FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Miscarea Legionara

«14567870»
greenyes31.05.2010 21:04

Adriane,

Driblezi ideile mai ceva ca Ronaldinho adversarii :)

Pai cancerul nu o sa fie niciodata stelist pentru nu simte nimic pentru clubul nostru, pentru el stelismul nu exista. Nestelismul sau a fost si este demonstrat de tot ce a facut si face.

La fel e valabil si cu notiunea de a fi sau a nu fi roman, italian, german, etc.

Demonstrezi ca esti roman prin ceea ce faci pentru tara ta, pentru neamul tau. Romanismul iti este deomonstrat de actiunile tale.

In momentul cand tot ceea ce faci este DOAR IMPOTRIVA NEAMULUI din care te tragi esti cu totul altceva dar numai roman, neamt, ungur, etc.

Tu stii foarte bine tot ce am scris mai sus, sper, dar o faci pe prostul ca asa iti place, dar daca chiar nu vezi diferenta chiar ai o problema, dar nu cred.

P.S. Dupa ce am mi-am scris ideile am vazut ca si Calin ti-a spus acelasi lucru. In fine, ori te faci ori....tu stii mai bine.

Adrian31.05.2010 21:23

Ok, am inteles. Acum explica-mi mie de ce Banel Nicolita nu e roman. Mihai a zis ca nu e roman.Am inteles ca politicienii astia corupti, jegurile, etc, astia nu sunt romani pentru ca fura de la tara, sunt tradatori, inteleg. Dar Banel?

Si, daca Basescu nu e roman pentru ca face rau romanilor, nici legionarii nu sunt romani, pentru ca au omorat romani.

Acum putem vorbi si despre evreii aia omoarati. Stiti voi sigur ca aia nu au facut bine romanilor si statului roman?

greenyes31.05.2010 21:49
Ok, am inteles. Acum explica-mi mie de ce Banel Nicolita nu e roman. Mihai a zis ca nu e roman.Am inteles ca politicienii astia corupti, jegurile, etc, astia nu sunt romani pentru ca fura de la tara, sunt tradatori, inteleg. Dar Banel?

Si, daca Basescu nu e roman pentru ca face rau romanilor, nici legionarii nu sunt romani, pentru ca au omorat romani.

Acum putem vorbi si despre evreii aia omoarati. Stiti voi sigur ca aia nu au facut bine romanilor si statului roman?

As avea eu o idee dar e mai bine ca Mihai sa-ti explice de ce crede el ca Banel nu roman.

Legat de evreii omorati de noi, Paul Goma accentueaza in Saptamana rosie, idea ca noi ca neam trebuie sa ne rusinam pentru acele crime pentru ca de suferit au avut de suferit, intr-un procent foarte mare, oameni nevinovati, doarece vinovatii isi luasere talpasita spre moscova, dar foarte multi evrei s-au comportat ca dusmani ai Romaniei, cu cexpetiile de rigoare. De exemplu Nicolae Steinhardt, el pentru mine este roman 100% desi la origini este evreu. Tatal sau a fost decorat de rege (daca nu ma isnel a fost ofiter) ca urmare a meritelor sale din Primul Razboi mondial, iar el la randu-i s-a comportat ca un roman adevarat, cu dragoste de tara, fiind indragostit de tara lin care s-a nascut.

Citindu-i Jurnalul Fericirii mi-a fost dor de o Romanie in care nu am trait. Si daca ai sa citesti Jurnalul fericirii ai sa vezi ce fel vorbeste Nicolae Steinhard, care s-a botezat in ritul ortodox, in timpul detentiei, el fiind inchis impreuna cu lotul Noica-Pilat, despre Miscarea Legionara.

Adriane, stii prea bine ca daca un om indiferent de natonalitatea sa, se naste in alta tara, de exemplu un roman nascut in Germania, nu-l face pe romanul respectiv automat german; el devine cetatean german dar e cale lunga pana la a fi un german si prin simtire.

Alexandru H.31.05.2010 21:52

Poate ca nu vrea sa fie german in simtire, poate ca ii ajunge cetatenia. De ce va deranjeaza diversitatea?

Adrian31.05.2010 22:05

Si stiti voi ce inseamna sa fii roman prin simtire? Prieteni, stiti ce am inteles eu din ce am citit de la voi?

Am inteles ca nu exista pe lumea asta popor mai minunat ca cel roman. Nu exista pe lumea asta oameni mai buni ca romanii pentru ca, dupa voi, romani sunt doar cei mai cei.

Or asta e fals.

Romanii sunt oameni si, oricat de mult ati vrea voi sa schimbati asta, nu sunt perfecti. Romani sunt si cei care traiesc pentru ei insisi si pentru familiile lor, nu doar pentru tara. Romani sunt si cei care fac rele. Nu e roman doar cel care iubeste tara si face doar lucruri bune. Ala e patriot.

Aaaaa... de cuvantul asta am cam uitat, nu? Sa ne fie rusine!

Romani suntem toti, prieteni, toti cei care se nasc aici. Patrioti nu sunt toti, sunt mai putini.

Si, in ziua de azi, nu cred ca puteti spune ca a fi indiferent(nu neaparat tradator) fata de tara si popor e un lucru rau, un mare pacat, etc.

Nu am nevoie de Goma ca sa stiu ca au fost omorati oameni nevinovati si nici ca sa ma simt mai bine mergand pe ideea ca, totusi, printre ei au fost si unii vinovati asa cum nu am nevoie sa citesc carti ca sa ma simt roman.

noname31.05.2010 23:06

Iti zic eu ce ti-ar raspunde Mihai: Romanii (de asemenea rumani, termen istoric invechit) sunt un popor european de rasă caucaziană (albă)

Robert Aeroth01.06.2010 05:58

unde s-a ajuns cu discutia:)). Legiunea inca traieste atat timp cat vor fi oameni care vor crede si vor trai dupa ideile legionare.

Gard, Capitanul

Ne transforma-n soimi de fier

Tara, Capitanul

Si Arhanghelul din cer

strezahuzum01.06.2010 10:02
Episodul VI

"O mare primejdie ameninta organizatia legionara: intrarea in cadrul organizatiei a o multime de elemente slabe sau chiar rele. Este un fapt cunoscut: de cate ori un curent se ridica mai puternic in favoarea unei organizatii, de atatea ori navalesc asupra ei o serie de elemente inferioare, uneori chiar haimanale, oameni fara capatai, escroci, secaturi, etc.

Alta serie o formeaza voiajorii politici care au batut la usa tuturor partidelor si acum stau gata sa se arunce si in bratele Miscarii Legionare.

In tabara Carmen Sylva de asta vara, am constatat ca sefii de judete si de unitati legionare, care aveau indatorirea sacra de a apara Legiunea si renumele ei, nu si-au facut cu prisosinta datoria.

N-au fost suficient de severi in cercetarea si primirea noilor membri. Ei nu s-au uitat nici la infatisarea, nici la ochii, nici la caracterul, nici la sufletul, nici la mintea celor care bateau la usa si i-au primit in organizatie, incat cu durere am putut sa vad o serie de mici haimanale, pleava satelor si oraselor, oameni fara niciun capatai purtand si batjocorind sfanta camasa verde in care au murit martirii nostri.

Cer sa se faca de urgenta in fiecare judet o comisiune de control, compusa din trei, care sa cerceteze individual pe fiecare membru, din toate cuiburile judetene. Cine este? Ce trecut are ce situatie si nume in societate.( Orice munca e onorabila, de la maturator de strada, la plugar, la muncitor, etc. Nu e onorabila haimanaua, omul fara capatai, betivul, coada satelor si oraselor, pleava). Elementele slabe vor fi indepartate imediat.

Indepartarea se va face cu blandete si cu eleganta sufleteasca.

Pe viitor toti sefii de judete, plasi, cuiburi, etc sa nu uite urmatoarele legi:

a) Cat mai putini legionari si cat mai multi prieteni

b) Din 20 de cereri de inscriere, se resping 19 si se primeste unul.Cel mai bun.

c) Celui ce vine sa se inscrie ii spuneti: "Draga Domnule, du-te si te mai gandeste 3 luni, pentru ca sa nu te pacalesti. Studiaza-ne bine atunci cand vrei sa faci pasul acesta. Iata, in acest timp studiaza urmatoarele carti si reviste legionare. Apoi da-ne voie ca in acest timp sa te studiem si noi pe D-ta, ca sa nu ne pacalim nici noi".

Urmeaza stagiul de mai multe luni de cunoastere si apropiere si stagiul de 3 ani, in care timp trebuie sa ne dam seama daca omul, fie corect, cu bunavointa, etc, se poate totusi integra perfect in spiritualitatea legionara. Numai in acest caz va fi trecut in randurile legionare.

d)Veti acccentua necontenit deosebirea intre calitatea de membru si aceea de legionar.

In sfarsit, va atrag atentia asupra: abuzului de camasi verzi. In fiecare colt de strada intalnesti camasa verde pe cate un trup care nu-i face totdeauna cinste sau in pozitii neserioase sau in localuri nedemne( crasme, cafenele, baruri.). Orice pezevenghi se inscrie in Garda printr-un sef de cuib si a doua zi e cu camasa verde la coltul strazii sau la crasma.( La Golden Blitz nea giiig... pardon, birjar, ha ha)

Domnilor sefi de judete, nu vi-e scarba cand vedeti aceste lucruri? Atentie! Camasile verzi sunt odajdiile noastre. Sa se poarte numai in zile de sarbatoare si in anume situatii si locuri. Interziceti purtarea zilnica a acestor camasi. Altfel, mergem la batjocorirea lor.- Corneliu Codreanu, Circulara nr 41/21 septembrie 1936.

Revin si cu normele de organizare a Comertului Legionar, dar e f mult de transcris. O sa-mi ia ceva. Acolo nu mai poate acuza nimeni teoria, e practica cu succes!

Interesant text. Ridica niste mici semne de intrebare asupra severitatii examenelor pe care le laudai cateva pagini in urma. Daca insusi Codreanu isi exprima nemultumirea fata de calitatea unor oameni deveniti membri ai legiunii, situatia trebuie sa fi fost destul de serioasa.

Poate ca intre "teoria" expusa despre exigentele fata de candidati si realitatea admiterii de noi membri existau diferente, chiar majore ?

MoWeed01.06.2010 10:47

@Adrian

Stelisti suntem toti, prieteni, toti cei care iubesc Steaua in felul lor. Ca nu toti sunt infocati, asta e alta treaba.

Si stelistii sunt oameni si ei inteleg si filtreaza iubirea pentru Steaua prin propriul sistem de valori. Stelisti suntem cu totii, si cei care vor plecarea/moartea cancerului si cei care prefera sa-l ignore pe fecali.

Nu e stelist doar cel care iubeste modul cum sunt obtinute performantele si profesionalismul de la club, e stelist si cel care vrea numai rezultate.

Am mers pe rationamentul tau. Sau e valabil numai cand iti convine tie?

Adrian01.06.2010 12:40

Noname :D

Caline, stelisti sunt si aia care urlau de mama focului cand Banel dadea gol la rapid in sfertul de finala european si care, dupa vreo 2 ani, purtau la gat fularul cefereului si tricouri cu Semedo?

Si ti-am zis ca nu poti sa compari treburile astea. Echipa de fotbal ti-o alegi tu. Dar nu alegi in ce tara te nasti.

Repet, voi vorbiti despre patrioti. Cine e patriot si cine nu e patriot.

A fi roman nu inseamna a fi patriot roman.

Mihai02.06.2010 09:44
Ronnie

Calin a explicat ce vrea sa fie religia, ce vor oamenii de la conducerea bisericii sa para biserica ortodoxa. Daca e sa vorbim de ce este biserica... asta nu e prea bine pentru biserica.

Ce stiti despre secularizarea averilor manastiresti, din vremea lui Cuza? Daca nu stiti, cautati si veti gasi destul de repede informatii.

Ce spune acea masura? Spune ca biserica o ducea si o duce bine si cand poporul o ducea si o duce prost. Indiferent ca sunt sau nu vremuri bune pentru tara, biserica o duce bine.

Cuza a luat masura aia nu pentru ca avea el ceva cu biserica, nu pentru ca era evreu, nu pentru ca nu era roman, ci pentru ca biserica era mai bogata decat tara. Si probabil ca inca mai e.

Voi va lasati inselati de aparente. Asa cum faceti si in cazul legiunii. Aia au zis una dar au facut alta. Asta, din punctul meu de vedere, inseamna minciuna.

Si, Ronnie, tocmai ca iti cere sa faci toate alea. Daca nu faci ce zice biserica, imediat esti judecat si etichetat. In tot acest timp, la botezuri, nunti, inmormantari, etc., se dau la spaga si cadouri de te doare capul. Eu stiu ce ziceti voi ca ar fi biserica, inteleg. Problema e ca biserica e coruptie/politica/etc.

Dar, cum e vorba aia, "fa ce zice popa, nu ce face". O descriere perfecta a religiilor.

Greenyes

De ce faci respectiva asemanare? Daca eu imprumut statul roman cu bani, inseamna ca sunt roman?

Daca te nasti in Romania, esti roman. Indiferent ca vreti voi sau nu.

Nu sunteti voi zei ca sa decideti cine e roman si cine nu.

Caline, hai sa te intreb niste lucruri. Ca sa clarificam.

1. Ce intelegi tu prin a-ti face datoria fata de tara?

2. Ce intelegi tu prin traditie? Pentru ca eu nu vad ce legatura au calusarii cu a fi roman. Serios.

3. Caline, sa stii ca sunt multi oameni in tara asta care nu stiu carte. Asadar, nu stiu nici istoria Romaniei. Nu au invatat pentru ca nu au putut sau pentru ca nu au vrut, avand lucruri mai importante de facut(ca de exemplu muncitul, ca unii trebuie sa munceasca ca sa manance si nu au timp de scoala). Aia nu sunt romani?

4. Ca vrei sau nu Carol si Ferdinand au fost niste capitole foarte importante in istoria neamului nostru. Fara ei, nu se realizau multe. Era altfel lumea noastra acum

Caline, iti aduc aminte din nou ca, desi erau ortodocsi, romanii din cele 3 provincii au fost dezbinati aproape o mie de ani(luam doar ultima mie de ani). Iti mai aduc aminte si ca in Transilvania exista ceva numit greco-catolism, o religie nascuta din politic si la care au aderat foarte multi(ce important era ortodoxismul pentru ei, nu?). Si chiar nu ii poti blama. Pentru ca nu au facut altceva decat sa isi doreasca o viata mai buna.

Caline, asa cum biserica e facuta de oameni, si religia e facuta de oameni. Nu ar strica sa studiati mai mult cum a aparut crestinismul si cum s-a impus in Europa, in ce conditii, etc.

P.s. Dobitocii la care se referea Mihai, chiar daca sunt dobitoci si hoti si jeguri, sunt romani. Nimic nu iti da tie sau altcuiva dreptul de a le lua lor cetatenia. Si, fara suparare, nu se compara cu situatia de la Steaua.

In cazul nostru, exista cei care s-au nascut stelisti, tinand cu Steaua, cu echipa Armatei, avand niste asteptari de la echipa, si exista suporterii de rezultat, interesati doar de cele 3 puncte puse in joc la fiecare meci.

Pai, se compara acum cel care a crescut avand in fata o Steaua curata, cu joc frumos, invingatoare mereu, care sa impuna respect si chiar frica, cu cel care nu e interesat cum sunt obtinute cele 3 puncte atat timp cat sunt obtinute si nu da doi bani pe jocul echipei?

@Adrianeeee

Cuza a secularizat acele averi pentru ca tineau de Muntele Athos, din GRECIA nu pentru ca erau ale Bisericii! Le-a secularizat pentru ca nu apartineau statului roman, creiau un fel de stat in stat!

Omule, te contrazici singur: adica aia care n-au nicio vina ca isi doresc o viata mai buna pot sa faca orice ca roman, dar nu se compara cu stelistii de rezultat, care tot aia urmaresc: sa le fie lor mai bine, sa se laude etc..

Ce a facut Biserica pentru romani? Uau.

Pai poate cineva sa cuantifice vreodata spiritualitatea, ajutorul moral? Poate cineva sa cuantifice vreodata ce inseamna o strangere de mana atunci esti cazut la pamant?

Pe timpuri, la greu, oamenii se strangeau la Biserica. Cand veneau turcii si ne luau copiii, oamenii se duceau la Biserica pentru sprijin si ajutor. Asta nu se poate cuantifica. Si imi pare foarte rau pentru tine ca nu intelegi. Sincer.

In alta ordine de idei, n-ai inteles nimic din exemplul meu cu americanii: eu am spus ca nici acolo, unde sunt mii si mii de etnii diferite, nu exista unitate prin diversitate. Ci ca toti mexicanii, chinezii, romanii, italienii sunt EDUCATI in spiritul american, sa fie americani, sa se comporte ca niste "red blooded americans".

In timo ce noi batem campii despre diversitate, americanii jura fidelitate patriei din clasa 1 si invata cu mandrie despre generalii criminali care au exterminat o populatie. Da, sunt diversi ca etnie, dar sunt toti americani in spirit si gandire.

Asta defineste si un roman: daca esti ungur etnic, dar esti roman in simtire, asta e tot ce conteaza.

@Streza

Nu, nu exista diferente majore. Am aratat doar ca ei cautau mereu sa devina mai buni, mai selectivi, nu ziceau: daca e legionar e bun cu orice pret. Nimic nu e perfect pe lumea asta. Dar exista o mare diferenta intre a recunoaste asta si a-ti indrepta greselile( Ex. Codreanu) si a persista in greseala, doar pentru ca "e de-al nostru".

Orice organizatie de azi e la pamant in ceea ce priveste acest aspect in comparatie cu Miscarea Legionara. Ca sa nu mai zic de partide...

Adrian02.06.2010 11:54

Iarasi o dam cu comparatia intre a tine cu o echipa de fotbal si a te naste intr-o tara.

Mihai, te intreb atat. Ai ales sa fii stelist din motive stiute doar de tine. Stii tu ce ti-a placut, ce te-a atras la echipa asta. Ai ales cumva sa fii roman? Nu cred.

Tu nu ai priceput ce am vrut sa spun eu in legatura cu secularizarea averilor manastiresti. Biserica avea in posesie o patrime din suprafata arabila a tarii. Daca erau atat de interesati sa le fie romanilor bine, de ce nu au impartit ei pamantul ala cu Statul?Aaaa... dar stai... o sa o dam acum ca pamantul apartinea bisericii grecesti. Si uite cum ajungem la concluzia ca ortodoxismul depinde de tara. Ortodocsii greci nu dau doi bani pe ortodocsii romani. Lor sa le fie bine. Romanii... da-i dracului...

Ciudat, nu?

Iar asta cu ajutorul moral...buahahhahahahah :D

Cand veneau turcii si ne luau copiii, oamenii se duceau la Biserica pentru sprijin si ajutor.

Veneau turcii, luau copiii, oamenii mergeau la biserica si totul se rezolva, nu? Copiii apareau ca prin magie inapoi la parintii lor.

Ajutor din asta as putea sa dau si eu, fara nici o problema. Si nu cer o patrime din suprafata arabila a statului ca sa il dau.

Cat despre americani, corect, sunt invatati sa isi iubeasca tara inca din clasa intai. Pentru ca ei sunt nascuti in SUA, nu mexic, Romania, etc.

Dar asta inseamna ca le e impus sa nu mai vorbeasca limba lor de origine? Le impune cineva sa renunte la traditii? Nu cred.

Pe langa traditiile vechi, adopta si traditiile statului adoptiv. Care e problema?

Asta defineste si un roman: daca esti ungur etnic, dar esti roman in simtire, asta e tot ce conteaza.

Asa, si astia nu sunt nascuti in Romania?

Ma indoiesc ca respectivul ungur se naste in Ungaria si alege sa fie roman pentru ca e mai cool.

sabin130702.06.2010 15:19

Americanilor le este cultivat un sistem de valori de baza pentru viitor, punct de plecare pentru toate actiunile lor. Americanii nascuti acolo, crescuti in spiritul patriot american devin majoritate care pot ¨apara¨ identitatea americana, bazata pe principiile lor morale si corecte din punctul lor de vedere (desi sunt destule exemple in care drepturile promovate ca fiind naturale si universale n-au parut a fi fundament pentru actiunile lor) de diversitatea culturala.

Cultura si istoria americana, desi relativ tinere , sunt puternic promovate si cultivate, asimilandu-le pe toate celelalte cu care intra in contact (lucru normal pe teritoriul lor). Astfel se impune cu usurinta.

Ei sunt crescuti cu mandria nationala, pe cand la noi termenul ¨patriot¨ capata din ce in ce mai mult conotatii peiorative.

Cum sunt percepute simbolurile americane si cum sunt percepute cele romanesti in Romania? De ce impresia generala este ca exemplul american este copiat mot-a-mot, nu adaptat, in sensul ideii de patriotism?

In Anglia, Spania, Italia, Franta guvernele initiaza dezbateri despre identitatea nationala La noi lipsa educatiei nationale, una in spiritul romanesc, sinonima cu imbecilizare si terorizarea produsa de 50 si ceva de ani de comunism si de 20 de ani de ¨neo-comunism¨ explica intr-o masura destul de mare realitatea romaneasca actuala. Bunastarea intelecutala sta la baza bunastarii materiale. Cetatenii nestiind care le sunt drepturile, fiind lipsiti de educatia nationala de baza de catre clasa politica a ultimilor de ani prin distrugerea invatamantului si a culturii, prin devalorizarea simbolurilor nationale, prin deformarea istoriei, prin cenzura, prin influentarea presei, prin politica externa dezastruoasa, prin lipsa de reactie in momentele in care era ceruta, prin aservirea legislatiei si a insitutiilor intereselor meschine, prin sacrificarea intereseului national cu aceleasi scopuri finale, prin talharire si jefuire, prin pozitia avuta fata de coruptie, prin lipsa

transparentei si prin prezenta dezinformarii in legatura cu fapte de interes national, prin descurajarea dezbaterilor publice plecate de la un sistem clar de valori, prin intimidarea si terorizarea vocilor sonore care s-au opus ¨stilului¨ lor de a conduce tara, prin propaganda etc etc.

De ce haosul de la toate nivelele nu pare sa deranjeze pe marea majoritate a romanilor, ba dimpotriva, continua sa gireze acest parcurs prin milioane de voturi? Pentru ca nu au un minim de educatie care sa genereze intrebari, ratiune. Aceasta coma sipirtuala este intretinuta de clasa politica,

nu stiu cat in mod involuntar prin incompetenta in stare pura, cat mai ales in mod voluntar, pentru a inlesni manevrarea poporului, talharirea lui, beneficiind de toate instrumentele mai mult sau mai putin cunoscute. Desi aceasta talharire este pe fata, ea nu poate fi perceputa de catre popor la nivel individual si nici colectiv, implicit nu poate fi ¨arbitrata¨, taxata. Evenimentele nu pot fi trecute prin filtrul ratiunii daca ratiunea nu are pe ce sa se bazeze, este schimonosita sau lipseste cu desavarsire.

Este un cerc vicios, care, mai tragic, pare sa functioneze diabolic de bine din inertie, fara prea mult ¨ajutor¨ de la clasa politica. N-au fost in stare sau nu au vrut sa profite de posibilitatea imensa oferita de caderea oficiala a comunismului din ´89 si au creat prezentul asa cum este el.

Globalizarea si criza economica scot in evidenta slabiciunile societatii romanesti, neavand un sistem de valori care sa o apere pana la urma. Apararea intereselor majoritatii formate din romani nu este sinonima cu asuprirea minoritatilor. Romanul se zbate in saracie, nu cunoaste istoria, trecutul si nici nu stie ce sa ceara de la prezent si de la viitor.

Munca fizica si cea intelectuala nu trebuie sa se excluda reciproc. Nu este normal sa spui ca daca muncesc automat inseamna ca

nu-si mai pot cunoaste istoria, nu mai pot avea scoala. Ca asta se intampla in prezent si ca este incurajata aceasta stare de fapt nu inseamna ca asa este si normal. Daca nu au scoala, nu-si cunosc istoria bineinteles ca nu vor putea sa apere rezultatele muncii lor.

Perioadele cu anii 1600, 1854, 1877 sau 1918 ca puncte de referinta contrazic teoria conform careia starea actuala a scoietatii romanesti corespunde starii normale, universale. Exemple ca parintele Staniloae, parintele Iustin, Papacioc, Marcu, Augustin etc nu ne lasa sa generalizam cand vorbim despre Biserica Ortodoxa Romana si despre rolul ei in apararea adevarului. Numeroase documente si cercetari sunt elaborate in colaborare cu preotii ortodocsi greci. Daca aceste lucruri nu sunt mediatizate nu inseamna ca ele nu exista.

Romanii in ultimii 1 000 de ani au fost in calea imperiilor si ideilor expansioniste din toate partile, incepand cu otomanii si popoarele migratoare, continuand cu austro-ungarii si terminand cu bolsevicii si ¨prozelitii globalizarii artificiale¨. Nu cred ca ar mai fi existat acest neam atat timp cu o mentalitate ca asta din prezent, fara resort spiritual, moral, national.

Patrand proportiile, comparatia cu Steaua mi se pare destul de pertinenta. Stelistii care au crescut cu Steaua 2003, necunoscand ce reprezinta ¨Citius Altius Fortius¨ si adoptand situatia prezenta ca fiind normala, deci nepercepand anormalitatea, nu pot fi solidari cu protestele. Daca nu intelegi ratiunea protestulu atunci nici nu se mai pune problema daca sa fii acord cu el sau nu.

Robert Aeroth02.06.2010 15:21

@Mihai

este bine sa fi un bun crestin. dar asta nu are legatura cu biserica.

crestin inseamna ceva sa mergi la biserica inseamna altceva.

la noi sa fi preot nu este o chemare...este o meserie. am avut liceul fix langa seminarul de popi de la unirii...crede-ma daca aia sunt oameni sfinti sau macar credinciosi eu sunt sfantul petru:))

confunzi credinta cu biserica.

Mihai02.06.2010 16:18

@Adrian

Eu n-am ales sa fiu stelist. Cum n-am ales sa fiu roman. Stelist sunt din intamplare, a fost prima echipa de care am auzit, primul nume vreau sa zic si cu ea am ramas. Totul era dupa o infrangere, oricum...

Cand am aflat ca sunt romani, am incercat sa aflu ce ne face pe noi romani. Care sunt aspectele care ne definesc identitatea: limba, portul, felul de a fi, ce ne place, ce nu ne place. Si atunci am vazut ca sunt unii carora le e rusine de traditiile parintilor lor, altii care uita, altii care, desi etnic sunt, nu se simt romani.

Episodul VII al prezentarii Miscarii Legionare

"In urma articolului intitulat "Iuliu Maniu", publicat in "Buna vestire", nr.10 din 3 martie 1937, ma vad silit sa atrag atentia tuturor legionarilor asupra vechii Circulare data cu privire la "Porunca vremii", circulara care se aplica intru totul si ziarului "Buna Vestire". Acest ziar NU este legionar. Ne este prieten si-l sustinem, INSA, n-as dori ca punctele de vedere ale ziarului sa poata fi confundate vreodata cu punctele de vedere ale Miscarii Legionare.

[...]

Peste alte deosebiri, noi credem ca dl. Maniu este un om corect si de tinuta morala intr-o tara care moare in fiecare zi din lipsa de tinuta morala si de corectitudine interioara. Ca pentru aceasta tinuta, in contra sa se unelteste, dupa cum se unelteste ceas de ceas si in contra tineretului.

Cerem sa ni se dea macar dreptul de a ne respecta acei care, nefiind din aceleasi tabere de pareri, simtim in carnea noastra sulitele acelorasi uneltitori" - Circulara nr.62,/1937 Corneliu Zelea Codreanu

"Cand zicem neamul romanesc, intelegem nu numai pe toti romanii traind pe acelasi teritoriu, avand acelasi trecut si acelasi viitor, acelasi port, aceeasi limba, aceleasi interese prezente.

Cand zicem Neamul Romanesc, intelegem toti romanii vii si morti, cari au trait deja de la inceputul istoriei pe acest pamant si cari vor mai trai si in viitor.

Neamul cuprinde:

1. Toti romanii aflatori, in prezent, in viata.

2. Toate sufletele mortilor si mormintele stramosilor.

3. Toti cei ce se vor naste romani.

Un popor ajunge la constiinta de sine cand ajunge la constiinta acestui intreg, nu numai la aceea a intereselor sale.

Neamul are:

1) un patrimoniu fizic, biologic: carnea si sangele

2) Un patrimoniu material: pamantul tarii si bogatiile

3) un patrimoniu spiritual care cuprinde:

a) Conceptia lui despre Dumnezeu, lume si viata. Aceasta conceptie formeaza un domeniu, o proprietate spirituala

b) Onoarea lui ce straluceste in masura in care neamul s-a putut conforma, in existenta sa istorica, normelor izvorate din conceptia lui despre Dumnezeu, lume si viata

c)Cultura lui: rodul vietii lui, nascut din propriile sfortari in domeniul gandirii si artei. Aceasta cultura nu este internationala. Ea este expresia geniului national, a sangelui.

Cultura este internationalista ca stralucire, dar nationala ca origine.

Facea cineva o frumoasa comparatie: si painea si graul pot fi internationale ca articole de consumatie, dar vor purta totdeauna pecetea pamantului in care s-au nascut.

Toate aceste trei patrimonii isi au importanta lor. Pe toate un neam trebuie sa si le apere. Dar cea mai mare insemnatate o are patrimoniul sau spiritual, pentru ca numai el poarta pecetea eternitatii, numai el strabate peste toate veacurile.

Grecii antici nu traiesc prin fizicul lor, oricat de atletic - din el n-a ramas decat cenusa - si nici prin bogatiile materiale, daca le-ar fi avut, ci prin cultura lor.

Un neam traieste in vesnicie prin conceptia, onoarea si cultura lui. De aceea conducatorii natiilor trebuie sa judece si sa actioneze nu numai dupa interesele fizice si materiale ale neamului, ci tinand cont de linia lui de onoare istorica, de interese eterne. Prin urmare, nu paine cu orice pret, ci onoarea cu orice pret.

Telul final al neamului este viata? Daca este viata, atunci nu intereseaza mijloacele pe cari neamurile le intrebuinteaza spre a i-o asigura. Toate sunt bune chiar si cele mai rele.

Se pune deci problema: dupa ce se conduc natiunile in raport cu alte natiuni? Dupa animalul din ele? Dupa tigrul din ele? Dupa legea pestilor din mare sau a fiarelor din padure?

Telul final nu este viata. Ci Invierea, Invierea Neamurilor in numele Mantuitorului Iisus Hristos. Creiatia, cultura, nu-i decat un mijloc, nu un scop, cum s-a crezut, pentru a obtine aceasta inviere.

[...]

Nu uitati ca dreptul este o proprietate care se sprijina pe forta.In lume oamenii se lupta. Din adancul marii si pana in inaltimile vazduhului, nu-i decat o lupta in care animalele se devoreaza unele pe altele.

Vreau sa spun ca nu exista in natura, "pacea" pe care o canta toti poetii si literatii, nu exista decat o singura realitate, mare, cruda, superba: razboiul.

Neamurile care inteleg acest adevar traiesc. Celelalte pier.

Cu noi se sevarseste exact acelasi lucru care s-a savarsit cu Pieile Rosii din America de Nord. Ne gasim in fata unei invazii straine si avem tot dreptul si avem datoria sa ne aparam Patria. Pe mine nu ma intereseaza cine vine si este - mi se pare lucru curios, ca atunci cand veneau dusmanii cu arma sa ne fure pamantul nostru, noi incremeneam cu totii in transee, cu arma in mana, iar astazi, cand arma s-a schimbat in bani, atunci nu mai este nimeni la noi care sa protesteze?

Iata, domnilor cum se pune aceasta problema:

Stiti foarte bine ca Pieile Rosii din America de Nord au disparut incetul cu incetul in fata navalirii anglo-saxone. Astazi, toata Europa ii deplange si ii regreta pentru ca au fost oameni de treaba, dar se zice: "Ce sa facem, au fost altii mai tari".

Domnilor, ma gandesc cu groaza ca la un moment dat, Europa va avea sa ne planga si pe noi si pe urmasii nostri.

Toate popoarele din jurul nostru au venit de undeva si s-au asezat pe pamantul pe care traiesc. Istoria ne da date concrete despre venirea bulgarilor, turcilor, maghiarilor,etc(si tiganilor, as adauga eu). Un singur neam n-a venit de nicaieri. Acela suntem noi. Ne-am nascut din negura vremii pe acest pamant, odata cu stejarii si brazii. De el suntem legati nu numai prin paine si existenta pe care ne-o da muncindu-l din greu, dar si prin toate oasele stramosilor care dorm in tarana lui. Toti parintii nostri sunt aici. Toate amintirile noastre, toata gloria noastra razboinica, intreaga noastra istorie, aici, in acest pamant este ingropata.

Aici e Sarmisegetuza cu tarana regelui Decebal, cel nemuritor, pentru ca cine stie sa moara ca Decebal, nu moare niciodata. Aici odihnesc Musatinii si Basarabi, aici la Podul inalt, la Rasboieni, la Suceava, la Baia, la Hotin, la Soroca, la Tighina, la Cetatea Alba( multumim Emil Constantinescu - n.mea), la Chilia, dorm romanii cazuti in lupte, boeri si tarani, multi ca frunza si ca iarba.

La Posada, la Calugareni, pe Olt, pe Jiu, pe Cerna, la Turda, in muntii nefericitilor si uitatilor Moti din Vidra, pana in Huedin si pana la Alba Iulia, locul de tortura al lui Horia si al fratilor lui de arme, sunt numai urme de lupte si morminte de viteji.

In Carpatii toti, din muntii oltenesti la Dragoslave si la Predeal, dela Oituz la Vatra Dornei, pe varfuri si in fund de vai, pretutindeni a curs sangele romanesc in valuri.

In miezuri de noapte, in ceasurile grele ale Neamului, noi auzim glasul pamantului romanesc, care ne indeamna la lupte. Pe ce urma istorica isi intemeiaza pretentiile si mai ales indrazneala cu care ne infrunta pe noi, pe Romani, aici, acasa la noi?

Suntem legati de acest pamant prin milioane de morminte si prin milioane de fire nevazute pe cari numai sufletul nostru le simte, si rau de acei ce vor incerca sa ne smulga de pe el.

Ei ne-au incalcat teritoriul nostru. EI sunt infractorii si nu eu popor roman, sunt chemat sa suport consecintele infractiunii lor. ( iti multumim pentru tot, Mailat draga, de asemeni tuturor cersetorilor de etnie rroma din Europa n-mea).

"Pentru ca poporul roman sa-si franga orice putere de rezistenta, strainii vor aplica un plan unic si in adevar diabolic:

1) Vor cauta sa rupa legaturile sufletesti ale Neamului cu cerul si cu pamantul. Pentru ruperea legaturilor cu cerul, vor intrebuinta imprastierea, pe scara intinsa, a teoriilor ateiste, pentru a face din poporul roman un popor despartit de Dumnezeu si de mortii lui, taindu-i radacinile de viata spirituala.

Pentru ruperea legaturilor cu pamantul, isvorul material de existenta al unui neam, vor ataca nationalismul ca pe o idee invechita, si tot ce se leaga de ideea de patrie si pamant.

2) Pentru ca aceasta sa reuseasca, vor cauta sa puna mana pe presa.

2) Vor intrebuinta orice prilej, pentru ca in tabara poporului roman sa fie desbinare, neintelegeri, cearta.( bugetarii vs particularii n.mea)

3)Il vor indemna sistematic pe calea desfraului, nimicindu-i familia si puterea morala( Goluri si goale - n.mea).

Vor sa dezlege pe Romani de dragostea pamantului, dar ei acapareaza pamanturi." Toate sunt din C.Z. Codreanu, "Pentru Legionari".

Mihai02.06.2010 16:25
@Mihai

este bine sa fi un bun crestin. dar asta nu are legatura cu biserica.

crestin inseamna ceva sa mergi la biserica inseamna altceva.

la noi sa fi preot nu este o chemare...este o meserie. am avut liceul fix langa seminarul de popi de la unirii...crede-ma daca aia sunt oameni sfinti sau macar credinciosi eu sunt sfantul petru:))

confunzi credinta cu biserica.

Salut,

tocmai ca nu confund. Eu zic asa: credinta in Dumnezeu si in INSTITUTIA Bisericii, NU este sinonima cu oamenii care slujesc aceasta institutie. Adica, pot sa fie un milion de preoti, ei NU sunt Dumnezeu si nu reprezinta Biserica in totalitatea istoriei ei. E ca si un presedinte de tara: daca au fost 10 presedinti prosti, inseamna ca e de vina Institutia Prezidentiala? O desfintam? Nu, ii aratam pe aceia care ii strica reputatia si care gresesc.

Sunt de acord ca sunt mii de preoti care n-au nicio treaba cu harul si credinta in Dumnezeu. Dar nu trebuie sa confundam pe acestia cu credinta in sine si mai ales cu cei dinaintea lor.

Pai atata vreme cat majoritatea preotimii romane a murit in inchisori pentru apartenenta la Miscarea Legionara, nu e normal ca in locul lor sa fie niste sclavi, functionari, care sa accepte orice mizerie?

Si acestia conduc Biserica acum. Stiti proverbul: "ce naste din pisica, soareci mananca". E valabil in ambele sensuri; uitati-va la tatal lui Tudor Gheorghe. Un om de o asemnea valoare, a dat nastere unui fiu exceptional. Un turnator si un las, cui putea sa dea nastere?

Robert Aeroth02.06.2010 19:21
Salut,

Si acestia conduc Biserica acum. Stiti proverbul: "ce naste din pisica, soareci mananca". E valabil in ambele sensuri; uitati-va la tatal lui Tudor Gheorghe. Un om de o asemnea valoare, a dat nastere unui fiu exceptional. Un turnator si un las, cui putea sa dea nastere?

da sunt de acord cu ce ai spus despre o parte din preoti.

deci eu ca sunt nepot de legionar si fiu de profesor ar trebui sa fiu ce ..... ? te las sa raspunzi si dupa iti spun si cam ce sunt

Mihai02.06.2010 20:07
da sunt de acord cu ce ai spus despre o parte din preoti.

deci eu ca sunt nepot de legionar si fiu de profesor ar trebui sa fiu ce ..... ? te las sa raspunzi si dupa iti spun si cam ce sunt

Locul 7 pe tara la istorie, membru AISS, inceput promitator...

Am replica asta pentru toti cei care considerau legiunea doar prin atitudinea ei anti-evreiasca:

"Cine sunt mai vinovati pentru starea de nenorocire in care se zbate tara: romanii sau evreii?

Am cazut unanim de acord, că cei dintai si mai mari vinovati sunt romanii ticalosi, care pentru argintii Iudei si-au tradat neamul" - CZC, Pentru Legionari.

Robert Aeroth02.06.2010 20:28

@Mihai

de acord, romanii sunt vinovati intr-o masura mai mare decat evreii

sunt de meserie bosketar, simpatizez cu partidul sticla de fier si am ca hobby sa zbier si sa injur pe stadioane...

totul este despre puncte de vedere. da romanii sunt mai vinovati, da si evreii sunt vinovati, da romanii sunt vinovati din anumite motive(lacomie,prostie,indiferenta...lista este lung) da evreii au alte motive(au fost excusi din societate,cand au ajuns in functii au comis abuzuri, nu sunt toleranti cu alte religii si alte etnii....de asemenea lista lunga)

daca vreti propun sa ne intalnim toti undeva la o bere si sa stam de vorba despre istorie ca sincer nu sunt capabil sa scriu cat voi la tastatura:)).

am observat la mai multe persoane cateva idei cu care nu pot fi de acord dar nu am capacitatea sa scriu romane pe forum:P

strezahuzum02.06.2010 21:14

Nu-i o idee rea :beer2::beer2:

Mihai09.06.2010 12:09

Episodul VIII despre Miscarea Legionara

Revin cu intarziere si scuzele de rigoare, cu partea despre activitatea economica a legionarilor.

"Un drum nou suntem chemati sa strabatem in curand, cu acelasi succes si cu aceeasi glorie cu care am strabatut pe cele trei de pana acum. Am biruit pe drumul sabiei si al luptelor, am biruit pe durmul inchisorilor, am biruit pe drumul muncii in tabere. Pentru prima data legionarismul paseste, peste cateva zile, pe drumul comertului.

In acelasi timp, in zilele de 13 si 14 septembrie, muncit de gandul ca aici la Centru avem nevoie de atatea guri pe care trebuie sa le hranim, oscilam pentru a face fata problemei, intre cersetorie( a merge si a cersi hrana) si munca( a ne-o castiga singuri prin propriile sfortari), am ales munca si m-am hotarat sa pornesc cu legionarii, pentru prima data, pe un drum nou, necunoscut de noi si parasit aproape de romani, drumul comertului.

De atunci si pana astazi:

a) Am infiintat o cooperativa, luandu-i toate aprobarile cuvenite, cu denumirea: Cooperativa Legionara

b)Am inceput lucrarile pentru amenajarea vechiului Corp de Garda in vederea instalarii cooperativei

c) Am luat masuri pentru amenajarea interioara a localului cu rafturi

d) Am fixat personalul necesar functionarii conform cu dispozitiile statutelor, iar acum a venit timpul sa ma adresez Dvs, Sefi de Judete, in vederea aprovizionarii necesare.

Articolele de care avem nevoie pt desfacere in primul moment:

[...]- le insira pe toate de la Branzeturi, Bauturi pana la fructe, oua, etc - n.mea

Domnilor Sefi de Judet

Va atrag atentiunea in chipul cel mai serios asupra urmatoarelor:

1) Deviza Cooperativei Legionare, a Comertului Legionar este: "Aici nu se vinde marfa proasta!"

NU marfa alterata, veche si nu se vinde marfa inferioara, de mana a doua. Pentru ca omul care cumpara sa aiba certitudinea ca va lua lucru sanatos, iar cel care vinde, producatorul, sa stie ca nici nu i se va poate desface marfa decat daca se forteaza sa produca in conditiuni ireprosabile.

2) Deviza a doua o completeaza pe aceasta: "Aici se vinde cea mai buna marfa pe care o produce poporul roman".

NU vom cumpara de la legionari, ci de la Romanii care sunt mai vrednici si produc mai bine.

Legionarii sa se sileasca, pentru onoarea numelui de legionar, a produce ce-i mai bun. O singura restrictie: nu se cumpara de la jidani.

Comertul legionar inseamna o faza noua in istoria comertului pangarit de spiritul jidanesc: el se numeste comert crestin, bazat pe iubirea de oameni, nu pe furarea lor, comertul bazat pe onoare - C.Z. Codreanu, 29 septembrie 1935, Prima Circulara pentru Comertul Legionar

"O mare problema: cum vom putea intretine un numar de 15 legionari functionand cu diverse insarcinari la Sediul Central. Pana acum au stat in Corpul de Garda si au luat masa la Centru, in conditii foarte grele pentru organizatie. Anul acesta, cu transformarea Corpului de Garda, in Cooperativa, am fost obligati sa dam o solutie. Ea este infiintarea Cantinei Legionare. In vederea aceasta am gasit casa, de acum o saptamana. Legionarii i-au facut toate reparatiile necesare( cam multe, caci biata casa e aproape o daramatura uitata in centrul capitalei).

[..] Spune de unde a luat plita, cine va gati, etc - n.mea

O masa va costa 6 lei si va fi compusa dintr-un singur fel de mancare, bine gatit, curat, gustos si suficient, cu painea necesara. Seara e bine sa fie lapte cu mamaliga.

Alimente se vor cumpara prin Cooperativa, cu pretul de "engros".

Aici vor manca:

a) cei cu serviciile la sediu

b)cei cu serviciile la cooperativa

c)cei care indeplinesc diferite functiuni in legiune

d)curierii din provincie

e)cei mai saraci dintre legionarii activi.

TOTI CONTRA PLATA.

Celor de la literele a-d li se vor plati direct de catre organizatiile respective. Cei de la litera e vor fi obligati sa munceasca pentru a-si castiga 12 lei pe zi.

Cine nu poate castiga 12 lei pe zi prin propria munca si prefera sa cerseasca si sa stea totdeauna pe capul altora care muncesc, nu este nici om si nici legionar.

Nicio munca nu e rusinoasa. Cersitul e rusinos.Mai bine la taiat lemne si la sapa decat la cersit. Trebuie sa alungam de la noi aceasta mentalitate, aceasta boala.

O datorie de onoare trebuie sa ne faca sa intelegem ca, fiind, valizi, suntem obligati de a avea atata bun simt in noi incat sa ne castigam prin bratele si capul nostru cel putin hrana de toate zilele. Aceasta nu intr-o tara pustie si saraca, unde in adevar ar fi un eroism, ci aici, la noi, unde hrana cade de-a gata din copaci si curge de pe campuri bogate.

Toti cei care intr-o asemenea tara nu-si pot sau nu au mandria de a-si castiga 12 lei pe zi, cel putin, sunt niste imbecili, care nu-si justifica cu nimic dreptul la existenta. 7 octombrie 1935, C.Z. Codreanu

Tot ce se face, nu se face din interes, nici din ordin,nici din datorie, ci numai din Dragoste.

E comunism?

In sensul iudaic , nu. Pentru ca acesta pleaca de la materie si ramane in materie, dispretuind valorile morale ale lumii, pe cand noi plecam de la acestea si traim cu ele, dispretuind materia.Comunismul lucreaza din ura in contra celor care au, noi din dragoste pentru cei ce n-au.

Comunismul inseamna anti-crestinism, iar dragostea este esenta religiei crestine. - C.Z.Codreanu, 17 octombrie 1935''

"De la 14 septembrie pana acum am trecut , ceas cu ceas, zi cu zi, un drum necunoscut. Iata-ne in sfarsit , cu voia lui Dumnezeu, in ziua de 14 asistand, dupa o munca in adevar eroica, la implinirea visului nostru, care ne-a urmarit tot timpul acestor sfortari: inaugurarea Cooperativei noastre.

[...]

Ati muncit multi cate o zi, cate doua, cate trei, cate o saptamana intreaga. Tuturora va strang mana cu caldura de frate. Dar sunt din aceia care au stat neintrerupt 60 de zile pe pozitii, lucrand pana la 2 noaptea.

In primul rand stau: Dr.Eremeiu, Pr.Mosor. Zadic, Catana.

In al doilea rand, oameni care au muncit cu un devotament miscator: Giolu, Mariana Kuntzl( apropo de xenofobie, iata ce nume CURAT romanesc -n.mea), Craciun, Mos Barsan, etc" - C.Z. Codreanu, 14 noiembrie 1935

La deschiderea Cooperativei Legionare - 14 noiembrie 1935

Am luat hotararea de a porni pe acest drum parasit de Romani - al comertului - in zilele de 13 si 14 septembrie 1935

Tot ce se vede aici, in afara de portile de fier, este lucrat cu mainile noastre: zidarie, rafturi, vopsitorie.

Am plecat pe aceasta cale cu 73.000, suma adunata de noi in tabara Carmen Sylva. Peste 60.000 au intrat in reparatii. De aceea, astazi, pe 14 noiembrie, ne prezentam cu putine marfuri. Si acelea numai pe credit.

Coloniale nu avem pentru ca niciun angrosist de coloniale nu a voit sa ne acorde credit nici macar de 5000 de lei"- 14 noiembrie, in loc de discurs, C.Z. Codreanu

Cumva off-topic:

Legiunea si Biserica

"Recunoastem ca suntem pacatosi: aceasta este atitudinea legiunii fata de Biserica. Linia Bisericii este cu mult deasupra noastra. Catre ea tindem, dar nu realizam decat putin.

Mi se pare insa ca si Biserica( reprezentantii ei, oamenii) s-a indepartat de la linia Bisericii, in fapt.

Asa bunaoara: Preotii binecuvinteaza cu mana lor armele, sabiile, pustile, mitralierele si tunurile armatelor care pleaca la razboi. Ei merg in fruntea armatei si indeamna trupele sa se lupte cu vitejie, sa reziste, sa traga. E drept ca exista o ramura, secta, care propaga lasarea armelor jos. Dar acestia sunt adventistii! Sa fie oare mai puri in credinta, mai aproape de linia Bisericii? Iata o problema care se pune.

Daca preotii binecuvanteaza armele, inseamna ca sunt bune. Daca sunt bune, inseamna ca le pot intrebuinta si ei( caci e penibil, intr-adevar penibil, ca ei sa spuna soldatilor: trageti numai voi cu ele, noi nu tragem, ca e pacat). Iar daca nu sunt bune, pentru ce le binecuvantezi? [...] - C.Z. Codreanu - 29 noiembrie 1936

...voi continua maine

Robert Aeroth11.06.2010 11:35
Episodul VIII despre Miscarea Legionara

zici ca prezinti Star Wars :naughty:

sunt documente destul de valoroase. si iti multumesc pentru transcrieri. dar am o mica impresie ca tinzi sa le consideri complet adevarate gen stanca... :banned:

sper sa ne mai transcri , sunt foarte interesat despre acest subict steagro

Mihai11.06.2010 12:40

Continui transcrierea. E simplu sa-ti dai seama daca sunt adevarate sau nu, comparand aceste documente cu motivatiile legale ale oficialitatilor in ceea ce priveste subiectele in cauza.

Continuare despre comertul legionar:

"Inaugurarea consumului legionar Obor"

Aceasta noua intreprindere este condusa de legionarii: Comandant ajutor Petre Bolintineanu si Comandant-ajutor Viorel Trifa, presedintele Centrului Studentesc Bucuresti.

Sa va faceti datoria si sa nu uitati niciodata ca sunteti legionari.

Bine v-am gasit, deci frati Romani.

Iubiti camarazi care veti lucra aici si veti face scoala noua. Exista astazi o tendinta in comert: a se imbogati cat mai repede.

NU! Veti renunta la ea. Tendinta va fi: "sa traiesc, nu sa ma imbogatesc". Exista justificat de legile naturii "dreptul la viata", nu "dreptul la imbogatire".

Intreaga mentalitate trebuie rasturnata. Bucuria rapace de a se imbogati, pofta de castig trebuie schimbata cu bucuria de a face un serviciu celor din jurul nostru, bucuria de a vedea ca ai facut un bine si orice om ce iese din pravalia ta, pleaca multumit. Bucuria aceasta face mai mult decat bucuria pe care ti-o pot procura 20 de lei pe care i-ai luat in plus de la om( demagogie? Sa vedem ce raspunde mastercard...-n.mea).

Negustorul, ca si functionarul, ca si orice om avand contact cu alti oameni trebuie sa fie plin de voie buna. O societate lipsita de voie buna, suparata, produce mai putin si mai prost. Tu ai suparat aici pe un om. El a plecat suparat si la randul sau a suparat pe altul. Acela si el, pe un altul, si asa mai departe. Pe luciul apei o piatra face un val si un val o suta.

Incat un om nervos care supara pe un altul devine un raspanditor de suparari si de dureri pe apa linistita a sufletelor, dupa cum cel ce face o bucurie unui alt om devine raspanditor de bucurii, de voiosie in societate, pentru ca o bucurie face o suta de alte bucurii. - CZC, 29 septembrie 1937, Inaugurarea Consumului Legionar Obor.

"Inaugurarea pensiunii legionare din Predeal"

Am deschis acest restaurant la Predeal pentru ca tinerii din Miscarea Legionara sa aiba in a lor stapanire un picior de pod la cel mai bun aer al Romaniei.

Vor sti deci ca ceea ce mai inainte pentru ei era o imposibilitate, de azi nu mai este. Vor putea urca aici si sta cu un pret redus sau in schimbul serviciilor pe care le vor face.

Camarazi si prieteni,

In acest restaurant veti manca toata lumea la fel, aceleasi feluri de mancare, dar veti plati dupa puteri. Intre un minimum si un maximum fixat de noi, cel sarac va plati mai putin, cei mai bogati vor plati mai mult, dupa cum sunt retribuiti, dupa greutatile materiale, etc

Daca unul va zice: eu n-am niciun ban - nu va plati nimic - pentru ca nu e drept ca cineva sa moara de foame, dar ne vom interesa de ce n-are, pentru ca sa-l punem la treaba si sa-l facem sa aiba.

Cineva va judeca cat trebuie sa plateasca un client? El singur, clientul. Atat am judecat ca pot, atat cred eu ca e drept sa platesc. Judecata lui este fara apel.

Iubiti camarazi:

Un principiu al Justitiei spune:

Nimeni nu poate fi judecator in propria sa cauza. Raspund: Principiul injoseste omenirea, pentru ca considera pe om las sau hraparet. Asa e. Dar eu nu vorbesc de cum este omul, ci de cum poate si trebuie sa fie. INTR-O OMENIRE INALTATA, omul nu numai ca poate, dar trebuie sa fie propriul sau judecator( adica constiinta, chestia aia naspa - n.mea). Omul trebuie sa judece singur, sa aiba curajul si loialitatea de a da fiecaruia ceea ce este al sau, adica de a fi drept. Omul judecator in propria cauza, drept si sever cu sine insusi.

La temelia unei tari trebuie sa fie omul drept si e bine sa incepem sa facem scoala in aceasta directie.

Cu aceastea zise, restaurantul de la Predeal este deschis si toti cati sunteti aici, saraci sau bogati, sunteti invitatii nostri la masa. La ceea ce avem si cat avem" - CZC, 24 octombrie 1937

Inchiderea Comertului Legionar

"Comertul noastru nu are decat o vechime de un an, nu vom putea plati furnizorii deoarece investitiile facute in casa, in haine, asternut, pentru copii si personal, in inventarul necesar- rafturi, cantare, mobilier, instalatii de lumina,apa, bucatarii, masini de transportat, amenajari de mobile - nu se pot acoperi decat in interval de 1-2 luni, oricat de bine ar merge un comert, cum a fost cazul Comertului Legionar, care a mers excelent. Valoarea totala a Comertului Legionar se ridica la suma de 11 milioane lei. Deficitul pe care nu-l vom putea acoperi din cauza motivelor insirate mai sus va fi de circa 1 milion lei.

Astazi, sambata 26 martie 1938, orele 9 dimineata, cele doua restaurante de la Obor si de la Liceul Lazar au fost inchise de autoritati. La fel magazinul de coloniale. La cel dintai s-au prezentat comisarul-sef Furduescu de la Circa 18, insotit de trei ajutori si de un pluton de jandarmi sub comanda unui sergent.

La cel de-al doileA, COMISARUL-sergent Malamuceanu, insotit de doi comisari-ajutori, punand in vedere personalului sa se retraga deoarece au ordin ca sa evacuezr si sa inchida imediat localul.

Dl.Popescu le-a cerut sa arate un ordin scris. Au raspuns: "Avem ordin verbal". Personalul s-a retras, fara niciun fel de impotrivire, lasand totul in mainile autoritatilor.

Mentionez ca procedura lipsa de omenie, caci tot exista omenie, chiar si in cele mai mari injustitii pe care voiesti sa le faci. Este in adevar lipsit de orice simt de omenie ca sa te prezinti la o afacere comerciala, sa inchizi imediat, sa scoti personalul in drum, luandu-i si camera in care dormea" - CZC - pentru Profesorul Iorga, 29 martie 1938

Voi continua

Robert Aeroth17.06.2010 15:47
Continui transcrierea. E simplu sa-ti dai seama daca sunt adevarate sau nu, comparand aceste documente cu motivatiile legale ale oficialitatilor in ceea ce priveste subiectele in cauza.

:)))))) vorbesti serios?

deci daca eu imi scriu acum un jurnal in care pun cat de frumos sunt eu si ma duc la o casa de asigurari si imi fac asigurare la fatza peste 100 de ani o sa spuna baa ala chiar era frumos uite e aici negru pe alb in jurnalul lui si are si dovada ca de ce si-ar asigura mecla daca nu era superba:))

deci iti garantez ca nu exista surse sigure in istorie. nici daca herodot se trezeste cu mecla in cearsaf si scrie cum i-au batut spartani pe atenieni...nu ai de unde sa sti ca exact asa e

singurul care poate sa fie credibil este un martor ocular neutru...si asa ceva nu prea exista;)

Alexandru H.17.06.2010 22:12
:)))))) vorbesti serios?

deci daca eu imi scriu acum un jurnal in care pun cat de frumos sunt eu si ma duc la o casa de asigurari si imi fac asigurare la fatza peste 100 de ani o sa spuna baa ala chiar era frumos uite e aici negru pe alb in jurnalul lui si are si dovada ca de ce si-ar asigura mecla daca nu era superba:))

deci iti garantez ca nu exista surse sigure in istorie. nici daca herodot se trezeste cu mecla in cearsaf si scrie cum i-au batut spartani pe atenieni...nu ai de unde sa sti ca exact asa e

singurul care poate sa fie credibil este un martor ocular neutru...si asa ceva nu prea exista;)

Legionarii n-au depasit nivelul anului 1938. Daca o pravalie deschisa le-a functionat o luna, inseamna ca au revolutionat economia mondiala si au demonstrat ca nici capitalismul si nici comunismul nu sunt mai bune decat economia legionara. Daca vreun intelectual a spus ceva de bine de ei, gata, si l-au alipit miscarii, de zici ca Cioran si cu Eliade se crestau la maini in timp ce cantau melodii patriotice.

«14567870»