Mihai
Stii care e greseala ta? Tu nu iti pui intrebarea de ce au fost oamenii aia scosi in afara legii. Daca erau baieti asa de buni, de ce a simtit Duca nevoia sa ii interzica? Ma indoiesc ca din cauza ca era clasa politica veche geloasa pe noua popularitate a legionarilor. Sa fim seriosi. Daca era asa, Ce ii oprea pe liberali sa le-o dea la taranisti sau invers?
Nu, nu. Baietii aia au fost scosi in afara legii pentru ca au facut niste lucruri despre care tu nu ai aflat. V-am spus de atatea ori citit surse neutre, dar tot nu ma ascultati. Greenyes se supara pe mine dar vine tot cu bloguri gen "miscarealegionara.blogspot.ro"(dau doar exemplu) si carti ca "Faptele de vitejie ale lui Codreanu" si vrea ca eu sa le iau drept surse credibile.
Adevarul este ca legionarii au continuat activitatea lor si dupa sfarsitul razboiului, au continuat-o la nivel propagandistic. Carti, informatii, etc. Si voi luati acum de bune cartile alea.
Vorbesti despre Codreanu de parca il cunosti. L-ai vazut tu vreodata? Nu cred. Pentru cineva din exterior, daca aude cati bani a dat becalii la biserici, ca le-a cumparat zabrautenilor curent, ca le-a facut case alora din vadu rosca, etc., imediat se gandeste la cat de bun e omul asta. "Bai, a dat 2 milioane la muntele Athos, trebuie sa fie sfant! Macar sfant!" Tu stii ca nu e asa. Eu stiu ca nu e asa. Insa sunt oameni care il pupa in fund si care atat de mult au repetat asta incat o cred si ei. Ca sa nu mai vorbim de cei platiti ca sa ii faca imagine. Si tu stii aici la cine ma refer. Presa din Romania este curva perfecta. Se culca cu oricine, oricand si pe orice suma. Cateodata si gratis. Si uite cum apar dezinformarile.
A omorat becalii pe cineva? Nu. Dar uite ca l-au bagat la parnaie 30 de zile. Si, de fapt, lumea a uitat ca ala a sechestrat persoane si ca a ordonat high speed chase-uri prin Bucuresti, curse in care s-au tras focuri de arma si in urma carora puteau sa moara nevinovati. Asta e becalii dar il arata cineva cu fata lui adevarata? Nu.
Codreanu s-a nascut, a trait si a murit sarac. A dat ordin sa nu se mai vorbeasca despre el la adunari publice, sa nu mai existe "cuiburi" care sa-i poarte numele. Codreanu si Legiunea nu ieseau sa zica: "am facut asta, am dres, am construit, am ajutat saracii", tocmai DIMPOTRIVA. toti cei care au laudat Miscarea au venit DUPA. Exact cum fac eu acum.
Exact ce am zis eu mai sus. Propaganda a continuat mai puternic dupa razboi in speranta ca poporul se va rascula si va intoarce totul in favoarea dreptei.
Arata-mi un caz in care Codreanu a incalcat legea. Cu toate presiunile, n-au putut sa-l acuze de nimic.
Asta nu inseamna ca e nevinovat. Pe saracul Al Capone, un om simplu din SUA, un nevinovat, l-au bagat la puscarie pentru Evaziune Fiscala. Abia apoi s-a dovedit ca el era capul unui grup mafiot si a facut crime oribile. Oooo... nu. Stai. Se stia de el ca era capul unui grup mafiot dar nu aveau cum sa il prinda cu crimele si altele prostii. Asa ca s-au multumit cu evaziunea fiscala. Ce vrei sa spui acum? Ca au gresit? Ca trebuia sa ii mai dea o sansa lui Capone? Doar nu au putut dovedi ca el a fost in spatele asasinatelor si altor crime, nu?
Ar trebui sa cautati sa vedeti de ce a fost scoasa miscarea legionara in afara legii.
Si mai puneti-va intrebarea asta: Duca i-a omorat pe legionarii aia sau politia? De ce nu au raspuns legionarii omorandu-i pe politistii respectivi? De ce l-au atacat pe Duca?
Raspunsul e unul singur: pentru ca agenda lor era de natura pur politica. Interesul pentru razbunarea mortilor respectivi era 0. Interesul pentru razbunarea scoaterii lor in afara legii, asta era mai puternic.
Codreanu a stat foarte clar in spatele asasinatelor. Acum, ca nu s-a dovedit nimic, asta nu inseamna ca nu e adevarat.
Va rog, nu ganditi din ce ati citit. Incercati sa ganditi in contextul respectiv. Credeti ca Codreanu nu stia(macar) de asasinate? Sa fim seriosi macar un pic!
Vorbesti despre inexistenta legiunii atunci cand a avut loc povestea cu Manciu dar uiti sa spui un lucru: Desi Legiunea nu exista, existau alte partide aseamanatoare ei, niste stramosi am putea spune, niste forme mai crude, tot fasciste, tot de extrema dreapta, tot cu aceleasi idei si politici iar Codreanu facea parte. Ma refer aici la partidul lui A.C. Cuza, din are Codreanu facea parte si al carui nume l-am uitat(ceva cu National Crestin). Deci nu poti sa spui ca Legiunea a aparut doar din anul x. Ca nu e asa. Bazele ei au fost puse de alte asemenea partide si miscari. Terenul era pregatit pentru Legiune in momentul in care aceasta a aparut.
Comploturile legionarilor nu le poti nega. Doar pentru ca nu au avut loc, pentru ca au fost prinsi si opriti, nu inseamna ca nu a fost asa. Extremisti, fanatici religiosi, rasisit, etc. - acestea sunt cuvintele pe care le folosesc cei obiectivi ca sa ii descrie. De ce? Poate pentru ca asa e? Nu poate, sigur. Dupa cum am zis, fata adevarata a legionarilor s-a vazut dupa ce au ajuns la putere. Crime impotriva evreilor, politici antisemite, etc. Crestini adevarati, n-am ce zice. Iar despre patriotismul lor, cred ca am demontat asta cu intrebarea la care inca nu am primit raspuns: De ce s-au aliat cu inamicii Romaniei, nemtii?
Da, ce sustineau ei e frumos. E frumos sa te gandesti ca cei care ajung la conducere sunt gata sa se sacrifice pentru tara. E frumos sa te gandesti ca cei care ajung la conducere vor face tot ce le sta in putinta sa iti fie tie, romanului, bine. E frumos sa auzi despre religie, patriotism, etc. E foarte frumos. Dar cand vine vorba de fapte...
Faptele conteaza, Mihai, nu vorbele. Spune-mi mie ce au facut legionarii dupa ce au ajuns la putere, nu inainte sa ajunga. Ca aia nu conteaza asa de mult. Baietii erau un grup paramilitar, pus pe revolutie, care voia sa puna mana pe putere dar care a fost oprit, scos in afara legii si care s-a trezit de foarte repede cu "capul" taiat. In locul conducerii Romaniei interbelice, si eu as fi facut la fel. De ce sa permit unui grup care poate face instabilitate sa se dezvolte? Nu ti se pare ca asa suna a sinucidere?
In anul 2010, populatia a fost prostita sa voteze cu PDL-ul fiindu-i vandute gogosi despre comunisti, mineri, mafii, etc.
In perioada interbelica, aceeasi populatie, ceva mai tanara si, deci, mai proasta, a fost prostita cu gogosi gen: religie, patriotism, antisemitism, etc.
In ambele cazuri oamenii au primit ce voiau sa auda. Ca au urmat si ca inca mai cred cu tarie in ceea ce li s-a vandut, asta nu e surpriza.
Desi Base si-a bagat picioarele, desi Boc e un retrardat, desi Udrea ma omoara incet, incet, cu fiecare aparitie a fiintei sale incompetente la TV, inca mai sunt persoane aici, in tara asta, care se felicita ca au votat cu PDL-ul si care cred ca e singura solutie.
E inutil sa spun ca, daca in ziua de azi s-ar infiinta o noua miscare legionara, nu ar fi nevoie de multe eforturi pentru a ajunge la putere. De ce? Pentru ca situatia din Romania de acum nu e cu mult diferita fata de situatia din Romania dupa marele crah financiar. Oamenii sunt furiosi pe conducatori, sunt dezamagiti, sunt satui de rele si sunt oricand dispusi sa plece urechea la cel care promite ceva mai bun.
Ca nu au fost desecretizate dosarele in ceea ce priveste legionarii, asta nu imi spune nimic. Nu au fost desecretizate multe dosare, foarte multe. De ce? Pentru ca totul se face cu un scop. Cand a avut nevoie base de sustinere in lupta cu "mogulii", poc!, a aparut "Felix". Cand o sa aibe, vreodata, un alt president-wanna-be nevoie de sustinere in lupta impotriva cuiva de dreapta, se vor desecretiza si respectivele dosare pentru a arata cat de naspa erau legionarii si, deci, cat de naspa sunt cei ca ei.