FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Miscarea Legionara

«13456770»
Adrian30.05.2010 23:39

Stiti ce nu pricep eu?

De ce nu ii considerati pe evreii aia ucis ca fiind Romani? Aia nu erau cetateni ai Romaniei?

De ce, in loc sa ziceti ca Antonescu a omorat n evrei, nu ziceti ca Antonescu a omorat n romani? Eu cred ca stiu de ce. Pentru ca, atunci, acel n, ca e 1, 10, 100 de mii, 400 de mii, un miliard, nu mai conteaza. Crima nu mai e impotriva evreilor, niste unii cu care nu avem legatura, ci impotriva romanilor, vecini, prieteni, colegi, etc.

Si atunci, ii privim cu alti ochi pe Antonescu si pe legionari.

Dar nu o sa acceptati punctul asta de vedere pentru ca religia zice ca evreii sunt naspa. Si daca religia zice asta....

Lari31.05.2010 00:20

Religia musulmana zice ca evreii-s naspa.Credinta si dogma crestina spun alteceva despre aproape.

_|_ ideologia, oricare ar fi ea!

P.S. Cat timp liber aveti... Un articol despre Steaua, o data la 10 zile, macar, n-ati scrie, ca doar de-asta aveti cont pe forumu' asta. Da' sa zbierati jdemii de posturi despre orice altceva, aveti si timp, si energie, si disponibilitate, si chef, si nervi, si drac, si lac, si mac, si kak... Maine-poimaine vad ca o sa va apuce sila sa faceti ceva pentru Steaua, pentru a nu sta alaturi de cine stie cine v-a suparat pe nu stiu ce subiect.

Stanici31.05.2010 05:29
Stiti ce nu pricep eu?

De ce nu ii considerati pe evreii aia ucis ca fiind Romani? Aia nu erau cetateni ai Romaniei?

De ce, in loc sa ziceti ca Antonescu a omorat n evrei, nu ziceti ca Antonescu a omorat n romani? Eu cred ca stiu de ce. Pentru ca, atunci, acel n, ca e 1, 10, 100 de mii, 400 de mii, un miliard, nu mai conteaza. Crima nu mai e impotriva evreilor, niste unii cu care nu avem legatura, ci impotriva romanilor, vecini, prieteni, colegi, etc.

Si atunci, ii privim cu alti ochi pe Antonescu si pe legionari.

Dar nu o sa acceptati punctul asta de vedere pentru ca religia zice ca evreii sunt naspa. Si daca religia zice asta....

Ba, intelege! Evreii nu sunt romani. Nu au acelasi sange ca al nostru! La fel cum nici ciorile nu sunt!

Mihai31.05.2010 07:12
Ok. O sa mai caut si prin alte parti. Cat despre acuzatiile aduse de nationalisti, sincer sa fiu suna a demagogie electorala clasica : "uitati-va la noi, doar noi luptam cu jidanii, etc, etc".

Interesant. Exista vreo marturie directa despre procesul asta de selectie ? Preferabil ceva dinainte de 1945, pentru ca cele scrise dupa pot fi afectate de nostalgia unor emigrati invinsi.

Exista si am avut odata placerea de a munci cot la cot cu ei. Am fost la o sedinta din aia de plantat copaci, please nu luati asta drept lauda de sine, nu consider ca am facut mare branza. Realmente te simti usurat sa vezi ca mai exista si astfel de romani. Apropo : e cam rusinos pentru noi astia care trancanim pe aici, dar printre voluntari cred ca 60-70% erau fete. Barbatii nu prea se inghesuiau.

Cat despre diferenta intre gradul de cultura si civilizatie intre noi Ungaria, desi ea exista, nu mi s-a parut chiar asa de mare. Am vizitat Budapesta, da, e un oras frumos, fara manele si oameni care scuipe seminte pe jos. Da, e superioara Bucurestiului din punctul asta de vedere, dar fata de Viena, Paris sau Londra, e tot un oras est-european tipic. Cenusiu, inghesuit, samd.

Bine, aici e loc de o intreaga discutie, prea mult off-topic.

Si asta e perfect adevarat (desi nu stiu care e povestea cu digul de la Carmen Sylva). Poporul asta a trecut printr-o perioada fantastic de nociva, 45 de ani de slugarnicie, ipocrizie si minciuna. Desi cultul personalitatii liderului a existat in toate statele comuniste, cred ca doar rusii ar putea rivaliza cu nivelul care l-a atins la noi. Si asa am fost din secolul XIX pana in ziua de azi mereu un popor care tanjeste dupa un conducator puternic care sa faca minuni de unul singur : Cuza, Averescu, Codreanu, Antonescu, Ceausescu ... Toti se potrivesc profilului. Crezi ca puteam scapa in doar 20 de ani de reflexul ca totul trebuie facut "cu ordin de sus" ? Va mai curge multa apa pe Dunare pana cand romanii (sau macar o parte semnificativa dintre ei) se vor intreba mai intai "ce pot face eu sa ne fie tuturor bine" in loc de "sa vina statul sa faca dig/pod/curatenie in parc, samd". De altfel asta e si unul din motivele pentru care sustin descentralizarea, poate chiar federalizarea Romaniei : sa se scoata din cat mai multe capete ideea asta tampita de a astepta vesnic ceva "de la Bucuresti".

Evident ca exista diferente majore intre comunism si doctrina legionara. Nici n-are cum sa fie altfel. Dar si comunismul promitea, pe langa stupidul slogan "de la fiecare dupa puteri la fiecare dupa nevoi" sa creeze "omul nou" : altruist, harnic, bla, bla. Pe hartie, la prima vedere, arata foarte frumos.

Err. Aici va trebui sa facem precum englezii si pur si simplu sa ramanem la pareri diferite. Sorry, nu cred, ca politicienii interbelici au cauzat intentionat toate problemele alea. Problema procentajului masiv de populatie saraca si analfabeta de la sate era mostenita inca de prin secolul XIX. Poate si de mai devreme, daca ne gandim ca pana pe la inceputul secolului XX Romania nu avea orase mari, de sute de mii de locuitori. In asemenea conditii, nici nu e de mirare ca majoritatea covarsitoare a romanilor locuia la sate.

Cu siguranta, o multime dintre politicienii de atunci pot fi acuzati, exact ca cei de acum, ca in loc de a se ocupa de problemele societatii romanesti s-au ocupa exclusiv cu umplerea buzunarelor. Si ca le convenea o populatie saraca, analfabeta, usor de manipulat. Dar sunt si unii care cred ca sunt deasupra acestor banuieli. Un Bratianu, Iuliu Maniu, Iorga, Averescu chiar, nu cred ca doreau sa mentina taranimea in starea aia groaznica. Dar din pacate, nu-i de ajuns "sa vrei" mai trebuie sa si poti. Problemele pur si simplu depaseau capacitatea lor si a tarii.

Da-i drumul, scrie.

Stii care-i diferenta dintre noi si unguri? Asa cum o percep eu: am fost la Sopron de revelion si l-am petrecut alaturi de ei. S-au destrabalat, s-au imbatat, au cantat. La ora 12 noaptea, aceiasi circari( absolut toti!) s-au ridicat in picioare si au cantat imnul national. De fapt, ce cantat? Era ca pe wembley. In timp ce noi, romanii, abia ne-am facut cativa auziti cu un "La multi ani, romanii sa traiasca". Restul taceau si le era rusine...

Dupa ce au intonat imnul, ungurii au reluat petrecerea. Orice mi-ai spune, asta se educa, se transmite din generatie in generatie, nu se fac manele pe imnul national si apoi se intreaba: "de ce nu mai sunt romanii patrioti"?

Despre procesul de selectie am scris intr-o postare anterioara, nu mai stiu care, totul fiind citat din ceva ante 1940. O sa mai aduc niste citate in acest sens, tot dinainte de 40, cand de Legiune incepusera se arate interesati "traseistii politici".

M-ai intrebat ce parerea avea Codreanu despre Ion Bratianu. Sincer, nu stiu, nu am gasit vreo referinta la el sau invers. Dar pot sa-ti dau linkul unor baieti care se recomanda ca urmasi ai doctrinei legionare: www.Romania-vorbeste.ro. Uita-te in dreapta :)

@Adrian

Mihai Viteazul a plecat sa cucereasca Stambulul si a ajuns pana la Adrianopole. Papa i-a cerut sa renunte la religia ortodoxa in schimbul sprijinului cerut de roman pentru a scapa Crestinismul de cel mai mare dusman al sau( se vede treaba ca doar pentru unii). ce s-a intamplat? Mihai i-a cerut lui si intregii Italii sa revina la credinta adevarata. Consecinta? O cunoastem.

Vrei, nu vrei, biserica ortodoxa a fost unul din pilonii rezistenteii fiintei romanesti. Cu bune si cu rele. Uita-te la comunitatile romanesti, mai ales la sate azi: casele se construiau in jurul bisericii. Ea era centrul comunitatii. De cele mai multe ori e construita pe locuri inalte, tocmai pentru a servi drept bastion si ultim refugiu pentru oameni.

Ca nu ai incredere in toti preotii asta e altceva. Nici eu nu am.

@all

Nu stiu de ce a deviat discutia de la evolutia Miscarii Legionare la una despre evrei. Din punctul meu de vedere, romanii sunt acei oameni care inteleg, accepta si mai ales SIMT romaneste. Indiferent de etnie. Pe Ienei, care vorbeste maghiara in familie, il consider ROMAN. La fel si pe grecul Jean Constantin( Dumnezeu sa te odihneasca ). Banel Nicolita, Traian Basescu, Adrian Nastase, Ion Iliescu, etc sunt cetateni romani, dar nu sunt ROMANI. Si punct.

Intreb si eu: daca majoritatea paturii conducatoare este formata din oameni care nu au nicio legatura cu trairile poporului roman, care nu inteleg suferintele acestui neam, cum poate sa ia masuri care sa dezvolte acest popor? Daca spui ca peste 60% dintre studentii de atunci erau evrei, cum puteau ei sa inteleaga haiducismul sau disperarea taranului roman? Cum puteau ei sa faca legatura sufleteasca cu familiile care isi pierdusera fiii pe campul de lupta pentru Independenta sau Unire?

Stiti bancurile acelea pe care le faceau negrii si/sau mexicanii cu ce s-ar intampla daca ar ajunge unul de-al lor la casa alba? Cum s-ar schimba felul de a actiona al guvernului, dupa modelul lor etnic comportamental? Ni se pareau amuzante, tocmai pentru ca desi erau cetateni americani, nu faceau lucrurile the american way...

E oare intamplator ca de 20 de ani avem conducatori care nu doar ca nu stiu imnul de stat, nu-l inteleg, nu SIMT precum oamenii in numele carora pretind ca actioneaza?

Ceausescu, cu toate limitele lui stia pe de rost "Desteapta-te romane", a incercat sa uneasca, sub mentalitatea comunist-nationala, acest popor. De ce? pentru ca in esenta, era un simplu taran roman. Si actiona instinctual.

Si conducatorii din ultimii 20 de ani au actionat instinctual. Dar dupa cum au fost invatati in mentalitatea straina a stramosilor lor, nu a CETATENIEI lor.

Adrian31.05.2010 08:13

Stanici, ai vazut ce a scris Lari acolo cu dogma crestina? Cu iubitul aproapelui and such and so on...

De ce nu iti iubesti, mah, aproapele? Nu esti crestin ortodox? Ce ti-au facut tie romanii care au alta religie decat tine?

Si daca tot vorbim despre sange, de unde stii tu ca printre evreii aia nu erau si crestini convertiti? Adica daco-romani fost crestini care au trecut la iudaism?

Eu unul nu stiam ca nationalitatea tine si de religie. Sa inteleg ca, daca trec la budism, primesc automat cetatenie chineza si o pierd pe cea romana?

Mihai

Las-o asta cu "trairile poporului" ca nu iti da nimeni dreptul sa vorbesti in numele altora. Nu ai tu de unde sa stii care sunt "trairile poporului", ce simt eu sau altul. Doar pentru ca au fost un milion de legionari, nu inseamna ca toti romanii erau legionari. Nu inseamna ca ceea ce,CICA(si e un foarte mare cica pentru ca de la vorbe la fapte se pare ca a fost cale foarte lunga), reprezentau legionarii , era important pentru toti romanii.

Banel Nicolita, Traian Basescu, Adrian Nastase, Ion Iliescu, etc sunt cetateni romani, dar nu sunt ROMANI. Si punct.

De ce nu sunt romani? Pentru ca nu iti place ce reprezinta? Pentru ca nu iti plac tie hotii? Prietene, a fi roman nu inseamna a fi un om corect, bun, inteligent, frumos, etc, etc.

Daca acestea sunt criteriile prin care voi hotarati cine eu sau nu "roman", imi pare rau sa va spun dar seamana foarte mult cu nazismul. Rasa superioara? Cei mai destepti, cei mai buni, cei mai frumosi, va aduceti aminte?

Iar asta inseamna ca toate incercarile voastre de a face o delimitare clara intre legiune si nazism sunt fix 0.

p.s.

Am vazut completarea ta si tot nu inteleg cum a influentat religia in bine pe roman. Ca si-a facut casa in jurul bisericii? Ca Mihai Viteazu era, la fel ca toti din acea perioada, "un pic" mai fanatic religios decat media din ziua de azi si ca biserica catolica facea politica si nimic altceva, astea nu sunt noutati. Astea nu sunt lucruri care sa ma dea pe spate.

Cate popoare ortodoxe sunt/erau in zona asta a Europei? Putine, nu? Noi, grecii, bulgarii, rusii, sarbii. Pe vremuri erau 2 libere: noi si rusii. Si ce bine s-au inteles aceste 2 singure popoare ortodoxe, nu?

Stanici31.05.2010 08:30

Adriane, nu am zis niciodata ca sunt un crestin fara cusur. Si nici despre Legiune nu imi pot da cu parerea pentru ca nu cunosc indeajuns de multe ca sa o pot face. Dar, daca legionarii ii urau pe evrei, eu nu le gasesc nici o vina. Nici mie nu imi plac, mortii lor de popor fara tara. Si, da, ba, evreii sunt un popor, sunt o semintie aparte, ca si ciorile, de altfel. Asta nu tine de religie ci de neam. Si, DA, iubesc poporul roman, bun sau rau, cum o fi el.

Mihai31.05.2010 08:35
Mihai

Las-o asta cu "trairile poporului" ca nu iti da nimeni dreptul sa vorbesti in numele altora. Nu ai tu de unde sa stii care sunt "trairile poporului", ce simt eu sau altul. Doar pentru ca au fost un milion de legionari, nu inseamna ca toti romanii erau legionari. Nu inseamna ca ceea ce,CICA(si e un foarte mare cica pentru ca de la vorbe la fapte se pare ca a fost cale foarte lunga), reprezentau legionarii , era important pentru toti romanii.

De ce nu sunt romani? Pentru ca nu iti place ce reprezinta? Pentru ca nu iti plac tie hotii? Prietene, a fi roman nu inseamna a fi un om corect, bun, inteligent, frumos, etc, etc.

Daca acestea sunt criteriile prin care voi hotarati cine eu sau nu "roman", imi pare rau sa va spun dar seamana foarte mult cu nazismul. Rasa superioara? Cei mai destepti, cei mai buni, cei mai frumosi, va aduceti aminte?

Iar asta inseamna ca toate incercarile voastre de a face o delimitare clara intre legiune si nazism sunt fix 0.

Trairile poporului de care ziceam nu se refereau la Miscarea Legionara, ci la mozaicul de sentimente si comportamente care au caracterizat acest popor de-a lungul istoriei. Oricat nu ti-ar placea, exista un model de comportament care s-a perpetuat la romanul obisnuit. Bunul simt, blandetea, toleranta ( excesiva), credinta, mamaliga si sarmalele, inrobirea de catre altii, dorinta de libertate, hainele albe cu motive florale, ceramica de horezu, etc.

Bineinteles sunt si lucruri negative, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le promovam. Banii nemunciti, nespalarea, manelele, nu reprezinta elemente autohtone.

Poate ca tu crezi intr-un popor unit prin diversitate. Ei bine, nu exista asa ceva. Decat poate in propaganda altora. Ca si "democratia americana" nu face altceva decat sa asimileze culturii anglo-saxone elementele ce au ajuns pe-acolo in ultimii 50 de ani. Nu invers!

strezahuzum31.05.2010 08:50

Iarasi discutia o ia aiurea pe carari, de la ce-a fost si cu ce s-a ocupat miscarea legionara am ajuns iar la evrei, poporul roman, samd.

Poate ca moderatorii ar face bine sa mute postarile pe acest subiect intr-un topic nou, ceva gen "Relatiile intre romani si evrei", samd.

Adrian31.05.2010 08:53

Mihai

Ce ai spus tu acolo sunt povesti.

Bunul simt, blandetea, toleranta ( excesiva), credinta, mamaliga si sarmalele, inrobirea de catre altii, dorinta de libertate, hainele albe cu motive florale, ceramica de horezu, etc.

Vrei sa le luam pe rand?

Ok.

Bunul simt - unde? Cand? Cand te injura in trafic sau cand se omorau romanii intre ei pentru a pune mana pe putere.

Blandete - poate lenea de a face ceva.

Toleranta - asta poate fi vazuta la "problema evreiasca"

Credinta - in tot felul de lucruri aiurea.

Mamaliga si sarmale - de acord.

Inrobirea de catre altii - nu vad cum asta poate fi trasatura a poporului roman. In transilvania romanii erau inrobiti de unguri. In celelalte 2 provincii erau inrobiti re ROMANI! Sau am uitat deja de iobagi?

Dorinta de libertate - discutabila! Poate dorinta de putere. Ca, daca voiau sa fie liberi, se uneau si faceau un stat puternic in Europa de est, un stat unit. Nu a fost asa.

Hainele albe si ceramica nu vad cum fac parte din ceea ce e romanul.

Cine promoveaza lucrurile negative? Le-am promovat eu? Nu. Doar pentru ca le arati, inseamna ca le promovezi? Doar pentru ca esti constient de existenta lor, inseamna ca le impui altcuiva?

Banii nemunciti, nespalarea, manelele, nu reprezinta elemente autohtone

Sieg, heil! Sieg, heil!

Ce e bun e de la noi, ce e rau e de la ei.

Poate ca tu crezi intr-un popor unit prin diversitate. Ei bine, nu exista asa ceva. Decat poate in propaganda altora. Ca si "democratia americana" nu face altceva decat sa asimileze culturii anglo-saxone elementele ce au ajuns pe-acolo in ultimii 50 de ani. Nu invers!

Esti sigur ca vrei sa mergi pe pista asta?

Daca iti dau exemplu de popor unit prin diversitate ce zici?

Ia fii atent: romanii!!!

La inceput erau daci si romani.Unii erau asa, aveau religia asta, ceilalti erau altcumva si aveau religia aia. Erau total diferiti. Ce a rezultat? Poporul roman.

Stanici

Cine esti tu sa judeci cine apartine cui popor?

Erau pe site, acum cateva zile, niste utilizatorii care ziceau ceva despre cei din Buzau. Stii tu ce. Aveau dreptate?

Stanici31.05.2010 08:53

@Streza

Pai nu sunt in stransa legatura, ma? Pe subiectul Miscarea Legionara, prin atitudinea sa "antievreiasca", se pot discuta si fazele astea.

@Adriane, iti dai seama ca in momentul de fata nu se mai pune problema infaptuirii unui popor prin razboi. Ca sa fim corecti, romanii i-au batut pe daci, nu au convietuit de la inceput in pace.

Da, aveau dreptate. Cu mici exceptii, aia sunt niste dobitoci manelizati, tiganizati si spalati pe creier. Punct. Altceva?

Revenind la Legiune. Trebuie discutat in privinta a doua aspecte, dupa umila mea parere: 1) valorile morale, ce isi propunea sa faca Legiunea, strict despre ideologie si 2) ce a facut si cum a facut.

Adrian31.05.2010 09:05

Pai, atunci, hai sa ridicam armele si sa ii omoram pe aia care nu credem noi ca sunt romani. De fapt, nu ii omoram. Sa nu zica lumea ca suntem naspa. Hai sa ii dam afara din tara, sa ramanem numai noi: aia frumosi, inalti, inteligenti, sanatosi, ortodocsi, etc. Facem?

Asa, ramane o mana de oameni in tara.

Ia zi-mi, "dobitocii manelizati, tiganizati si spalati pe creier" nu sunt tot romani?

Observ din discutiile cu voi ca a fi roman e o calitate, e ca o functie pe care o primesti doar daca meriti, o promovare. Iar, daca esti naspa, o poti pierde imediat.

Revenind la Legiune. Trebuie discutat in privinta a doua aspecte, dupa umila mea parere: 1) valorile morale, ce isi propunea sa faca Legiunea si 2) ce a facut si cum a facut.

Corect. Hai sa discutam ce a zis legiunea ca face si ce a facut. Sa vedem cat de mare e diferenta.

Mihai31.05.2010 09:30

@Adrian

Bunul simt - unde? Cand? Cand te injura in trafic sau cand se omorau romanii intre ei pentru a pune mana pe putere.

Blandete - poate lenea de a face ceva.

Toleranta - asta poate fi vazuta la "problema evreiasca"

Credinta - in tot felul de lucruri aiurea.

Mamaliga si sarmale - de acord.

Inrobirea de catre altii - nu vad cum asta poate fi trasatura a poporului roman. In transilvania romanii erau inrobiti de unguri. In celelalte 2 provincii erau inrobiti re ROMANI! Sau am uitat deja de iobagi?

Dorinta de libertate - discutabila! Poate dorinta de putere. Ca, daca voiau sa fie liberi, se uneau si faceau un stat puternic in Europa de est, un stat unit. Nu a fost asa.

Hainele albe si ceramica nu vad cum fac parte din ceea ce e romanul.

Esti iremediabil pierdut. Omul nou comunist a invins! Nici nu pierd vremea explicandu-ti si aratand miile de contraexemple din viata de zi cu zi, e fara folos. O sa speculezi tu altceva...

@stanici

1) valorile morale, ce isi propunea sa faca Legiunea, strict despre ideologie si 2) ce a facut si cum a facut.

Am incercat sa explic valorile morale ale Legiunii, ce-si propunea, in "episoadele" din posturile anterioare. Am reusit doar o parte, in decursul timpului o sa completez ce mai e de scris.

Adrian31.05.2010 09:40

Aia-i!

Sunt un om nou comunist desi eu nu am crescut in comunism. Foarte tare.

Mihai, da-mi cate exemple vrei tu ca mie imi place cand dai exemple. Ai scris pe topicul asta multe lucruri despre cum voia legiunea sa fie. Cine citeste, poate sa isi dea linistit seama ca totul a fost bullshit avand in vedere ca, atunci cand a venit vorba sa se faca ceva, legiunea nu a tinut cont de respectivele "valori morale".

Miscarea legionara, ca si comunismul, nazismul, etc, a fost un mare bullshit menit sa minta oameni pentru a-i ajuta pe unii sa ajunga la putere. Atat.

Puteti sa o dati voi cu valori si alte povesti cat vreti, nu schimbati nimic. De schimbat, trebuiau sa schimbe aia care au trait acum 70 de ani.

Si inca ceva, ca va tot dati mari crestini ortodocsi, etc.

Voi ati realizat macar ca vorbiti despre numere si nu despre oameni? Pentru voi, aia care au murit sunt doar niste numere.

1,2, 400 de mii, 1 milion, 6 milioane. Nu conteaza nationalitatea, nu conteaza varsta, sexul, ca erau sau nu vinovati. Nimic nu conteaza pentru ca voi, in toleranta voastra, nu considerati ca merita bagati in seama. Pentru voi, sunt doar niste numere. Atat.

Buni crestini, n-am ce zice.

Daca astea sunt valorile legiunii, eu raman cu nazisto-comunismul meu(asa cum am fost numit acum ceva vreme de un utilizator al siteului care nu intelegea de ce nu pot eu sa aleg o parte intre comunism si nazism)

anti gigi31.05.2010 09:49

cred ca s a cam depasit limita,de la miscara legionara am ajuns la altele,e timpul sa ne oprim.......din toata discutia trag o singura concluzie:aceea ca noi romanii nu suntem uniti deloc,de aceea suntem usor de mintit si dus de nas,unii inca mai cred in fat frumos,asa cum e topicul asta asa e si poporul roman

MoWeed31.05.2010 13:03

Adriane, tu nu cred ca ai inteles ce vroiau sa zica Stanici si Mihai.

Ca sa fi roman adevarat, trebuie sa ai mai mult decat sa fii nascut aici, in Romania sau din parinti romani. Ca sa fii roman:

-trebuie, in primul rand, sa-ti iubesti tara. La fel ca si familia, tara in care te-ai nascut trebuie s-o iubesti neconditionat. In caz contrar, ai doar cetatenie romana, nu esti roman.

Cei care nu-si iubesc tara, cei care nu dau 2 bani pe ea, cei care in strainatate nu declara ca sunt romani sau o fac cu rusine, aia nu sunt romani.

-trebuie sa respecti traditiile romanesti, traditiile stramosilor nostri. Si cel elocvent exemplu este Ziua Indragostitilor. In numele unei globalizari prost intelese, multi din cetatenii romani au inceput sa copieze varianta americana a acestei sarbatori, in loc sa incerce sa o impuna pe a noastra. Este la moda astazi sa copiezi dupa americani, desi ei nici nu se compara cu noi la traditie.

La fel si cu muzica populara. Chiar daca nu iti place, nu trebuie sa o iei in deradere fiindca face parte din identitatea noastra nationala.

-trebuie sa iti cunosti istoria deoarece datorita evenimentelor din trecut tara asta este cum este in prezent. Trebuie sa cunosti si sa respecti sacrificiile facute de stramosii nostri pentru infaptuirea Unirii, Independenta etc. Trebuie sa cunosti martirii, care au murit in numele romanismului(de exemplu: rezistenta anti-comunista din munti)

Cum poti sa zici ca un om care nu are habar cum am format noi Romnia mare este roman? Pentru ca o mare parte din romanii de azi nu prea au habar..

-trebuie sa respecti religia ortodoxa deoarece aceasta a fost un liant care a mentinut intact romanismul in trecut. Si eu cred in Dumnezeu, dar nu am o parere tocmai buna despre Biserica(a nu se intelege ca nu recunosc prezenta a numerosi oameni de o valoare morala extraordinara in randul Bisericii). Dar, totusi, respect Biserica deoarece a fost una din institutiile care au ajutat la pastrarea identitatii noastre nationale.

Oamenii pe care ii blamau Mihai si Doru nu sunt romani deoarece nu ii intereseaza Romania. Ei ar vinde Romania cu una cu doua si s-ar dezice de cetatenia romana daca ar avea o alternativa care sa le aduca o viata materiala mai buna.

Parafrazand un slogan american, nu conteaza ce poate face tara pentru tine, ci ce poti face tu pentru tara

Mihai31.05.2010 14:44
Aia-i!

Sunt un om nou comunist desi eu nu am crescut in comunism. Foarte tare.

Mihai, da-mi cate exemple vrei tu ca mie imi place cand dai exemple. Ai scris pe topicul asta multe lucruri despre cum voia legiunea sa fie. Cine citeste, poate sa isi dea linistit seama ca totul a fost bullshit avand in vedere ca, atunci cand a venit vorba sa se faca ceva, legiunea nu a tinut cont de respectivele "valori morale".

Miscarea legionara, ca si comunismul, nazismul, etc, a fost un mare bullshit menit sa minta oameni pentru a-i ajuta pe unii sa ajunga la putere. Atat.

Puteti sa o dati voi cu valori si alte povesti cat vreti, nu schimbati nimic. De schimbat, trebuiau sa schimbe aia care au trait acum 70 de ani.

Si inca ceva, ca va tot dati mari crestini ortodocsi, etc.

Voi ati realizat macar ca vorbiti despre numere si nu despre oameni? Pentru voi, aia care au murit sunt doar niste numere.

1,2, 400 de mii, 1 milion, 6 milioane. Nu conteaza nationalitatea, nu conteaza varsta, sexul, ca erau sau nu vinovati. Nimic nu conteaza pentru ca voi, in toleranta voastra, nu considerati ca merita bagati in seama. Pentru voi, sunt doar niste numere. Atat.

Buni crestini, n-am ce zice.

Daca astea sunt valorile legiunii, eu raman cu nazisto-comunismul meu(asa cum am fost numit acum ceva vreme de un utilizator al siteului care nu intelegea de ce nu pot eu sa aleg o parte intre comunism si nazism)

Ca sa-ti explic mura-n gura nu trebuia sa traiesti in comunism ca sa fii om-nou. E de-ajuns sa traiesti in Romania in care educatia este facuta de "oameni noi". Unii inteleg despre ce e vorba, altii nu.

Mihai31.05.2010 15:40

Episodul VI

Continui prezentarea normelor morale de existenta ale Legiunii. Iata un model de atitudine a Legiunii fata de un teoretic adversar:

"Atacuri necontenite si nedrepte la adresa domnului Iuliu Maniu. Intr-unul din numere( n.mea - Porunca vremii) se cerea chiar "arestarea" tuturor maninistilor, aducandu-li-se acuzatia, destul de perfida, ca ataca Monarhia.

Pentru respectul adevarului insa, sa se stie de toti ca Domnul Maniu ataca nu pe Rege, ci vascul din jurul sau, care omoara pe Rege si nimiceste Monarhia Romaneasca.

M-am simtit umilit cand pe pagina 1 eram laudat eu sau noi, iar pe ultima insultat dl. Iuliu Maniu.

Omul acesta, pe drept cuvant poate sa ne fiarba si pe noi in aceeasi oala in care fierbe "Porunca vremii". Domnul Iuliu Maniu ne este adversar, dar dupa dogma legionara nu ne este permis a ne purta fara onoare cu niciun adversar. Cum se poarta sau se va purta cu noi, e treaba lui.

Si vor mai fi fiind si alte chestiuni in care nu vom fi de acord cu "Porunca Vremii" - Corneliu Codreanu, Circulara nr.10/26 noiembrie 1935

"Apropierea de Rusia este un gest de tradare pe care poporul roman il face fata de Dumnezeu si fata de ordinea morala a acestei lumi si fata de popoarele care stau in slujba acestei ordini, in razboiul cu puterile nimicitoare ale raului. Onoare acestor popoare.

Gestul nostru murdareste in fata istoriei obrazul poporului roman, il dezonoreaza. Numai cu sange, sange mult vom mai putea in viitor sa ne rascumparam onoarea pierduta in fata acelor pe care ii tradam si care ne vor desconsidera.

De vor intra trupele rusesti pe la noi si vor iesi invingatoare, in numele Diavolului, cine poate sa creada, unde este mintea care sa sustina ca ele vor pleca de la noi inainte de a ne sataniza, adica BOLSEVIZA? Consecintele? Inutil a le discuta.- Circulara, 30 mai 1936

"O mare primejdie ameninta organizatia legionara: intrarea in cadrul organizatiei a o multime de elemente slabe sau chiar rele. Este un fapt cunoscut: de cate ori un curent se ridica mai puternic in favoarea unei organizatii, de atatea ori navalesc asupra ei o serie de elemente inferioare, uneori chiar haimanale, oameni fara capatai, escroci, secaturi, etc.

Alta serie o formeaza voiajorii politici care au batut la usa tuturor partidelor si acum stau gata sa se arunce si in bratele Miscarii Legionare.

In tabara Carmen Sylva de asta vara, am constatat ca sefii de judete si de unitati legionare, care aveau indatorirea sacra de a apara Legiunea si renumele ei, nu si-au facut cu prisosinta datoria.

N-au fost suficient de severi in cercetarea si primirea noilor membri. Ei nu s-au uitat nici la infatisarea, nici la ochii, nici la caracterul, nici la sufletul, nici la mintea celor care bateau la usa si i-au primit in organizatie, incat cu durere am putut sa vad o serie de mici haimanale, pleava satelor si oraselor, oameni fara niciun capatai purtand si batjocorind sfanta camasa verde in care au murit martirii nostri.

Cer sa se faca de urgenta in fiecare judet o comisiune de control, compusa din trei, care sa cerceteze individual pe fiecare membru, din toate cuiburile judetene. Cine este? Ce trecut are ce situatie si nume in societate.( Orice munca e onorabila, de la maturator de strada, la plugar, la muncitor, etc. Nu e onorabila haimanaua, omul fara capatai, betivul, coada satelor si oraselor, pleava). Elementele slabe vor fi indepartate imediat.

Indepartarea se va face cu blandete si cu eleganta sufleteasca.

Pe viitor toti sefii de judete, plasi, cuiburi, etc sa nu uite urmatoarele legi:

a) Cat mai putini legionari si cat mai multi prieteni

b) Din 20 de cereri de inscriere, se resping 19 si se primeste unul.Cel mai bun.

c) Celui ce vine sa se inscrie ii spuneti: "Draga Domnule, du-te si te mai gandeste 3 luni, pentru ca sa nu te pacalesti. Studiaza-ne bine atunci cand vrei sa faci pasul acesta. Iata, in acest timp studiaza urmatoarele carti si reviste legionare. Apoi da-ne voie ca in acest timp sa te studiem si noi pe D-ta, ca sa nu ne pacalim nici noi".

Urmeaza stagiul de mai multe luni de cunoastere si apropiere si stagiul de 3 ani, in care timp trebuie sa ne dam seama daca omul, fie corect, cu bunavointa, etc, se poate totusi integra perfect in spiritualitatea legionara. Numai in acest caz va fi trecut in randurile legionare.

d)Veti acccentua necontenit deosebirea intre calitatea de membru si aceea de legionar.

In sfarsit, va atrag atentia asupra: abuzului de camasi verzi. In fiecare colt de strada intalnesti camasa verde pe cate un trup care nu-i face totdeauna cinste sau in pozitii neserioase sau in localuri nedemne( crasme, cafenele, baruri.). Orice pezevenghi se inscrie in Garda printr-un sef de cuib si a doua zi e cu camasa verde la coltul strazii sau la crasma.( La Golden Blitz nea giiig... pardon, birjar, ha ha)

Domnilor sefi de judete, nu vi-e scarba cand vedeti aceste lucruri? Atentie! Camasile verzi sunt odajdiile noastre. Sa se poarte numai in zile de sarbatoare si in anume situatii si locuri. Interziceti purtarea zilnica a acestor camasi. Altfel, mergem la batjocorirea lor.- Corneliu Codreanu, Circulara nr 41/21 septembrie 1936.

Revin si cu normele de organizare a Comertului Legionar, dar e f mult de transcris. O sa-mi ia ceva. Acolo nu mai poate acuza nimeni teoria, e practica cu succes!

Joga Bonito31.05.2010 16:13
Mars, ba! esti un dobitoc fara seaman. Nu face misto de noi, de romani. Vrei-nu vrei, unul din principalii stalpi ai neamului nostru e ortodoxismul, bula! Nu te mai da asa catolic, nu iti sta bine.

Ia mars tu, ba! Ce a facut concret Biserica pentru tara asta in zilele actuale? In afara de "purificarea" spirituala pe care o primeste un cetatean ce si-a baut si si-a fumat sanatatea si de promisiunea de la preot ca nu moare in deceniul urmator e fix pix. Atata timp cat se ridica cu obsesie mai multe biserici decat spitale sau scoli, ce mortii mei de stalpi visezi? E inimaginabila naivitatea unora atunci cand nu au raspunsul la anumite intrebari. Sunt curios care va fi puterea Bisericii in lume peste, sa zicem, 1000 de ani, cand nu se va mai muri asa de usor si ni se vor deschide noi orizonturi. Desigur, poporul roman si ortodoxismul va ramane singura religie adevarata iar obiceiurile "sacre" se vor inmulti si atunci. :))

@Robert, birocratie si capitalism exista si pe vremea Imperiului Persan, Greciei si Romei antice. Daca te refereai strict la religia crestina, sa stii ca impunerea unui Zeu unic ne-a franat dezvoltarea vreo 500 de ani. Sa nu mai pomenesc de modul inedit in care a fost inteles crestinismul.

@Mihai, oricat de pure si de ok ti se par interpretarile principiilor Legiunii sa stii ca niciodata o miscare nationalista nu va aduce un bine poporului respectiv. Este scris in sangele generatiilor trecute.

Alexandru H.31.05.2010 17:01

Noi ar trebui sa urmam exact latura practica a protestantismului.

Religia e independenta de stat, nu e intretinuta de stat, doar ca primeste niste inlesniri fiscale.

Cine vrea popa si biserica la poarta, plateste costul intretinerii lor. Ca o comunitate. Daca iti permiti si vrei, poti sa platesti 20 de popi si sa-ti construiesti si catedrala in mijlocul cartierului. Daca nu vrei sa platesti, asta e, ramai fara servicii religioase. Doar nu ti le platesc eu...

Ar fi cea mai cinstita reforma, plus ca ne-ar curata bugetul de o plaga idioata. Daca tot se lauda Biserica Ortodoxa (si nationalistii crestini) cu iubirea romanilor fata de biserica, sa vedem daca acest sentiment le va dezlega si baierele pungii. Eu as pune ramasag ca nu.

PS. Apropo, cu o astfel de reforma s-ar rezolva si problema aia veche cu banii pentru botez, pomeni, inmormantari, casatorii. Daca acea comunitate va reusi sa plateasca normal costul intretinerii unei parohii, toate serviciile religioase ar fi gratuite. Daca nu le poate plati, costul intretinerii se va deduce din acele beneficii obtinute in urma serviciilor religioase.

Adrian31.05.2010 19:16

Caline, cate meciuri aveti tu sau Mihai la nationala Romaniei? Nu de alta dar zicea ca Banel nu e roman. De unde stiti voi ca Basescu nu isi iubeste tara? Cine decide cine isi iubeste si cine nu isi iubeste tara? Voi?

Interesant.

Trebuie sa respect traditii? Vai de capul meu. Pai, daca eu nu mananc carne de porc, de ce trebuie sa il tai pe Ghita de Craciun? Ca asa zice traditia? Poate ca nu imi place nici carnea de miel. Sunt ateu pentru ca nu tai miel de Pasti? Cu siguranta. Vad deja ca muzica populara si obiceiurile astea sunt foarte importante. Ok.

Hai sa va mai zic eu un obicei vechi la romani: uciderea conducatorilor lor. Vreti sa dau exemple? Nu cred ca trebuie.

Asta cu "trebuie sa stii istoria Romaniei ca sa fii roman", asta e americanism. Ca numai aia cer sa le stii istoria ca sa primesti cetatenia.

Dar stai, voi ziceati ca americani nu sunt popor pentru ca unitate prin diversitate nu se poate. Pai, asta nu e contradictie? Tu zici ca se poate, Mihai ca nu se poate. Eu zic sa va puneti un pic de acord si sa reveniti.

Ce-a facut religia pentru tine, Caline? Ce-a facut pentru tara asta?

Aia care au facut ceva pentru tara asta, pe langa ca nu erau romani, nu erau nici ortodocsi. Ma refer aici la Carol I si la Ferdinand. Independenta si Unirea. Asta au adus ei. Biserica ce a adus?

Ma gandeam acum la Iorga. Ala nu era roman? De ce l-au ucis legionarii? Pai, ala a facut de o mie de ori mai multe pentru Romania decat ar visa Codreanu sa faca vreodata. De ce l-au omorat? Probabil era si el vreun evreu trimis de moscova rosie, un evreu pe nume Levy Iorgovich , nu?

Mihai, stii ce m-au invatat pe mine neocomunistii?

M-au invatat ca nu ai voie sa omori oameni nevinovati si ca orientarea religioasa sau parerile lor nu sunt motive ca sa ii omori.

Ronnie31.05.2010 19:42

Adriane, nu vreau sa ma bag aiurea in seama, dar Calin iti explica foarte bine ce inseamna religia. Nu te impusca nimeni daca nu tai porcul in decembrie sau mielul de Paste. Daca respecti cele 10 porunci este perfect, nu iti cere nimeni sa mergi cu crucea in autobuz sau sa te inchini noaptea.

Nici eu nu ma duc la biserica, nu dau bani la biserica si nu iubesc preotii. Nu cred nici in povesti cu Adam si Eva, cu inviatul mortilor sau cu arca lui Noe.

greenyes31.05.2010 19:57

Adriane,

Am o intrebare pentru tine. Este cancerul de la Steaua stelist???? Ca doar imprumuta echipa cu bani, nu???

Alexandru H.31.05.2010 20:04
Adriane,

Am o intrebare pentru tine. Este cancerul de la Steaua stelist???? Ca doar imprumuta echipa cu bani, nu???

Calitatea de roman e cuantificabila, poate fi incadrata in niste limite legale si rationale.

Stelismul e o preferinta subiectiva, o stare de spirit. Nu poti delimita un stelist de altul: nu poti sa diferentiezi intre doua stiluri de iubire si pasiune. Daca o luam in felul asta, Gigi e stelist pentru ca daca joaca Steaua cu Dinamo tine cu Steaua; sau e stelist pentru ca el contribuie direct la echipa. Pentru suporteri, Gigi nu e stelist deoarece nu corespunde viziunii lor asupra a ce inseamna un stelist. E corect si asta. Numai ca nu poti sa desenezi o linie de demarcatie clara...

MoWeed31.05.2010 20:38
Caline, cate meciuri aveti tu sau Mihai la nationala Romaniei? Nu de alta dar zicea ca Banel nu e roman. De unde stiti voi ca Basescu nu isi iubeste tara? Cine decide cine isi iubeste si cine nu isi iubeste tara? Voi?

Faptele spun daca iti iubesti sau nu tara. Felul cum alegi sa te comporti, atat in public cat si in privat.

Nu vad ce relevanta are numarul de meciuri vazute live, mai mult conteaza intensitatea trairilor cand am privit acele meciuri. Mergand pe rationamentul tau, Jiji e un mare stelist, doar a vazut inzecit mai multe meciuri ca mine sau ca tine, e ca?

Trebuie sa respect traditii? Vai de capul meu. Pai, daca eu nu mananc carne de porc, de ce trebuie sa il tai pe Ghita de Craciun? Ca asa zice traditia? Poate ca nu imi place nici carnea de miel. Sunt ateu pentru ca nu tai miel de Pasti? Cu siguranta. Vad deja ca muzica populara si obiceiurile astea sunt foarte importante. Ok.

Hai sa va mai zic eu un obicei vechi la romani: uciderea conducatorilor lor. Vreti sa dau exemple? Nu cred ca trebuie.

Nici mie nu imi place carnea de miel.

Imi pare rau, dar daca asta ai inteles tu din respectarea traditiilor inseamna ca am mai multe sanse sa fac dezbateri literare cu un perete de caramizi decat sa te fac sa intelegi.

Intereseaza-te ce traditii frumoase are neamul romanesc, incepand cu traditiile de Craciun, de Paste, pana la traditii ca stropitul fetelor, horele, calusarii etc etc etc.

Daca tu prin traditii intelegi numai taierea porcului, e clar...

Dar, da, si taierea porcului este o traditie. Nu am zis sa urmezi traditia, ci macar sa o cunosti si sa o respecti ca facand parte din identitatea ta ca roman

Asta cu "trebuie sa stii istoria Romaniei ca sa fii roman", asta e americanism. Ca numai aia cer sa le stii istoria ca sa primesti cetatenia.

Cum Doamne iarta-ma sa fii roman daca nu stii nici macar chestii banale despre tara asta?

DA! Trebuie sa stii istoria, macar din respect pentru stramostii tai si pentru tara asta

Si in plus: cum poti iubi ceva ce nu cunosti?

Ce-a facut religia pentru tine, Caline? Ce-a facut pentru tara asta?

Aia care au facut ceva pentru tara asta, pe langa ca nu erau romani, nu erau nici ortodocsi. Ma refer aici la Carol I si la Ferdinand. Independenta si Unirea. Asta au adus ei. Biserica ce a adus?

Independenta si Unirea nu au adus-o numai Carol I si Ferdinand. Daca este s-o luam asa, Independenta si Unirea au fost obtinute de sute de mii de romani, majoritatea ortodocsi care au luptat pe front pentru asta. Ca ma indoiesc ca Ferdinand a luptat la Marasesti...

Revenind, eu am spus ca Biserica a fost liantul care a unit romanii in perioada in care nu exista statul roman. In perioada medievala, nu ne-a unit statul, ci credinta comuna.

Si nu ai inteles ce vroiam sa zic, de ce cum incerc sa apar ceva ma numesti extremist? Da, Biserica este o organizatie corupta. Asta nu inseamna ca insasi Religia este falsa, ci inseamna ca Biserica este o organizatie facuta de oameni pentru oameni. Si ca orice lucru facut de oameni este imperfect si predispus la coruptie.

Da, sunt multi preoti betivi, curvari, mult mai bogati decat oamenii de rand din congregatia lor(in multe sate, casa cea mai mare e a preotului). Dar exista si foarte multi oameni de o valoare incontestabila.

LE: Daca zici ca toti dobitocii la care se refereau Mihai si Doru sunt romani, atunci sa nu te mai vad ca ii mai zici vreunui becalist cretin ca nu e stelist. Cine esti tu sa spui daca e sau nu stelist?

La fel cum, pentru a fi stelist adevarat, trebuie sa ai un anumit set de valori, acelasi lucru este valabil si in cazul romanismului

Adrian31.05.2010 20:45

Ronnie

Calin a explicat ce vrea sa fie religia, ce vor oamenii de la conducerea bisericii sa para biserica ortodoxa. Daca e sa vorbim de ce este biserica... asta nu e prea bine pentru biserica.

Ce stiti despre secularizarea averilor manastiresti, din vremea lui Cuza? Daca nu stiti, cautati si veti gasi destul de repede informatii.

Ce spune acea masura? Spune ca biserica o ducea si o duce bine si cand poporul o ducea si o duce prost. Indiferent ca sunt sau nu vremuri bune pentru tara, biserica o duce bine.

Cuza a luat masura aia nu pentru ca avea el ceva cu biserica, nu pentru ca era evreu, nu pentru ca nu era roman, ci pentru ca biserica era mai bogata decat tara. Si probabil ca inca mai e.

Voi va lasati inselati de aparente. Asa cum faceti si in cazul legiunii. Aia au zis una dar au facut alta. Asta, din punctul meu de vedere, inseamna minciuna.

Si, Ronnie, tocmai ca iti cere sa faci toate alea. Daca nu faci ce zice biserica, imediat esti judecat si etichetat. In tot acest timp, la botezuri, nunti, inmormantari, etc., se dau la spaga si cadouri de te doare capul. Eu stiu ce ziceti voi ca ar fi biserica, inteleg. Problema e ca biserica e coruptie/politica/etc.

Dar, cum e vorba aia, "fa ce zice popa, nu ce face". O descriere perfecta a religiilor.

Greenyes

De ce faci respectiva asemanare? Daca eu imprumut statul roman cu bani, inseamna ca sunt roman?

Daca te nasti in Romania, esti roman. Indiferent ca vreti voi sau nu.

Nu sunteti voi zei ca sa decideti cine e roman si cine nu.

Caline, hai sa te intreb niste lucruri. Ca sa clarificam.

1. Ce intelegi tu prin a-ti face datoria fata de tara?

2. Ce intelegi tu prin traditie? Pentru ca eu nu vad ce legatura au calusarii cu a fi roman. Serios.

3. Caline, sa stii ca sunt multi oameni in tara asta care nu stiu carte. Asadar, nu stiu nici istoria Romaniei. Nu au invatat pentru ca nu au putut sau pentru ca nu au vrut, avand lucruri mai importante de facut(ca de exemplu muncitul, ca unii trebuie sa munceasca ca sa manance si nu au timp de scoala). Aia nu sunt romani?

4. Ca vrei sau nu Carol si Ferdinand au fost niste capitole foarte importante in istoria neamului nostru. Fara ei, nu se realizau multe. Era altfel lumea noastra acum

Caline, iti aduc aminte din nou ca, desi erau ortodocsi, romanii din cele 3 provincii au fost dezbinati aproape o mie de ani(luam doar ultima mie de ani). Iti mai aduc aminte si ca in Transilvania exista ceva numit greco-catolism, o religie nascuta din politic si la care au aderat foarte multi(ce important era ortodoxismul pentru ei, nu?). Si chiar nu ii poti blama. Pentru ca nu au facut altceva decat sa isi doreasca o viata mai buna.

Caline, asa cum biserica e facuta de oameni, si religia e facuta de oameni. Nu ar strica sa studiati mai mult cum a aparut crestinismul si cum s-a impus in Europa, in ce conditii, etc.

P.s. Dobitocii la care se referea Mihai, chiar daca sunt dobitoci si hoti si jeguri, sunt romani. Nimic nu iti da tie sau altcuiva dreptul de a le lua lor cetatenia. Si, fara suparare, nu se compara cu situatia de la Steaua.

In cazul nostru, exista cei care s-au nascut stelisti, tinand cu Steaua, cu echipa Armatei, avand niste asteptari de la echipa, si exista suporterii de rezultat, interesati doar de cele 3 puncte puse in joc la fiecare meci.

Pai, se compara acum cel care a crescut avand in fata o Steaua curata, cu joc frumos, invingatoare mereu, care sa impuna respect si chiar frica, cu cel care nu e interesat cum sunt obtinute cele 3 puncte atat timp cat sunt obtinute si nu da doi bani pe jocul echipei?

«13456770»