Textul ala poate fi luat si pus in absolut orice an al istoriei romanesti, de la 1000 pana in 2010. Aceleasi teme nationalist-penibile gen "vom disparea", "vom fi exterminati daca nu actionam acum", samd, samd.
Stiu foarte bine că evreii vor tipa că sunt antisemit, iar democratii că sunt huligan sau fascist. Stiu foarte bine că unii imi vor spune că administratia e proastă " iar altii imi vor aminti tratatele de pace, clauzele minoritătilor. Ca si cand aceleasi tratate au putut impiedica pe Kemal Pasa să rezolve problema minoritătilor măcelărind 100.000 de greci in Anatolia. Ca si cand iugoslavii si bulgarii s-au gandit la tratate cand au inchis scolile si bisericile romanesti, deznationalizand cate zece sate pe an(valea timocului anyone?). Ca si cand ungurii nu si-au permis să persecute fătis, cu inchisoarea, chiar satele germane, ca să nu mai vorbesc de celelalte. Ca si cand cehii au sovăit să paralizeze, pană la sugrumare, minoritatea germană!
Clar, daca turcii au macelarit greci (si reciproca e adevarata), iugoslavii si bulgarii au inchis scoli, cehii au discriminat minoritatea germana din regiunea Sudeta, noi de ce nu facem la fel ?? Huooo !! Tradarea interesului national ! Tema asta penibila se repeta la infinit in textele nationalist-xenofobe : "natiunea X a omorat/deportat/discriminat, noi de ce nu putem ?". Un caz de tu quoque, repetat la infinit, si fara nici o umbra de logica.
Cred că suntem singura tară din lume care respectă tratatele minoritătilor, incurajand orice cucerire de-a lor, preamărindu-le cultura si ajutandu-le să-si creeze un stat in stat.(Tinutul Secuiesc are steag, emblema,si in curand...) Si asta nu numai din bunătate sau prostie. Ci pur si simplu pentru că pătura conducătoare nu mai stie ce inseamnă un stat, nu mai vede.
Da, da, suntem prosti. Cand toate statele dau in cap minoritatilor si bat cu pumnul in masa, noi sa nu o facem (desi Romania in privinta tratamentului minoritatilor nu era cu absolut nimic mai breaza decat orice alta natiune de pe fata pamantului). Iar faptul ca Tinutul Secuiesc are steag si emblema nu intereseaza pe absolut nimeni in afara de niste capete seci si isterici de profesie.
Pe mine nu mă supără cand aud evreii tipand: antisemitism, Fascism, hitlerism! Oamenii acestia, care sunt oameni vii si clarvăzători, isi apără primatul economic si politic pe care l-au dobandit cu atata trudă risipind atata inteligentă si atatea miliarde. Ar fi absurd să te astepti ca evreii să se resemneze de a fi o minoritate, cu anumite drepturi si cu foarte multe obligatii " după ce au gustat din mierea puterii si au cucerit atatea posturi de comandă. Evreii luptă din răsputeri să-si mentină deocamdată pozitiile lor, in asteptarea unei viitoare ofensive " si, in ceea ce mă priveste, eu le inteleg lupta si le admir vitalitatea, tenacitatea, geniul.
Iar legende si stereotipuri antisemite (toti evreii sunt bancheri/politicieni/avocati/etc). Luati la puricat orice statistica despre populatia Romaniei in perioada interbelica - majoritatea evreilor isi castiga existenta ca mici meseriasi (croitori, dulgheri, tinichigii, carciumari) sau mici negustori proprietari de dugheana de 20 metri patrati. Eliade intinde coarda extrem de superficial de la "niste evrei" sau "unii evrei" la "evreii" (adica toti evreii sau majoritatea lor). Cartea lui Andrei Oisteanu "Imaginea evreului in cultura romana" explica foarte bine sursele unora dintre aceste stereotipuri.
Sunt unii, buni patrioti, care se bat cu pumnul in piept si-ti amintesc că romanul in veci nu piere, că au trecut pe aici neamuri barbare etc.(vadim, Becali, la raport)
Uitand, săracii că in Evul Mediu romanii se hrăneau cu grau si peste si nu cunosteau nici pelagra, nici sifilisul, nici alcoolismul. Uitand că blestemul a inceput să apese neamul nostru odată cu introducerea secarei (la sfarsitul Evului Mediu), care a luat pretutindeni locul graului. Pilotii orbi au intervenit si aici, cu imensa lor putere politică si administrativă.
Comedie in stare pura. In Evul Mediu romanii nu cunosteau nici pelagra, nici sifilisul, nici alcoolismul fiindca se hraneau cu grau si peste ? De unde o fi descoperit Eliade asta, doar el stie. In cazul asta romanii ar fi unici in istoria lumii.
Au venit apoi fanariotii care au introdus porumbul " slăbind considerabil rezistenta tăranilor. Blestemele s-au tinut apoi lant. Mălaiul a adus pelagra, evreii au adus alcoolismul (in Moldova se bea pană in secolul XVI bere), austriecii in Ardeal si cultura in Pricipate au adus sifilisul.
Vai, dar cum am putut scrie vreodata xenofobie in conexiune cu legiunea ? Fanariotii introduc porumbul, "slabind rezistenta taranilor" (fata de ce ?), apoi evreii aduc alcoolismul (sa intelegem ca nu exista alcoolism in Moldova sau in Romania, a fost importat de evrei), austriecii au adus sifilisul in Ardeal. Nici o urma de xenofobie in randurile de mai sus. Right.
Noi n-am inteles nici astăzi că romanul nu rezistă băuturilor alcoolice, ca francezul sau rusul bunăoară. Ne lăudăm că tinem la băutură, iar gloria aceasta nu numai că e ridiculă, dar e in acelasi timp falsă. Alcoolismul sterilizează legiuni intregi si ne imbecilizează cu o rapiditate care ar trebui să ne dea de gandit.
Iarasi comedie si stereotipuri penibile : francezii sau rusii "rezista bauturilor alcoolice", dar romanii nu. Alcoolismul era o problema in orice natiune de pe fata pamantului. Germanii obisnuiau sa spuna "beat ca un polonez", dar umpleau berariile. Francezii beau vin pana cadeau lati, englezii, irlandezii sau scotienii erau bautori avizi de whisky.