@Adrian
Eu n-am ales sa fiu stelist. Cum n-am ales sa fiu roman. Stelist sunt din intamplare, a fost prima echipa de care am auzit, primul nume vreau sa zic si cu ea am ramas. Totul era dupa o infrangere, oricum...
Cand am aflat ca sunt romani, am incercat sa aflu ce ne face pe noi romani. Care sunt aspectele care ne definesc identitatea: limba, portul, felul de a fi, ce ne place, ce nu ne place. Si atunci am vazut ca sunt unii carora le e rusine de traditiile parintilor lor, altii care uita, altii care, desi etnic sunt, nu se simt romani.
Episodul VII al prezentarii Miscarii Legionare
"In urma articolului intitulat "Iuliu Maniu", publicat in "Buna vestire", nr.10 din 3 martie 1937, ma vad silit sa atrag atentia tuturor legionarilor asupra vechii Circulare data cu privire la "Porunca vremii", circulara care se aplica intru totul si ziarului "Buna Vestire". Acest ziar NU este legionar. Ne este prieten si-l sustinem, INSA, n-as dori ca punctele de vedere ale ziarului sa poata fi confundate vreodata cu punctele de vedere ale Miscarii Legionare.
[...]
Peste alte deosebiri, noi credem ca dl. Maniu este un om corect si de tinuta morala intr-o tara care moare in fiecare zi din lipsa de tinuta morala si de corectitudine interioara. Ca pentru aceasta tinuta, in contra sa se unelteste, dupa cum se unelteste ceas de ceas si in contra tineretului.
Cerem sa ni se dea macar dreptul de a ne respecta acei care, nefiind din aceleasi tabere de pareri, simtim in carnea noastra sulitele acelorasi uneltitori" - Circulara nr.62,/1937 Corneliu Zelea Codreanu
"Cand zicem neamul romanesc, intelegem nu numai pe toti romanii traind pe acelasi teritoriu, avand acelasi trecut si acelasi viitor, acelasi port, aceeasi limba, aceleasi interese prezente.
Cand zicem Neamul Romanesc, intelegem toti romanii vii si morti, cari au trait deja de la inceputul istoriei pe acest pamant si cari vor mai trai si in viitor.
Neamul cuprinde:
1. Toti romanii aflatori, in prezent, in viata.
2. Toate sufletele mortilor si mormintele stramosilor.
3. Toti cei ce se vor naste romani.
Un popor ajunge la constiinta de sine cand ajunge la constiinta acestui intreg, nu numai la aceea a intereselor sale.
Neamul are:
1) un patrimoniu fizic, biologic: carnea si sangele
2) Un patrimoniu material: pamantul tarii si bogatiile
3) un patrimoniu spiritual care cuprinde:
a) Conceptia lui despre Dumnezeu, lume si viata. Aceasta conceptie formeaza un domeniu, o proprietate spirituala
b) Onoarea lui ce straluceste in masura in care neamul s-a putut conforma, in existenta sa istorica, normelor izvorate din conceptia lui despre Dumnezeu, lume si viata
c)Cultura lui: rodul vietii lui, nascut din propriile sfortari in domeniul gandirii si artei. Aceasta cultura nu este internationala. Ea este expresia geniului national, a sangelui.
Cultura este internationalista ca stralucire, dar nationala ca origine.
Facea cineva o frumoasa comparatie: si painea si graul pot fi internationale ca articole de consumatie, dar vor purta totdeauna pecetea pamantului in care s-au nascut.
Toate aceste trei patrimonii isi au importanta lor. Pe toate un neam trebuie sa si le apere. Dar cea mai mare insemnatate o are patrimoniul sau spiritual, pentru ca numai el poarta pecetea eternitatii, numai el strabate peste toate veacurile.
Grecii antici nu traiesc prin fizicul lor, oricat de atletic - din el n-a ramas decat cenusa - si nici prin bogatiile materiale, daca le-ar fi avut, ci prin cultura lor.
Un neam traieste in vesnicie prin conceptia, onoarea si cultura lui. De aceea conducatorii natiilor trebuie sa judece si sa actioneze nu numai dupa interesele fizice si materiale ale neamului, ci tinand cont de linia lui de onoare istorica, de interese eterne. Prin urmare, nu paine cu orice pret, ci onoarea cu orice pret.
Telul final al neamului este viata? Daca este viata, atunci nu intereseaza mijloacele pe cari neamurile le intrebuinteaza spre a i-o asigura. Toate sunt bune chiar si cele mai rele.
Se pune deci problema: dupa ce se conduc natiunile in raport cu alte natiuni? Dupa animalul din ele? Dupa tigrul din ele? Dupa legea pestilor din mare sau a fiarelor din padure?
Telul final nu este viata. Ci Invierea, Invierea Neamurilor in numele Mantuitorului Iisus Hristos. Creiatia, cultura, nu-i decat un mijloc, nu un scop, cum s-a crezut, pentru a obtine aceasta inviere.
[...]
Nu uitati ca dreptul este o proprietate care se sprijina pe forta.In lume oamenii se lupta. Din adancul marii si pana in inaltimile vazduhului, nu-i decat o lupta in care animalele se devoreaza unele pe altele.
Vreau sa spun ca nu exista in natura, "pacea" pe care o canta toti poetii si literatii, nu exista decat o singura realitate, mare, cruda, superba: razboiul.
Neamurile care inteleg acest adevar traiesc. Celelalte pier.
Cu noi se sevarseste exact acelasi lucru care s-a savarsit cu Pieile Rosii din America de Nord. Ne gasim in fata unei invazii straine si avem tot dreptul si avem datoria sa ne aparam Patria. Pe mine nu ma intereseaza cine vine si este - mi se pare lucru curios, ca atunci cand veneau dusmanii cu arma sa ne fure pamantul nostru, noi incremeneam cu totii in transee, cu arma in mana, iar astazi, cand arma s-a schimbat in bani, atunci nu mai este nimeni la noi care sa protesteze?
Iata, domnilor cum se pune aceasta problema:
Stiti foarte bine ca Pieile Rosii din America de Nord au disparut incetul cu incetul in fata navalirii anglo-saxone. Astazi, toata Europa ii deplange si ii regreta pentru ca au fost oameni de treaba, dar se zice: "Ce sa facem, au fost altii mai tari".
Domnilor, ma gandesc cu groaza ca la un moment dat, Europa va avea sa ne planga si pe noi si pe urmasii nostri.
Toate popoarele din jurul nostru au venit de undeva si s-au asezat pe pamantul pe care traiesc. Istoria ne da date concrete despre venirea bulgarilor, turcilor, maghiarilor,etc(si tiganilor, as adauga eu). Un singur neam n-a venit de nicaieri. Acela suntem noi. Ne-am nascut din negura vremii pe acest pamant, odata cu stejarii si brazii. De el suntem legati nu numai prin paine si existenta pe care ne-o da muncindu-l din greu, dar si prin toate oasele stramosilor care dorm in tarana lui. Toti parintii nostri sunt aici. Toate amintirile noastre, toata gloria noastra razboinica, intreaga noastra istorie, aici, in acest pamant este ingropata.
Aici e Sarmisegetuza cu tarana regelui Decebal, cel nemuritor, pentru ca cine stie sa moara ca Decebal, nu moare niciodata. Aici odihnesc Musatinii si Basarabi, aici la Podul inalt, la Rasboieni, la Suceava, la Baia, la Hotin, la Soroca, la Tighina, la Cetatea Alba( multumim Emil Constantinescu - n.mea), la Chilia, dorm romanii cazuti in lupte, boeri si tarani, multi ca frunza si ca iarba.
La Posada, la Calugareni, pe Olt, pe Jiu, pe Cerna, la Turda, in muntii nefericitilor si uitatilor Moti din Vidra, pana in Huedin si pana la Alba Iulia, locul de tortura al lui Horia si al fratilor lui de arme, sunt numai urme de lupte si morminte de viteji.
In Carpatii toti, din muntii oltenesti la Dragoslave si la Predeal, dela Oituz la Vatra Dornei, pe varfuri si in fund de vai, pretutindeni a curs sangele romanesc in valuri.
In miezuri de noapte, in ceasurile grele ale Neamului, noi auzim glasul pamantului romanesc, care ne indeamna la lupte. Pe ce urma istorica isi intemeiaza pretentiile si mai ales indrazneala cu care ne infrunta pe noi, pe Romani, aici, acasa la noi?
Suntem legati de acest pamant prin milioane de morminte si prin milioane de fire nevazute pe cari numai sufletul nostru le simte, si rau de acei ce vor incerca sa ne smulga de pe el.
Ei ne-au incalcat teritoriul nostru. EI sunt infractorii si nu eu popor roman, sunt chemat sa suport consecintele infractiunii lor. ( iti multumim pentru tot, Mailat draga, de asemeni tuturor cersetorilor de etnie rroma din Europa n-mea).
"Pentru ca poporul roman sa-si franga orice putere de rezistenta, strainii vor aplica un plan unic si in adevar diabolic:
1) Vor cauta sa rupa legaturile sufletesti ale Neamului cu cerul si cu pamantul. Pentru ruperea legaturilor cu cerul, vor intrebuinta imprastierea, pe scara intinsa, a teoriilor ateiste, pentru a face din poporul roman un popor despartit de Dumnezeu si de mortii lui, taindu-i radacinile de viata spirituala.
Pentru ruperea legaturilor cu pamantul, isvorul material de existenta al unui neam, vor ataca nationalismul ca pe o idee invechita, si tot ce se leaga de ideea de patrie si pamant.
2) Pentru ca aceasta sa reuseasca, vor cauta sa puna mana pe presa.
2) Vor intrebuinta orice prilej, pentru ca in tabara poporului roman sa fie desbinare, neintelegeri, cearta.( bugetarii vs particularii n.mea)
3)Il vor indemna sistematic pe calea desfraului, nimicindu-i familia si puterea morala( Goluri si goale - n.mea).
Vor sa dezlege pe Romani de dragostea pamantului, dar ei acapareaza pamanturi." Toate sunt din C.Z. Codreanu, "Pentru Legionari".