Hai sa o iau in ordine.
In primul rand hai sa precizam exact cat de mare partidul asta comunist pe care tu il prezinti drept o mare amenintare, de capul lui, fara ajutor din URSS. In 1933, conform unor documente interne de-ale PCR, aveau 1665 de membri "oficiali" ( un anume Andrei Roth a cercetat subiectul asta, dar numele cartii lui imi scapa). Chiar si in 1921, cand s-a creat partidul, nu aveau nici 3000 de membri, maxim 5000 sa fi fost cu simpatizanti si membri unor asociatii apropiate PCR cu tot. Deci din 18 milioane de romani vorbim de 5000 de comunisti. Sa presupunem prin absurd ca toti, absolut toti aia 5000 sunt evrei. Conform recensamantului din 1930 in Romania traiau 756 930 de evrei. Scadem 5000 de oameni : raman 751930 de evrei despre care nu are nimeni nici o umbra de dovada ca erau comunisti sau ca simpatizau PCR.
Asta ca sa intelegi cat de mult rau produce tendinta umana de a generaliza. Azi ca si atunci.
Ei aici e punctul unde vedem lucrurile complet diferit. Tu sustii ca liderii comunisti erau evrei, eu raspund ca unii erau evrei, altii NU erau evrei. Stalin era georgian. Bukharin era rus. Culmea e ca in lupta pentru putere in URSS evreul Trotsky a pierdut in fata lui Stalin si a trebuit sa fuga din URSS, fiind in cele din urma ucis in Mexic. Gheorghiu-Dej era roman get-beget. Petru Groza si Lucretiu Patrascanu la fel. Samd.
Iorga NU a fost martor ocular al retragerii din Basarabia, si chiar daca ar fi fost n-ar fi putut sa vada decat o parte minuscula a evenimentelor. Cat despre atacurile evreilor, nu ma indoiesc ca o parte din rapoarte sunt reale, altele sunt probabil exagerate, altele inventate si prezentate de diferiti ofiteri si oficiali drept scuze pentru dezordinea retragerii.
Din nou cadem in generalizare : toti (sau majoritatea, ma rog) evreii din Basarabia si Bucovina sunt de vina pentru ceea ce au facut sau n-au facut o parte din ei. Fiindca pana in ziua de azi n-am vazut vreo statistica sau orice forma de dovada ca majoritatea evreilor din Basarabia au atacat/injurat trupele romane in timpul retragerii. Si va rog sa nu-mi ziceti iar ca dovada a fost distrusa de comunisti dupa 1945.
Autorul ala inventeaza sau exagereaza iarasi grosolan. Mai jos sunt datele recensamantului efectuat in 1930 (doar numarul de evrei per provincie). Sper ca n-o sa contesti si datele astea.
_______________________Romani ___________Evrei
Oltenia_________________1513175 ___________3523
Muntenia_____________4029008 ___________94216
Dobrogea_______________815475 ___________4031
Moldova________________2433596 ___________162268
Basarabia_______________2864402 ___________206958
Bucovina_________________853009 ___________93101
Transilvania_____________3217988 ___________81503
Banat___________________939958 ___________14043
Maramures______________1390417 ___________97287
Dupa cum vezi cam jumatate din evrei (370.000 si ceva) locuiau intr-adevar in Moldova si Basarabia, dar totusi 94000 s-au stabilit si in Muntenia.
Si ce exact trebuiau sa faca evreii pentru a "schimba perceptia" ? Evreii nu sunt o masa amorfa, "toti ca unul", si nici nu aveau cum sa "schimbe perceptia" cand ziarele epocii au urlat in cor despre "tradarea jidanilor", facandu-i pe evreii din Muntenia sau Moldova vinovati pentru ceea ce facusera unii dintre evreii din Basarabia. Cand opinia publica e atatata contra ta si fixata pe ideea "Evreul X e tradator deci toti evreii sunt tradatori sau suspecti" e greu sa schimbi vreo perceptie.
Mhai, mie mi s-a bagat odata sub nas dovada concreta a unei familii de evrei din Iasi, in care tatal luptase in primul razboi, pentru reintregirea Romaniei fusese chiar decorat. Iar in 1941, drept multumire, jandarmii romani l-au jecmanit si deportat in Transnistria.
Englezii au o zicala : two wrongs do not make one right. E ultima oara cand o mai zic si cred ca e cea mai rezonabila si mai realista imagine despre ce s-a intamplat in 1940-1943 in Basarabia si Transnistria : multi au platit pentru crimele unora din 1940-1941. Statul roman s-a razbunat pe intreaga minoritate, prin deportari condimentate ici-colo de masacre, jaf (sa nu-mi zici ca nu crezi ca jandarmii avand la dispozitie averea evreilor, fara nici un control n-au bagat manutele). Tot statul roman l-a durut in cot daca amaratii aia au ce manca sau mor ca mustele din cauza bolilor - daca asta a fost intentionat sau pur si simplu consecinta nepasarii si dormitului in post tipic romanesc nu stiu. Din cate stiu, nimeni n-a venit cu o dovada concreta in ambele varianta. Unii evrei au fost mai norocosi si au scapat, altii nu. Nu mai intereseaza cifrele precise, ca e un sport foarte popular si predispus la exagerari.
Sa vad ce ? Ca unii evrei erau comunisti, unii comunisti erau evrei ? Asta stiam deja.
1. In primul rand, ca a fost o cursa: am pus intentionat gresit Muntenia, ca stiam statistica, Autorul s-a referit la Oltenia, dar nu te-ai obosit sa verifici, Te-ai aruncat inainte, gandidu-te ca m-ai prins. 0,2 % in Oltenia fata de aproape 10% in Basarabia si Moldova e totusi ceva.
2. Daca-l contestam pe Iorga pe criteriul "n-a fost martor acolo", dar in schimb credem "documente interne ale PCR", atunci... Las-o balta.