FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Miscarea Legionara

«15678970»
Mihai18.06.2010 07:16
Legionarii n-au depasit nivelul anului 1938. Daca o pravalie deschisa le-a functionat o luna, inseamna ca au revolutionat economia mondiala si au demonstrat ca nici capitalismul si nici comunismul nu sunt mai bune decat economia legionara. Daca vreun intelectual a spus ceva de bine de ei, gata, si l-au alipit miscarii, de zici ca Cioran si cu Eliade se crestau la maini in timp ce cantau melodii patriotice.

Are rost sa postam poze cu Eliade in camasa verde? Are rost sa postam toate interviurile si toate declaratiile lui Eliade? Esti un individ de care mi-e mila, sincer: ati urlat tot timpul ca era doar gura de ei, dupa ce am demonstrat ca felul lor de a actiona/gandi a functionat, apar ironiile, misto-urile. Normal. Daca argumente nu exista...

@ Robert

N-ai inteles. Eu am transcris ceea ce atunci erau documente publice, in legatura cu evenimente care au avut loc. Ti-am spus sa verifici aceste documente in contra partida cu ceea ce afirmau oficiliatatile despre acele evenimente.

Astea nu sunt insemnari dintr-un jurnal. Erau acte oficiale, publice, ale unei organizatii. Pana acum majoritatea informatiilor despre actiunile si gandirea ML erau doar zvonuri, dezinformari, baliverne, nimic bazat pe argumente.

Alexandru H.18.06.2010 07:59

Argumente? Am adus o tona. Tu nu ai decat biblia legionarilor, din care citezi de zici ca a fost scrisa de insusi Dumnezeu. Din ce au facut legionarii aduci la lumina doar propaganda pozitiva; daca vorbim despre elementul unificator al miscarii, crima si ura, schimbi vorba sau dai vina pe stat...

N-are rost sa-ti fie mila de mine din moment ce tu traiesti intr-un trecut fals, inventat si sustinut doar de niste hartoage si discursuri depasite. Poate mai pacalesti vreun copil prost, dar in niciun caz nu vei revolutiona, in sens legionar, prezentul. Ideile lui Codreanu sunt moarte si ingropate.

Mihai18.06.2010 09:34
Argumente? Am adus o tona. Tu nu ai decat biblia legionarilor, din care citezi de zici ca a fost scrisa de insusi Dumnezeu. Din ce au facut legionarii aduci la lumina doar propaganda pozitiva; daca vorbim despre elementul unificator al miscarii, crima si ura, schimbi vorba sau dai vina pe stat...

N-are rost sa-ti fie mila de mine din moment ce tu traiesti intr-un trecut fals, inventat si sustinut doar de niste hartoage si discursuri depasite. Poate mai pacalesti vreun copil prost, dar in niciun caz nu vei revolutiona, in sens legionar, prezentul. Ideile lui Codreanu sunt moarte si ingropate.

Argumente de genul: Eliade era mic si prost si nu stia ce face sau "le-a mers pravalia o luna". Eu nu citez "biblia" legionarilor, pur si simplu scriu si varianta lor, pentru ca toata lumea a fost intoxicata cu inventii si invective, acuzatii absurde.

Cine a schimbat vorba cand a venit vorba de crime? Eu nu am facut decat sa arat ca nimeni, niciunde nu a gasit violenta/crima ca mijloc de promovare sau ca filosofie de viata in "legile" legionare. Ba dimpotriva!

Daca tu si familia ta ati fi maltratati in fiecare an de stat si v-ar omori vreo cativa membri si dupa 7 ani omori si tu, din disperare, pe unul din criminalii lor, se cheama ca tu esti violent? Se cheama ca esti unit de ai tai de crima si violenta?

Voi toti astia, marii teoreticieni, care spuneti: "vai doar vorbe goale", n-aveti decat ironii si mistouri cand se demonstreaza ca oamenii aia au facut ceva, plecand de jos, ca o miscare civica. N-am spus niciunde ca au revolutionat economia mondiala, dar ca au schimbat ceva in felul de a gandi al oamenilor. Ca e putin: e altceva. Ei n-au fost niciodata la putere. Tot timpul au fost supusi abuzurilor puterii.

Partea cu violenta nu am abordat-o niciodata, dar am lasat-o la final tocmai pentru ca se pune accent pe asta de catre binevoitori si vreau sa am cat mai multe argumente.

Si mi-e mila de tine dintr-un motiv pe care esti incapabil sa-l intelegi. Nu am tinut sa revolutionez prezentul expunand pe acest site documente si fapte reale care sa vina in contradictie cu minciunile lipsite de argumente care s-au propagat in comunism, ca si acum despre ML.

Robert Aeroth18.06.2010 13:40

ok acum tu cazi in extrema. daca nu iei in considerare si perceptia ML si respingi totul ca fiind fals atunci.....sa nu te apuci de scris istorie:))

crime? aici e o problema foarte delicata la care nu exista un rapuns gen: da au fost criminali sau nu, au fost baieti buni...putem vorbi de ML in 2 mari capitole primul: in perioada lui CZC si dupa CZC... e complicata discutia si iti garantez ca nu o sa ai dreptate niciodata in acuzatiile de crima...

@Mihai nu ma intelege gresit nu spun ca acele documente sunt false. dar nu poti dovedi nici ca sunt adevarate:).

uite un alt exemplu mai clar. un faranon scrie pe peretii piramidei in care va fi ingropat cat de bun si de tare a fost el...toate actele si dovezile din egipt din acea perioada vor arata cat de bun si tare a fost el evident el fiind seful:)...dar asta nu inseamna deloc ca el chiar a fost asa:P

si daca adaugi la povestea cu faraonul aparitia ideologiilor, a propagandei etc etc...tot ce citezi din sursele ML devine foarte dubios...repet dubios nu neaparat fals dar nici neaparat adevarat;)

Mihai19.06.2010 06:07
ok acum tu cazi in extrema. daca nu iei in considerare si perceptia ML si respingi totul ca fiind fals atunci.....sa nu te apuci de scris istorie:))

crime? aici e o problema foarte delicata la care nu exista un rapuns gen: da au fost criminali sau nu, au fost baieti buni...putem vorbi de ML in 2 mari capitole primul: in perioada lui CZC si dupa CZC... e complicata discutia si iti garantez ca nu o sa ai dreptate niciodata in acuzatiile de crima...

@Mihai nu ma intelege gresit nu spun ca acele documente sunt false. dar nu poti dovedi nici ca sunt adevarate:).

uite un alt exemplu mai clar. un faranon scrie pe peretii piramidei in care va fi ingropat cat de bun si de tare a fost el...toate actele si dovezile din egipt din acea perioada vor arata cat de bun si tare a fost el evident el fiind seful:)...dar asta nu inseamna deloc ca el chiar a fost asa:P

si daca adaugi la povestea cu faraonul aparitia ideologiilor, a propagandei etc etc...tot ce citezi din sursele ML devine foarte dubios...repet dubios nu neaparat fals dar nici neaparat adevarat;)

Exemplul cu faraonul ar fi relevant daca si legionarii ar fi fost la putere, ceea ce nu e cazul. Dimpotriva, sursele oficiale se fac ca nu exista aceste documente. Le poti consulta la arhivele statului, nu sunt secrete.

Unele sunt carti care se tot tiparesc, altele sunt din actele oficiale ale Miscarii, aflate in posesia a diferite persoane. Repet a mia oara: incerc sa prezint ideologia lor asa cum era, in conditiile de-atunci.

Se spun foarte multe clisee despre ei, fara a avea o cat de mica dovada. Totul bazandu-se pe ceea ce se numeste "perceptia generala": adica daca spui despre cineva care are o imagine proasta( chiar daca e facuta prin minciuni si manipulare) ca e criminal sau hot, nu e nevoie sa te mai justifici, lumea va crede, tocmai pentru ca e pregatita mental sa accepte aceste notiuni( care se incadreaza in ideea "rau") ca fiind normale.

Cat despre moartea ideilor lui Codreanu, spun doar atat: "Inca nu se stie" ;)

Robert Aeroth26.06.2010 17:10
Exemplul cu faraonul ar fi relevant daca si legionarii ar fi fost la putere, ceea ce nu e cazul. Dimpotriva, sursele oficiale se fac ca nu exista aceste documente. Le poti consulta la arhivele statului, nu sunt secrete.

te referi la arhiva statului Roman dupa 40 de ani de comunism ?:)))))))))))))))))) omfg

abea acum am vazut partea asta :oops:

si am zis sa mai arunc o opinie pe aici poate isi mai revine dezbaterea:D

Mihai01.07.2010 21:37

Episodul IX despre Miscarea Legionara.

O sa vorbesc acum despre o parte foarte importanta a acestei istorii. O parte, care se va vedea cat de mistificata a fost in istoria oficiala: violenta.

O sa impart topicul in doua: violenta asupra Miscarii si violenta comisa de catre membrii Miscarii.

Prima: cazul Manciu, 1924 Cum s-a ajuns aici?[ Miscarea nu exista atunci]

In timp ce lucrau in tabara de la Ungheni, unde 50 de studenti, la initiativa lui Codreanu, fabricau caramizi cu care vroiau sa ridice prin propriile forte un camin studentesc al lor, sunt atacati de Manciu in persoana cu multa politie si jandarmi. Studentii sunt loviti si trantiti la pamant sub amenintarea armelor. La perchezitie nu li se gasesc arme. Si totusi legati de maini ca niste borfasi, sunt condusi pe jos, in vazul lumii, la prefectura de politie. Aici incep adevaratele batai si schingiuiri pentru a recunoaste ca complotau in tabara de munca. Intre timp alarmati, parinti, impreuna cu cativa profesori universitari, cu procurorul si medicul legist patrund in edificiul politiei si obliga pe Manciu sa ii elibereze. Medicul legist emite pe loc certificate. Se fac plangeri la Bucuresti si se cere destituirea lui manciu si trimiterea lui in judecata pentru abuz de putere. Ca rezultat, Manciu este decorat de Stat si toti comisarii care au luat parte la schingiuirea studentilor sunt avansati in grad.

Cazul Beza, 1930. Beza, trage cateva focuri de revolver asupra ministrului Anghelescu ca protest pentru o lege a acestuia ce leza interesele macedonenilor din Dobrogea. Cu toate ca nu era amestecat Codreanu este arestat si este inchis din nou la Vacaresti.La procesul ce urmeaza este achitat, negasindu-i-se nici o vina. Ministerul Fiscal face apel. Din nou este achitat la Curtea de Apel. In total sufera 45 de zile de inchisoare pe nedrept.Mihalache, ministrul de interne national-taranist, dizolva Miscarea Legionara, sub acuzatia de a fi complotat contra ordinii publice si a incercat o lovitura de stat. Se confisca toate arhivele, se interzic ziarele si reviste Miscarii.

Se ajunge in anul 1931 deja. Codreanu, tot la inchisoare. Se judeca procesul Miscarii Legionare. Verdict: NEVINOVAT. Se face apel.Are loc judecarea Miscarii la Curtea de Apel. Verdictul este din nou de achitare. Dar procurorul face din nou apel la Casatie. Alta achitare. Iata-ne, constata Codreanu, cu doua hotarari, una a domnului Mihalache prin care Legiunea Arhanghelului Mihail si Garda de Fier sunt dizolvate ca organizatii subversive si periculoase pentru existenta statului Roman; alta a intregii justitii romanesti: Tribunal, Curtea de Apel, Curtea de Casatie, in unanimitate, dupa care tinerii acestia nu au nici o vina. Legiunea si Garda de Fier nu sunt periculoase".

Total: 87 de zile de inchisoare, degeaba, plus scoaterea in afara legii a Miscarii.

1932. Mai multi legionari din satele Tutova si Bacani, aflati in campanie electorala, sunt batuti si arestati. Miscarea Legionara este dizolvata chiar inainte de alegeri.

Din nou alegeri in iulie 1932. Din nou, legionari sunt arestati si raniti. Intre ei, profesorul Hristache Solomon, care avea 60 de ani. Legionarii nu riposteaza in niciun fel.

1933. Mai. Profesorul Codreanu, tatal lui Corneliu si DEPUTAT in Parlament, este ranit de focuri de arma trase de jandarmi, in timp ce vorbea la o conferinta.

Noiembrie 1933. Studentul Teodorescu este impuscat pe la spate de catre un politist in timp ce lipea afise. Respectivul agent este avansat in grad. Nita Constantin, sofer, este impuscat de politie in timp ce dadea niste paine studentilor baricadati in caminul studentesc de la Iasi. Nu s-a luat nicio masura judecatoreasca impotriva faptasilor

Decembrie 1933. Guvernul Duca, luandu-si "angajamentul in fata vointei internationale( suna cunoscut?)" dizolva Garda de Fier.

"Miscarea este acuzata(n.mea - de catre DUCA) de fabrica de bani falsi la Rasinari; apoi ca Legiunea ar fi in slujba strainilor; Miscarea ar fi finantata atat de Hitler cat si de Mussolini; mai era finantata de evrei, de Elena Lupescu si chiar si de Moscova".

[DE RETINUT: IN 1933, NIMIC NU SE INTAMPLASE. HITLER NU ERA CUNOSCUT DE OPINIA PUBLICA DREPT OMUL RAU, ABIA PRELUASE PUTEREA. NU EXISTA NICIO PERSECUTIE, NICIUN RAZBOI. NU SE STIA CUM VA ACTIONA HITLER. SAU "VOINTA INTERNATIONALA" , STIA?]

"Inca din luna iunie, "Garda de Fier" n-a dat loc niciunei intruniri publice, n-a facut nicio agitatie, n-a tiparit niciun manifest, n-a dat nastere niciunui conflict cu autoritatea publica. Mai mult, a ajutat autoritatile.

La serbarile organizate in Parcul Carol de catre Prefectura de Politie,- la cererea acesteia- am autorizat in trei randuri ca un numar de 200 de legionari imbracati in uniforma sa le dea concursul lor neprecupetit. Concurs pe care l-au dat si pentru care au primit multumiri. Singura activitate a "Garzii" era o opera de educatie constructiva: ridicarea unui camin in Bucurestii noi.

Nu s-au facut vinovati cu nimic, n-au atacat pe nimeni, n-au spus nici macar unui singur om, "da-te mai incolo". In aceasta situatie a sosit dl. Luca la guvern, cu necontenitele sale amenintari, ca va dizolva "Garda de Fier".

[...]

De altfel, noi n-am fost impiedicati de la exercitarea unei incercari de violenta sau de ilegalitate, ci, din contra, am fost impiedicati prin violenta de-a intrebuinta calea legala"- C.Z. Codreanu,Circulara 4 decembrie 1933.

Pe 9 decembrie, Nicolae Blaianu, este ucis de jandarmi pentru "propaganda legionara" in Judetul Vlasca. Nicio masura judecatoreasca

ORDIN - C.Z. Codreanu, 10 decembrie 1933

Veti astepta cu calm si cu aceeasi neinvinsa credinta desfasurarea furtunii. Nu va veti indoi niciodata ca aceasta este calea marilor izbanzi.

Va veti supune masurilor Justitiei in ale carei virtuti am crezut si vom crede nemarginit.

Pe 10 decembrie 1933 se ordona arestarea tuturor legionarilor. Bilant: 18.000 de arestari, 16 morti, 300 de oameni imbolnaviti in inchisori. Dintre cei 16, 3 au fost ingropati de vii.

20 decembrie 1933. Alegerile sunt castigate de liberali.

27 decembrie. Surpriza, legionarii sunt eliberati. Deci nu mai erau periculosi pentru ordinea publica, DUPA alegeri. Se obtine un document de la directorul inchisorii Jilava prin care recunoaste ca arestul a fost de fapt, sechestru.

31 decembrie. Din nou arestari in masa. Secretarul lui Codreanu, Ciumetti, moare in beciurile politiei pentru ca nu a dezvaluit locul unde se ascundea Capitanul. Corpul este gasit intr-un lac.

Bilant total din 1927: 18 morti, sute de raniti, 18.000 de arestari - in 6 ani.

"In apararea" lui I.G. Duca trebuie amintit faptul ca zecile de familii de romani machedoni expulzate din Grecia pentru ca s-au considerat romani nu primisera acceptul sau de a intra in tara, stand in aer liber in portul Salonic. In acest timp, peste 60.000 de familii evreiesti venite din Polonia si Austria au primit, printr-o semnatura, dreptul la cetatenia romana.

In conditiile in care, oricum, evreii erau majoritari in scoli si universitati...

Constantinescu, Caranica(aroman) si Belimace(aroman), Nicadorii, il impusca pe I.G.Duca la Sinaia. Dupa atentat, cei trei S-AU PREDAT de buna voie politiei. Ba chiar, cel care a tras pe tragaci s-a dus sa-l caute pe seful de post, care nu era la datorie.

Se pare ca Siguranta stia de acest atentat, dar Carol al II-lea dorea eliminarea lui Duca, pentru a scapa de el pe plan politic si pentru a discredita Miscarea Legionara.

Miscarea Legionara este ABSOLVITA la proces, considerandu-se ca cei trei au actionat fara un ordin din partea organizatiei.

Ma opresc deocamdata la 31 decembrie 1933. La pauza 18-1, in favoarea "statului", concluziile se impun de la sine. Revin cu partea a doua

Robert Aeroth01.07.2010 21:40

Carol l-a asasinat pe Duca ? oau cred ca tocmai ai dezvaluit ceva incredibil . lumea academica romana ar fi socata de asa ceva. impartaseste-mi te rog si mie dovezile tale istorice ;d

greenyes08.07.2010 21:25

Sursa:http://foaienationala.ro/apel-catre-spiritul-legionar.html

Un text care pentru orice roman de buna credinta poate naste intrebari in legatura cu tot ce stie el in acest moment despre Miscarea Legionara, informatii venite din partea comunistilor, neocomunistilor, adica dusmanii Miscarii Legionarii.

Miscarea Legionara, fenomen unic in istoria poporului roman, a fost miscarea care a intruchipat cel mai bine idealurile, preocuparile si determinarea tineretului roman interbelic. Nici pe departe tineretul zilelor noastre nu poate fi comparat cu tinerii si tinerele ce in anii dintre cele doua razboaie mondiale au incercat sa redea tarii noastre increderea in propriile puteri, au incercat sa impiedice Romania sa alunece spre starea de decadenta morala care din pacate caracterizeaza societatea romaneasca a secolului XXI, iar nu in ultimul rand au incercat sa pastreze si sa reimprospateze valorile si traditiile autentice romanesti.

Miscarea Legionara a fost un fenomen unic caci cei ce au intrat sa faca parte din randurile acestei miscari, nu au facut-o dintr-un calcul politic sau financiar asa cum se intampla cu majoritatea membrilor partidelor politice interbelice sau cum se intampla cu totalitatea membrilor partidelor politice din zilele noastre. Aceasta comparatie are valoare doar pentru a sublinia marea diferenta dintre legionari si toate celelalte partide care au existat si mai ales care exista, caci Miscarea Legionara nu a fost un partid in sine (nu a existat niciodata un partid denumit Miscarea Legionara, a existat doar o aripa politica a Miscarii denumite Garda de Fier sau mai tarziu Totul pentru Tara). Cu riscul de a fi acuzat de subiectivitate, se poate afirma ca Miscarea Legionara a fost cel mult o scoala de formare si de imprimare a valorilor morale autentice pentru viitorii tineri ce urmau a intra in viata politica.

Miscarea a ramas doar o scoala caci este bine stiut ca legionarii au fost impiedicati, prin orice metoda, de a face politica: de la impiedicarea si interzicerea de a participa la alegeri pana la executii individuale si in masa, de la Politie si Jandarmi pana la Serviciile Secrete, de la primarii de sate pana la rege, toti si toate mijloacele au fost utilizate pentru a discredita, impiedica si distruge Miscarea si propagarea ideilor legionare. In ciuda tuturor piedicilor, aripa politica a Miscarii, a ajuns in mod democratic sa reprezinte a treia forta politica a tarii (1937), dar datorita impunerii dictaturii personale a lui Carol II, respectivele alegeri au fost anulate iar un nou val de prigoana a fost declansat impotriva legionarilor. Desi persecutarea Miscarii din partea autoritatilor este cea mai apriga din istoria tarii noastre, mortii si schingiuitii putand fi numarati cu miile pana in 1941, si cu zeciile de mii din '41 pana in 1989, spiritul Legiunii Arhanghelui Mihail (caci acesta este numele adevarat al Miscarii) s-a propagat pana in zilele noastre, dovada fiinda legionarii care mai sunt in viata si care executand ani grei de inchisoare si tortura comunista, nu si-au pierdut credinta de inceput a vietii, legionarismul unora manifestandu-se din nou public, dupa momentul decembrie 1989; dovada sunt legionarii fugiti din Romania care au pastrat vie credinta si amintirea anilor tineretii si care nu s-au dezis de dragostea de neam si de patrie, adica de legionarism; dovada sunt tinerii de dupa 1989 care au descoperit ideile dar mai ales spiritul legionar si care au inceput traiasca conform acestui spirit, atat cat pot ei intelege din el, avand in vedere ca batranii legionari ce pot ajuta mai sunt putini iar pentru a intelge ce inseamna aceasta credinta doar din cartile legionare este dificil datorita varstei tinerilor, si nu pentru ca respectivii nu ar avea capacitatea sa inteleaga ci pentru ca legionarism inseamna sacrificiu, iar sacrifiul nu se invata numai din carti precum o formula matematica; dar poate cea mai importanta piedica a propagarii a spiritului legionar in societatea romaneasca contemporana este intoxicarea populatiei prin imoralitate si prin non-valori, intoxicare ce se datoreaza mass-mediei ce face jocul gastilor si grupurilor mai mult sau mai putin oculte, ce se vad amenintate de acest spirit.

Miscarea Legionara a avut drept punct de pornire religia crestina, mai exact ortodoxismul. In acei ani cea mai importanta amenintare la adresa crestinismului era reprezentata de ateismul comunist. Religia este opiumul popoarelor spunea Karl Marx. Aceasi ideologie nu ameninta numai bagajul spiritual romanesc, adica ortodoxismul, ci si frontierele Romaniei Mari. URSS-ul nu s-a impacat niciodata cu gandul pierderii Basarabiei si Unirea acesteia cu patria-mama, desi initial comunismul a promovat autodeterminarea natiunilor; odata cu consolidarea puterii comuniste in Rusia, aceasta din urma a dorit a include din nou regiuniletarile ce s-au desprins fostul imperiu tarist. Dovezi concludente sunt relevate de actiunile subversive ale Partidul Comunist Roman, fondat in 1921, compus in principal din indivizi cu origini ne-romanesti (procentajul romanilor din partidul comunist din tara noastra din acei ani era pe undeva la 10-20%) , si supus ordinelor Internationalei Comuniste dominate de comunistii rusi.

Tinand cont de ceea ce comunismul sovietic planuia pentru Europa, ateismul, si in special pentru Romania, dezlipirea Basarabie (eveniment petrecut in 1940, alaturi de Basarabia fiind furata si Bucovina de Nord), este evident ca una dintre preocuparile primordiale ale legionarilor a fost combaterea comunismului. De aceea atunci cand comunismul a fost impus in Romania de tancurile rusesti, o preocupare importanta a noului regimului a fost persecutarea, torturarea, inchiderea si exterminarea legionarilor. In capul de listei de prioritati a regimului comunist a figurat combaterea unui dusman a carui prezenta echivala cu stagnarea instaurarii totalitarismului proletar: legionarii. Statisticele arata ca doua treimi dintre detinutii politici din Romania dictaturii comuniste au fost legionari. Reprimarea la care vor fi supusi va lua forme de exterminare in masa, ceea ce a facut ca Miscarea Legionara sa fie singura miscarea politica din istoria Romaniei care s-a soldat cu disparitia fizica aproape completa a membrilor ei.

In timpul regimului comunist, se va incheia campania de distrugere a tuturor documentelor si dovezilor privind fenomenul legionar interbelic, campanie inceputa pe vremea lui Carol II si continuata in timpul lui Antonescu. Pentru a desavarsi proiectul de distrugere a Legiunii Arhanghelului Mihail istoriografia comunista a imprimat populatiei o adevarata dogma ideologica fundamentata pe mitul propagandisctic al salbaticiei legionare. Atat de mult a fost repetat acest aspect, atat de multa patima a fost investita pentru a mistifica adevarul in legatura cu Miscarea Legionara, incat anumite minti comode nici nu mai accepta discutia pe aceasta tema. Minciuna despre Miscare este continuata si in zilele noastre, istoriografia de dupa 1989 preluand dogmele comuniste cu privire la fenomenul legionar. Asta se intampla in general cand cineva hotaraste sa scrie sau sa vorbeasca despre acest fenomen, trebuind afirmat ca inca este putin exploatat, si cu atat mai putin, exploatat in mod obiectiv. Bineinteles ca exista si o memorialistică legionara care a adus multe precizari si detalii care lipseau, dar care, inerent, este partizana Un studios ce vrea sa analizeze aceasta tema trebuie sa dea dovada de intergitate morala si de rigurozitate intelectuala pentru a nu cadea prada din nou acelorasi clisee caracteristice subiectului.

Comunismul si-a facut intrarea pe scena politica mondiala odata cu simbolica Revolutie din Octombrie 1917 si iese definitiv saptezeci si patru de ani mai tarziu, in decembrie 1991 cand este dat jos steagul rosu de pe palatul Kremlinului. Disparitia de pe scena politica mondiala a comunismului este declansata de caderea regimurilor politice din Europa de Est si Centrala, de dezintegrarea asa-ziselor democratii populare, continua cu destramarea majoritatii partidelor comuniste di Europa de Vest, ca la sfarsit insasi marele urs, URSS-ul sa cada victimei dezastrului economic si politic provocat de socialismul real. Intre 1989 si 1990 statele Europei Orientale si Centrale inceteaza sa mai fie state-satelit ale URSS-ului, si partidele comuniste din respectivele tari se transforma in partide socialiste si accepta pluralismul politic.

In Romania se pare ca fostii comunisti nu au acceptat pluralismul politic si social nici in iunie 1990 si nici acum la 20 de ani de la sangerosul decembrie 1989, aceiasi fosti comunisti nu vor sa accepte ca lupta de clasa s-a incheiat (daca a existat vreodata). Acestea fiind precizate nu trebuie sa ne mire faptul ca in Romania anilor 2010, spiritul legionar mai este combatut desi manifestarile acestuia nu mai pot fi asemanate cu manifestarile din perioada interbelica. Este adevarat ca astazi, in mod poate chiar mai pronuntat decat in perioada interbelica, clasa politica romaneasca nu mai vorbeste limba patriei, nu mai vorbeste pe intelesul poporului, preferand sa vorbeasca doar despre privilegii, functii si bani, dar totusi nu pot intelege cenzurarea la care este supusa orice organizatie, asociatie sau fundatie ce inca duce mai departe spiritul legionar. In primul rand, intr-o democratie libertatea de exprimare este un drept fundamental, in al doilea rand, tot ceea ce putinii legionari ramasi inca in viata si neo-legionarii (toti cei ce au descoperit Miscarea spre sfarsitul secolului XX) fac este sa promoveze identitatea autentica a spiritului romanesc, identitate ce in contextul globalizarii fortate este pe cale de disparitie; trebuie adaugat de asemenea ca prezenta legionarilor in cadrul societatii noastre actuale nici nu poate fi masurata cu procentajul din perioada interbelica, de aceea nici combatarea politicianismului din zilele noastre nu creaza o reala presiune asupra clasei politice actuale, presiune care sa justifice reprimarea si cenzurarea de orice fel a spiritului legionar.

Caci daca Miscarii Legionare uneori i se poate imputa ca a actionat in mod poate prea radical, asta se datoreaza masurilor radicale pe care autoritatile Romaniei interbelice le-au luat impotriva legionarilor (batai, arestari si executii sumare), fapt ce a provocat Miscarea sa actioneze uneori in mod radical. In anii interbelici au existat anumite conditii ce au facut ca legionarii sa actioneze in anumite moduri, conditii ce in Romania secolului XXI nu mai exista, astfel incat modalitatile in care neo-legionarii actioneaza astazi nu depasesc cu nimic granitele legalitatii. Conditii exceptionale nasc situatii exceptionale, iar in Romania de azi aceasta dinamica nu mai este posibila.

Evident ca Romania are astazi multe alte problema fata de Romania interbelica. Probleme care daca nu vor fi rezolvate, vor ingenunchea tara si poporul si mai mult. Romania anului 2010 este din toate punctele de vedere ca o corabie in deriva, iar daca ceva nu se va schimba atat la nivel de conducere cat si la nivel de populatie, corabia se va scufunda, in cel mai optimist caz va esua. Cei ce astazi duc mai departe spiritul legionar pot si trebuie sa se adapteze noilor conditii din Romania, cautand noi solutii atat pentru vechile cat si pentru noile probleme cu care se confrunta tara noastra. Dar pentru a oferi noi solutii cei ce inca mai traiesc in spiritul legionar trebuie sa fie lasati sa caute, trebuie sa fie lasati sa se exprime si trebuie sa fie apreciati pentru ceea ce fac astazi si nu pentru ceea ce s-a spus, scris si vehiculat in ultimii 80 de ani de catre inamicii Legiunii, fie ca acestia au fost democratii si pseudo-democratii interbelici, comunistii dictaturii proletare sau, din nou, pseudo-democratii de dupa 1989.

barreaux 292x300 Apel catre spiritul legionarIncercarea de distrugerea a spiritului legionar a inceput, dupa cum am mai precizat, in perioada lui Carol II, actiune ce a culminat cu asasinarea din ordinului aceluiasi rege, a lui Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul si liderul Miscarii pana la asasinare. Procesul a continuat prin asasinarea altor lideri legionari, astfel incat, prima linie a Miscarii sa fie distrusa in speranta ca cei din linia a doua nu vor reusi sa perpetueze spiritul legionar mai departe. Numai ca, multi dintre legionarii de prima mana au reusit sa fuga in strainatate, de unde au pastrat flacara legionara mai departe, iar cei ce din linia a doua care au ajuns in timp scurt sa faca parte din noua conducere, s-au achitat, unii mai bine altii mai putin, in mod cel putin decent de misiunea lor. Dovada este noua generatie de tineri ce au fost cuprinsi de spiritul legionar, care poate la unii dintre ei mai trebuie slefuit, dar importanta este perpetuarea lui, timpul urmand sa rezolve aceasta problema. Insa trebuie spus ca dusmanii Legiunii au reusit sa stirbeasca acest spirit intr-un anumit punct: unitatea.

Aceasta este problema cea mai spinoasa pe care legionarii inca in viata si neo-legionarii trebuie sa o rezolve urgent daca doresc cu adevarat sa ofere solutii pentru probleme tarii noastre. Este o problema cu care se confrunta Miscarea de aproximativ 80 de ani, problema care in cele din urma, in contextul patrunderei dificile a spiritului legionar in societatea romaneasca de astazi, ar putea duce la pierderea lui si astfel la distrugerea unuia dintre cele mai autentice moduri de a fi si simti romaneste. Unii ar putea obiecta sustinand ca daca nu s-a pierdut spiritul in cei aproximativ 50 de ani de dictatura proletara, cum s-ar putea pierde astazi, cand traim intr-o societate unde libertatea este garantata prin Constitutie si unde nimeni nu ne poate impune sa imbratisam sau sa ne dezicem de vreo idee. Raspunsul sta in afirmatia parintelui contractului social, J.J. Rousseau, cu privire la sclavitudinte: nu exista supunere mai perfecta decat aceia in care este fluturat steagul libertatii aparente, caci astfel pana si vointa este supusa.

Revenind la spinoasa problema a unitatii fizice a tuturor celor ce imbratiseaza spiritul legionar, trebuie precizat ca totul a inceput imediat dupa momentul 21-23 ianuarie 1941, adica dupa ceea ce istoricii numesc rebeliunea legionara, care de fapt a insemnat inlaturarea legionarilor de la putere de catre maresalul Ion Antonescu. Imediat dupa acest moment au inceput sa circule zvonuri prin ce afirmau ca succesorul la conducerea Miscarii dupa asasinarea lui Zelea-Codreanu, si anume Horia Sima, ar fi devenit lider fara a fi recunoscut de toti conducatorii de prima mana, ca Sima s-ar fi abatut de la linia lui Codreanu. Acest ultim zvon este cel ce pana si astazi creeaza dezbinare in randul organizatiilor de sorginte legionara, existand in imaginarul colectiv al legionarilor, dar mai important in cel al neo-legionarilor (caci acestia fiind tineri, ei vor raspandi mai departe spiritul legionar), ideea ca ar exista o ramura codrenista si una simista.

Aceasta idee falsa a fost raspandita de catre Securitate, iar dupa 1989 de catre diversele Servicii Secrete Romanesti, cu scopul de a crea certuri in familia legionara, caci dupa cum spunea Zelea-Codreanu, Legiunea trebuie sa fie ca o familie. Implicarea Securitatii comuniste este usor explicabila, dar implicarea de dupa 1989 a Serviciilor Secrete pare a nu avea nici o logica. Si totusi are! Noile clase privilegiate de dupa caderea regimului comunist care au acaparat puterea si diverse avantaje, au fost formate de catre vechiul regim, frica lor fata de tot ceea ce reprezinta legionarismul putand fi mai mult decat o ipoteza plauzibila; ca orice clasa politica ce se respecta orice idee ce pare a fi periculoasa la adresa politicianismului imoral trebuie combatuta din fasa. Tinand cont de cele afirmate este usor sa ne dam seama ca cea mai buna metoda de a combate un inamic ramane tot vechiul motto roman: divide et impera.

Horia Sima (impreuna si cu unii legionari care, din motive suspicioase, dupa i-au contestat autoritatea) s-a angajat in acte in cadrul Serviciilor Secrete de Informatii; nu exista insa documente care sa ateste faptul ca a facut spionaj sau ca a cules orice fel de informatii in folosul statului si in detrimentul Legiunii. Insa unii isi permit sa raspandeasca ipoteze al carui unic scop este inducerea in eroare a tinerilor ce doresc sa traiasca in spiritul legionar, ipoteze ce creaza certuri si dezbinare. Daca Horia Sima a actionat bine imediat dupa asasinarea lui Codreanu, putem doar sa ne dam cu parerea, caci adevarul nu il mai putem descoperi niciodata in totalitate din lipsa de martori directi ai acelor evenimente. Din nou unii au lansat si continua sa lanseze acuze fara a fi in cunostita totala de cauza, ceea ce creaza noi polemici.

Vreau sa precizez din nou, ca imediat dupa momentul noiembrie 1938, in Romania au existat niste conditii sociale si politice, pe care noi cei de astazi, nu le putem intelege in totalitate, de aceea nici nu putem face judecati si aprecieri corecte cu privire la comportamentul conducerii legionare. Ceea ce insa pot face cei ce cred in idealurile legionare este sa lasa deoparte aceste opinii, care nu fac in fond decat jocul dusmanilor Legiunii, si sa incerce sa traiasca mai intens in conformiate cu spiritul autentic legionar. A trai in spirit legionar presupune a lasa deoparte orice fel de suspiciuni si orice idee conform careia au exista si mai exista codrenisti si simisti. Spiritul legionar a fost dintotdeauna doar unul, unit si puternic, pentru care familia precum si neamul erau sfinte. Legiunea a insemnat si trebuie sa insemne inainte de toate familie, iar in familie dezbinarea nu isi are locul.

In zilele noastre exista mai multe organizatii, asociatii, fundatii si chiar partide care pretind ca sunt continuatorii Miscarii Legionare, pretind ca duc mai departe spiritul legionar. Zic ca acestea doar pretind, caci unele dintre ele au desfasurat si desfasoara o activitate destul de dubioasa, iar unii dintre membrii acestora au un trecut cel putin dubios. Nu vreau sa intru in jocul altora dand nume si lansand ipoteze, caci nu as face decat sa ma comport contrar celor enuntate in paragraful de mai sus. Dar bineinteles ca si in cadrul acestora exista multi membri care cred cu onestitate in spiritul legionar. Neo-legionari care datorita jocurilor de tot felul sunt privati de a trai spiritul legionar la cea mai inalta intensitate, intensitate ce poarta numele de Unitate. Nu pot sa existe mai multe parti ale aceluiasi trup caci aceasta nu pot supravietui separate, astfel ca nu pot exista mai multe legiuni, caci Legiunea Arhanghelului Mihail a fost si trebuie sa fie doar una. Este inadmisibil sa te autoproclami sef al Miscarii Legionare, cum de asemenea este inadmisibil sa faci declaratii dusmanoase la adresa celorlate formatiuni legionare; este inadmisibil sa provoci institutii ale statului si institutii private fara a avea vreo justificare reala, nefacand altceva decat sa provoci o reactie a acestora impotriva tuturor miscarilor de sorginte legionara; este inadmisibil sa dai dovada de vanitate, egoism si fariseism si sa te consideri un misionar al legionarismului.

La fel precum Corneliu Coposu in 1994, eu nu inteleg de ce legionarii si neo-legionarii nu se unesc in primul rand din punct de vedere spiritual, iar mai apoi din punct de vedere politic pentru a recreea acea miscare puternica ce odata s-a numit Miscarea Legionara. Domnilor lasati deoparte rivalitatile personale, numele organizatiilor sub care mometan militati, si functiile nesemnificative pe care momentan le ocupati in cadrul acelorasi organizatii pentru a va da mana si recladi Legiunea Arhanghelului Mihail. Legiunea traieste in inimile voastre si inca de la fondare a existat doar in inimele membrilor, nume oficializat avand doar aripa politica, nume ce a fost schimbat de doua ori. Nu cum se va numi Legiunea in zilele noastre este important, ci ceea ce Legiunea reprezinta in inimile membrilor. Si atat timp cat nu exista unitate si pace intre toti promotorii legionarismului, spiritul legionar nu este autentic. Nu observati ca diversele organizatii asa-zise legionare se comporta exact la fel ca partidele politice romanesti ce dintotdeauna au fost dezbinate, motiv pentru care interesul Romaniei a avut mereu de suferit. Deschideti ochii domnilor caci spiritul legionar sufera precum sufera Romania!

autor: Remus Tanasa

blindica08.07.2010 21:35

Ideile,sa stii,chiar si atunci erau impotriva valului,impotriva tendintei,deci le puteai considera asa de atunci.Treaba ca doctrina fascista,cu ramurile ei naziste si legionare,are o natura ultraconservatoare,dovedita prin modul cum s-a desfasurat.

Si cate si cate din ideile de atunci au acoperire si acum !

Mihai09.07.2010 14:49
Ideile,sa stii,chiar si atunci erau impotriva valului,impotriva tendintei,deci le puteai considera asa de atunci.Treaba ca doctrina fascista,cu ramurile ei naziste si legionare,are o natura ultraconservatoare,dovedita prin modul cum s-a desfasurat.

Si cate si cate din ideile de atunci au acoperire si acum !

Inseamna ca Vasile Parvan, Bogdan Petriceicu Hasdeu si Mihai Eminescu au inventat doctrina fascista...

Robert Aeroth09.07.2010 15:15
Inseamna ca Vasile Parvan, Bogdan Petriceicu Hasdeu si Mihai Eminescu au inventat doctrina fascista...

:)))))))))))) bine spus!

blindica09.07.2010 18:20

Eu nu am zis nimic gresit.Documentati-va adanc in doctrina.

Mihai09.07.2010 18:47
Eu nu am zis nimic gresit.Documentati-va adanc in doctrina.

Uita-te la acest film, poate o sa intelegi mai multe. Si nu, NU a fost facut de Miscarea Legionara http://filmeromania.blogspot.com/2009/04/m...-legionara.html

blindica09.07.2010 19:26

Ceea ce am zis mai sus a fost in baza a ceea ce am cercetat,vezi la inceputul topicului.N-am de ce sa ma uit la vreun filmulet.

Bafta.

Mihai09.07.2010 19:55
Ceea ce am zis mai sus a fost in baza a ceea ce am cercetat,vezi la inceputul topicului.N-am de ce sa ma uit la vreun filmulet.

Bafta.

Eh, daca ai cercetat tuu.. iertati-ma, nu mi-am dat seama ca stiti TOT. Nu mi-as permite sa-l contrazic pe marele Alexandru Florian si pe Dan Pavel, doua standarde ale moralitatii.

Daca vrei sa traiesti in etichete, n-ai decat.Mai bine ai citi despre influenta lui Eminescu sau Parvan inainte sa vorbesti despre fascism. Filmul respectiv are peste 2 ore si este facut in colaborare cu Academia Romana... N-ai decat sa ramai cu cei doi.

Robert Aeroth09.07.2010 22:26

@bindica fara suparare dar Dan Pavel si A. Florian sunt penibili si eu ii cunosc personal pe amandoi... Florian este doar un evreu intepat in cur care se vrea sa para excentric dar asta nu l-a oprit sa locuiasca in Dorobanti...si Dan Pavel este nenea ala care se bate cu pumnul in piept ca a participat la revolutie din prima linie si care a facut si a dres si ca e anti-comunist si ca era urmarit si bla bla dar el era printre turnatorii:)

Deci mi-as cauta si alte persoane pe care sa le citez. Bafta

@Mihai f bun filmul dar l-am vazut deja:P

Mihai10.07.2010 16:12
@bindica fara suparare dar Dan Pavel si A. Florian sunt penibili si eu ii cunosc personal pe amandoi... Florian este doar un evreu intepat in cur care se vrea sa para excentric dar asta nu l-a oprit sa locuiasca in Dorobanti...si Dan Pavel este nenea ala care se bate cu pumnul in piept ca a participat la revolutie din prima linie si care a facut si a dres si ca e anti-comunist si ca era urmarit si bla bla dar el era printre turnatorii:)

Deci mi-as cauta si alte persoane pe care sa le citez. Bafta

@Mihai f bun filmul dar l-am vazut deja:P

Nu era pentru tine recomandarea. :)

Robert Aeroth10.07.2010 17:39
Nu era pentru tine recomandarea. :)

lol:)) . evident ca nu era pt mn :) dar asta nu inseamna ca nu ma pot uita si eu nu?:))

Mihai10.07.2010 20:41
lol:)) . evident ca nu era pt mn :) dar asta nu inseamna ca nu ma pot uita si eu nu?:))

Merita revazut oricand.

Mihai28.07.2010 08:49

Chiar daca ma aflu in imposibilitatea, temporara, de a continua serialul despre Miscarea Legionara, o sa reproduc un text semnat de Mircea Eliade referitor la situatia premergatoare aparitiei acestui fenomen social.

Tin neaparat ca acest text sa-l dedic tuturor "europenistilor" si "rationalilor" de-aici, care nu inteleg sau nu pot sa inteleaga contextul in care a aparut acest reflex de auto-aparare al romanilor la mizeria morala a societatii. De asemenea, vreau sa-l dedic tuturor "politically corect" de-aici.

Retineti, acest text a fost scris in 1937, anul de maxima inflorire a Miscarii. Dupa cum vedeti, textul nu este anti-straini, ci impotriva propriilor noastre defecte. Cineva spunea ca erau uniti de ura, crima si xenofobie. Unde sunt aceste elemente? Cine sunteti voi?

Celorlalti, care simtiti romaneste, cititi si credeti!

Imoralitatea clasei conducătoare romanesti, care detine puterea politică de la 1918 incoace, nu este cea mai gravă crimă a ei. Că s-a furat ca in codru, că s-a distrus burghezia natională in folosul elementelor alogene, că s-a năpăstuit tărănimea, că s-a introdus politicianismul in administratie si invătămant, că s-au desnationalizat profesiunile libere " toate aceste crime impotriva sigurantei statului si toate aceste atentate contra fiintei neamului nostru, ar putea " după marea victorie finală " să fie iertate. Memoria generatiilor viitoare va păstra, cum se cuvine, eforturile si eroismul anilor cumpliti 1916- 1918 " lăsand să se astearnă uitarea asupra intunecatei epoci care a urmat unirii tuturor romanilor.

Dar cred că este o crimă care nu va putea fi niciodată uitată: acesti aproape douăzeci de ani care s-au scurs de la unire. Ani pe care nu numai că i-am pierdut (si cand vom mai avea inaintea noastră o epocă sigură de pace atat de indelungată?!) " dar i-am folosit cu statornică voluptate la surparea lentă a statului romanesc modern. Clasa noastră conducătoare, care a avut franele destinului romanesc de la intregire incoace, s-a făcut vinovată de cea mai gravă trădare care poate infiera o elită politică in fata contemporanilor si in fata istoriei: pierderea instinctului statal, totala incapacitate politică. Nu e vorba de o simplă găinărie politicianistă, de un milion sau o sută de milioane furate, de coruptie, bacsisuri, demagogie si santaje. Este ceva infinit mai grav, care poate primejdui insăsi existenta istorică a neamului romanesc: oamenii care ne-au condus si ne conduc nu mai văd.

Într-una din cele mai tragice, mai furtunoase si mai primejdioase epoci pe care le-a cunoscut mult incercata Europă " luntrea statului nstru este condusă de niste piloti orbi. Acum, cand se pregăteste marea luptă după care se va sti cine merită să supravietuiască si cine isi merită soarta de rob " elita noastră conducătoare isi continuă micile sau marile afaceri, micile sau marile bătălii electorale, micile sau marile reforme moarte.

Nici nu mai găsesti cuvinte de revoltă. Critica, insulta, amenintarea " toate acestea sunt zadarnice. Oamenii acestia sunt invalizi: nu mai văd, nu mai aud, nu mai simt. Instinctul de căpetenie al elitelor politice, instinctul statal, s-a stins.

Istoria cunoaste unele exemple tragice de state infloritoare si puternice care au pierit in mai putin de o sută de ani fără ca nimeni să inteleagă de ce. Oamenii erau tot atat de cumsecade, soldatii tot atat de viteji, femeile tot atat de roditoare, holdele tot atat de bogate. Nu s-a intamplat nici un cataclism intre timp. Si deodată, statele acestea pier, dispar din istorie. În cateva sute de ani după aceea, cetătenii fostelor state glorioase isi pierd limba, credintele, obiceiurile " si sunt inghititi de popoare vecine.

Luntrea condusă de pilotii orbi se lovise de stanca finală. Nimeni n-a inteles ce se intamplă, dregătorii făceau politică, negutătorii isi vedeau de afaceri, tinerii de dragoste si tăranii de ogorul lor. Numai istoria stia că nu va mai duce multă vreme povara acestui starv in descompunere, neamul acesta care are toate insusirile in afară de cea capitală: instinctul statal.

Crima elitelor conducătoare romanesti constă in pierderea acestui instinct si in infiorătoarea lor inconstientă, in incăpătanarea cu care isi apără puterea. Au fost elite romanesti care s-au sacrificat de bună voie, si-au semnat cu mana lor actul de deces numai pentru a nu se impotrivi istoriei, numai pentru a nu se pune in calea destinului acestui neam. Clasa conducătorilor nostri politici, departe de a dovedi această resemnare, intr-un ceas atat de tragic pentru istoria lumii " face tot ce-i stă in putintă ca să-si prelungească puterea. Ei nu gandesc la altceva decat la milioanele pe care le mai pot agonisi, la ambitiile pe care si le mai pot satisface, la orgiile pe care le mai pot repeta.(hmmm, EBA, bombonel, hrebe...o tempora) Si nu in aceste cateva miliarde risipite si cateva mii de constiinte ucise stă marea lor crimă, ci in faptul că măcar acum, cand incă mai este timp, nu inteleg să se resemneze. [ ]

Stiu foarte bine că evreii vor tipa că sunt antisemit, iar democratii că sunt huligan sau fascist. Stiu foarte bine că unii imi vor spune că administratia e proastă " iar altii imi vor aminti tratatele de pace, clauzele minoritătilor. Ca si cand aceleasi tratate au putut impiedica pe Kemal Pasa să rezolve problema minoritătilor măcelărind 100.000 de greci in Anatolia. Ca si cand iugoslavii si bulgarii s-au gandit la tratate cand au inchis scolile si bisericile romanesti, deznationalizand cate zece sate pe an(valea timocului anyone?). Ca si cand ungurii nu si-au permis să persecute fătis, cu inchisoarea, chiar satele germane, ca să nu mai vorbesc de celelalte. Ca si cand cehii au sovăit să paralizeze, pană la sugrumare, minoritatea germană!

Cred că suntem singura tară din lume care respectă tratatele minoritătilor, incurajand orice cucerire de-a lor, preamărindu-le cultura si ajutandu-le să-si creeze un stat in stat.(Tinutul Secuiesc are steag, emblema,si in curand...) Si asta nu numai din bunătate sau prostie. Ci pur si simplu pentru că pătura conducătoare nu mai stie ce inseamnă un stat, nu mai vede.

Pe mine nu mă supără cand aud evreii tipand: antisemitism, Fascism, hitlerism! Oamenii acestia, care sunt oameni vii si clarvăzători, isi apără primatul economic si politic pe care l-au dobandit cu atata trudă risipind atata inteligentă si atatea miliarde. Ar fi absurd să te astepti ca evreii să se resemneze de a fi o minoritate, cu anumite drepturi si cu foarte multe obligatii " după ce au gustat din mierea puterii si au cucerit atatea posturi de comandă. Evreii luptă din răsputeri să-si mentină deocamdată pozitiile lor, in asteptarea unei viitoare ofensive " si, in ceea ce mă priveste, eu le inteleg lupta si le admir vitalitatea, tenacitatea, geniul.

Tristetea si spaima mea isi au, insă, izvorul in altă parte. Pilotii orbi! Clasa aceasta conducătoare, mai mult sau mai putin romanească, politicianizată pană in măduva oaselor " care asteaptă pur si simplu să treacă ziua, să vină noaptea, să audă un cantec nou, să joace un joc nou, să rezolve alte hartii, să facă alte legi. Acelasi si acelasi lucru, ca si cand am trăi intr-o societate pe actiuni, ca si cand am avea inaintea noastră o sută de ani de pace, ca si cand vecinii nostri ne-ar fi frati, iar restul Europei unchi si nasi. Iar dacă le spui că pe Bucegi nu mai auzi romaneste, că in Maramures, Bucovina si Basarabia se vorbeste idis, că pier satele romanesti, că se schimbă fata oraselor " ei te socotesc in slujba nemtilor sau te asigură că au făcut legi de protectia muncii nationale.

Sunt unii, buni patrioti, care se bat cu pumnul in piept si-ti amintesc că romanul in veci nu piere, că au trecut pe aici neamuri barbare etc.(vadim, Becali, la raport) Uitand, săracii că in Evul Mediu romanii se hrăneau cu grau si peste si nu cunosteau nici pelagra, nici sifilisul, nici alcoolismul. Uitand că blestemul a inceput să apese neamul nostru odată cu introducerea secarei (la sfarsitul Evului Mediu), care a luat pretutindeni locul graului. Au venit apoi fanariotii care au introdus porumbul " slăbind considerabil rezistenta tăranilor. Blestemele s-au tinut apoi lant. Mălaiul a adus pelagra, evreii au adus alcoolismul (in Moldova se bea pană in secolul XVI bere), austriecii in Ardeal si cultura in Pricipate au adus sifilisul. Pilotii orbi au intervenit si aici, cu imensa lor putere politică si administrativă.

Toată Muntenia si Moldova de jos se hrăneau iarna cu peste sărat; cărutele incepeau să colinde Bărăganul indată ce se culegea porumbul si pestele acela sărat, uscat cum era, alcătuia totusi o hrană substantială. Pilotii orbi au creat, insă, trustul pestelui. Nu e atat de grav faptul că la Brăila costă 60-100 lei kilogramul de peste (in loc să coste 5 lei), că putrezesc vagoane intregi cu peste ca să nu scadă pretul, că in loc să se recolteze 80 de vagoane pe zi din lacurile din jurul Brăilei se recoltează numai 5 vagoane si se vinde numai unul (restul putrezeste), grav e că tăranul nu mai mănancă, de vreo 10 ani, peste sărat. Si acum, cand populatia de pe malul Dunării e secerată de malarie, guvernul cheltuieste (vorba vine) zeci de milioane cu medicamente, uitand că un neam nu se regenerează cu chinină si aspirină, ci printr-o hrană substantială.(FERICIREA E INTR-O STICLA DE COCA COLA)

Nu mai vorbiti, deci, de cele sapte inimi in pieptul de aramă al romanului. Sărmanul roman, luptă ca să-si păstreze măcar o inimă obosită care bate tot mai rar si tot mai stins. Adevărul e acesta: neamul romanesc nu mai are rezistenta sa legendară de acum cateva veacuri. În Moldova si in Basarabia cad chiar de la cele dintai lupte cu un element etnic bine hrănit, care mănancă grau, peste, fructe si care bea vin in loc de tuică.

Noi n-am inteles nici astăzi că romanul nu rezistă băuturilor alcoolice, ca francezul sau rusul bunăoară. Ne lăudăm că tinem la băutură, iar gloria aceasta nu numai că e ridiculă, dar e in acelasi timp falsă. Alcoolismul sterilizează legiuni intregi si ne imbecilizează cu o rapiditate care ar trebui să ne dea de gandit.

Toate adnotarile din paranteza imi apartin.

Dar pilotii orbi stau surazători la carmă, ca si cand nimic nu s-ar intampla. Si acesti oameni, conducători ai unui popor glorios, sunt oameni cumsecade, sunt uneori oameni de bună-credintă, si cu bunăvointă; numai că, asa orbi cum sunt, lipsiti de singurul instinct care contează in ceasul de fată " instinctul statal " nu văd suvoaiele slave scurgandu-se din sat in sat, cucerind pas cu pas tot mai mult pămant romanesc; nu aud vaietele claselor care se sting, burghezia si meseriile care dispar lăsand locul altor neamuri Nu simt că s-au schimbat unele lucruri in această tară, care pe alocuri nici nu mai pare romanească.

Uneori, cand sunt bine dispusi, iti spun că n-are importantă numărul evreilor, căci sunt oameni muncitori si inteligenti si, dacă fac avere, averile lor răman tot in tară. Dacă asa stau lucrurile nu văd de ce n-am coloniza tara cu englezi, căci si ei sunt muncitori si inteligenti. Dar un neam in care o clasă conducătoare gandeste astfel, si-ti vorbeste despre calitătile unor oameni străini " nu mai are mult de trăit. El, ca neam, nu mai are insă dreptul să se măsoare cu istoria

Că pilotii orbi s-au făcut sau nu unelte in mana străinilor " putin interesează deocamdată. Singurul lucru care interesează este faptul că nici un om politic roman, de la 1918 incoace, n-a stiut si nu stie ce inseamnă un stat. Si asta e destul ca să incepi să plangi.

SuperstaR1828.07.2010 10:01

Cat de mult se aseamana situatia de atunci cu cea actuala. 

Si daca indraznesti sa zici ceva, ti se pune stampila de "extremist" si toata turma de oi/cetateni te evita.

LE: Am vazut mai sus acum ca discutati despre "intelectualii" autohtoni. Apropos de ei... Dan Pavel mi-a fost profesor si in anul 1 si in anul 2. Nu contest faptul ca e mega-ultra-citit, dar se afla in incapabilitatea de a fi obiectiv. Este simpatizant pe fata al partidului liberal si o tot da inainte ca vai doamne nu acordam noi drepturi minoritatilor. El practic vorbeste numai din carti, fiind un soarece de biblioteca si nu vede cate abuzuri sunt in zonele secuiesti (cum ar fi faptul ca aia oricum domina institutiile publice) . . Are ideile astea preconcepute ca printre valorile democratiei trebuie neaparat sa fie si protejarea minoritatilor. Teoretic, asa este, dar cand "secuii" o tot dau inainte cu autonomia si alte prostii, deja e vorba de incalcarea Constitutiei.

Iar in rest, se comporta exact cum spune Robert Aeroth. Chiar mai rau. Deci... nu stiu cat sa avem incredere in intelectualii astia contemporani; si ei sunt la fel de politizati.

Mihai28.07.2010 10:39
Cat de mult se aseamana situatia de atunci cu cea actuala. 

Si daca indraznesti sa zici ceva, ti se pune stampila de "extremist" si toata turma de oi/cetateni te evita.

LE: Am vazut mai sus acum ca discutati despre "intelectualii" autohtoni. Apropos de ei... Dan Pavel mi-a fost profesor si in anul 1 si in anul 2. Nu contest faptul ca e mega-ultra-citit, dar se afla in incapabilitatea de a fi obiectiv. Este simpatizant pe fata al partidului liberal si o tot da inainte ca vai doamne nu acordam noi drepturi minoritatilor. El practic vorbeste numai din carti, fiind un soarece de biblioteca si nu vede cate abuzuri sunt in zonele secuiesti (cum ar fi faptul ca aia oricum domina institutiile publice) . . Are ideile astea preconcepute ca printre valorile democratiei trebuie neaparat sa fie si protejarea minoritatilor. Teoretic, asa este, dar cand "secuii" o tot dau inainte cu autonomia si alte prostii, deja e vorba de incalcarea Constitutiei.

Iar in rest, se comporta exact cum spune Robert Aeroth. Chiar mai rau. Deci... nu stiu cat sa avem incredere in intelectualii astia contemporani; si ei sunt la fel de politizati.

Iti dau dreptate, partial. Nu toti intelectualii sunt politizati sau mai bine zis nu toti sunt orbi. Doar ca sunt promovati drept modele acei intelectuali care corespund intereselor politicienilor. In ceea ce priveste abuzurile din secuime, e de ajuns sa redau un document semnat de Academia Romana inca din 2008.

[...]Cu prilejul lansarii lucrarii "Un fals referendum pentru impunerea unei autonomii anacronice deja existente" " autori Ioan Lacatusu si Ioan Solomon - a avut loc o dezbatere in care profesori universitari, politicieni, militari, cercetatori au considerat necesară tragerea unui semnal de alarmă pentru opinia publica Administratia Prezidentiala Cabinetul Primului Ministru, Parlamentul si alte institutii ale statului roman in legatură cu situatia de o gravitate exceptională a comunității romanilor din judetele Harghita si Covasna, in contextul politic intern si international actual.

Avem in vedere in special utilizarea fortată a situatiei din Kosovo ca si precedent pentru Romania de catre inalti oficiali straini si lideri ai minorității maghiare din Romania.

De asemenea, in două judete din mijlocul Romaniei - pamant natal al poporului roman cu cea mai mare densitate de cetăți dacice si castre romane după Țara Hategului, se produce un fenomen antieuropean de enclavizare nemaiintalnit in Europa. Comunitatea maghiară se transformă intr-o masă etnică inchisa blocată intre propriile frontiere mentale, obsesiv segregationiste.

Nu mai există locuri in Europa in care populatia majoritară dintr-o tară să fie asimilată de o alta declarată minoritate. În acest fel, comunitatea romanească se regaseste segregată după principii medievale in propria tară " accesul romanilor la locurile de munca la decizii si la resurse financiare fiind restrictionat de 18 ani de dictatura etnocratică a formatiunilor politice maghiare.

Limba romana ca limbă oficială a statului roman, e eliminată din spatiul public, fiind inlocuită de limba maghiara Astfel, opinia publică din Romania nu cunoaste că in prezent judetele Harghita si Covasna sunt supuse unui proces constant de epurare etnica

Administratia publică este pe punctul de a fi scoasă total de sub autoritatea statului roman.

Agravarea situatiei si recrudescenta demersurilor separatiste sunt incurajate de complicități politico-economice transpartinice si de lipsa de reactie a institutiilor statului, prizoniere ori ale complicităților respective, ori ale incapacității de gestionare a unor situatii care vizează siguranta nationala

Pe fond, consideram că problema este aceea a diminuarii dincolo de pragul critic, a sentimentului de solidaritate colectivă si a interesului national.

În incheiere, solicitam partidelor politice, ca semn de responsabilitate, să-și precizeze public si neechivoc pozitia față de această problematica

Întalnirea de la Bucuresti pentru o identitate deschisă " 01.02.2008

Alexandru H.29.07.2010 12:23

Wow, saraca Legiune, se plangea ca Kemal a executat niste minoritati iar romanii nu au voie. Ce-mi vine sa plang!

Ca o chestie, chit ca stiu ca nu veti intelege niciodata: la fel cum noi ne plangem de starea romanismului in Serbia, Transnistria sau Bucovina, asa au dreptul si maghiarii sa se planga de starea regiunii secuiesti. Daca nu intelegeti echivalenta celor doua sentimente, vorbim degeaba. V-ar multumi daca Ucraina ar incepe un proces de colonizare cu ucrainieni si rusi in Bucovina? Or i-ar forta pe romanii din Herta sa vorbeasca numai limbi slave?

strezahuzum29.07.2010 13:52

Depinde de ce zici. Sieg Heil! nu iti atrage prea multi fani, e adevarat.

LE: Am vazut mai sus acum ca discutati despre "intelectualii" autohtoni. Apropos de ei... Dan Pavel mi-a fost profesor si in anul 1 si in anul 2. Nu contest faptul ca e mega-ultra-citit, dar se afla in incapabilitatea de a fi obiectiv. Este simpatizant pe fata al partidului liberal si o tot da inainte ca vai doamne nu acordam noi drepturi minoritatilor. El practic vorbeste numai din carti, fiind un soarece de biblioteca si nu vede cate abuzuri sunt in zonele secuiesti (cum ar fi faptul ca aia oricum domina institutiile publice) . .

Si cine naiba ar trebui sa "domine" institutiile publice ? Parca as vorbi la pereti. Intr-o zona precum Covasna-Harghita, unde populatia de origine maghiara detine majoritatea absoluta, e ceva banal ca majoritatea functionarilor sa fie tot ... maghiari. Ce alta etnie ar putea fi ? Romani ? Chinezi ? Martieni ? The horror ! :ce_oameni:

«15678970»