Intamplari din Romania anului 1989 si poate dupa:
[...]
În schimb, presa a trecut neobservat numele lt.col. Dumitru Coman, fostul sef al Securității Romane din Odorheiul Secuiesc ucis bestial in sediul Militiei din oraș de catre asa-zisii revolutionari, de fapt fosti informatori si agenti ai securității maghiare AVO.
Iată marturia ofițerului de securitate Mircea Buia despre atrocitățile din Odorheiul Secuiesc: În 1989, aveam semnale clare de intensificare a contactelor revizionistilor maghiari cu anumiti oameni din zona Astfel, Sándor Csoóri " presedintele Federatiei Mondiale a Ungurilor si, apoi, lider al Frontului Democrat Maghiar " tinea legatura cu profesorul Katona Ádám si cu actorul Bartha Mihály Levente (ulterior, acesta a emigrat in Ungaria si s-a inscris in partidul condus de Csoóri). Rolul lor era să atragă intelectualii de varf din Odorheiu Secuiesc si Miercurea Ciuc, sub pretextul luptei impotriva asimilarii si afirmarii secuilor (ultima temă a si revenit la modă).
La o cabană din zonă aveau loc intalniri la care mai veneau scriitorul SütÅ' András (plecat si el in Ungaria după evenimentele de la Targu Mureș) si fratele lui László TÅ'kés. În ce-l priveste pe SütÅ' András, acesta si-a indesit vizitele la Consulatul Maghiar din Cluj, iar după desfiintarea acestuia, la Ambasada Ungariei de la Bucuresti, in acelasi timp contactat si de alti diplomati straini acreditati la Budapesta. Mai ales diplomati maghiari, britanici si francezi si-au intensificat prezenta in Harghita si Covasna. Că lucrurile au fost pregatite cu atentie, o demonstrează si faptul ca in 23 decembrie, a si aparut pe piață un ziar in limba maghiara
De altfel, din primavara anului 1989, in zonă au aparut si rusii, cate 2-3 intr-un autoturism Lada. A crescut si numarul celor care fugeau in Ungaria ( evazionisti " cum le spuneam), majoritatea mergand să se pregatească in tabara de la Bicske. Zilele de 20-21 decembrie au fost marcate de provocari: au fost incendiate depozitele de fan de la CAP-urile din Zetea si Dealu (localități de langă Odorheiu Secuiesc), precum si depozitul fabricii de mobilă de langă gara orasului (dintr-un tren s-a aruncat o sticlă incendiară pe acoperisul de plastic al depozitului). În dimineata zilei de 22 decembrie, am predat armele la fiset, conform ordinului generalului Iulian Vlad.
Comandantul Securității din Odorheiu Secuiesc, locotenent-colonelul Dumitru Coman a dat ordin ca nimeni să nu parasească sediul (aveam sediu comun cu Militia, noi la etaj, ei la parter). Eu am primit sarcina să aduc niste paturi si saltele de la internatul liceului. Cand mă intorceam cu ele, la radio s-a anuntat sinuciderea lui Milea. Pentru a intari siguranta sediului a fost adus un pluton din trupele de securitate. Cam la o oră după discursul lui Mircea Dinescu de la televiziune, in fata sediului s-au adunat protestatari. La inceput au fost pasnici, apoi au inceput să spargă geamurile si să agreseze militienii care intrau sau ieseau din sediu. În depozitul de la parter al Militiei se aflau aparate video confiscate din dispozitia fostului sef al Militiei de la cetățenii care contraveniseră dispozitiilor legale. Protestatarii au spart depozitul ca să-și recupereze aparatele.
În jurul orei 16.00, plutonul de securitate a primit ordin să se retragă in cazarma de la Gheorgheni. Am profitat de situatie pentru a salva documentele. Am deschis si golit fisetele si am pus documentele in camionul cu soldati, iar peste ele s-au asezat militarii, mascandu-le. Camionul a reusit să plece, după ce s-a negociat cu un tractorist care blocase poarta cu tractorul. Astfel, documentele au fost salvate si ulterior recuperate. În sediul de la etaj al Securității ramasesem câțiva ofiteri: eu (Mircea Buie " n.n.), Ioan Trifu, Dan Cotofana Dan Petrariu si comandantul, locotenent-colonelul Dumitru Coman. Între timp, protestatarii au devastat parterul si l-au incendiat. Din cauza fumului, am iesit in curtea din spate, unde se aflau garajele. Dialogam cu manifestantii, indemnandu-i la calm si repetand: Nu vrem sange! Se aduna tot mai multă lume. În jurul orei 18.00 a sosit un grup de oameni bauti si violenti. Îmi reprosau că sunt ofiter de securitate. Un tanar cam la 30 de ani, imbracat in costum popular secuiesc " liderul acelui grup " m-a intrebat dacă-s roman sau maghiar.
Am mintit, spunand că tata e roman, iar mama unguroaica Tanarul a fost transant: Nu corespunde. Executati-l! Pe langă cei ce incitau la violență (vezi Kapdebó " directorul Școlii de soferi amatori din Odorheiu Secuiesc), existau si indemnuri la calm si la renuntarea la acte de violență, venite chiar de la etnici maghiari (cum a fost Iosif PetÅ', viitor prosper om de afaceri).
După ce s-a dat sentinta executati-l, am fost luat cu forta si scos din incinta sediului, care se afla langă un complex alimentar, de care era despartit de o stradă marginită de castani. Cineva din multime a strigat: Să-l spanzuram! Imediat au adus de la alimentară o franghie si o ladă de ambalaje de la sticle. Au legat franghia de creanga unui castan, m-au urcat pe ladă si mi-au pus streangul de gat. Apoi au tras lada. Însa creanga a cedat si s-a rupt. În acel moment, s-a creat o busculada provocată de un grup de karatisti, antrenati de inginerul Mika Domokos (șeful unei prospere ferme agricole de langă oraș).
Ei m-au inconjurat, mi-au scos funia cu tot cu restul de creangă si m-au condus in interiorul depozitului Peco din apropiere. Oricat m-au protejat, tot am fost lovit in cap cu o sticlă de un litru. Dar am scapat. Cum rana la cap era destul de adanca am fost dus prin spate la spital, unde am ramas intr-un fel de arest medical, rastimp in care (in seara zilei de 22 decembrie) mi-a fost spartă si devastată locuinta.
În spital am mai gasit 3-4 militieni si un ofiter de securitate, care fuseseră grav batuti. Mai era si o persoană din Zetea, care se alesese cu o plagă impuscata după ce fusese omorat adjunctul sefului de post din localitate. Tragică a fost si moartea sefului de post din Dealu " Liviu Cheochisan " tatal unui baietel de doi ani. În seara zilei de 22 decembrie a fost luat din locuință, scos in fata sediului si batut pană la inconstiență. Apoi au turnat tuică pe el si i-au dat foc. La Cristuru Secuiesc, un militian a fost omorat de rromii pe care-i cercetase pentru diferite infractiuni. A avut de suferit si preotul ortodox Calugaru " acuzat că-i protejează pe ofiterii de securitate. De aceea, l-au cautat si la biserică si la casa parohiala
Și destinul locotenet-colonelului Dumitru Coman a fost crunt. După aparitia lui Dinescu la TVR, sotia acestuia l-a rugat să vină acasa A refuzat-o, ramanand in sediu, la datorie, si linistind-o că nu are de ce să se teama (Într-adevar, era perceput ca un om de treabă si era chiar indragit in oraș). Ultima dată l-am vazut inainte ca eu să fiu dus la spanzurat, el ramanand in curtea cu garajele. Cand eram internat, Venczel, directorul spitalului, mi-a spus: Îmi pare rau, dar pentru seful dvs. n-am putut face nimic, decat să constat decesul.
Am aflat că Dumitru Coman a fost scos in strada omorat in bataie si apoi aruncat in curtea spitalului. Criminalistul militiei, Pop, mi-a spus că Dumitru Coman nu mai avea nici un os intreg. Se stie cine l-a ucis, există inregistrari video si martori. Dar toti ucigasii de etnie maghiară au fost pusi ulterior in libertate, in urma demersurilor pe la forurile europene, intreprinse de fruntasul UDMR, György Frunda. Mai mult, la mijlocul anilor 90 am vorbit cu sotia lt. col. Coman, care mi-a spus că acesta a fost decapitat pe 23 decembrie 1989 de catre protestatarii (agenti AVO) maghiari si i s-a pus un sobolan in gura iar apoi s-a jucat fotbal cu capul acestuia.
Abia in ianuarie 1997, cand a acces CDR la guvernare, lt. col. Dumitru Coman a fost dezgropat din cimitirul de la Odorheiu Secuiesc si adus de familie pentru a fi ingropat in satul natal Radaia din judetul Cluj. Spre onoarea lor conducerea si ofiterii SRI Cluj s-au ocupat de ingroparea cu onoruri militare a martirului erou de la Odorheiu Secuiesc. Mai, mult, s-a asezat si o placă de marmură si o cruce pe caminul cultural din sat, in amintirea luptatorului pentru mentinerea unității nationale in asa-zisa Secuime.
Personal, am fost invitat de catre sotia colonelului, admirabila d-na Coman si de catre fiica lor, să particip la funeralii si la dezvelirea placii comemorative de la Radaia. Au venit si au dorit să-și aducă omagiul la inmormantarea militară peste o sută de ofiteri SRI si ai fostei Securități comuniste, care au lucrat la protejarea identității romanesti din Ardeal. Țin minte că era un frig de crapau pietrele si nu mare mi-a fost mirarea, cand au dus cosciugul la groapă să vad numerosi ofiteri SRI stergandu-și lacrimile de la ochii si au aruncat un bulgare de țărană pe cosciugul de lemn. Un cunoscut colonel din SRI Cluj s-a indreptat spre mine emotionat si mi-a zis: " Ionut oameni, ca si el (col. Coman) au tinut tara unită si Transilvania să nu se rupă de Romania!
În prezent, presedintele Traian Basescu si George Maior, seful SRI, nu au mai considerat că merită să le fie cinstită memoria ofiterilor care si-au sacrificat viata pentru Romania Unita
Articol scris de Ionut Tene, Napoca News