FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Miscarea Legionara

«191011121370»
strezahuzum12.08.2010 11:01

Imi pierd vremea, dar what the heck, sunt in pauza de masa oricum :D

Afla stimabile ca la momentul respectiv acest film chiar nu putea fi gasit pe net. Asta se intampla in anul 2008. L-am cautat disperat, mi-am pus si prietenii straini sa-l caute si nu l-au gasit. Cautand si tot cautand m-am convins ca e interzis si mi-a ramas in cap acest fapt.

Mare mi-a fost surprinderea cand ai recomandat link-ul respectiv dar in acelasi timp m-am bucurat ca pot sa-l vad. Ca intampalrea asta iti da apa la moara ma lasa rece.

Bine mah, bine, inchidem subiectul. Eu nu ma dau mare guru pe net, asta nu pricepi matale. Iti zic doar atat : inainte sa faci afirmatii din astea categorice, mai verifica o data, mai gandeste inainte sa apesti butonul "Adaugati raspuns".

Frate daca tu esti roman, dar refuzi totul care este de parte romanilor, refuzi eroii neamului, sau ii improsti asa subtil cu noroi, nu accepti surse romanesti dar te inchini la cele straine, ori esti de rea credinta, ori esti spalat pe creier.

:gathering: Greu mah cu legionarii astia mititei, greu de tot. Cand vad cum vorbesti fara sa ai habar si spui niste aberatii atat de evidente, ma umfla rasul. Hai sa-ti dau un pont : du-te pe threadul ala cu sugestii literare, uita-te la ce autori am recomandat eu, si mai repeta aberatia aia ca "nu accept surse romanesti". Bine, la tine "surse romanesti" inseamna Goma & alti legionari, asa ca nu ma mira nimic.

Si daca tot ma freci la cap cu "eroii neamului" pune mana si vezi situl asta http://www.geocities.ws/huzumstreza/index.htm . Pentru 100 de puncte, ghici cine a pus mana si l-a facut, cine s-a chinuit sa adune materiale, complet benevol si fara sa urmareasca vreun castig. Poate ca unii au alte idei despre cine au fost adevarati eroi - daca reusesti sa pricepi atata lucru, poate mai exista sperante chiar si pentru mataluta.

Pe mine ma doare sufletul de neamul meu si numai atat mai ales ca la noi minoritatile au drepturi ca in nici alta tara din lume.

Iarta-l Doamne, ca nu stie ce spune. De-aia ignoranta e o binecuvantare. Bah, de Catalonia ai auzit vreodata ? Mai scoate capul dintre aberatiile lui Goma si mai citeste si altceva. Minoritatea catalana are drepturi in cadrul statului spaniol la care minoritatile din Romania nici nu s-au gandit sa le ceara.

Cand mai pui si ca minoritarii astai s-au dat la crime impotriva noastra, atatat din randul ungurilor cat si al evreilor, si cand vad pe unii "romani" ca le plangg de mila imi vina sa turbez.

Ia-o mai usurel, sa nu patesti ceva, mititelule :D .

inzaghi4ever12.08.2010 11:08
Prietene, nu sti nimic despre mine sau despre ce am facut eu asa ca nu iti da cu parerea. cand va aud ca luptati ca nu's ce pfoa unde erati ma durilor acum 2 ani cand ii alergam pe aia din garda maghiara la Cluj? du-te prietene si "continua lupta" cu camarazii tai aia de 10 ani (inseamna ca tu la 9 ani erai pe baricade) .

Auzi la el ca au fost agresivi evreii=)) daca erau romanii agresivi in bucovina nu mai comentai atat. Numai luptatori peste tot,cand colo ioca....

Istrate Robert Marian fost membru Fratria.

Pai bai nene tu ti-ai dat cu parerea despre mine intai de toate,de asta mi-am permis sa o fac si eu despre tine!

UNDE ERAM?! AICI : http://blog.nouadreapta.org/2009/12/romani...in-Cluj-napoca/

Tu chiar nu ai inteles ce am vrut sa spun cu cei 10 ani?Logic ca nu ma refeream la mine,eu am doar 2 ani de ND,dar ma refeream la organizatie in sine,ca sunt 10 ani! Si da stai linistit,o sa o continuam,ca si pana acum:) Decat sa ne critici aiurea,vino si ajuta-ne!

Ce comparatie poti face...evreii sositi pe japca cu sutele de mii in Romania,si romanii nostri dintr-un stravechi teritoriu romanesc ce sunt fortati sa se ucrainienizeze la ei acasa de invadatorii slavi!

inzaghi4ever12.08.2010 11:26

streza: Catalunia,Galitia,Tara Bascilor...alea sunt alte mancaruri de peste pe langa minoritatile din Romania.Candva au fost state de sine statatoare,au limba proprie fiecare etc.Chiar nu poti compara cazul de acolo cu minoritatile de la noi!

ps:tare acid mai esti cu toata lumea!Doar daca ai multe cunostinte inmagazinate nu inseamna ca trebuie sa le raspunzi altora de pe un piedestal aflat la mare inaltime,daca intelegi ce vreau sa spun!

Scuze de double post,am apasat aiurea!

greenyes12.08.2010 11:34

@strezahuzum

Ai facut o comparatie de te doare capul. Cum sa compari situatia Catalunie cu a minoritatilor de la noi. Catalunia in sine a fost regat de sine statator inainte ca Spania sa devina ce este astazi. Nu exista termen de comparatie intre Catalunia si monoritarii de la noi. Iar dupa Al doilea Razboi Mondial Catalunia a fost asuprita incontinuu sub regimul lui Franco de aici si ura catalanilor fata de restul spaniolilor.

Pai faptul ca ai facut acel sit dedicat aviatiei romane se bate cap in cap cu atitudinea generala manifestata de tine pe acest site in ceea ce priveste Romania. Cine sa te inteleaga????

Mihai12.08.2010 11:54
Imi pierd vremea, dar what the heck, sunt in pauza de masa oricum :D

Bine mah, bine, inchidem subiectul. Eu nu ma dau mare guru pe net, asta nu pricepi matale. Iti zic doar atat : inainte sa faci afirmatii din astea categorice, mai verifica o data, mai gandeste inainte sa apesti butonul "Adaugati raspuns".

:gathering: Greu mah cu legionarii astia mititei, greu de tot. Cand vad cum vorbesti fara sa ai habar si spui niste aberatii atat de evidente, ma umfla rasul. Hai sa-ti dau un pont : du-te pe threadul ala cu sugestii literare, uita-te la ce autori am recomandat eu, si mai repeta aberatia aia ca "nu accept surse romanesti". Bine, la tine "surse romanesti" inseamna Goma & alti legionari, asa ca nu ma mira nimic.

Si daca tot ma freci la cap cu "eroii neamului" pune mana si vezi situl asta http://www.geocities.ws/huzumstreza/index.htm . Pentru 100 de puncte, ghici cine a pus mana si l-a facut, cine s-a chinuit sa adune materiale, complet benevol si fara sa urmareasca vreun castig. Poate ca unii au alte idei despre cine au fost adevarati eroi - daca reusesti sa pricepi atata lucru, poate mai exista sperante chiar si pentru mataluta.

Iarta-l Doamne, ca nu stie ce spune. De-aia ignoranta e o binecuvantare. Bah, de Catalonia ai auzit vreodata ? Mai scoate capul dintre aberatiile lui Goma si mai citeste si altceva. Minoritatea catalana are drepturi in cadrul statului spaniol la care minoritatile din Romania nici nu s-au gandit sa le ceara.

Ia-o mai usurel, sa nu patesti ceva, mititelule :D .

Ai dat-o-n bara rau de tot cu Catalunya.... Oricum, mediul in care au trait si spaniolii si catalanii nu are nimic cu mediul si circumstantele din Balcani.

Eu iti dau un exemplu, trait pe pielea mea. Am fost de revelion in Ungaria. Cu oarece teama recunosc. Dar cand am ajuns am vazut oameni ok, ne tratau bine, nicio problema.

La masa festiva chiar m-am gandit ca seamana cu ce e in Romania: destrabalare, bautura si mancare. Si a venit ora 12:00, ora lor. S-a stins lumina si toti betivii, alcoolistii si depravatii de-acolo s-au ridicat in picioare, drepti si au cantat 10 minute imnul national!

Fara cracnire, fara lasat mai moale cu strofele din urma. Si eram intr-un bar oarecare, intr-un orasel maghiar. Am incercat si noi, romanii. Eram vreo 20.

In afara de un timid "Cine sa traiasca, romanii sa traiasca", NIMIC.

Nu ma intelegeti gresit: ii admir pe unguri pentru ce-au facut si ii felicit din suflet. Dar sa nu=mi spuneti ca s-a ajuns la nivelul ala fara NATIONALISM in scoala, viata publica, cultura.

Sa nu-mi spuneti ca poporul maghiar a avut atitudinea pe care o are statul roman fata de minoritati. Le-a asimilat si BASTA. In timp ce in Romania suntem condamnati pentru discriminare la fiecare 5 minute.

strezahuzum12.08.2010 12:13

Mihai, nu e nimic in neregula cu nationalismul, cat timp e moderat si are un mesaj pozitiv : adica un nationalism pro-roman nu anti-etnia X. Am vazut scene identice in SUA inaintea meciurilor de baschet, cu intregul public ridicandu-se respectuos in picioare. Cine statea jos era privit drept extrem de prost-crescut, persoana de ocolit. Genul asta de nationalism e mai mult decat de dorit ; insa la noi prin nationalism se intelege urlatul de slogane gen "Afara, afara, cu ungurii din tara !".

Cat despre ce-a facut statul maghiar cu minoritatile nationale, asta e alta mancare de peste. Asa e, unde s-a putut, le-au asimilat. Statul roman nu a fost cu nimic mai breaz, sau cu putin mai breaz. Dar asta e poveste veche, in curand trecem de 100 de ani de la vremurile alea. Ce dracu, doar n-o sa ne scoatem ochii cu maghiarii la infinit pe tema "voi ati facut / ba voi ati facut mai mult".

Nu in ultimul rand, si tu si greeneyes si ND aia dati o importanta exagerata la latraii gen Tokes, Garda-Nu-Stiu-Ce, samd. Nu-i baga nimeni in seama, nu-i ia nimeni in serios, sunt o minoritate infima. Culmea e ca unica lor speranta sta exact in conflicte cu romanii, capete sparte, senzational, samd. Daca ar fi lasati sa latre la luna ca niste scrantiti ce sunt, in 3-4 ani nu-si aduce nimeni aminte ca exista.

greenyes12.08.2010 12:40

@ strezahuzum

Mihai, nu e nimic in neregula cu nationalismul, cat timp e moderat si are un mesaj pozitiv : adica un nationalism pro-roman nu anti-etnia X.

Sa inteleg ca ti-ai schimbat atitudinea fata de Miscarea Legionara??? Ca asta a fost menirea Miscarii Legionare sa lupte impotriva raului ce afecta Romania indiferent de nationalitate, nu sa promoveze romanismul extremist sau eliminarea minoritatilor.

Ce dracu, doar n-o sa ne scoatem ochii cu maghiarii la infinit pe tema "voi ati facut / ba voi ati facut mai mult".

Nu frate, dar atat timp cat romanul de rand nu stie ce s-a intamplat in Ardeal, cand horty si ai lui au mecelarit tot ce era romanesc (aia nu s-au limitat la a scoate ochii, s-au dedat si la scoaterea copiilor din burtile mamelor cu baioneta, si alte atrocitati de genul), atata timp cat memoria celor ucisi nu este comomorata asa cum trebuie, iar criminalii nu fac parte din randul criminalilor neamului romanesc (culmea culmilor e ca in Ungaria din cate stiu eu, horty e criminal de razboi), mai mult unii chiar au statuii prin orsele din Ardeal, in timp ce eroii neamului romanesc sunt eliminati incetul cu incetul, noi avem datoria sa NU UITAM.

Si-au cerut scuze autoritatile maghiare, guvernul maghiar pentru crimele comise???? NUUUU

Sunt comemorati in fiecare an cei ucisi de bandele hortiste???? NUUUU

Si tu vrei sa uitam????? Sa ne facem ca ploua, cand astia is crescuti de mici cu ura impotriva romanilor iar memoria celor ucisi este aruncata la cosul de gunoi a istoriei???

Nu in ultimul rand, si tu si greeneyes si ND aia dati o importanta exagerata la latraii gen Tokes, Garda-Nu-Stiu-Ce, samd. Nu-i baga nimeni in seama, nu-i ia nimeni in serios, sunt o minoritate infima. Culmea e ca unica lor speranta sta exact in conflicte cu romanii, capete sparte, senzational, samd. Daca ar fi lasati sa latre la luna ca niste scrantiti ce sunt, in 3-4 ani nu-si aduce nimeni aminte ca exista.

Iar te contrazici.

De ce nu sustii si tu ignorarea cancerului de la Steaua, ca nici asta nu e luat in serios de nimeni dar nu stiu cum se face dar face numai prapad la Steaua???? In cazul cancerului vad ca sustii lupta impotriva lui!!!???? dar in cazul neamului spui ca dusmanii declarati ai romanilor trebuie ignorati??!!!!

Sa-i ignoram sa-i ingnoram, iar ei merg pe principiul pasilor marunti iar cu putin timp in urma tokes, in cardasie cu cozile de topor de la cotroceni, nu a facut nici mai mult nici mai putin decat sa ceara la brussel autonomia teritoriului asa zis secuiesc, si indemna secuimea si maghiarii la manifestari de strada pentru obtinerea autonomiei.

Astia ar putea fi ignorati in cazul unui stat roman puternic, condusi de romani adevarati ceea ce nu e cazul, dar nici atunci nu e recomandat acest lucru.

Mihai12.08.2010 12:43
Mihai, nu e nimic in neregula cu nationalismul, cat timp e moderat si are un mesaj pozitiv : adica un nationalism pro-roman nu anti-etnia X. Am vazut scene identice in SUA inaintea meciurilor de baschet, cu intregul public ridicandu-se respectuos in picioare. Cine statea jos era privit drept extrem de prost-crescut, persoana de ocolit. Genul asta de nationalism e mai mult decat de dorit ; insa la noi prin nationalism se intelege urlatul de slogane gen "Afara, afara, cu ungurii din tara !".

Cat despre ce-a facut statul maghiar cu minoritatile nationale, asta e alta mancare de peste. Asa e, unde s-a putut, le-au asimilat. Statul roman nu a fost cu nimic mai breaz, sau cu putin mai breaz. Dar asta e poveste veche, in curand trecem de 100 de ani de la vremurile alea. Ce dracu, doar n-o sa ne scoatem ochii cu maghiarii la infinit pe tema "voi ati facut / ba voi ati facut mai mult".

Eu sunt de acord cu tine. Eu sunt pentru nationalism pro-Romania, nu anti X. Din pacate, noi traim intr-un spatiu incert, unde nimic nu e complet definit sau clar.

Nu uita ca romanul se trage din generatii vechi in care, trebuie sa recunosti, ca strainii( fie ca erau turci, austro-ungari, polonezi, etc) ne-au cam luat biruri, taxe, sange, etc.

E normal sa existe o teama de straini. Gandeste-te de exemplu la americani: ei au venit peste altii, le-au luat pamanturile, etc. Nu au fost populatia bastinasa.

Faza cu tokes si altii e simpla: nu i-am bagat in seama. Ti-as arata ce am scris in alta parte, dar iti fac un rezumat: daca se va intampla ceva, NU tokes este vinovat, NU ungurii, ci doar NOI, doar politicienii NOSTRI care au permis asta, fie din prostie, fie coruptie.

Problema cu noi si altii e asa: ambele popoare poate au gresit, ok. Dar, cum putem pleca la un drum nou, corect si cinstit, atata vreme cat o comunitate nu-si recunoaste greselile? Mai mult, le face statui? Exemplu, Albert Wass.

Daca acceptam deciziile tribunalului care-l condamna pe Antonescu, interzicandu-l, de ce nu accepta si ei acelasi lucru? Wass Albert are statui in Romania. Daca zici Antonescu, risti puscaria. RESPONSABILITATE si RECUNOASTEREA GRESELILOR. Atat e nevoie.

Am un coleg ungur, romanizat sa zic asa. Chiar daca vorbeste romaneste, nu stie maghiara si are prenume romanesc, ii lipseste trairea. Se simte. Chiar si asa, nu l-am vazut niciodata cu manifestari tokesiene ca sa zic asa.

E un baiat de nota 10, de altfel: e cinstit, muncitor, civilizat.

L-am intrebat cum de e asa romanizat: mi-a zis ca asa a vrut tatal sau, ungur 100%, pentru ca, avea impresia ca doar asa se poate integra in tara in care traia. Mi-a zis ca daca voia familia, vorbea numai ungureste. El e un caz fericit.

Intrebarea este: ce facem cu cei in care familia nu vrea?

Cat despre ND, cu parere de rau fata de camaradul inzaghi4ever, consider ca este o organizatie compromisa. Nu intru in detalii aici, daca vrei/vreti detalii, pe privat.

Robert Aeroth12.08.2010 13:11

Sa va iau pe rand:)) o sa dureze o vesnicie dar sa vedem

Greeneyes: incearca intai sa citesti si ce ti-a recomandat streza crede-ma un om intelept mereu asculta ambele parti. Si nu mai arunca cioara la evrei ca ea mereu a fost la romani.

Mihai pai este foarte greu sa pleci pe un drum de colaborare cu cele 2 popoare mai ales acum. Ungurii din Transilvania au inceput sa fie anti-romani si romanii anti-unguri , si iti spun ca nimeni nu stie exact de ce sunt asa. Cum putem face in asa fel incat si noi si ungurii sa traim linistiti? Schimband politicienii romani. Parerea mea personala desigur.

Inzaghi Prietene potoleste-te. Daca am fi avut discutia acum 2 ani as fi spus ca tine, vai ce bine am facut ca i-am batut pe x sau y...Dupa ce iti ingropi un camarad si ii vezi mama plangand iti piere pofta de IDIOTENII. Vreti sa faceti ceva pentru tara voasta? Invatati si ajunge-ti oameni cinstiti cu familii. Educati-va, asa o sa ii bateti pe toti.

Streza interesanta adresa pe geocities :naughty: O sa vin cu corecturi si opinii dupa ce citesc :punk:

strezahuzum12.08.2010 13:27
Streza interesanta adresa pe geocities :naughty: O sa vin cu corecturi si opinii dupa ce citesc :punk:

Eram la inceput in materie de programare si web-design, asa ca please nu fii prea critic :D . Stiu ca situl arata ca dracu, dar eram si eu mai incepator, mai bajbaiam.

Robert Aeroth12.08.2010 17:49

Eu abea am reusit sa fac un profil pe hi5 deci nu am dreptul sa critic designul paginii de web. La detalii tehnice daca ai gresit pe undeva pot sa te corectez :innocent: .

P.S. IAR 80 cel mai tare avion romanesc ever :wub:

Mihai12.08.2010 17:58

Sa va iau pe rand:)) o sa dureze o vesnicie dar sa vedem

Greeneyes: incearca intai sa citesti si ce ti-a recomandat streza crede-ma un om intelept mereu asculta ambele parti. Si nu mai arunca cioara la evrei ca ea mereu a fost la romani.

Mihai pai este foarte greu sa pleci pe un drum de colaborare cu cele 2 popoare mai ales acum. Ungurii din Transilvania au inceput sa fie anti-romani si romanii anti-unguri , si iti spun ca nimeni nu stie exact de ce sunt asa. Cum putem face in asa fel incat si noi si ungurii sa traim linistiti? Schimband politicienii romani. Parerea mea personala desigur.

/quote]

Si cum schimbam politicienii? Ei nu se nasc politicieni, ci oameni, deci practic trebuie sa schimbam oamenii.Sa facem un altfel de om...Hmm, unde am mai auzit asta?....

Robert Aeroth12.08.2010 18:03

Am zis foarte corect trebuie schimbata clasa politica! De ce crezi ca sunt student la stiinte politice?:))) O sa va pun pe toti sa ma votati sa imi fac vile :bananadance: si sa imi iau si eu o blonda sa o intind pe 2 ministere :whistle:

greenyes12.08.2010 18:06

Eu nu am aruncat cioara la evrei ci am scos in evidenta ca unii "evrei" au contribuit din plin la situatia actuala a Romaniei.

Daca tu vrei sa ignori faptul ca a existat o problema evreiasca e problema ta dar aceasta problema a fost semnalata de oameni de seama a Romaniei, ca Mihai Eminescu, Kogalniceanu, Octavian Goga, Nae Ionescu si altii (nu l-am mentionat pe Paul Goma ca unii au alergie la el).

Problema cu cealalta parte e ca se identifica, cel putin acest oisteanu, cu cei care latra ca disperatii teoria holocaustului romanesc desi exista probe peste probe, marturii peste marturii ca nu a existat nici urma de holocaust. Acest lucru a fost marturisit si de unul dintre rabini imediat dupa 89, interviu aflat in arhiva tvr-ului dar cine sa tina seama de asta?????

Robert Aeroth12.08.2010 18:34

OK cum zici tu. Du-te si vaneaza evrei cu arcu impreuna cu ND

greenyes12.08.2010 20:18
OK cum zici tu. Du-te si vaneaza evrei cu arcu impreuna cu ND

Nu fac parte din nici o organizatie, stai linistit.

strezahuzum12.08.2010 21:17
Eu abea am reusit sa fac un profil pe hi5 deci nu am dreptul sa critic designul paginii de web. La detalii tehnice daca ai gresit pe undeva pot sa te corectez :innocent: .

P.S. IAR 80 cel mai tare avion romanesc ever :wub:

IAR 80, aproape singurul avion romanesc ever. Industria romana a reusit sa fabrice intre martie 1939 (zborul primului prototip) si februarie 1941 fix ..... 0 avioane de vanatoare mari si late. Iar pana in iunie 1941 de-abia a izbutit sa produca vreo 30-40. Marile puteri produceau intre 400-600 de aparate cel putin la fel de bune (majoritatea mai bune) pe luna.

Si Antonescu voia sa se ia la tranta cu sovieticii pe asemenea baze :thumbdown: . Nu-i vorba, ca era capabil sa declare prostii si mai mari. In toamna lui '41, cand Armata romana a dat peste tancul T-34 al rusilor, Antonescu a lansat cu seninatate ideea ca industria auto romana (care deocamdata era la nivelul de asamblare camioane din piese importate) sa copieze peste noapte si sa puna in productie .. un tanc similar ! Cand citesti astfel de aberatii iti dai seama cat de rupt de realitatea economica era "Maresalul".

Robert Aeroth13.08.2010 06:31

Lasa ca era "patriot" si "erou national" :))))))

Mihai13.08.2010 11:39
IAR 80, aproape singurul avion romanesc ever. Industria romana a reusit sa fabrice intre martie 1939 (zborul primului prototip) si februarie 1941 fix ..... 0 avioane de vanatoare mari si late. Iar pana in iunie 1941 de-abia a izbutit sa produca vreo 30-40. Marile puteri produceau intre 400-600 de aparate cel putin la fel de bune (majoritatea mai bune) pe luna.

Si Antonescu voia sa se ia la tranta cu sovieticii pe asemenea baze :thumbdown: . Nu-i vorba, ca era capabil sa declare prostii si mai mari. In toamna lui '41, cand Armata romana a dat peste tancul T-34 al rusilor, Antonescu a lansat cu seninatate ideea ca industria auto romana (care deocamdata era la nivelul de asamblare camioane din piese importate) sa copieze peste noapte si sa puna in productie .. un tanc similar ! Cand citesti astfel de aberatii iti dai seama cat de rupt de realitatea economica era "Maresalul".

Oare e mai productiv sa spui din start : "nu pot", "nu vreau"?

Marius13.08.2010 11:42

ehe asta chiar macane rau de tot.

1. In momentul lansarii, 1939, prototipul IAR 80 era considerat in primele 3 aparate de vanatoare din lume.

2. Inainte de IAR 80 am mai construit cate ceva, e drept ca pe platforma PLZ, insa aparatele au fost imbunatatite substantial.

3. IAR 93 construit in colaborare cu sarbii in anii '70-'80 dupa un proiect in mare parte romanesc (de sarbi a a fost nevoie pentru a avea acces la tehnologie moderna, din Vest)

4. IAR 99, aparat care la fel, la randul sau, era considerat printre cele mai bune avioane reactive de antrenament avansat si bombardament usor de pe laneta, si asta in anii '80!

5. E o prostie sa compari industria aeronautica din Romania lui '40-'44 cu cea din Germania, Anglia, SUA sau chiar Rusia.

strezahuzum13.08.2010 12:13

Deviez rau de la subiect, asa ca daca un moderator muta posturile astea intr-un thread separat despre aviatia romana n-ar fi o idee rea.

ehe asta chiar macane rau de tot.

1. In momentul lansarii, 1939, prototipul IAR 80 era considerat in primele 3 aparate de vanatoare din lume.

Considerat de catre cine ? Marandiuc si vreo cativa propagandisti poate. Era un avion ultra-modern pentru standardele noastre, insa un maior german din Luftwaffe care l-a incercat in 1941 l-a declarat "adecvat pentru nevoile romanesti", nu "printre cele mai bune din lume". Ia sa vedem : Germania avea Bf 109, Anglia Hurricane-ul si Spitfire-ul, americanii aveau P-39 Aerocobra si P-40 Warhawk, japonezii lucrau intens la A6M Zero, samd. Oricare din avioanele alea era egal sau mai bun fata de unicul prototip pe care reusise IAR sa-l construiasca.

Pentru frontul de est, in 1940-1941, hai pana la mijlocul lui 1942, IAR-80 sau 81 era adecvat, in sensul ca se putea masura cu avioanele rusilor. Dupa 1942, era depasit. Mustangurile au spulberat IAR-urile in 1944.

2. Inainte de IAR 80 am mai construit cate ceva, e drept ca pe platforma PLZ, insa aparatele au fost imbunatatite substantial.

Da, niste PZL P11 si PZL P24 construite sub licenta. Dupa niste spagi probabil comparabile cu cele luate de la Bechtel in ziua de azi.

3. IAR 93 construit in colaborare cu sarbii in anii '70-'80 dupa un proiect in mare parte romanesc (de sarbi a a fost nevoie pentru a avea acces la tehnologie moderna, din Vest)

4. IAR 99, aparat care la fel, la randul sau, era considerat printre cele mai bune avioane reactive de antrenament avansat si bombardament usor de pe laneta, si asta in anii '80!

Mai Marius, nu mai umbla cu abureli din astea. "Tehnologie moderna" ... stii macar cu ce motor au fost dotate IAR-93-urile ? O copie facuta cu dalta si ciocanul dupa motorul Viper al celor de la Rolls-Royce (conceput in 1953). IAR 99 e un IAR-93 cu ceva avionica imbunatatita.

5. E o prostie sa compari industria aeronautica din Romania lui '40-'44 cu cea din Germania, Anglia, SUA sau chiar Rusia.

O fi, insa "eroul" si marele geniu militar Antonescu nu numai ca nu compara, mai si voia sa infrunte Anglia, SUA si Rusia cu industria noastra.

MoWeed13.08.2010 12:30
O fi, insa "eroul" si marele geniu militar Antonescu nu numai ca nu compara, mai si voia sa infrunte Anglia, SUA si Rusia cu industria noastra.

Tu chiar crezi ca pozitia geografica si resursele de petrol din Romania ne permiteau sa ramane neutrii in al doilea razboi mondial?

Plus ca Antonescu nu vroia sa infruntam singuri Anglia si Rusia(la momentul intrarii noastre in razboi, SUA era, cel putin oficial, neutra), ci ca aliati al celei mai puternice armate din lume la ora aceeea.

Tu judeci din perspectiva celui care stie deznodamantul, incearca sa judeci cunoscand numai ceea ce stia Antonescu la vremea aceea:

-Armata germana era, fara indoiala, cea mai puternica Armata din lume. Pana in acel moment era practic neinfranta, exceptand batalia aeriana pentru Anglia.

-Armata rosie, desi era mai numeroasa decat fortele axei, era mai prost echipata(cel putin decat nemti), in mare fara experienta in lupta cu ofiteri prosti, ultimul lucru fiind rezultatul epurarilor din Armata rosie facute de catre Stalin.

Mihai13.08.2010 13:02

Am gasit un citat superb al Maresalului Antonescu despre Miscarea Legionara si Corneliu Zelea Codreanu, din

De aceea am sfatuit pe Rege să nu intre in luptă cu Corneliu Codreanu. I-am spus in această privință textual: Garda de Fier este

o realitate in viata romaneasca si in politica ca si in lupta trebuie să se tie seama de realități. Cine nu face astfel este un infrant. De aceea nu te pot sfatui si nici nu te pot lasa să intri in luptă cu Codreanu, fiindcă in spatele lui se gaseste tineretul, cu tot ce are mai curat si mai patriot, iar in spatele tineretului stă Natiunea si ea te va invinge. Asa a si fost, nu putea fi altfel"., ziarul Universul, 18 octombrie 1940.

Iata ce spunea Iuliu Maniu, la "procesul" Capitanului, cand a fost acuzat de "tradare: "

Am facut pactul de neagresiune in alegeri, pentru că m-am convins de sinceritatea si loialitatea acuzatului Codreanu.[/b] Acuzatul este si el pentru demnitatea natiunii, ca si mine, si tine de mentinerea acestei demnități in stat. Partidul nostru este nationalist si am gasit aceleasi idei si la Codreanu.Dacă aș fi observat că acuzatul lucrează contra intereselor de stat, pentru o revolutie, intai eu n-aș fi stat de vorbă cu el si nici nu m-as fi asociat cu el".

Robert Aeroth13.08.2010 13:05

Antonescu era sclavul lui Hitler asa ca scutiti-ma de marele Antonescu ca daca e sa privim prim prisma Europei cine era Antonescu...era un nimeni sustinut de Hitler.

Intrebare pentru sustinatorii maresalului: De ce a trebuit marele lider sa ii ceara aprobarea lui Hitler ca sa scape de legionari?

Mihai alea erau discursuri politice ca si in ziua de azi asa de ochii lumi. Crezi ca doar politicienii de azi mint? :rolleyes:

strezahuzum13.08.2010 13:45
Tu chiar crezi ca pozitia geografica si resursele de petrol din Romania ne permiteau sa ramane neutrii in al doilea razboi mondial?

And here we go again :D.

Neutri, nu, dar nu vrei deloc sa intelegi ca la data de 1 ianuarie 1942 (ca sa luam o data arbitrara ca referinta) obiectivele Romaniei in est erau atinse. Complet atinse. Chestia aia cu "distrugerea bolsevismului" e subiect de masturbare intelectuala printre neo-nazi wannabe. Soarta conflictului din est avea sa fie decisa intre Germania si Rusia, indiferent de partea cui ar fi luptat Romania. De-aia afirmatiile lui Antonescu despre "urmarit dusmanul pana la marginea pamantului" sunt o tampenie, in cazul nostru. Am mai postat pe situl asta rapoarte ale Marelui Stat Major roman care-i spuneau "Maresalului" ca mai nimeni nu are chef de razboaie prin Rusia, ca inca de la asediul de la Odessa taranul roman din transee nu se gandea decat ca vrea acasa, samd. Si ca in cel mai rau caz, sa nu trimitem mai mult de 80.000 de oameni. Eroul Antonescu, de capul lui, a trimis 250.000. De-aia este in buna parte vinovat pentru cei 160.000 de morti si disparuti la Stalingrad si Cotul Donului.

Plus ca Antonescu nu vroia sa infruntam singuri Anglia si Rusia(la momentul intrarii noastre in razboi, SUA era, cel putin oficial, neutra), ci ca aliati al celei mai puternice armate din lume la ora aceeea.

Oficial neutra, insa dand toate semnele posibile ca va sprijini Anglia, care putea comanda orice cantitati de armament si echipament in SUA dupa pofta inimii. Iar dupa 7 decembrie 1941, SUA a intrat in razboi. "Cea mai puternica Armata din lume" nu putea sa scoata Anglia din joc. Iar englezii declarasera foarte limpede ca nu au de gand sa negocieze niciodata cu alde Adolf & restul gastii. De ce trebuia Romania sa se inhame la caruta lui Adolf ?

Tu judeci din perspectiva celui care stie deznodamantul, incearca sa judeci cunoscand numai ceea ce stia Antonescu la vremea aceea:

-Armata germana era, fara indoiala, cea mai puternica Armata din lume. Pana in acel moment era practic neinfranta, exceptand batalia aeriana pentru Anglia.

Nu, judec precum trebuie sa judece un lider - un strateg. Armata germana era cea mai puternica Armata din lume fiindca americanii nu intrasera in razboi. De-aia. Germania nu era in stare sa depaseasca nici macar Marea Britanie la productie de razboi - si acum trebuia sa concureze cu Marea Britanie, URSS si SUA ! Trebuie sa fii mare geniu ca sa tragi concluzia ce se impune ?

-Armata rosie, desi era mai numeroasa decat fortele axei, era mai prost echipata(cel putin decat nemti), in mare fara experienta in lupta cu ofiteri prosti, ultimul lucru fiind rezultatul epurarilor din Armata rosie facute de catre Stalin.

O fi fost mai prost condusa (am indoieli ca era mai prost echipata), insa asa slab condusa cum era nu dadea semne ca ar renunta la lupta. Ideea pe care vreau sa o subliniez era ca de la inceputul lui 1942 incolo Germania avea sa scada mereu in forte si potential in vreme ce inamicii ei de-abia incepeau sa creasca (SUA si URSS). Daca la apogeul fortei Germania nu fusese in stare sa invinga decisiv nici Anglia nici Rusia, ce putea sa urmeze ?

«191011121370»