Ronnie, stii cat s-a dat pe Kolarov? Intereseaza-te. Daca ti se par putini bani, eu nu mai zic nimic. Apoi, daca tu crezi ca Realul sau City se uita la bani cand fac transferuri, te inseli. City chiar nu se uite. Daca il voiau pe Evra, il luau. Si cred ca si tu stii asta.
Acum ai ridicat o noua problema.
De ce nu O'Shea? Poate pentru ca ala nu e fundas stanga de meserie.
De ce Maxwell si Abidal cu schimbul? Pentru ca sunt de valori apropiate si pentru ca rotatia jucatorilor e ceva normal la cluburile care isi permit.
De Paolo Fereira eu stiam ca e fundas dreapta de meserie. L-am vazut jucand si pe stanga dar stiam ca postul lui de baza e dreapta. E ca si cum l-ai pune pe Golanski pe stanga desi el e de dreapta. Merge ca solutie pentru un meci sau doua dar nu pentru termen lung.
La Marcelo s-ar putea sa fiu subiectiv. Mie mi-a placut acest baiat inca de la inceput. Vom vedea ce face acum, cu mourinho. Ca pana acum, cu schimbarea antrenorilor si "Criza" de la Real, a fost cam greu pentru unii jucatori.
Liverpool a castigat 4 UCL pe vremea cand si Steaua ajungea sa o castige. Cu tot respectul, dar Cupa castigata de Steaua in 86 e un rahatel pe langa competitia din zilele noastre.
Esti sigur? Atunci Manchester de ce nu reusea performante in acei ani? De ce soma?
Vezi, e usor sa vorbesti daca nu ai vazut meciuri din zilele alea. Atunci nu se juca la 1-0. Atunci se facea spectacol. Daca tu crezi ca era mai usor, te insel. Iti garantez eu ca pe Ajax-ul lui Cruyff sau pe Milan-ul lui Gullit si Van Basten nu ii batea nimeni din ziua de azi. Poate doar Barca sa joace de la egal la egal.
Si, atunci, CL se numea CUPA CAMPIONILOR EUROPENI. Jucau doar campionii, cele mai tari echipe din fiecare campionat.
Daca Steaua a batut pe Anderlecht sau Barca, a batut campioana Belgiei si pe cea a Spaniei, nu locul 4 din x si locul 3 din y.
Erau alte vremuri si fotbalul nu era asa globalizat. Echipele din estul europei erau o forta. Tot in 86, in caz ca nu stii, Cupa Cupelor a fost castigata atunci tot de o echipa din Est: Dynamo Kiev. Forta fotbalului Yugoslav o stii si tu, cred. Cunosti performantele facute de Steaua Rosie a lui Belo.
Intre timp, echipele din vest, cu mai multa putere financiara, au atras toti jucatorii de super clasa si au fortat alte echipe de traditie sa intre in anonimat.
Acum 20-30 de ani, daca juca Barca cu Anderlecht, te puteai astepta sa castige oricare. Acum stii sigur ca Barca matura pe jos cu ei.
De aceea spun eu ca acea competitie era mai tare. Atunci nu vedeai meciuri de genul: Real - Beitar Ierusalim sau Manchester - Anorthorsis. Si cand zic asta ma refer la diferenta de valoare, nu neaparat la numele echipelor.
Ok, daca tu zici ca 11 campionate interne nu valoreaza nimic pentru ca ele se castiga si prin alte mijloace, te invit sa te pisi pe cele 23 de titluri ale Stelei
Daca nu ma insel, 14 din cele 23 de titluri ale Stelei au venit dupa 86. Adica in momentul in care Steaua domina fotbalul Romanesc. Dominatia Stelei s-a vazut atat in interior cat si in exterior.
Acum, comparatia cu titlurile lui Manchester nu merge. De ce? Pentru ca Liverpool, desi nu a castigat nici un titlu in ultimii 10 ani, a reusit 1 Cupa UEFA si 1 CL plus alte 2 supercupe.
Te intreb eu, merge comparatia cu Romania? Sa inteleg ca dinam0 a avut si ea performante europene? Nu.
Dominarea Stelei a venit ca urmare a faptului ca doar Steaua a ramas din fotbalul de altadata. Steaua a fost ultima ramasita a "Generatiei de Aur"(adica Steaua 86, ca aia a fost generatia de aur a fotbalulu Romanesc).
Manchester, daca a dominat asa de grav campionatul englezesc, de ce a facut atat de putin in Europa in ultimii 10 ani?
Asta trebuie sa te intrebi si tu.
p.s.
Cand am zis de mofturi, nu am zis ca transferul lui Ronaldo a fost o greseala. Am zis doar ca putea sa mearga oricum. Putea ala sa fie o petarda. Ca nimeni nu il cunostea, nu stia ce calitati are, nimic. Fergusson l-a vazut un meci si si-a permis sa arunce cu bani pe el. Altii isi permit sa faca asta?
Steaua isi permite?
Aici e diferenta intre echipele ca Manchester si restu'. Acele echipe isi permit sa arunce cu bani aiurea, isi permit sa o dea in bara cu un jucator sau altul, ca oricum nu le va afecta financiar. Da' daca da Steaua 10 milioane pe un Ronaldo si ala nu joaca nimic, poti fii sigur ca echipa o sa falimenteze.
Raspuns:
Da, in ultimii 10 ani, Liverpool a facut mai multe: 1 Cupa UEFA, 1 CL, o finala de CL, 2 supercupe.
In timp ce Manchester, cu toata dominatia ei, se poate mandri doar cu 1 CL si alta finala pierduta.
Ti-am dat mai sus cativa fundasi stanga pe care eu ii consider mai buni ca Evra. As mai zice inca unul, Lahm, dar din pacate el e folosit in dreapta la Bayern. Pentru cei care il cunosc pe acest jucator, cu siguranta stiu ca, atunci cand a explodat la Stuttgart(fiind imprumutat de Bayern) omul juca fundas stanga si juca incredibil de bine. Si avea atunci 20-21 de ani, nu 29 ca Evra.