@AG
Cred ca Stanici stie prea bine ce inseamna CNCD. Altceva vroia sa zica
la cat de praf sunt, nici nu am fost atent ce a scris
@AG
Cred ca Stanici stie prea bine ce inseamna CNCD. Altceva vroia sa zica
la cat de praf sunt, nici nu am fost atent ce a scris
Ce CNCD? atata vreme cat sunt romani care gandesc ca tine, labele alea triste apara drepturile minoritatilor si numai ale minoritatilor.
Spre deosebire de alti viteji pe internet, evident. Pana nu incerci macar, nu stii ce si cum. Da' e greu, greu de tot ... ![]()
Nu e foarte diferit de ideea de judet, numai ca o regiune are o capacitate mai mare de atragere de fonduri europene, de concepere a unor proiecte majore, chiar de putinta testarii unor politici economice diverse.
Alexandru, ceea ce tu doresti exista la noi inca din 1998. Eu as fi de acord ca cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei sa preia si atributiile administrative ale prefecturilor (pe care le-as desfinta), avand o putere mai mare de absorbtie si gestionare a fondurilor europene, insa nu pot intelege obstinatia unora de a nega criteriile europene (de tip social-economic) care au stat la baza formarii acestor regiuni, in favoarea altor entitati rezultate pe criterii istorico-etnice, care nu prezinta niciun avantaj,nefiind trasate in functie de necesitatile de dezvoltare. Regionalizarea (descentralizarea administrativa si financiara) trebuie sa fie un concept pentru binele tuturor, nu doar un "ideal national" al secuilor, pe care eu il cataloghez drept un simplu moft, regiunea secuiasca neputand sa se autosustina.
Trecerea de la judete la regiuni este benefica in situatia in care si ai oamenii capabili sa dezvolte acele regiuni in interesul tarii; degeaba turuie Alex H. ca nu intelege nimeni autonomia cand, daca secuii obtin ceea ce vor, un tur al tarii va suna in genul: " aici este regiunea Moldovei unde se vorbeste limba romana, aici a Olteniei unde se vorbeste limba romana, aici parasiti Romania, e tinutul secuiesc unde oficial, se vorbeste romana, sunt promovate valori romanesti dar unde e mai bine sa fii ungur". Prea multe drepturi duc la destabilizarea controlului din zona aceea si nu din cauza acestui proiect ci din cauza celor care il doresc, zona va apartine tarii dar, ce se va intampla acolo... e alta poveste.
@dalexandru20
acuma exagerezi si tu. Oricum, e o utopie sa vorbim de o regionalizare pe criterii istorice. Tinutul Secuiesc nu e nici macar o regiune istorica, e o sub-regiune, in mod firesc ar trebui sa reapara si Tara Motilor,Tara Barsei, Oasului, Zarandului, Almasului, tara Mocanilor, tara Silvanei, tara Hategului, tinutul Padurenilor etc. ... adica ei nu au dreptul la identitate regionala? :-)
Sa fim seriosi este doar un moft al unui fragment al populatiei din acea zona de a fi ei mai cu motz si sa faca ce vor muschii lor acolo!
garda maghiara a fost interzisa in ungaria si noi ii pupam in cur. Ne e prea frica sa le facem ceva ca sar repede cu gura ca suntem anti-maghiari si ii discriminam si ce e grav e ca mai apare cate unu ca alex h cu faze gen "sa aibe autonomie" "zona aia nu e pamant romanesc" ma bufneste rasu cand aud asemenea aberatii
Streza spunei ca ML este xenofoba si ca nu ai auzit laude decat la adresa unui singur popor cel roman si ai dreptate dar ML cunoscuta de tn si de mn este aia din 1930 , ideiile fasciste -nationaliste au mai evoluat in timp:) nu mai spun de cele naziste....uitate la neo-nazisti de azi....ce legatura vezi intre ei si nazisti lui hitler?
iti spun eu doar ura de rasa in rest nu au nici o tangenta nici ca organizare nici ca educatie nici d.p.d.v. al comportamentului etc.
Nu poti judeca o miscare din 1930 prin prizma perceptiei din 2010
. Daca, castigau nemti razboiul azi fascismul si nazismul ar fi fost cele mai grozave...deci faza asta cu catalogarea x sau y sunt rai 1000% este total aberanta. fiecare a avut parti bune si parti rele diferenta consta in proportia intre partile bune si rele
@dalexandru20
acuma exagerezi si tu. Oricum, e o utopie sa vorbim de o regionalizare pe criterii istorice. Tinutul Secuiesc nu e nici macar o regiune istorica, e o sub-regiune, in mod firesc ar trebui sa reapara si Tara Motilor,Tara Barsei, Oasului, Zarandului, Almasului, tara Mocanilor, tara Silvanei, tara Hategului, tinutul Padurenilor etc. ... adica ei nu au dreptul la identitate regionala? :-)
Hai ma, pe bune acum, am multi prieteni si colegi din zona aia, multi de etnie maghiara si toti spun ca "antipatia" aia veche fata de romani, pentru unii, inca nu s-a dus; ce se intampla acolo pur si simplu nu este normal, e drept ca sunt cazuri izolate dar din ce in ce mai multe, sunt oameni care nu vor sa vorbeasca limba romana nu vor sa-si invete copiii sa vorbeasca romaneste si lucrurile astea nu sunt mituri, de unde si pana unde dreptul la identitate regionala, le-a stirbit cineva dreptul asta? Si inca o chestie, cine si ce ii impiedica pe ei sa promoveze valorile istorice specifice zonei? Sa nu spui ca actuala impartire administrativa a regiunilor ca nu te cred, toata lumea stie trecutul zonei aleia, chiar nu cred ca se impune o autonomie teritoriala din punct de vedere administrativ pentru o mai buna identificare a tinutului secuiesc, oamenii pur si simplu nu ne vor dar uita ca stau in tara noastra si noi ne facem ca totul e roz si bine si ii lasam sa faca tot ce vor ca asa sunt pe la noi minoritatile.
Actuala impartire regionala , rezultata prin asocierea judetelor vecine mi se pare ok. "Tinutul secuiesc" este inglobat in Regiunea de dezvoltare Centru (judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu). Autonomia teritoriala este exclusa din start, insa aceste 8 regiuni de dezvoltare (N-V, N-E, V, centru, S-E, S, S-V si Bucuresti-Ilfov) pot cu timpul obtine o autonomie financiara. De ce ne trebuie noua atatea consilii judetene? avem destule locale, astea judetene pot fi desfintate/comasate. Mai bine 8 consilii regionale cu oameni capabili.
Nu cred ca ai sesizat nota de sarcasm din postarea mea anterioara.
Subiectul dezbaterii este ML
S-a discutat foarte mult despre ML in general dar mai putin despre oamenii care o formau. Ce parere aveti despre urmatorii: Horia Sima,Ion Belgea,Radu Mironovici, Ion Antoniu,Iordache Nicoara,Constantin Papanace,Alexandru Constant,Victor Silaghi,Corneliu Georgescu si altii
S-a discutat foarte mult despre ML in general dar mai putin despre oamenii care o formau. Ce parere aveti despre urmatorii: Horia Sima,Ion Belgea,Radu Mironovici, Ion Antoniu,Iordache Nicoara,Constantin Papanace,Alexandru Constant,Victor Silaghi,Corneliu Georgescu si altii
L-ai uitat pe capitan.Corneliu Zelea Codreanu.
Am ramas extrem de surprins ca este un topic pe fcsteaua unde se discuta despre Miscarea Legionara.O sa se infinteze o noua organizatie care se va baza exact pe doctrina legionara.Deocamdata suntem in jur de 20 dar vom fi mult mai multi.Pentru mai multe detalii ma puteti gasi la Peluza Sud imbracat cu un tricou cu poza Capitanului si crucea celtica.(nu vreau sa fac publicitate aici).Ce pot sa va spun Doamne ajuta si Traiasca Legiunea si Capitanul !
Nu am uitat. Dar s-a discutat deja despre Codreanu. Ai idee cate astfel de organizatii,grupuri,brigazi care se autointituleaza urmasii ML exista?
lasa-mi pe privat un id ca sa imi raspunzi la intreabarea : Cu ce sunteti voi diferiti fata de celelalte grupuri care se vor a fi urmasii ML ?
Mama, cate au aparut intre timp de la scurtul meu sejur pe plaiurile bulgariei.
Ma axez pe problema autonomiei: Alexandru ne da exemplu Germania, ca model de organizare. Foarte bine, dar oare vorbim de o situatie asemanatoare cu cea a Romaniei?
Romania este o entitate statala cu mai putin de 200 de ani in spate, in care a suferit nenumarate modificari teritoriale, etnografice, demografice. Inca traim intr-un stat in care multi cred ca moldovenii nu sunt romani, ca oltenii sunt tigani sau ca ardelenii sunt unguri.
Asta este doar efectul a 1800 de ani de viata SEPARAT! 1800 de ani in care muntenii s-au aliat dar si batut cu moldovenii, la fel si cu Transilvania.
Noi suntem inca doar o masa de oameni, nu suntem un popor. Romania este un stat in care oamenii au inca mentalitatea tribala, respectiv fiecare pentru el si ai lui. De clan daca vreti.
De aici si lipsa de coeziune in actiuni, lipsa solidaritatii si prezenta egoismului, actiunilor indreptate spre binele unui grup sau unei anumite categorii, ca sa nu mai vorbesc despre invrajibirea cateogoriilor intre ele: pensionari vs angajati, bugetati vs particulari, profesori vs judecatori, etc
Pentru ca Romania sa poata sa fie un adevarat stat in adevaratul sens al cuvantului, atunci sa facem educatie in spiritul sacrificiului pentru statul respectiv, cu iubire si credinta fata de acel stat. Asta se intampla in Germania, acolo unde fiecare copil stie imnul national, fara sa fie luat in bataie de joc de televiziuni...
In Romania profesorii ne spuneau sa trecem peste partea cu imnul din manuale, ca "aia" sunt mai prosti ca "noi", ca legile sunt bune dar nu intotdeauna trebuie respectate, etc. Traim intr-o tara in care un simbol pentru tanara generatie( consultati sondajele) ca Mutu isi bate joc de imnul national si este tratat ca si cum ar fi reusit o mare performanta intelectuala.
Traim intr=o tara in care desi trei sferturi din ei au rude in Provinicie, bucurestenii ii considera pe cei din tara drept tarani, desi indraznesc s-o spun, nivelul de civilizatie si bun simt este mult inferior multor orase si orasele din restul tarii.
Pe scurt, Romania are nevoie de o politica unitara, NU CENTRALISTA, in care oamenii sa inteleaga ca toti suntem romani si ca toti suntem datori sa respectam constitutia si legile tarii.
NU avem nevoie ca unii sa-si faca institutii paralele, sa infiinteze regiuni cu limba oficiala diferita de cea a majoritatii, adevarate enclave etnice.
Ok, sunt de acord sa existe posibilitatea studiului in limba materna, dar in niciun caz studiul oficial al istoriei Romaniei in alta limba. Pai cum o sa perceapa copiii aia povestea lui Horia Closca si Crisan in limba maghiara? Imi permit sa raspund ca total diferit de copiii romani.
Nu stiu cum se face ca desi, de facto, practic cei din TInutul Secuiesc au autonomie, tot ei tipa cel mai mult dupa autonomie? Cum se face ca nu tipa sarbii din Banat sau lipovenii din Delta?
Un alt fenomen pe care as vrea sa mi-l explice autonomii e acela al maghiarizarii: am intalnit o familie de romani care vorbea maghiara uzual, uneori si romana. Intreband, mi-au explicat ca desi sunt romani etnic, trebuie sa foloseasca maghiara peste tot in viata, obligatoriu. In acest fel le vine mai usor sa vorbeasca si acasa aceasta limba.
@akebono
Ma bucur pentru initiativa ta, dar te-as sfatui sa renunti la tricoul cu chipul Capitanului, legionarismul se simte, nu se arata. E ca si credinta. Cei care-si simt, nu cumpara cruci imense pe care le poarta la piept. Insufla mentalitatea ta prin ce simti, nu prin ce porti. Cu respect.
Episodul X despre Miscarea Legionara, violenta
Ultima data ne-am oprit la scorul de 18 morti ai Legiunii la 1(IG Duca) din partea democratiei, la sfarsitul lui 1933.
Septembrie 1934 - Legionarul Mihai Stelescu, unul din oamenii apropiati de Corneliu Zelea Codreanu, este descoperit ca parte a unui complot guvernamental pentru asasinarea Capitanului. Este exclus din Miscare de catre un juriu de onoare prezidat de Generalul Gheorghe Cantacuzino - Granicerul. Cu toate acestea, CZ Codreanu ii ofera sansa revenirii in Legiune daca se caieste si reabiliteaza, pentru a-si recapata onoarea pierduta.
1935 - Legionarul Vasile Vlad moare in urma ranilor capatate de la politie in timpul prigoanei. A 19 -a moarte din randurile Miscarii Legionare.
1936 - Congresul Studentesc de la Targu Mures( o tempora!): se prezinta studentilor complotul guvernamental pentru a-l ucide pe Codreanu. In acest timp, Mihai Stelescu scoate o revista "Cruciada Romanismului" in care il acuza pe Codreanu de diferite aberatii. Unul din cei mai buni prieteni ai sai, Ion Caratanase, il viziteaza pe Stelescu si il avertizeaza ca nu face bine si il roaga sa se opreasca.
Durerea era cu atat mai mare cu cat Stelescu era un om talentat, dar care a fost cuprins de betia puterii. Fusese convins de oamenii lui Carol ca el ar fi un sef mult mai bun decat Codreanu. In acelasi timp, Miscarea era supusa cenzurii, astfel ca nu apareau drepturile la replica.
Prin intermediul lui Vasile Cotea, cel care trebuia sa comita asasinatul, Stelescu este demascat. Paradoxal, cel care trebuia sa comita crima in sine, Cotea, isi cere scuze in genunchi Capitanului, dar nu si Stelescu, care nu recunoaste nimic.
Ambii au fost exclusi, Cotea retragandu-se din viata publica.
Iulie 1936 - Gheorghe Grigor, student, este ucis la Cernauti. A 20-a victima legionara.
Septembrie 1936 - Legiunea organizeaza o tabara la Predeal. In paduri sunt gasite OSEMINTELE SOLDATILOR ROMANI CAZUTI IN WW1. Acestia sunt oripilati si le recupereaza, construind un mic mausoleu provizoriu. La ordinul guvernului, MAUSOLEUL ESTE DISTRUS. Oasele eroilor nostri sunt batjocorite.
Jandarmii prezenti acolo chefuiesc cu bautura si femei pe locul mausoleului. Miscarea Legionara protesteaza vehement, scriindu-le autoritatilor. Nu se recunoaste oficial, nimic.
Noaptea insa, autoritatile recupereaza osemintele, incercand sa le duca la Cimitirul Eroilor. Cu toate acestea, Dumnezeu nu a dormit. Niste ciobani le-au furat hamurile si apoi au intins de care din Susai pana jos. I-a prins lumina zilei acolo si toata lumea a vazut rusinea tarii.
Iulie 1936 - Mihai Stelescu este pedepsit pentru tradare de catre grupul format din Iosif BOZÂNTAN - student la Facultatea de Litere,Ion CARATĂ'NASE - student,ȘTEFAN GEORGESCU - student, Ion TRANDAFIR - student, Ion Pele - student, Ion ATANASIU - student, Ion GRIGORE STATE - membru al Corpului Muncitoresc Legionar, ȘTEFAN CURCĂ' - membru al Corpului Muncitoresc Legionar, RADU VLAD - student, Bogdan GavrilĂ' - student. Dupa asasinat, acestia s-au predat de buna voie, asteptand sosirea politiei.
Au fost condamnati intr-un proces in bataie de joc. Doar doua exemple: procesul a fost judecat de un Tribunal Militar, desi nu tinea de competenta Armatei, in fond, nu era niciun soldat la mijloc, iar apararii( de fapt, un ofiter) i s-au dat 7 minute pentru a pleda cauza celor 10, Decemvirii.
Sentinta: munca silnica pe viata. A doua victima a Legiunii.
Septembrie 1936 - Si Legionarul Vasile Cretu moare in urma batailor politiei.
Dupa aproape 10 de ani Miscare, Legiunea pierduse 21 de oameni, intemnitati erau cu miile. In acelasi timp, omorati de mana unor legionari au fost 2 mari si lati si niciodata ca o metoda, ci doar ca o reactie disperata. Cazul Cotea e mai mult decat sugestiv.
1937 - 10 ani de la infiintarea Legiunii.
Campanie electorala 1937, inca cinci morti din randurile Miscarii:Ion Tarcolea, student, Mihai Turcanu student, Nicolae Turcanu, muncitor, Dumitru Soroceanu muncitor, Brumaru Constantin.
26 de morti din randurile Miscarii Legionare.
Chiar si asa, plus furtul a 400.000 de voturi( Eugen Cristescu, la procesul lui Antonescu), Miscarea Legionara iese pe locul 3 la alegeri.
Carol cheama la guvernare pe Goga, care obtinuse doar 9,5%. Alte alegeri in 1938
6 Februarie 1938 - Doi studenti, Popescu si Groza, sunt impuscati de jandarmi in Fierbinti, Ilfov. Popescu moare. Numarul 27. In satul Maineasa, sunt impuscati Mijea Dumitru si Ciubuc Dumitru, primul moare. AL 28-lea.
In comuna Lazareni, legionarul Lazareanu moare in urma ranilor produse de atacul cu baionetele al jandarmilor asupra legionarilor aflati in campanie electorala. Numarul 29...
8 Februarie 1938 - Legionarul Varjac este ucis la Ploiesti de jandarmi. Ca masura, Codreanu cere... atentie....retragerea Miscarii din campanie electorala. Numarul 30
Moartea lui Varjac a fost cu atat mai impresionanta pentru Legiune cu cat unchiul sau, tinandu-i capul in mana tanarului i-a spus: " Tatal tau a murit la Turtucaia; sa se scoale si sa te vada impuscat de jandarmi"...
Carol dizolva partidele politice, il numeste pe Miron Cristea seful Guvernului. Partidul "Totul pentru Tara" nu mai exista. Iata ce declara Capitanul:
"Suntem aruncati dirntr-un raport de Drept, intr-un raport de Forta. Noi am inteles sa actionam in cadrul legii, Manifestandu-ne credintele noastre...... Noi nu voim sa intrebuintam forta. Nu voim sa intrebuintam violenta. Ne este suficienta aexperienta din trecut, cand fara voia noastra am fost artasi pe calea violentei. La nici o violenta noi nu mai raspundem in nici un fel. Suportam. Si chiar atunci cand intreaga Natiune Romana este tratata ca o turma de animale inconstiente. Lovitura de stat nu voim sa dam! Prin esenta insasi a conceptiei noastre, noi suntem contra acestui sistem. Ea insemneaza o atitudine de bruscare, de natura exterioara, pe cand noi asteptam biruinta noastra de la desavarsira, in sufletul natiunii a unui proces de perfectiune omeneasca.
Manusa aruncata va ramane jos! Noi refuzam s-o ridicam", Circulara 148, 18 februarie 1938
19 aprilie 1938 - Se judeca procesul in care Capitanul este condamnat la 6 luni de detentie pentru ca a insultat un consilier regal cu urmatoarele cuvinte: "Dar din adancul unui suflet lovit si nedreptatit, termina scrisoarea, iti strig si iti voi striga si din adancul gropii, esti un necinstit sufleteste care ti-ai batut joc pe nedrept de sufletele noastre nevinovate.
23 mai 1938 - un nou proces asupra lui CZ Codreanu, de aceasta data pentru tradare. Este acuzat ca a conspirat cu o putere straina pentru schimbarea ordinii de stat si ca legionarii strangeau arme pentru a inarma populatia.
Totul pe baza unei scrisori presupus scrise de Codreanu. Avocatiil il gasesc totusi pe adevaratul autor, acesta recunoaste, dar nu este lasat sa depuna marturie!
Iata ce scria CZ Codreanu despre proces, in cartea Insemnari de la Jilava:
"Tribunalul avea deci sa raspunda la trei chestiuni:
1. Detinere si publicare de acte secrete, incadrat in art. 190-191.
Ori s'a dovedit pana la evidenta, ca ordinele, cele 6, aveau un caracter politic. Erau simple ordine de urmarire, politienesti, a membrilor
organizatiei mele. Ca ele nu atingeau intru nimic «Siguranta Statului». Ca asemenea ordine, au fost citite in Parlament, au fost publicate in
ziare, ca oamenii politici aveau asemenea ordine. Domnul Maniu, intr'un singur an, a declarat, ca a avut 16, pe care le-a publicat intr'un memoriu.
În sfarsit, ca art. 190-191 se afla in capitolul «Crime contra sigurantei exterioare a Statului» si ca cuvantul «siguranta Statului» din art. 190
se refera la siguranta exterioara, ca nu se pot incadra acele ordine in crima de «tradare». ,
2. Tribunalul avea sa raspunda la o a doua chestiune:
Am luat legatura cu un Stat strain, pentru a primi ajutoare si instructiuni in scopul de a declansa revolutia sociala. Afirmatie bazata
pe o scrisoare falsa, care nu-mi apartine. Se descopere autorul scrisorii. Sunt acuzatii ofensatoare si de rea credinta (art. 209).
3. iTribunalul avea sa raspunda la crima de inarmare a populatiei, in scopul de a face razboiu civil, lovitura de stat etc.
(art. 210).
Ori, am dovedit cu principii, fapte, acte si martori, ca nici nu ne-a trecut prin gand vreodata sa declansem un razboiu civil. Dar nu numai
atat: nici macar sa facem o turburare cat de mica. Primejdia de la Rasarit pandindu-ne fiecare greseala, fiecare pas.
Si totusi Tribunalul, fara a avea nicio dovada, nici cea mai mica dovada, a raspuns afirmativ la toate intrebarile, condamnandu-ma la
10 ani munca silnica."
29 -30 noiembrie: Corneliu Codreanu impreuna cu 13 camarazi sunt strangulati de jandarmi in timp ce erau transportati de la Ramnicu Sarat la Jilava. Sunt aruncati intr-o groapa comuna, peste care se toarna vitriol.
44 de morti din randul Miscarii Legionare, toate crime infaptuite de statul "democratic" pe care-l aparam si azi. Legionarii, doar 2 victime.
Dar teroarea nu s-a oprit aici:
3 Decembrie 1938 - Nicolae Fagadaru, Bica Anania si Petre Andrei, executati la marginea drumului de catre Siguranta. - 47
23 Ianuarie 1939 - Titi Constantinescu, dr. Nicolae Dumitrescu si ing. Coculescu, asasinati de politie. - 50
26 ianuarie 1939 - Profesorul Vasile Cristescu este impuscat intr-o casa din Bucuresti. -51
5 februrie 1939 - Lucia Grecu, studenta, torturata pana la moarte de catre Siguranta. Inginerul Inginerul Dumitru Crihana este de-asemenea ucis prin tortura, la Galati. - 52
17 - 18 februarie 1939 - Nadoleanu Enache, medic, Popovici Dragos, student, Vucu Martin, student medicina, Gherman Nicolae, student teologie, Iovu Ion, medic si Balan Octavian sunt suspectati ca fabrica arme si sunt direct impuscati - 58
Intre 23 februarie 1939 si 21 septembrie 1939, mai sunt ucisi urmatorii legionari: Frank Stefan, Ion Mihalache si Arhidiaconul Antohi Ischie, Ion Radulescu, Nicoleta Nicolescu, Nicolae Campianu - 64
La 21 septembrie, Miti Dumitrescu si echipa lui, il asasineaza pe Armand Calinescu, primul ministru al vremii si principalul executant al lui Carol al doilea in ceea ce priveste executiile legionarilor. Ca de-obicei, asasinii lui Calinescu SE PREDAU DE BUNA VOIE. - Victima nr 3.
22 septembrie - statul de drept, democratia interbelica la care ne raportam azi raspunde cum stie mai bine si mai drept. Ucide drept represalii 256 de legionari. Majoritatea erau oameni de mare cultura si educatie. Este cunoscuta drept ziua "macelului elitei legionare". Ordinul era ca in fiecare judet sa fie executati 2-3 legionari.
Multi din legionarii ucisi erau in lagare, fara proces, fara nicio condamnare. Teoretic, ei erau sub ocrotirea statului. Pretextul asasinarii lui Calinescu a fost folosit pentru a scapa de ei.
Cadavrele victimelor trebuiau tinute trei zile in strada, cu textul "Asa sfarsesc tradatorii de tara".
Iata cine l-a omorat pe Armand Calinescu: Dumitrescu Miti (avocat), lonescu Ion (student), Isaia Ovidiu (fotograf), Moldoveanu Ion (student), Paraschivescu Gheorghe (student), Popescu Cezar (student), Stanciulescu Marin (mecanic), Popescu Traian (student), Vasiliu Ion (desenator). Au fost ucisi de stat.
Printre cei care au sfarsit in acea infama noapte se numara: Clime Gheorghe (inginer), Cantacuzino Alecu (avocat), Totu Nicolae (avocat), Tell Alexandru (avocat), Furdui Gheorhe (doctor in teologie), Dobre Banică (economist), Polihroniade Mihail (avocat), Craja Paul (medic), Simulescu Sima (profesor), Apostolescu Gheorghe (comerciant), Istrate Gheorghe(student), Banea Ion (avocat, medic), Serafim Aurel (inginer).
Cotigă Traian (avocat), Ionică Eugen (inginer), ȘIancu Emil (ofiter), Pihu Grigore (licentiat), Șusman luliu (functionar),Herghelegiu Ion'(avocat), Proca Gheorghe (functionar).
Unul din cazurile cele mai groaznice a fost cel al lui Florica Gaman, in varsta de 15 ani, elev in clasa a IV-a la Liceul Radu Greceanu din Slatina Olt, in varstă de 15 ani, copil al unui plutonier activ din regimentul 3 Olt, tot din Slatina.
La 22 septembrie 1939 a fost luat de acasă de Politie, dus pe malul Oltului, impuscat si lasat acolo. Nu murise insa S-a tarat cum a mai putut pană in apropierea unor case. A fost gasit de un om, care i-a anuntat parintii. L-au luat si l-au dus la spitalul din oras unde doctorii au spus parintilor că ar fi putut să traiasca dacă i s-ar fi facut o transfuzie de sange. A aflat Politia, care a intervenit si n-a permis să i se facă transfuzia. Copilul a murit. A fost ingropat in cimitir, dar fară preot, in schimb, Politia i-a pus la mormant o placă cu inscriptia faimoasă care, in acele zile, se putea citi in aproape toate judetele din Romania: "Asa vor fi pedepsiti toti tradatorii de tară!"
In total, 320 de morti din randurile Miscarii Legionare si doar 3 mari si lati din cauza Miscarii Legionare.
Desigur, nu am trecut toate detaliile, nu am mai pus la socoteala arestarile, mutilarile,ranitii, cei care au supravietuit cumva. Acestia se ridica la ordinele zecilor de mii.
Noi ne plangem de abuzuri cand luam amenzi si gaze...
Dupa venire la Putere a lui Antonescu, Miscarea, decimata, a ajuns la guvernare.
Personal, consider ca Horia Sima cat si Antonescu au gresit. Cea mai mare greseala a fost cu siguranta uciderea la Jilava a celor care fusesera considerati vinovati pentru mortii Legiunii.
Din pacate, intreaga linie de comportament a Miscarii a fost puternic deviata de la cursul stabilit de Capitan, ceea ce a dus la un faliment de imagine si crearea de noi dusmani, cum ar fi Antonescu.
O serie de masuri fara noima, gen infiintarea "Politiei Legionare", cand guvernul era legionar au slabit prestigiul Miscarii. De asemenea, uciderea criminalilor din puscarii, desi oarecum de inteles, a fost inconjurata de suspiciune, mai ales prin legaturile, dovedite sau nu, ale lui Sima cu unii din aceia. Nu pot sa-l acuz de rea vointa sau de prostie, dar cert e ca a gresit.
Chiar si asa, acei care au ucis la Jilava pe cei aproximativ 50 de asasini, au fost judecati si nu s-au sustras legii in niciun moment.
In ceea ce priveste uciderea lui Iorga si Madgearu, aceasta consider ca nu a fost facuta de legionari, cei doi fugind de la locul faptei, ceea ce nu ar fi facut niciodata un legionar. Mai mult, Traian Boeru a fost suspectat de fuga direct la Moscova...
Sima si intreaga Miscare s-au dezis de ucigasii lui Iorga. In opinia lor, cea mai mare pedeapsa pentru Iorga nu putea fi alta decat sa traiasca sa vada pe viu profetia groaznica a Capitanului: "
"De vor intra trupele rusesti pe la noi si vor iesi invingatoare, cine poate sa creada, unde este mintea care sa sustina ca ele vor pleca de la noi inainte de a ne sataniza, adica bolseviza? Consecintele? Inutil a le discuta"...
Despre Marin si Mota voi vorbi separat.
Ar fi interesant daca cei care fac diverse afirmatii ar aduce in sprijinul lor si sursele de informare (articole, documentare, carti publicate, dosare de la judecatorie etc) ; in felul acesta am avea un dosar bibliografic cuprinzator.
De-abia azi am zarit mesajul asta.
Streza spunei ca ML este xenofoba si ca nu ai auzit laude decat la adresa unui singur popor cel roman si ai dreptate dar ML cunoscuta de tn si de mn este aia din 1930 , ideiile fasciste -nationaliste au mai evoluat in timp:) nu mai spun de cele naziste....uitate la neo-nazisti de azi....ce legatura vezi intre ei si nazisti lui hitler?iti spun eu doar ura de rasa in rest nu au nici o tangenta nici ca organizare nici ca educatie nici d.p.d.v. al comportamentului etc.
ML chiar este xenofoba. Problema nu se pune la modul "asa zice X" ci la ce "predica" ML in perioada interbelica. S-a subliniat de mai multe ori pe threadul asta de catre Mihai ca textele legionare vorbesc mult mai mult despre "ce trebuie sa faca romanii" decat despre raul facut de straini. Chiar si plecand de la pozitia asta, tot nu poti sa nu vezi ca nu exista nici o referinta pozitiva la alte etnii in textele alea. Romanii primesc laude, acuzatii si reprosuri, alte etnii doar reprosuri si acuzatii.
Nu ma intereseaza nici cat negru sub unghie daca ideile fasciste/naziste au evoluat ori ba din 1930 incoace. E total irelevant.
Nu poti judeca o miscare din 1930 prin prizma perceptiei din 2010. Daca, castigau nemti razboiul azi fascismul si nazismul ar fi fost cele mai grozave...deci faza asta cu catalogarea x sau y sunt rai 1000% este total aberanta. fiecare a avut parti bune si parti rele diferenta consta in proportia intre partile bune si rele
Bine mestere, calculeaza tu proportia intre partile bune si rele ale nazismului/fascismului, dupa formula (parti bune)/(parti rele). Sunt curios cat iti iese.
PS : Pana una-alta, mai gandeste-te la un mic amanunt. Dintre toate ideologiile moderne (adica de prin secolul XIX incoace), nazismul este singura, dar absolut singura care porneste de la o premiza socanta si scarboasa pana la extrem : inegalitatea intre oameni. Par example, pentru un nazist autentic, noi toti astia de pe forum la un loc, fiind romani, nu valoram nici cat ultimul vagabond si betiv german. Pentru ca el ar fi "rasa superioara", iar noi niste romani buni eventual sa mature strazile si sa dea cu sapa pe camp.
Streza in primul rand eu am spus ca nu poti judeca fascismul din 1930 prin perceptia si cunostintele din 2010. reciteste ce am scris eu !
In al doilea rand ce treaba au nemti cu ura de rasa?=))) Prietene nu nemti si nu Hitler au invetat ura de rasa si inegalitatea pe baza de criterii rasiale , de unde ai scoso p'asta cu romanii si nemti? era vorba de idei.
Cand "marea democratie americana" biciuia negrii pe campiile cu bumbac Hitler nu era nici macar pe teava. Si asta este doar un exemplu mai recent.
Si proportiile nu se calculeaza aici e vorba de preferinte personale, daca mie Ion Vasile nu imi plac tiganii si vreau sa ii pup cizmele lu nea Hitler e problema mea. Daca individul X vede nazismul ca ceva ce ii se potriveste cine esti tu sa ii interzici?
Tu judeci pe baza unei pareri personale toata faza si asta nu imi place. Ok nazismul e teribil groaznic cel mai rau bla bla bla spune Strezahuzum in 2010, daca te nasteai german in 1910 ai fi spus vai ce bine e cu nazisti , da sa ii pup bocancii lu Himmler. Repet totul tine de perceptii personale, daca vrei sa fi obiectiv spui : au facut asta asta si asta fara sa spui bun sau rau minunat sau scarbos.
Scz pt textul lung plin de greseli si probabil foarte dezorganizat:)
De-abia azi am zarit mesajul asta.
ML chiar este xenofoba. Problema nu se pune la modul "asa zice X" ci la ce "predica" ML in perioada interbelica. S-a subliniat de mai multe ori pe threadul asta de catre Mihai ca textele legionare vorbesc mult mai mult despre "ce trebuie sa faca romanii" decat despre raul facut de straini. Chiar si plecand de la pozitia asta, tot nu poti sa nu vezi ca nu exista nici o referinta pozitiva la alte etnii in textele alea. Romanii primesc laude, acuzatii si reprosuri, alte etnii doar reprosuri si acuzatii.
Nu ma intereseaza nici cat negru sub unghie daca ideile fasciste/naziste au evoluat ori ba din 1930 incoace. E total irelevant.
Bine mestere, calculeaza tu proportia intre partile bune si rele ale nazismului/fascismului, dupa formula (parti bune)/(parti rele). Sunt curios cat iti iese.
PS : Pana una-alta, mai gandeste-te la un mic amanunt. Dintre toate ideologiile moderne (adica de prin secolul XIX incoace), nazismul este singura, dar absolut singura care porneste de la o premiza socanta si scarboasa pana la extrem : inegalitatea intre oameni. Par example, pentru un nazist autentic, noi toti astia de pe forum la un loc, fiind romani, nu valoram nici cat ultimul vagabond si betiv german. Pentru ca el ar fi "rasa superioara", iar noi niste romani buni eventual sa mature strazile si sa dea cu sapa pe camp.
O sa postez curand niste declaratii ale unor evrei care o sa te socheze... Si sper sa demonstreze odata pentru totdeauna ca Miscarea Legionara nu s-a inspirat, nu a fost si nu va fi niciodata o organizatie nazista. Asta daca absolvirea Tribunalului de la Nurnberg nu a fost de-ajuns.
@dee
Daca te referi la mine, majoritatea informatiilor se gasesc la liber pe oriunde. Poti consulta la Biblioteca Academiei documente ale Miscarii. De-asemenea, ca sursa de informare am si documente oficiale, publice, ale Legiunii, pe care am incercat sa le transcriu.
O alta sursa foarte buna de informare este acest documentar, realizat de Academia Romana cu TVR: http://filmeromania.blogspot.com/2009/04/m...-legionara.html
O sa auzi acolo despre anti semitism. Acest termen nu avea conotatii etnice sau religioase, ci pur si simplu desemna lupta impotriva "chestiunii evreiesti", adica acapararea puterii economice si sociale de catre evrei, nu o chestiune de rasa.
Ce insemna "chestiunea evreiasca"? Raspunde un om pe care cred ca nu-l poate nimeni suspecta de nazism: Ion Luca Caragiale. intr-o-ul este din ziarul Adevarul, 9 mai 2010.
"Totodata marile puteri conditionează recunoasterea independentei Romaniei de acordarea cetățeniei romane tuturor evreilor din tara Articolul 44 al Tratatului de la Berlin prevedea: În Romania, deosebirea credintelor religioase si a confesiunilor, nu va putea fi opusă nimanui ca un motiv de excludere sau de incapacitate in cea ce priveste bucurarea de drepturi civile si politice, administrarea in sarcini publice, functiuni si onoruri, sau exercitarea diferitelor profesiuni si industrii in orice localitate ar fi ( ).
Chestiunea a starnit o serie de reactii negative in randul personalităților romanesti marcante ale vremii.Unul dintre acestia, Ion Luca Caragiale a ridicat chestiunea evreiească:
Ce s'a intamplat insă ? O seamă de Evrei dela noi, in genere de proveniență galitiana " oameni pribegiti aci din cauza scurgerii de acolo a acestui element, ce se inadușă traind multă vreme in masă la un loc prea strimt pentru libera miscare a pornirilor lui de rapacitate, " au inceput să agite din nou chestiunea israelita odată resolvată strict după litera tractatului dela Berlin. Și agitarea aceasta nouă si-au intemeiat-o tot pe falsa insinuare că Statul nostru se conduce de principiul intolerantei religioase.
Această nouă agitare, mai intaiu ascunsa a inceput să iasă cate putin la iveala apoi să se producă fățiș si in fine să ia niste proportiuni, dacă nu primejdioase, dar cel putin ofensatoare pentru autoritatea Statului nostru. S'a facut intai agitari la sinagoge si la scolile confesionale; de aci apoi au trecut chiar in presă; s'au fundat ziare in acest scop: in fine lucrurile au ajuns la protestul nerusinat, si infam si ridicul, dela Londra. S'a comandat apoi in strainatate un agitator dibaci, care să vie numaidecat să provoace o miscare de un nou soiu, cu scopul de institui aci o societate semitica cu o directiune generala recunoscută de Stat, si care să reprezinte puterea populatiei israelite in relatiile sale cu puterea Statului.
În 1879 se modifică Constitutia. Articolul 7 prevedea că diferenta de credinte religioase si confesiuni nu constituie in Romania o piedică spre a dobandi drepturile civile si a le exercita. Astfel, evreii se aglomerează tot mai mult in orase, si incep să ocupe functii in principalele domenii de activitate: medicina justitie, invățămant, cultură etc.
Apoi avem pleodaria lui Nicolae Paulescu, simpatizant legionar, la Procesul studentimii din 23 martie 1924, deci la aproape 50 de ani distanta.
Cauza ajunsă in judecarea domniilor d-voastră nu este vreo ostilitate mai mult sau mai putin antisocială impotriva populatiei evreiesti pasnice, muncitoare si pană la proba contrară prezumată a fi loială cu statul care o gazduieste si in care traieste. Natiunea Romană a creat Statul Roman. Natiunea Romană este singura raspunzatoare in Istorie. Dacă piere Romania, nu altii, ci singuri noi, romanii, vom fi vinovati. Responsabilitatea aduce dreptul de a conduce si, inainte de aceasta, dreptul la aparare. Romanii sunt un popor pasnic si o natiune constienta Suntem toleranti cu strainii pentru că avem legitimitate pe pamantul stramosesc si pentru că nu ne lipseste capacitatea de a asimila de bună voie.
Cauza ajunsă in judecata domniilor d-voastră este cea mai mare primejdie natională si socială din istoria de două milenii a poporului nostru. Cauza ajunsă inaintea domniilor d-voastră este conspiratia Fortelor Oculte mondiale de a ni se lua dreptul la suveranitate si de a fonda aici in spatiul carpato-pontodunarean Israelul european. Israelul european: stat bi-national cu evreii clasă conducatoare si exploatatoare in calitate de natiune invingatoare si cu noi, romanii, clasă subordonată si exploatată in calitate de natiune invinsa În Romania nu există antisemitism nativ scop in sine din ură de rasă sau ură de religie. În Romania există numai un antisemitism reactiv de legitimă aparare impotriva unei agresiuni din exterior in complicitate cu tradare din interior.
Pe de-o parte avem asta. Pe de alta parte, avem intalnirea dintre Alexandru Șafran, fost lider al evreilor romani, cu Corneliu Zelea Codreanu. Iata cum o descrie Safran in cartea sa, MARX A FOST ANTISEMIT, in 1979:
"Vorbeam de peste două ceasuri. Nu era o discutie de cabinet, ci s-au amestecat aici durerile lumii. Adevarurile lui si ale mele ardeau, chinuiau gand si suflet, cersindu-și raspunsuri, argumente, pentru a ne desparti ca prieteni. Îl vad cum se ridica imi intinde mana si-mi spune: Am avut o mare placere de intalnirea noastra Nu stiu dacă am rezolvat problemele, dar am invățat farame din taina infinită a credintei. Eu nu am venit să provoc ură sau razbunare. Mi-e sufletul curat. Nu stiu dacă toti legionarii gandesc ca mine. Dacă un evreu a fost lovit ori jignit pe plan moral, iartă-i pe raufacatori. Ei nu sunt decat oameni, poate chiar buni crestini. Nu pe omul superior incercam noi să-l slefuim, ci pe omul-om... Am plecat. Am cantarit mult ultimul sau raspuns. Am vazut in trairea lui un inceput de logica Apoi a venit tavalugul. Codreanu a fost ucis din ordinul lui Carol al II-lea, in 1938. Nu stiu dacă am procedat bine, redand această convorbire cu Corneliu Zelea Codreanu. Am vrut să se vadă ideile unui conducator politic, care a platit cu viata pentru convingerile sale, tragand după el mase insetate si ele după o bucățică de dreptate ...
Corneliu Codreanu, declaratie facuta la Carmen Sylva, unde apare, din nou "chestiunea evreiasca" a lui Caragiale.
Solutia legionară a problemei evreiesti in Romania nu sunt persecutiile, exproprierile si masacrele, cum ar fi foarte usor, dar este foarte rau. Ea este sus de tot, in conducerea statului si constă in totala incoruptibilitate a guvernantilor si din perfecta aplicare a legilor. Cand vor constata că nu mai au pe cine corupe si nu mai sunt romani de vanzare, evreii vor parasi teritoriul nostru din proprie initiativă si de nimeni constransi. Iar dacă vor mai ramane evrei dornici să traiască in pace cu noi si capabili de muncă cinstita productiva cu atat mai bine pentru ei si pentru Romania
Totul ar fi si mai clar daca as avea cartea de circulare interne ale legiunii la mine, unde Codreanu spune clar despre cele aproape 6 decenii de la aparitia "chestiunii evreiesti", cand nici nu exista Hitler, Mussolini sau altii. O s-o transcriu de-acasa.
Parerea mea ca trebuie sa fii rauvoitor sau slab intelectual sa pricepi ca la noi nu a fost aceiasi situatie ca-n Germania. Problema e ca pentru a se discredita aceasta reactie a romanilor la "chestiunea evreiasca" s-a folosit exemplul Germaniei, mergandu-se pe ignoranta colectiva si apoi pe dezinformare in urmatorii 60 de ani de comunism.
Pe scurt: romanii simteau cum pierdem controlul tarii prin parghiile economice si au raspuns. Din pacate, astazi, dupa 20 de ani de "libertate", am pierdut-o de tot.
O sa postez curand niste declaratii ale unor evrei care o sa te socheze... Si sper sa demonstreze odata pentru totdeauna ca Miscarea Legionara nu s-a inspirat, nu a fost si nu va fi niciodata o organizatie nazista. Asta daca absolvirea Tribunalului de la Nurnberg nu a fost de-ajuns.
Nu cred ca sustine cineva ca Legiunea a fost organizatie nazista. Nationalisti, sigur. Fascisti, versiunea soft, poate, daca prin fascism intelegem "anti-comunisti fanatici". Nazisti insa nu, le lipseste componenta cu "rasa superioara" sau "purificarea etnica".
Romanii sunt un popor pasnic si o natiune constienta Suntem toleranti cu strainii pentru că avem legitimitate pe pamantul stramosesc si pentru că nu ne lipseste capacitatea de a asimila de bună voie.
Si daca unii nu vor sa se asimileze de buna voie, ce-i de facut
? Par example, romanii ramasi sub dominatie maghiara in secolul XIX nu voiau nici ei sa se asimileze de buna voie. Asta e ceva bun sau rau ?
Cauza ajunsă in judecata domniilor d-voastră este cea mai mare primejdie natională si socială din istoria de două milenii a poporului nostru. Cauza ajunsă inaintea domniilor d-voastră este conspiratia Fortelor Oculte mondiale de a ni se lua dreptul la suveranitate si de a fonda aici in spatiul carpato-pontodunarean Israelul european. Israelul european: stat bi-national cu evreii clasă conducatoare si exploatatoare in calitate de natiune invingatoare si cu noi, romanii, clasă subordonată si exploatată in calitate de natiune invinsa În Romania nu există antisemitism nativ scop in sine din ură de rasă sau ură de religie. În Romania există numai un antisemitism reactiv de legitimă aparare impotriva unei agresiuni din exterior in complicitate cu tradare din interior.
Poftim. Teoria conspiratiei. Suntem atacati din exterior, iar evreii (sau unii evrei) tradeaza tara din interior. "Fortele Oculte Mondiale", imi place cum suna asta. Ce naspa, evreii clasa conducatoare si exploatatoare. Mai bine cu romani pe post de clasa conducatoare si exploatatoare.
Pe scurt: romanii simteau cum pierdem controlul tarii prin parghiile economice si au raspuns. Din pacate, astazi, dupa 20 de ani de "libertate", am pierdut-o de tot.
De parca am fi avut vreodata controlul. Pe aici s-au amestecat imperiile si migratorii de la Burebista incoace. Ungurii, turcii, rusii, austriecii, germanii, samd, toti s-au amestecat in Tarile Romane, Regatul Vechi sau Romania Mare, direct sau indirect, ori de cate ori au avut interes sa o faca. Dar nu, noi o tinem cu evreii, evreii in sus, evreii in jos.
Nu cred ca sustine cineva ca Legiunea a fost organizatie nazista. Nationalisti, sigur. Fascisti, versiunea soft, poate, daca prin fascism intelegem "anti-comunisti fanatici". Nazisti insa nu, le lipseste componenta cu "rasa superioara" sau "purificarea etnica".
Si daca unii nu vor sa se asimileze de buna voie, ce-i de facut
? Par example, romanii ramasi sub dominatie maghiara in secolul XIX nu voiau nici ei sa se asimileze de buna voie. Asta e ceva bun sau rau ?
Poftim. Teoria conspiratiei. Suntem atacati din exterior, iar evreii (sau unii evrei) tradeaza tara din interior. "Fortele Oculte Mondiale", imi place cum suna asta. Ce naspa, evreii clasa conducatoare si exploatatoare. Mai bine cu romani pe post de clasa conducatoare si exploatatoare.
De parca am fi avut vreodata controlul. Pe aici s-au amestecat imperiile si migratorii de la Burebista incoace. Ungurii, turcii, rusii, austriecii, germanii, samd, toti s-au amestecat in Tarile Romane, Regatul Vechi sau Romania Mare, direct sau indirect, ori de cate ori au avut interes sa o faca. Dar nu, noi o tinem cu evreii, evreii in sus, evreii in jos.
Nu-ti raspund decat putin la afirmatiile tale:
Pai tu compari situatia romanilor din Transilvania cu cea a evreilor veniti din alte parti?! Pai romanii au fost bastinasii, majoritarii, nu ei trebuiau sa se integreze! Ce fel de comparatie e asta din partea unui roman???
Cat despre teoria conspiratiei, poti foarte bine sa te plangi ziarului anti-semit Adevarul, care a scris negru pe alb ca MARILE PUTERI au impus acceptarea evreilor. Nu te supara, tu nu vrei sa crezi si basta.
Pe de-o parte spui ca romanii n-au avut niciodata controlul asupra tarii, dar apoi sugerezi ca sub conducere romaneasca totul ar fi la el. Pai atunci de unde stii cum a fost?
Atata vreau sa stiu, sa vad cum e cu romanii la putere in tara asta. Cat despre aluzia subtila ca noi o dam doar cu evreii, e total deplasata, de vreme ce am aratat ca problema asta a aparut doar odata cu Independenta, in 1877.
Asta mi-aduce aminte de ce ziceai de textul lui Eliade din 1937, publicat mai inainte. Daca nu ma insel, spuneai ca nimic nu e nou si ca era valabil si acum 1000 de ani.
Permite-mi sa te contrazic: cat era boierimea de depravata si mereu in conflict cu domnitorul, cand era vorba sa-si piarda privilegiile in fata agresiunii straine, in genere se puneau toti de aceeasi parte a baricadei pana trecea pericolul.
Totul s-a schimbat cu domniile fanariote, cand Imperiul Otoman a schimbat si boierii, nu doar domnitorii, care nu mai erau autohtoni si i-a durut undeva de agresiunile asupra unei tari fata de care erau si ei straini.
Felicitari camarade Mihai pentru toata munca depusa in topicul asta,cunostintele tale despre Legiune sunt sincer impresionante si ai raspuns fiecarui "Toma necredinciosul" din topicul asta prompt si argumentat asa cum trebuie!
Detest sa vad romani care inca mai cred defaimarile si minciunile ordinare ale comunistilor(care s-au perpetuat in minunata noastra democratie)despre Legiune!De ce nu pun frumos mana pe cartile Capitanului si ale Comandantului sa vada cum sta treaba de fapt?!Asta daca sunt oameni care mai pun mana pe o carte,ca daca nu,e clar ca nu pot intelege in veci ML.
Pentru cei care sunteti din ND de aici,uitati ultima "bomba" : http://blog.nouadreapta.org/2010/08/dubla-...-a-noii-drepte/
E incredibil asa ceva...Pe scursurile alea sovine bozgoresti ii ajuta chiar cu bani de la stat sa isi faca taberele iar pe noi au facut tot ce le-a stat in putinta sa ne opreasca din a tine tabara.Reincepe prigoana camarazi,cu pasi mici dar hotarati,e clar ca nu stau mizeriile astea de politicieni cu mainile in san!
Pai tu compari situatia romanilor din Transilvania cu cea a evreilor veniti din alte parti?! Pai romanii au fost bastinasii, majoritarii, nu ei trebuiau sa se integreze! Ce fel de comparatie e asta din partea unui roman???
Ce legatura are faptul ca sunt roman cu o intrebare foarte simpla ? Caragiale afirma ca "nu ne lipseste capacitatea de a asimila de bună voie." Repet, ce trebuie sa facem cu aia care nu vor sa fie asimilati ? Exista si vor exista mereu maghiari care vor sa ramana maghiari, evrei care vor sa ramana evrei, armeni vor sa ramana armeni, nu sa devina romani in 2-3 generatii. Ce te faci cu astia ? Raspunsuri gen "afara cu ei din tara" sunt cam la nivel de Ev Mediu.
Si romanii din Transilvania au fost supusi la presiuni pentru a se maghiariza. Asta era unicul punct pe care am vrut sa-l subliniez. Daca ni se pare normal ca romanii din Transilvania (sec XIX), Ucraina, Serbia sau Bulgaria sa-si pastreze identitatea nationala, sa se identifice mai intai ca romani si apoi ca cetateni ai altui stat, nu poti sa le negi evreilor dreptul de a face exact acelasi lucru. Cel putin nu fara sa fii ipocrit.
Cat despre teoria conspiratiei, poti foarte bine sa te plangi ziarului anti-semit Adevarul, care a scris negru pe alb ca MARILE PUTERI au impus acceptarea evreilor. Nu te supara, tu nu vrei sa crezi si basta.
Nu ma supar catusi de putin, insa unica parte reala din textul ala este ca marile puteri au impus Romaniei sa acorde cetatenie evreilor. Atat.
Am facut intr-adevar o confuzie, atribuindu-i lui Caragiale o afirmatie facuta de fapt de Nicolae Paulescu. Mea culpa.
Teoria conspiratiei vine dupa : "conspiratia Fortelor Oculte mondiale de a ni se lua dreptul la suveranitate si de a fonda aici in spatiul carpato-pontodunarean Israelul european. Israelul european: stat bi-national cu evreii clasă conducatoare si exploatatoare in calitate de natiune invingatoare si cu noi, romanii, clasă subordonată si exploatată in calitate de natiune invinsa.". Pentru Dumnezeu, fraza asta chiar are cuvantul "conspiratie" in ea, ce altceva in afara de teorie a conspiratiei poate fi numita ? Suntem la 90 de ani de atunci si nu s-a infiintat nici un fel de "Israel european" pe aici. Sau in vreo alta parte.
Stii ce e hazliu in povestea asta ? Jobbik, partidul extremist maghiar, are o teorie aproape identica in ziua de azi. Inlocuieste "Romania" cu "Ungaria" si citesti versiunea lor.
Pe de-o parte spui ca romanii n-au avut niciodata controlul asupra tarii, dar apoi sugerezi ca sub conducere romaneasca totul ar fi la el. Pai atunci de unde stii cum a fost?
Atata vreau sa stiu, sa vad cum e cu romanii la putere in tara asta. Cat despre aluzia subtila ca noi o dam doar cu evreii, e total deplasata, de vreme ce am aratat ca problema asta a aparut doar odata cu Independenta, in 1877.
Romanii au avut controlul asupra tarii, mai mult sau mai putin, cu exceptia numeroaselor cazuri in care strainii s-au amestecat in treburile lor interne. Ideea pe care o subliniam e ca se bate apa in piua pe faptul ca si organizatiile evreilor (care intre noi fie vorba nu reprezinta fiecare evreu de pe fata pamantului) s-au amestecat indirect, prin presiuni externe, si se prezinta chestia asta intr-un mod total exagerat, mare dezastru, mare catastrofa. Nu e o imagine proportionala cu chestiunea.
Cat despre "romanii la putere", ne garanteaza cineva ca asta va fi solutia la problemele Romaniei ? Sau iar facem schimbare de dragul schimbarii ?
Asta mi-aduce aminte de ce ziceai de textul lui Eliade din 1937, publicat mai inainte. Daca nu ma insel, spuneai ca nimic nu e nou si ca era valabil si acum 1000 de ani.
Permite-mi sa te contrazic: cat era boierimea de depravata si mereu in conflict cu domnitorul, cand era vorba sa-si piarda privilegiile in fata agresiunii straine, in genere se puneau toti de aceeasi parte a baricadei pana trecea pericolul.
Exact. E mare diferenta intre textul lui Caragiale si cel al lui Paulescu ? Eu cred ca nu. Aceeasi frica fata de straini in general sau evrei in particular, aceleasi profetii de dezastru, catastrofa.
Cat despre boieri, e parerea ta si o respect. Dar daca tot vorbeai de privilegiile boierimii, da-mi voie sa cred ca boierimea lupta pentru ele, nu din cine stie ce dragoste pentru tara sau restul poporului. Fratii Buzesti, eroii lui Mihai Viteazul, impreuna cu restul boierilor munteni l-au silit pe acesta sa semneze actul de legare de mosie a taranilor, transformandu-i in serbi.
Totul s-a schimbat cu domniile fanariote, cand Imperiul Otoman a schimbat si boierii, nu doar domnitorii, care nu mai erau autohtoni si i-a durut undeva de agresiunile asupra unei tari fata de care erau si ei straini.
That's true, dar sa nu dam vina exclusiv pe fanarioti si slugile lor. Biserica ortodoxa, mai ales partea legata de faimoasele manastiri de pe muntele Athos a jupuit si ea destul pielea de pe spinarea taranilor.
[quote name='strezahuzum' date='Aug 10 2010, 11:48 AM' post='515179'
Total de acord.
[quote name='strezahuzum' date='Aug 10 2010, 11:48 AM' post='515179'
Total de acord.
Interesant(si trist) ca nu vedeti decat partea rea a povestii sa zic asa...Da,ca pe aici s-au perindat multi migratori si imperii e adevarat,dar stii ce a fost cu adevarat important? Ca au existat cate un Decebal,cate un Glad,Gelu,Menumorut,Ionita Caloian,Mircea cel Batran,Stefan Cel Mare,Mihai Viteazul,Iancu Jianu,Horea,Closca,Crisan,Tudor Vladimirescu,Avram Iancu etc care au zis DESTUL,si s-au ridicat la lupta,indiferent de sansele de succes.Partea asta trebuie vazuta,nu faptul ca au fost perioade lungi in care noi am fost controlati de altii.
«Neamul nostru n-a trait prin milioanele de robi care si-au pus gatul in jugul strainilor, ci prin Horia, prin Avram Iancu, prin Tudor, prin Iancu Jianu, prin toti haiducii, care in fata jugului strain nu s-au supus, ci si-au pus flinta in spate si s-au ridicat pe potecile muntilor, ducand cu ei onoarea si scanteia libertatii. Prin ei a vorbit atunci neamul nostru, iar nu prin majoritatile lase si cuminti.
Chestia este ca evreii se deosebesc de toti ceilalti invadatori fie ei unguri,turci,rusi,austrieci,bulgari etc prin modul in care au venit impotriva noastra,ceilalti au venit calare,cu sabia,arcul sau pusca in mana,in timp ce evreii au fost altfel. Din senin practic hoarde de zeci de mii de jidani sunt primiti in tara de politicienii tradatori la ordinele patronilor bancheri si masoni din vest si primind cetatenia romana pomana,au facut ce au stiut mai bine,prin puterea financiara pe care au avut-o au corupt pe cine trebuia si au inceput sa infiltreze toate ramurile importante din comert,industrie,invatamant,administratie in detrimentul nostru.
Pai e posibil fratilor ca in 1920 la Iasi si Cernauti sa fie 70% studenti jidani?! Iar in domeniile economice si sociale care le-am zis mai sus sa fie cam acelasi procentaj,70-80% sa fie detinute de jidanime?Pai pentru ce au murit atatea sute de mii de soldati romani in primul razboi,sa avem o Romanie Mare a jidanilor si politicienilor corupti sau a romanilor?! Pentru asta a luptat LANC(la inceput) si mai apoi Legiunea si Capitanul,pentru o ROMANIE A ROMANILOR.Nu ma luati cu xenofobie si alte rahaturi corecte politic inventate de democratiile iudeo-masonice din vest.Jidanilor nu le-a mers cu comunismul,copilul lor de suflet(in timpul caruia in Romania intre 1944 si 1965 pana s-au tirat toti in israel s-au "ocupat" de circa 1 milion si 100 de mii de romani dintre care au murit 500 000 prin puscarii,intre ei fiind cam 300 000 de legionari)acum se pare ca le merge cu ue si capitalismul asta,chiar bine din pacate!