariu, si in plus de asta ai si darul de a nu spune nimic interesant.

Pai bai nationalistule si patriotule tu vi sa imi vorbesti mie de poporul roman si de ce ar trebui taranul roman sa faca? Da cine **** mea esti tu ma? Pune tu mana si fa si scuteste-i pe tarani. Mare diferenta intre tine si un dictator care crede ca le stie el pe toate nu e. specialistule in cultivat rosii.

p.s. daca raspund mereu inseamna ca sunt un dobitoc?? O fac pentru ca discutia si dezbarea imi plac. Eu macar am recunoscut mereu cand am gresit.

p.p.s. vezi ca idolul tau antonescu era militar de cariera si ca ofiter era si un gentelman,deci stia sa vorbeasca frumos cu o femeie. da ce **** mea sa iti cer tie esti la fel ca neo-nazistii aia care cred ca nazismu era sa fi chel sa ai tatuaje si sa alergi dupa tigani...aia e mentalitatea ta

Robert Aeroth07.01.2011 15:49

Streza problema este ca suntem prosti !! Noi facem ce facea Brazilia acum 20 de ani. Exportam materie prima si cumparam inapoi la preturi de ne ustura si curu. Brazilienii s-au desteptat si au introdus niste masuri economice. Acum numai isi vand lemnul din Amazon ca sa faca Francezii mobila acum fac Brazilienii mobila si o vand. Bineinteles ca prin niste masuri care sa incurajeze initiativa privata. De aia Brazilia este azi o mare putere emergenta alaturi de India si Romania este doar un stat pivot pentru UE (ca sa aibe iesire la marea neagra si la niste viitoare conducte de gaze din Caspica)

Stanici07.01.2011 15:51

Potoliti-va. Nu e frumos sa va balacariti.

Mihai07.01.2011 16:03
Wow, ai descoperit sursa raului.

Care comunitate, mon cher ? Care ? Aia care sprijina gardurile crasmelor ? De fiecare data in viata mea cand am auzit cliseele astea "comunitate, solidaritate", dupa 5 minute cineva a cerut bani. Fie direct, fie indirect, prin sporirea taxelor, "ca semn de solidaritate". Cand m-am dus cu niste voluntari sa adun gunoaiele aruncate la marginea soselei de rrrrromanii verrrrrzzzzi din satul Gagu, comuna Dascalu, comunitatea ragaia in fata berii la crasma sau freca menta in fata televizorului. Unul nu s-a miscat sa puna mana, desi era IN INTERESUL LOR ce faceam acolo. Pe cand eu imi cautam loc de munca sau munceam 10 ore pe zi, jumatate din "comunitatea" de cartier freca menta pe baza ajutorului de somaj si scuipa seminte pe scara blocului.

Asa e, cu exemplarele astea n-am nici o legatura.

Ce vorbesti Frantz ? Iar "sacrificii" ? Pai bine zicea Alexandru, legionari = protocomunisti. Textul asta cu "generatia de sacrificiu" tot zboara prin Romania din 1945 incoace. Mai intai comunistii au promis ca da, va fi greu dar daca "suntem uniti si facem sacrificii", vor construi comunismul, viitorul de aur al omenirii ... S-au facut sacrificii, de nu ne-ar ajunge biblioteci intregi sa le enumeram. Numai ca al dracu, viitorul ala se incapatana sa tot intarzie ..

Dupa 1990, acelasi cantec - "generatia de sacrificiu" trebuia sa mai rabde ceva ani ca sa construim "o economie de piata functionala". Si azi, acelasi cliseu ..

Cam de cate generatii de sacrificiu estimeaza teoreticienii astia ca mai sunt necesare ? Asa, de curiozitate ..

"Dezvoltare unitara" :)) ? Asta ce-o mai fi ? Impozitare masiva, subventii, tarife pt importuri ?

Gresit. Mentalitatea "ma gandesc doar la mine" a dominat tarile alea din Vest, inclusiv (si mai ales) SUA. Stii tu, standardul ala de nivel de trai dupa care tanjim cu disperare de atata timp. Si da, a generat cativa indivizi foarte bogati, o patura numeroasa cam pe la mijloc si un numar variabil (uneori mai multi, alteori mai putini) saraci. Cu nota ca nivelul de trai al "saracilor" din Vest il egaleaza in multe privinte pe cel al clasei de mijloc de pe aci.

Cand ma gandesc la mine, si incerc sa-mi sporesc prosperitatea prin mijloace oneste (nu smecherie, frauda, etc) indeplinesc functia esentiala de agent economic activ, care NU asteapta nimic de la nimeni, stat sau persoana privata.

Bunastarea colectivitatii nu are cum sa vina decat de la bunastarea individuala. Niciodata, nicaieri in lume nu s-au petrecut lucrurile in mod invers. Altfel, statele comuniste ar fi un model de succes.

Ce inseamna "sa te sacrifici" ? Sa platesti impozite, taxe si sa privesc linistit cum statul roman mai intai imprastie prin coruptie o parte din bani, iar apoi sa descopar ca doar o parte din ce am platit s-a intors direct catre zona unde locuiesc ? Sa accepti rolul de gasca buna de jumulit, si sa mai fii si fericit pentru asta ? N-ai decat sa faci tu asta, daca situatia te multumeste. Eu n-am de gand.

Stii ce inseamna sacrificiu? Aproape ce-ai facut tu acolo la Gagu, daca nu te asteptai sa sara toti satenii in ajutorul tau. Pai tu crezi ca mentalitati proaste de zeci de ani le schimbi cu un gest?

In ceea ce priveste ideea de sacrificiu pentru binele altora, tin sa-ti spun ca este una crestina. Da, ce au spus legionarii atunci e valabil si acum. Daca nu cumva populatia Romaniei este 90% bogata si conduce europa si atunci ma insel?

In loc sa ma iei la misto, mai bine analizai mai atent ce-am spus. Dezvoltarea unitara se refera la micsorarea decalajelor dintre zonele tarii. Ca sa poti aplica o politica valabila in toata tara, ca sa faci o descentralizare eficienta, trebuie sa ai un echilibru. Nu poti avea zone cu saracie lucie si zone foarte bogate. La asta m-am referit.

Vezi, degeaba vorbim: tu ai o prejudecata. Cand spun comunitate, ii vezi doar pe "aia de pe garduri", cand spun "religie", imi dai un link cu un articol cu problemele apei sfintite. Stii cine-i comunitatea: tu, prietenii tai, maica-ta, verii tai, viitorii tai copii.. Daca toti ar realiza asta, am vedea cat de multe avem in comun.

E adevarat, multi s-au folosit de ideea de sacrificiu pentru a putea fura. Dar asta i-a descalificat pe ei, nu ar trebui sa compromita si ideea. Cred ca suntem mai presus de animale, care daca aud o idee au o reactie pavloviana...

Stai putin, eu n-am zis nicaieri ca vreau capitalism. Sau nu capitalismul din Occident, care se bazeaza pe existenta saracilor. Pe mine nu ma intereseaza comparatiile absurde cu occidentul sau sua.

Pai Romania, de 100 de ani( ca sa nu zic mai mult) a fost spoliata de valori si resurse inestimabile, cu care puteai construi o tara de la zero. Romania are un handicap economic care nu poate fi recuperat prin capitalism si democratie salbatica. Dovada sunt cei 20 de ani de pana acum cand s-au delimitat doar cei foarte bogati si cei foarte saraci, ucigand clasa de mijloc!

Romania nu are practic agentii ei economici, are doar sucursale ale firmelor din afara. Ori in aceste conditii, trebuie asigurat un mediu propice ca ei sa apara si sa se dezvolte. E clar ca trebuie protejati si ca asta nu se va intampla niciodata in capitalismul actual.

Bine, pe de alta parte, daca tie iti merge bine, ce mai conteaza nu?

Robert Aeroth07.01.2011 16:09

Mihai tu intelegi ca ce spui tu cu toti sa sufere pentru tara este exact discursul comunist??? Eu credeam ca esti in tabara opusa comunistilor...

Si ca tot vorbim de comunisti inca o corectare pentru toti dp forum. NU doctrina marxist-leninista era criminala si oribila !!!! Aia era doar o doctrina nu doctrina omoara oameni ci oamenii omoara oameni. Nicaieri in manifestul partidului comunist de Marx si Engels nu se vorbeste de torturi crime si alte nenorociri.

Desigur unii acum o sa traga concluzia tembela ca eu sunt comunist....

Le reseau pansant08.01.2011 07:42

Toti care ati abordat subiectul cu agricultura ati facut-o exact din unghiul cel mai prost si rezumandu-va la niste clisee si generalizari absurde.

Toti ati spus ca agricultura nu merge din cauza ca taranii in loc sa munceasca bea, se trezesc si se duc la carciuma, ca in loc sa fie argicultori sunt "sprijinitori de garduri", lucruri complet false si bazate doar pe o preconceptie intens generalizata si cliseizata.

In primul rand nu toti taranii beau, asa ca conform logicii voastre acestia ar trebui sa fie mult mai avuti ca ceilalti, ori acest lucru nu se intampla, de ce? pentru ca toti au aceiasi baza materiala si aceleasi conditii de lucru. Poate ca sunt diferente intre cei 2, dar ele sunt minore, cel care nu bea are curtea mai ingrijita, gardul vopsit fata de cel care bea, in fine diferentele sunt minore, deci nu discrepante enorme unul are villa cu 20 de camere si altul nimic.

La tara sunt multi care nu sunt ortodoxi, adica sunt adventisti, baptisti, penticostali (sectanti care nu beau din fire)etc, ei de ce nu au rezultate si performante notabile, de ce loturile lor de pamant nu sunt modele cu productii de varf? pentru ca au exact aceleasi conditii ca toti din sat, adica un cal si un plug.

La fel, cei care nu beau ar trebui sa aibe productii record si rezultate exceptionale, lucru iarasi fara temei, intrucat lucrarile agricole daca sunt facute cu calul si prasila, dau acelasi randament adica prost, mai mult la sate indiferent daca bei sau nu toti au aceiasi obieciuri agricole, semanam popumb din patul, punem grau unde am avut floarea soarelui anul trecut, etc adica din start deprinderi paguboase care duc spre lipsa randamentului intrucat metodele folosite sunt primitive/traditionale.

Indiferent daca este betiv sau nu, taranii fac lucrarile mecanizate, manual adica cu sapa si calul, lucru care nu influentaza de loc productia, asa ca indiferent daca bei sau nu, tot acolo ajungi.

Agricultura moderna se bazeaza pe stiinta, si nu se mai face exclusiv pe camp, se face in laborator si fabrica, asta e agricultura moderna. Se face in laborator pentru ca soiurile cultivate trebuie sa fie adaptate la solul in care se cultiva, la conditiile climatice a regiunii, la intemperiile locale, se face in fabrica pentru ca trebuie o sumedenie de utilaje pentru a avea un randament maxim.

Ori spuneti-mi si mie, cati dintre tarani folosesc souiri certificate pentru solul lor? pentru vremea din regiunea sa? cati dintre tarani folosesc seminte pentru insemintare corect depozitate si stocate? pai nimeni pentru ca ei nu au astfel de posibilitati.

Daca va uitati la tara, toti tin porumbul si graul intr-un hambar, unde e firg, umezeala, condens, etc ori toate astea afecteaza semintele respective, de exemplu daca 2 saptamni e frig, cerealele vor ingheta, dupa 2 saptamani se incalzeste putin, vor incepe sa se umfle, si tot asa toata toamna si iarna. Ei bine, in primavara, porumbul asta, va fi cultivat, care e deja umflat, incoltit etc, adica neconform normelor agronomice.

Lipsa rezultatelor nu e data de bautura, ci de lipsa conditiilor materiale si tehnice, asa ca nu mai vorbiti aiurea cand nu e cazul, judecati putin dincolo de cliseul "taranii bea" de aia sunt saraci si nu fac nimic.

«12345»