Au fost adversari în tur, cînd unul era la Poli Timişoara şi celălalt la Dinamo. Ambii au fost demişi şi au ajuns să-şi dea acum mîna pentru binele Stelei. Olăroiu este "principal" în Ghencea, iar Andone în Cipru, la Omonia Nicosia, dar cei doi au fost aproape nedespărţiţi cît timp roş-albaştrii au fost în cantonament în Insula Afroditei. Ando a venit la meciurile amicale ale Stelei, a stat de vorbă cu Oli şi l-a informat pe acesta despre Heerenveen, echipă la care a evoluat la începutul anilor '90 şi împotriva căreia a jucat în octombrie 2005, în meciul Dinamo - Heerenveen 0-0.
- Domnule Andone, Olăroiu a spus că l-aţi ajutat foarte mult în pregătirea meciului cu Heerenveen. În ce a costat ajutorul?
- Nici un antrenor român nu poate refuza să-şi ajute un coleg din ţara lui. Ce i-am spus? Toate lucrurile pe care le ştiam despre Heerenveen şi toate materialele pe care le-am folosit eu înaintea partidei Dinamo - Heerenveen, din toamna anului trecut.
- Care erau concluziile acestor materiale?
- I-am dat lui Oli modul în care sînt organizaţi nu neapărat ca sistem de joc, ci ca şi echipă, cum pregătesc ei un meci de cupă europeană, i-am dat 3-4 casete cu meciurile pe care olandezii le-au jucat înaintea întîlnirii directe cu noi, i-am dat înregistrarea partidei Dinamo - Heerenveen. I-am dat şi alte lucruri, şi anume cum se comportă publicul de acolo la meciurile de acasă, cum e de obicei terenul în perioada asta a anului. Tot ce am avut i-am pus în mapă lui Oli.
- În aceste condiţii, ce şanse are Steaua?- Şanse bune. Eu spun aşa, dacă Steaua reuşeşte să înscrie la Heerenveen e ca şi calificată mai departe. Atenţie însă, va fi mai uşor pentru stelişti meciul tur, din deplasare, decît cel de la Bucureşti. Heerenveen a scos 0-0 cu Dinamo, în deplasare, şi a făcut, de asemenea, un joc remarcabil la Marsillia, unde a pierdut pe nedrept din acel penalti după ce a controlat în mare parte întîlnirea. Ei se închid bine cînd joacă afară, sînt greu de desfăcut.
- Au plecat Huntelaar şi Samaras. E bine pentru Steaua?
- Aceasta e politica lor, să vîndă jucători, să facă bani, să fie o pepinieră, fie pentru piaţa internă din Olanda, fie pentru cea internaţională. Nu uitaţi că de la Heerenveen a plecat Van Nisterlooy. De aici rezultă că pot trece uşor peste astfel de pierderi de fotbalişti, sînt obişnuiţi să schimbe, să înlocuiască vedete. Pregătesc mereu rezerve.
PUNCTE FORTE
"Organizarea jocului şi antrenorul foarte disciplinat"
Andone a dezvăluit care sînt punctele tari ale adversarei Stelei de miercuri:
1. "Au o organizare extraordinară a jocului. În faza de apărare stau în 4-1-4-1, apoi imediat pe atac se transformă în 4-2-3-1. Să reuşeşti să faci această trecere chiar în timpul jocului, şi să o faci şi cu succes de multe ori, asta chiar demonstreză că Heerenveen e o echipă tare"
2. "Antrenorul lor, Verbeek (foto), e unul dintre atuuri. Foarte ordonat, disciplinat, doar e din şcoala lui Foppe de Haan, adeptul rigurozităţii şi diciplinei tactice duse pînă la extrem. Pe deasupra, acest antrenor are liniştea necesară pentru a pregăti aşa cum se cuvine un meci de cupă europeană. Tocmai i-a fost prelungit contractul cu doi ani, pentru că actualul îi expiră în vară. E unul dintre stategiile clubului, de a crea stabilitate la nivelul băncii tehnice"
PUNCTE SLABE
"Sînt tineri şi au probleme cu actualul portar"
Fostul tehnician al lui Dinamo, care a fost o perioadă jucător al celor din Heerenveen, a explicat şi unde sînt olandezii vulnerabili:
1. "Cu excepţia fundaşului central Hansson şi a lui Bosvelt, care sînt mai în vîrstă, ceilalţi sînt toţi tineri. N-au experienţa meciurilor internaţionale, pot fi puşi în dificultate de o echipă cu maturitatea Stelei, care are o bună posesie şi un joc direct pe poartă"
2. "Una dintre problemele lui Heerenveen este situaţia portarului. S-a accidentat Waterman, care a făcut un joc de excepţie împotriva noastră, în toamnă, şi acum a fost titularizat Vandenbussche (foto) , un goalkepeer destul de nesigur, care am înţeles că le-a făcut destule probleme în meciurile din campionat"
"Cheie meciului va fi starea terenului"
În privinţa partidei tur, Heerenveen - Steaua, Andone a atras atenţia asupra unui aspect care ar putea constitui cheia întîlnirii din Olanda. "Vremea şi, implicit, starea terenului vor fi foarte importante. Dacă gazonul se va prezenta în condiţii foarte bune, atunci prima şansă o are Steaua, care ar putea domina jocul prin tehnicitatea superioară a jucătorilor săi. În schimb, dacă terenul va fi prost, atunci va fi un meci de luptă, o bătălie fizică, aşa cum s-a întîmplat şi în meciul Heerenveen - Ajax, 4-2, din finalul anului trecut, iar în acest caz Stelei îi va fi greu", a fost de părere Ando.
Andone despre Steaua lui Olăroiu: "Echipă mai agresivă şi mai bine aşezată"
Fostul tehnician al lui Dinamo a caracterizat şi evoluţiile Stelei din turneul din Cipru. "Am văzut două partide din cele 5, printre care şi meciul cu Steaua Roşie Belgrad. Sincer vă spun, am rămas impresionat. Olăroiu n-a schimbat foarte multe, dar a organizat mai bine echipa. Steaua e mai agresivă acum, mai bine aşezată în teren şi, în ciuda faptului că a primit gol în fiecare meci, e mai sigură în defensivă. Se apără mai bine. În meciurile pe care le-am văzut eu adversarele ei au ajuns foarte greu să-şi creeze ocazii la poarta Stelei", a declarat Andone.
Sursa: www.gsp.ro